HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Hogyan mérjünk le egy óriásharcsát, ha úgy alakul?

2008.03.15. 10:56 szily

Mi van, ha nagyobb halat fogok, mint én vagyok? Mi van, ha nagyobb halat fogok a Tóth Károly bajuszába kapaszkodó Schmuck Andornál is? Fary gigaharcsa-kalandja - némi provokációm hatására - felgyújtotta kedvenc horgász-levelezőlistám Öveges professzorainak fantáziáját. Eredetileg azt a kérdést tettem föl nekik, hogy pontosan miért is csalhatott a mérés, amikor a százonkilós halat betették egy nagy műanyag ládába, aztán két mérlegre akasztották és összeadták az értékeket. (Azért kellett trükközniük egyáltalán, mert legfeljebb 100 kilóig mérő halmérlegeik voltak. A 135 kilós összeget ők maguk sem tartották feltétlen hitelesnek.)

Először az a Hori foglalta össze lényeget, aki már barkácsolt halradart Kinder-tojásból:



Szerintem akar jo is lehet az eredmeny. De fals erteket is ki lehet hozni, ha nem fuggolegesen allnak a merlegek. Oldalra huzva akarmekkorat is lehet merni...

az elso a korrekt, a masodik a fals. A teglalap a lada, a vonalak meg a
vektorok, csak lusta voltam nyilakat rajzolni.

fifikus


Utána folyt egy kis levelezés arról, hogy 2 mérleggel - hacsak nem egy pontba akasztják őket - szinte okszerűen lesznek oldalirányú erők. Aztán feltámadt az Öveges-vér, és elkezdtek áramlani a jobbnál-jobb megoldások, jobbnál-jobb harcsaaábrázolásokkal. Benyus, akinél MINDEN élethelyzetben van egy csiga, bravúros elméleti megoldással és fergeteges harcsaformával lépett elő:




Ha függőlegesen lógatták (nem húzták széjjelfelé a 2 mérleget), akkor  elvileg rendben van az összeadás (persze a bidone súlyát le kell vonni)  Egyébként egy csiga közbeiktatásával egy db 100 kilós mérlegen is meg lehet mérni (see attached pic)

öveges benyus


Oldali, aki ezt tanítja, jóvá is hagyta a benyusi megoldást:

 



Már megválasztolták, kézzel lehetetlen pontosat mérni, és törvényszerűen többet mér, mint a valós. Benyus csigás megoldása kiegészítve a csiga átmérőjének távolságára lévő másik bekötési ponttal egész jó.

oldali

Végül Totya, a gyakorlati szakember megmutatta, hogy hiába fogott olyan sokat belőlük, az ő harcsaképe, talán a gyerekkorban gyökerező okok miatt, egy rohadt nagy amőbára hajaz


1.-es módszerrel szoktam méri, Fary a 2.-el mért bizonyára.

Üdv: Totya

Végül Hinta megmutatta, mi az az eszköz, ami nélkül barátja, Voportó, még keszegezni sem indul el:

14 komment

Címkék: tudomány barkács harcsa elmebeteg szerkezetek illusztrációk prudens szakmaiság

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr60381852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.03.15. 11:11:45

...és lemaradt Hintamester Arkhimédeszi csigasora...

érdeklődő 2008.03.15. 20:02:10

Lehet hülyeséget kérdezek, meg abszolút nem értek a horgászathoz, de miért nem vágják darabokba, és mérik meg úgy? Egyszer úgyis meg kell enni...

köpcöspapa 2008.03.15. 20:06:10

...Mert vissza lett helyezve az anyatermészetbe, ha jól olvastam.

érdeklődő 2008.03.15. 20:08:16

Egy ekkora szörnyetegnek megkegyelmezni? Mondjuk amilyen hájas, lehet, hogy épp ehetetlen...

chesterx 2008.03.15. 20:58:10

Ha csütörtök este fogta és péntek délután vitték mérni, akkor kizártnak tartom, hogy életben maradt! ( Még kikötve sem!) A csónakba emeléskor is súlyos sérüléseket szerezhetett, habár én nem tudom elképzelni, hogy hogyan lehet egy ekkora állatot egyáltalán átemelnia peremen!

Gasztronómiai értéke nem hiszem hogy sok van, sokkal inkább sportértéke!

Gratulálok a horgásztársnak!

