HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Léket kapott a Balaton

2008.03.21. 14:52 csiró géza

- A vizenjárás komoly dolog, és felelősséggel jár - mondta az ország első áldott haltelepítésén Kis György Károly, a Balatoni Halászati ZRt. elnöke. Persze nem attól próbált óvni, hogy a jelenlévők az esemény sajátos hangulatán felbátorodva megkíséreljék az ismert Jézus-csodát, hanem valami olyasmire próbált célozni, hogy a Balaton halállományát kezelők a közvélemény szigorú ellenőrzése alatt állnak.

A mozdulatlan kapásjelzőket bámulva egy örökké visszatérő kérdésben szokott ez megtestesülni:

"Hova tűnt már megint a hal?"

Az újra felmerülő kérdés apropója ezúttal a március 17-i nyilvános haltelepítés volt, amelyen részt vett a a BH ZRt. elnöke és a mintegy húszfőnyi vendégsereg mellett Dr. Korzenszky Richárd tihanyi perjel is, aki imát mondott a halakért.

 

A „hal” szó a magyar horgászok döntő részénél annyit jelent: ponty. Van finom magyar gardánk, keszegünk sokféle, de a pecások többsége tűzhely közelébe sem teszi a lábát, ha nem tátog a szákban a pozsár. És mivel a ponty nem képes ma már hatékonyan szaporodni a tóban, így természetes, hogy a telepítések tervezésekor abszolút dominanciát élvez.

A BH Zrt. évente 350 tonna pontyot helyez ki a Balatonba. Hogy ez mekkora mennyiséget jelent magyartengeri mércével mérve? Elegendő ez ekkora vízbe? A tó területe megközelítőleg 60000 hektár, vagyis 100 méter oldalú négyzetből ennyi férne el rajta. Ez annyit jelent, hogy minden ilyen négyzetbe közel hat kilogramm ponty kerül, ez pedig a telepítendő uszonyosokból vett minta szerint közel négy új, horogérett halat jelent. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy ez a faj előszeretettel tartózkodik a part menti vizekben, így ennél bátran képzelhetnek el jóval magasabb egyedsűrűséget is a csónakot nélkülözni kényszerülő horgászok.

De akkor hová tűnik a hal?

A kihelyezett állatok közül hozzávetőlegesen minden tizedik elpusztul, ami teljesen normális. Úgy nevezik ezt szakmai körökben, hogy „természetes kallódás”. Ez könnyen kiszámíthatóan azt eredményezi, hogy a tényleges visszafogható mennyiség 315 tonna lesz. Még mindig jó fogással kecsegtető, tekintélyes mennyiség.

De akkor hová tűnik a hal?

"Tavaly szeptemberben szinte minden nap kint voltam, és három pontyot fogtam" - panaszkodik egy horgász a szántódi rév hullámtörőjén.- Úgy hallottam, kihálózzák.  Vagyis lehalásszák, de megpróbálunk kedvesen naiv német turistásan gondolkodni, és feltesszük magunknak a kérdést: kik?

A Balatoni Halászati Zrt. évi 500-600 tonna halat fog, de ebből csak öt és tíz tonna közötti a ponty mennyisége - állítja a cég elnöke. A fogás kilencven százaléka keszeg és busa.
Nincs is értelme elkezdeni számolgatni, ez a bajuszosfogás gyakorlatilag elenyésző.

De akkor hová tűnik a hal?

