HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

A Mura is habzik, pont az ne habozna

2008.03.02. 01:46 Shi Manó

Nemcsak a Rábába piszkítanak az eddig pedánsnak és üdezöldnek ismert bőrnadrágosok. A Pro Natura St. Gotthard (Pronas) nevű habzásellenes szervezet vezetője Grazban fölfedezte, hogy a Murát is összejódlizták már.  Az alábbiakban idézzük a Pronas közleményét.



A szemle Graz belvárosában, az egyik legfrekventáltabb helyen, az ún. „Mura sziget” környékén kezdődött. Amikor 2003-ban Graz Európa kulturális fővárosa volt, akkor építették ezt az érdekes, kagyló formájú szerkezetet a Mura folyó közepére.

A folyó felszínén itt is jelen vannak a sűrű, fehér színű habfoltok. Ahol valamilyen tárgy vagy egy csendesebb öböl miatt össze tud gyűlni a hab, ott már nagyobb kiterjedésű habpaplant is lehet látni. Közvetlenül a kagylóépítmény mellett, attól mindössze 20-30 méterrel. Volt olyan hely, ahol a hab egybefüggő hosszúsága a 4-5 m-t, magassága a 30-40 cm-t is elérte. A friss hab mindig fehér, a hosszabb ideje összegyűlt hab pedig sárga/sárgásbarna, akárcsak a Rábán. És ezek szerint a graziak nem féltik a turizmust ettől a jelenségtől, hiszen itt valóban rengeteg turista fordul meg.

Graz központjában szóba jöhet a kommunális szennyvíz nagyobb jelenléte, ezért kíváncsiságból Woki Zoltán megtekintette Graz északi részét (Graz Nord), a város szélét is.

A folyó felszínén itt is sűrű habfoltok voltak és a vízbe dőlt fák ágainál, kisebb öblöknél, nagyobb kövek által lecsendesített vízfolyásnál itt is nagyobb mennyiségben összegyűlt habot lehetett látni. A színe ugyanúgy fehértől sárgásbarnáig változik.

A város előtt található egy kisebb vízi erőmű, amelynek lényegesen kisebb az esése, mint pl. amilyen a szentgotthárdi vagy a nicki duzzasztónál. És már ez a kis esés is erősebb habképződést produkál. Ez különösen jól látható a part szélén - ahol kisebb a sodrás - itt már nagyobb habpaplan is megjelenik.

Mindez sok kérdést vet fel. Hogyan lehet, hogy a 7 éve tartó erős Rába-habzás ellenére, a mai napig nincs egyértelműen tisztázva és bebizonyítva, mi okozza a habzást ? Sőt, a legújabb osztrák vizsgálatok, elemzések azt mutatják, nem az évekig hangoztatott naftalinszulfonát a fő habképző anyag. Elismerték, a bőrgyárakból valóban érkezik szennyezés a folyóba és ezt – helyesen -  csökkenteni kívánják. De azt is hangoztatják hosszabb ideje, nem csak ez a gond a habzással kapcsolatban. Több olyan helyen is habzik a Rába, de más folyó is, ahol nincs bőrgyár, nincs naftalinszulfonát.

A PRONAS a Murán is észlelhető habbal kapcsolatban kikérte az osztrák környezetvédelmi minisztérium véleményét. Összefoglalóan az alábbi válasz érkezett:

„A habképződés egy nagyon komplex problémakör. Nem szabad elfelejteni, hogy az ipari és kommunális szennyezés mellett természetes komponensek, mint pl. növényi és állati eredetű elhalt anyagok, kavicsalgák, hőmérséklet, vízszint, továbbá biológiai, meteorológiai, mezőgazdasági befolyások is szerepet játszanak. „

Minderre a Mura habzása is egy újabb példa. Már azt is tudni, jelentős habképződés van a Rajna vízesésnél és a Michigan állambeli Raisin folyónál. Több magyarországi folyónál, pataknál is megfigyeltek habot, pedig ott sincsenek bőrgyárak, és nincs naftalinstzulfonát.

3 komment

Címkék: környezetvédelem hab mura

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr94361409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.03.02. 08:40:55

Igazi rejtély, miért nem tudni, mi okozza a habzást, biztosan mással vannak a "független" laboratóriumok elfoglalva, nem a vízmintával.
Szerencsére a Tara nem habzik, se a Soca, a Salzach se nagyon, a Tisza ritkán, a Körösön se láttam habot.
Egyelőre.
A környezetvédelmi politikusok meg cseréljenek nyálat Kovács-cillitbeng-Lajossal.

gringo 2008.03.02. 11:46:54

A független laboratóriumok haboznak megvizsgálni a vízmintát.
Hülye vasárnapi szóvicc, én kérek elnézést.

Amúgy szerintem megkezdődött a bőrgyárak módszeres "tisztára mosása", hogy maradjunk az ócska szóvicceknél.

Adrian Mole 2008.03.02. 11:58:44

A kavicsalga nem inkább kovamoszat magyarul?
süti beállítások módosítása