Ui: csak azért nem sporttársat írok, mert Szilvi78 óta tudjuk, hogy a horgászat nem sport hanem kegyetlen vérengzés!

kicsi piros disznó (törölt) 2008.03.16. 02:38:00

Nem tudom, hogy mekkora a jegyzett világrekord, de a dunadeltában emeltek ki már hat méteres harcsát daruval, meg Aradon is a nyolcvanas évek elején, az akkori ujságok fotókat is közöltek. A fogást fel kellett ajánlani a Román Kommunista Pártnak és egy erre az alkalomra rögtönzött népünnepélyen mindenkit meghivtak az óriási halászlére. A háttérben a fúvószenekar nyomta, és fűrésszel szeletelték a harcsát. A húsa csak halászlébe volt jó, tele zsiradékkal.

köpcöspapa 2008.03.16. 08:37:53

Én a néhai blinker-magazin fotójára emlékszem, amin több ember tartott egy óriási harcsát, de vagy 4-5 ember. Legalább 3 méteresnek tünt, ha nem 4nek

johnplayer 2008.03.16. 09:26:55

Bárcsak fognék valami fényképezhető harcsát. De alig van hal a tavunkban. tegnap is csak 1 db 25-ös pontyot sikerült kifogni, de azt is cak azért mértem meg, mert mindenki kezdett a nyakamba mászni, mert látták, hogy valamit fogtam, tehát megmértem colstokkal aztán felordítottam, hogy van ez 38-as is! :-) utánna ment vissza a vízbe. A sok marha meg már méterenként ült a helyem körül a végén, senki nem fogott semmit, modjuk jó kis viharos szél volt.

az ember aki semmit sem hitt el... 2008.03.16. 09:57:29

na persze, ekkora harcsa, mi? senkinek se furcsa? NINCS ekkora harcsa. oralizáljon rajtam egy csuka, ha bedőlök ennek az ostoba porhintésnek.

Rousseau 2008.03.16. 10:50:54

Már többször felmerült bennem, hogy a rekordlisták enyhén szólva nem igazán hitelesek, mert a fénykép alapján akár +/ (de leginkább+) 25-40%-ot is hozzá lehet csalni a tömeghez. Ez a harcsa pl. hatalmas, szeretnék én is ilyet fogni, de arányait és méretét tekintve, összehasonlítva a Mahor rekorlista képeivel valamint az interneten látható képekkel 85-120 kilós lehet. Nagy a szórás, mert a hossz mellett a kövérsége is számíthat. Én nem vagyok harcsahorgász, de dévért már többet fogtam a rekordlistás méretből és összehasonlítva a fényképen kezemben tartott dévér méretét egy-két rekordlistás képpel elég érdekes kettősséget tapasztalok: ami nálam 1,62-es átlagos kövérségű dévér, az a rekordlistás képeken 4,5 kg. Persze lehet apró módosító momentum, de ennyire??
Ahhoz pedig, hogy ez a harcsa ívás előtt van és nyilván duzzad az ikrától, csak gratulálni tudok az "elejtőjének". Bár a fényképen szereplő "beállítás" is sokat elárul sporthorgászi mivoltjáról. S mielőtt elájulnánk tőle: a Pón azért nem akkora kunszt harcsát fogni, mint a Dunában.

S még egy sztori: ....-on fogtam egy szép nagy dévért, ahol a helyi vízszakasz egyesületének a titkára felajánlotta, hogy "mérjük és hitelesítsük rekordlistásnak", én bekerülhetek a Mahorba, hozzájuk pedig több napijegyes jön majd. (a halhoz még 70 dkg kellett volna a rekordlistás határhoz)

A Póra is több cég szervez bérhorgászutakat.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.03.16. 12:09:17

Engem a "Hogyan főzzünk halászlét a legnagyobb harcsából, és hol fogyasztjuk el?" post. érdekelne. Rég ettem jó sűrű halászlét

Adrian Mole 2008.03.16. 12:16:40

BKV figyelő:
A nagy(obb) harcsából jó halászlének egy titka van: nyúzni kell a halat, így nem lesz zsíros. Kell hozzá némi szem is, mert a zsír-hús választóvonal nem mindig egyértelmű, különösen faroktájon.
C&R horgászoktól és elvetemült vegánoktól elnézést.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.03.16. 13:12:42

Ettem már nagyon zsíros halat sajnos, nem hozzáértő ember készítette:(

Lehetne egy blogos horgászással egybekötött sütésfőzés:)
süti beállítások módosítása