Ha már szó esett a busáról, amely faj (pontosabban fajok, mert van fehér és pettyes, továbbá a kettő turmixa is) ma már a Balaton biomasszájának harmadát adja, engedtessék meg egy rövid kitérő.A Szálka, talán rebellis természetéből adódóan is, két tudományos axiómát hajlandó csak elfogadni. Az egyik, hogy a világegyetem tágul, a másik, hogy a busa ehetetlen. Egyszer megpróbálkoztunk a kínai növényevő konyhai felhasználásával, de az utolsó pillanatban megremegett a térdkalácsunk, és beláttuk, hogy könnyebb a gazdag embert tevehússal etetni, mint a busát áttolni a hústű fokán. Éppen ezért meglepődtünk, amikor egy őszinte szántódi horgászvéleményből megtudtuk: a bamba óriás ehető, sőt nemhogy ehető, egyenesen szaftos és finom! Örülhetünk, hogy megúsztuk négy kikerekedett szempárral, és a hirtelen gyomorsimaizom-összehúzódástól majdnem vízbe szédült fotóssal. Ennek az ázsiai egzotikumnak amilyen rossz az íze, olyan jó a PR-ja. A szív nyálkás őrének tartják, és a halászati cég honlapjának gasztró-szekciójában szinte csak ebből a halból készült étel szerepel.

A legmohoshátúbb életigazságot azért fenntartjuk magunknak, miszerint: ízlések és pofonok.
Ettől függetlenül a magyar gasztronómia szégyene, hogy a „kommunizmus legkifejezőbb címerállata” titulusra pályázó böszme jószág legyen a Balaton fő hala.

A busa persze nem központi téma a balatoni horgászok körében, tudják, hogy van, sőt marha sok van, de a konyha és víz közötti kovácsoltvas láncszemet mégiscsak a ponty jelenti.

"Tavaly egész évben huszonkét pontyot fogtam" - kezdi rögtönzött éves beszámolóját egy másik szántódi pecás. Már éppen kezdünk rácsodálkozni, amikor hozzáteszi, szinte minden nap kint ült. Visszazárjuk lefittyedt alsóajkainkat. „Ötven éve horgászom, de ilyen rossz fogás, mint amilyen az utóbbi években tapasztalható, még sose volt” - zárja le az időben kibővített zsákmányrovancsot.

A horgászok évi 200-250, néha 300 tonna halat fognak - tudjuk meg szintén az elnök úrtól. Ebből 50-60-70 tonna a ponty, és a tendencia, a tavalyi évet kivéve, lassú emelkedést mutat. A statisztikát pedig a fogási naplókból készítik, amely vezetése és leadása körül bizony mostanság nincs minden a legnagyobb rendben. „A naplók fele érkezik vissza minden évben” - panaszolja a halászok vezetője. Most mindenki forduljon egy pillanatra magába, és aztán az vesse rám az első egyesületi titkárt, aki még sosem késett - vagy mulasztotta el - leadni a halfogást tartalmazó félfamentes füzetkét.

De miért gondolnánk azt, hogy a horgászok rosszat akarnak maguknak? Nem feltételezem, hogy az, aki nem adja le az említett iratot, többet fog, csak esetleg eltitkolja. Érdekében semmiképpen nem áll. Vagyis a legrosszabb esetben is lenni kellene még a vízben 170 tonna pontynak.

De akkor hová tűnik a hal?

„Sajnos van egy olyan rész, amit a rapsicok fognak ki, és így kerül piacra.” - közli keserűen a részvénytársaság elnöke. A cég honlapján található tekintélyes lajstrom a lefoglalt tiltott eszközökről arra enged következtetni, hogy az orvhalászat még komoly iparág a tavon, akárcsak az ország más vizein.

A rapsicok lopása elenyésző ahhoz képest, amit a hivatalos halászok lopnak - vélekedik szinte egyöntetűen minden megkérdezett horgász. „Húznak a halászok éjszaka, négy kilométeres hálókat tesznek le” - mondja a legtapasztaltabb hírében álló pecás. „Van kamerám, be fogom bizonyítani, hogy nagy rablás történik a Balatonban.”

Nem is lennénk Magyarországon, ha nem kerülne a balatoni panorámába még egy veszedelem. A múlt évben megjelent a kárókatona (kormorán) a vízen, és hatalmas károkat okozott a halállományban. Ezt a madarat országszerte a sátán fekete tollas állatbőrbe bújt megtestesüléseként szokták kezelni, és nem ok nélkül. Szégyenkezve írom le, de ezt a horgas csőrű jószágot én sem tudom tiszta szívből szeretni. Nagyobb étvágya van, mint egy „all-you-can-eat” étterem törzsvendégének, és tényleg sok halat pusztulásra is ítél gyakori sebzésével. Az azonban mégis hihetetlennek tűnik, hogy 18000 ezer tonnás balatoni halállományban számottevő kárt tudna okozni.

"A horgász is olyan, mint a kereskedő, állandóan elégedetlen" - világított rá a probléma általa vélt gyökerére a Dr. Korzenszky Richárd, aki maga is horgász, és nem kisebb egyéni rekorddal büszkélkedhet, mint egy hét és fél kilós tőponty. Ennek igazságtartalmával nehéz volna vitatkozni, de azért az mégsem mindegy, hogy a mai korra oly jellemző általános elkeseredettségről beszélünk, vagy szikár racionalitáson alapulón. Vajon mennyire elégedetlen az a horgász, aki videókamerát csomagol a csontkukacos-doboz mellé, hogy a „halmaffia” ténykedésére bizonyítékot szerezzen?

És nem csak a horgászok elégedetlenkednek. "Az önkormányzatoknak a horgászok és a turizmus érdekeit kell kéviselni." - jelentette ki Hidvégi József, Fonyód város polgármestere. "Azt látnám jónak, ha az önkormányzatok is beleszólhatnának a halászati rt működésébe." 

Képriport: http://szalka.blog.hu/2008/03/17/ott_voltunk_latvanyhaltelepites_a_tihanyi_komprol

28 komment · 1 trackback

Címkék: balaton ponty gasztronómia garda busa keszeg haltelepítés

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr3390973

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: legal alien 2008.03.22. 19:03:35

próbálom megértenitehát van egy ország, ahol amúgy is kirívóan magas adóelvonás, de az adófizetők pénzét arra költik, hogy halat neveljenek és telepítsenek a balatonba, túlnyomó részt azért, hogy az orvhalászok azt halradarral és gps-szel, meg merül...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

torró 2008.03.21. 20:00:33

Hát uraim, nem könnyű erre választ adni. Demint nemrég irtam kb 50 éve horgászom a balatonon ,mint helybéli sok mindent tapasztaltam. Úgy szoktuk mondani ilyenkor hogy mindenkinek igaza van, de nincs is.Mert van telepítés, de egy hónap mulva ha ráhúznak a környékére a halak még azon a részen vannak. Ergó, ki is húzzák. Mármint az Ert.A rapsicok is próbálkoznak, de most már kevés az esélyük mert az ellenőrzés komoly technikával rendelkezik és nagy a lebukás veszélye. A horgászat meg a megváltozott időjárás miatt egyre nehezebb. Aki itt él tudja mikor érdemes kiülni. Gondolom sokan tudják :déli szél, vihar előtt, v után, etetek vagy nem?És hogy melyik részen. Úgy vélem a halászati Rt-nek is másképp kellene hozzáálni a kérdéshez, meg azt hiszem mindenkinek. Külömben csak a kérdések sokasodnak.

gringo 2008.03.21. 20:04:22

A mozgássérült pecás jól szemlélteti a horgászok tehetetlenségét a halászattal szemben. Talán nem volt véletlen a képválasztás...

ekkerjoz 2008.03.21. 20:54:39

Elmondom mégegyszer, Tamás napján negyedórát sem ültünk a paloznaki kocsmában, mikor két fószer érdeklődött, vennénk-e halat, kínáltak süllőt, pontyot, keszeget, 500-800 Ft között. Nem vettünk, de már sajnálom, ha jövő héten kínálják, venni fogok, mert érdekel, hogy megy ez.

Panka-manka 2008.03.21. 21:36:06

A balaton tényleg beteg (szándékosan írtam kis betűvel). Nem messze lakunk a balatontól, de rendeteg horgász 50-100 km távolságr jár horgászni és HALAT FOGNI intenzív telepítésű tavakra. Csont nélkül kifizetik a 2-3 ezer forintos napijegyet, és a halat visszaengedik.
Véleményem szerint a balatonnak nincs igazi gazdája.

nemjo 2008.03.21. 21:52:37

Az a kérdés hogy a frissiben telepített pontyot mikor halássza le a BH Zrt és mikor adja tovább valamelyik intenzív telepítésű tó tulajdonosának?

Szerintem is arról van itt nagyba' szó hogy a Balatonnak tényleg nincs gazdája ahogy azt az előttem szóló kollega találóan leírta...

A Balatonban különben van még hal, csak a halbőség múlt el és nem egyszerű megtalálni, megfogni pedig különösen nem!

nigel 2008.03.21. 23:53:20

Nem csak az a baj, hogy kevés a ponty a vízben. Minden évben horgászom az északi parton, de ilyen kevés keszeget mint 2007-ben, még soha nem fogtam. Tulajdonképpen nem is csoda, hogy nincs a vízben hal mivel a halászok közvetlenül a nádas elött is lehúzzák a vizet. Nem baj. az a lényeg, hogy a hülye horgász fizessen. Az önkormányzatok meg jó ha befogják a pofájukat, mert horgászni a tavon szinte már csak a mólókon lehet, mert meg sem tudja az ember közelíteni a tavat(zárt vitorlás kikötő, fizetős strand, vízparti magántelkek stb.). A part menti 15 méteres sáv közterület? Persze, majd álmunkban. Nem tudom miért csodálkozom és dühöngök még a balatoni állapotok miatt, hiszen ez magyarország. Itt minden disznóság mehet bűntetlenül.

moto.sapiens 2008.03.22. 00:09:56

Amit nemjo halbőségnek nevez az a normál állapot.Ez a mostani a halszűke.Nem kell finomkodni,kilopják oszt csókolom.És akkor marha nagy jóindulattal feltételeztem,hogy egyáltalán beletették.Pedig nem.
Megnyugtatásul közlöm balatoni kollégák számára,h a Dunában is ugyanez a helyzet.A halak elúsztak.

ShanklyGates 2008.03.22. 03:43:28

Végre egy jó cikk, ami újabb szoci-zárványra derít fényt. A Balatonból - a vízterület ellenőrizhetetlen nagysága, esetleg az osszefonódások okán - konkrétan kilopják a halállomány jelentős részét évről-évre a rapsicok. És amíg a lebukás különösebb veszélye tevékenykedhetnek, és köztörvényes bűnözőként még a hatóságok sem tekintenek rájuk - addig ez így is marad.

manager 2008.03.22. 08:59:11

Nézzük az érem másik oldalát is.

Azért a horgászok között is van olyan elég , aki meg nem engedett módszerekkel "szórakozik".
A fónyódligeti partszakaszon van egy ifjúsági tábor. Minden évben oda települ a partra egy csomó horgász, százméterekre beviszi a horgot,halomnyi horoggal, és a fürdőzőket elüldözi, mert nem nagyon szereti senki ha beleakad a horogba. Van közöttük olyan aki a halból él, mert eladja a vendéglőknek a napi sok kiló halat. Ládaszámra viszi haza minden nap, a szemünk láttára (nem irigylem tőle, engem nem érdekel de ez van).
Ha szólsz neki, hogy legalább a strand lépcső előtt ne dobja keresztbe a horgait, fenyegetőzik, és mivel többen vannak nem akar senki verekedni mindenáron. Gyakorlatilag kiszorították a fürdőzőket. Sem a halőr, sem a rendőrség nem csinál semmit, az ifjúsági tábor pedig nem akar konfliktust pedig az ő felügyelete alá tartozik partrész mint üzemeltető.
A kikötő belső területére bedobott horgokkal kapcsolatban pedig a vitorlázók tudnának mesélni, még a horgász üvöltözik ha elviszi a hajó a horgát.
Egy bizonyos horgász réteg a tökéletes bunkóságáról tesz tanuságot, amikor eldobálja a parton a szemetet, és mocskot hagy maga után.
Az engedély nélküli stégekről is kellene beszélni, meg a vízben hagyott betondarabokról, csövekről, stb.
Az a magatartás amit egy bizonyos horgász réteg folytat egy kultúrált államban nem folytatható, agyon büntetnék ha a genfi tavon csinálna ilyen cirkuszt.
Szerintem menjen ez a réteg a horgásztavakra, fizesse meg a szórakozása árát ott és horgászgasson kedvére. Így nagyobb kárt okoz a tevékenységével mint a befizetett összeg. Saját szememmel láttam amikor a német túrista horgászt bunkó módon el akarták zavarni a mólóról, pedig a viszonya rendezett volt, vett horgászjegyet stb.
Természetesen a kultúrált, nem szabadrablást végző sporthorgászokra a fentiek nem igazak, de a bunkó réteg kiszorítása az ő felelősségük is, a hatóságokról nem is beszélve.

Csak egy példa: a feleségembe beleakasztott egy horgot egy horgász délelőtt 11 órakkor, amikor ott sem lehetett volna. Azt sem mondta hogy bocs.
Úgy kellett a sebészeten kiszedetni a horgot. Az önkormányzat elismerte hogy ott nem is lehet horgászni, az üzemeltető szintén. Amikor kártérítési perrel fenyegettem őket, akkor meg sanyarú helyzetükre való hivatkozással kihátráltak a dologból és kértek hogy menjek máshová strandolni.
Ezek szerint marad az önbíráskodás? Esetleg meneküljön ki merre lát?

Szumi 2008.03.22. 09:00:47

Nem csak a balaton ilyen hely. Az összes többi, körbekerítetlen tó / folyó ugyanilyen problémával küszködik. De kérdem én: Most sirassam meg a húshorgászokat? Azt álltja nem egy riportalany, hogy szinte mindennap kimegy tóra pecázni. Menjen a fenébe. Más is vált ki engedélyt, területi jegyet, stb, mégiscsak max. kéthetente-havonta ül ki lógatni - ha mindenki mindennap kimenne, egyetlen hal sem lenne, még törpeharcsa sem. A franc kivan azokkal, akik egyebet sem tesznek, mint vízrohasztásig beetetnek nap mint nap, egyéb dolguk sincs, mint horgászni - meg persze panaszkodni a kevés hal miatt. Mintha azért panaszkodnék, hogy kevés a Mecsekben a medve, pedig napont akijárok oda lőni, néhanapján lövök is egyet-kettőt, de már alig van - ki a felelős?
Marhák........

Frank99 2008.03.22. 09:30:24

www.bbhsz.hu/content/view/281/86/

itt pl. arról lehet olvasni, hogy a horgászok a hibásak, mert az enyhe télben tudtak horgászni....

Haldorado fórumról:
Ahh, jó ideje már írni sincs kedvem, mert minek. Adott egy cég, BHZrt, aminek vannak állami feladatai. Ez rendben is van, az is, hogy ezért az állam fizessen. Az már egyáltalán nem érthető, hogy ugyanez a cég miért kap jogosítványt más halak halászatára, amiknek kifogása egyáltalán nem állami érdek. Miért nem lehet deklarálni, hogy nekik csak busát és angolnát szabad fogniuk, keszeget meg csak akkor, ha erre felkérik őket? Saját statisztikáik szerint elenyésző a bevételük balatoni nemes halakból. Akkor miért nem lehet megtiltani nekik, hogy egy darabot is elvigyenek? Saját számaik szerint ez nem befolyásolja számottevően gazdasági likviditásukat. Akkor miért nem????
Hja, hogy kilóg a lóláb?
Azok a szép zöldek hol vannak ilyenkor? Harcolnak jó pénzért a szumátrai erdei pitypangért, meg beleköpnek minden lehetségesbe ami itthon előbbre vinne? Bürokrácia és mocsok. Csodálkozunk, hogy a Balaton itt tart? Mi ebben a furcsa? Van valami, amiben nem itt tartunk?
A realitás itt az, hogy még ennél is rosszabb lesz. Majd kivonultatják a szennymédiát, amikor nagy csinnadrattával beleeresztenek 500 kiló degenerált pontyot 2010. július 15-én szezonnyitáskor, ami még a 2008-as kontingensből maradt meg, hála előrelátásuknak. Mi meg nézünk.

Vannak dolgok, amikhez nem sok közöm van, csak annyi, mint minden állampolgárnak, vagyis hogy ezek a tavalyi gazdasági évet érintő zsonglőr húzások mennyire szabályosak.
Például egy állományszabályozó feladattal ellátott cégnek szabadvízi halászat során szabad-e túlteljesítenie a tervet? Szabad-e az évre kötelezően meghatározott haltelepítést elmulasztani bármilyen okból (kivéve vis major)? Szabad-e az év mérlegén úgy javítani, hogy engedményes áron árulnak következő évi területi jegyet? Nem várható-e ennek negatív kihatása a következő évekre? Az előre kiadott éves engedélyek árának egy részét az utólag közölt általános tilalom miatt majd vissza kell fizetniük.
Mindez azt jelenti nekem, mint laikusnak, hogy a cég tavaly részben felélte a jelen évre várható bevételeit.
Miután tavaly sem teljesítette a haltelepítési kötelezettségeit, feltételezhető-e ezek után, hogy idén teljesíteni fogja? Mi lesz a Balatonnal, ha idén kiderül, hogy nem jön be már a horgászoktól a sok pénz, mert már tavaly befolyt egy része, nem lehet annyi halat eladni, mert már nem lehet annyit fogni, a vagyont is csak egyszer lehet felélni?
Mi lesz, ha kivettek mindent, amit lehetett és becsődölnek???
Más kérdés, de még megkérdezném: ha a BHZrt állományszabályozó feladatkörrel van ellátva és szelektív halászatra kötelezve, akkor miért nincsen kötelezővé téve számukra, hogy a busán, angolnán és keszegen kívül minden más fajtájú halat azonnal vissza kelljen ereszteniük? Feladat számukra a süllő gyérítése? A pontyé? A baliné, harcsáé, stb? Ha nem, miért nem kötelező nekik azonnal visszaereszteni? Saját statisztikáik szerint elhanyagolható az abból származó bevételük is. Akkor igazán csak egy gesztus az ő részükről, igaz? Semmi nem indokolja, hogy halászhajón a jövőben egyetlen darab süllő is megjelenjen.

Frank99 2008.03.22. 09:52:30

Egy ki számolás:

ha kétnyaras pontyot, darabja mondjuk 0,5 kg beletennék minden évben, akkor évi 700.000 db-ot kellene rakni, hektáronként 11,7 db-ot.
Na, ez meglátszana a vízen, ha mondjuk 5 évig valóban szelektív halászat lenne, és a rabsicok sem mernék ki.

Évek óta nincs a Balatonba betelepítve a 350 tonna ponty. Berakják a halastavaikba, papíron meg a Balatonba.

Néhány éva, amióta xarban vannak anyagilag, ez megy...

nigel 2008.03.22. 11:27:00

Kedves Manager!

Önnek természetesen igaza van. Ezeket az "urakat" hívja a jóérzésű horgász rabsicoknak. Az hogy, ilyen nyíltan tudják folytatni tevékenységüket arra utal, hogy a halőrök és a rendörség nincs a helyzet magaslatán. Sajnos a horgászok között is van rengeteg bunkó. Aki az életben bunkó az a horgászatban is az.
Sajnos a Balatonnak nincs igazi gazdája. Mindenki csak a pénzt akarja lehúzni. (önkormányzatok, BH Zrt)Az állam meg 18 éve folyamatosan szarik az egészre. Igaza van Franc 99-nek. A zöldek hol vannak olyankor amikor a Balatonról van szó? Nem csak az útépítéseknek kell keresztbe feküdni. Köcsög banda.

Panka-manka 2008.03.22. 11:30:51

A Balatonnak akkor lett vége (legalábbis nagyhalas szampontból) amikor a nyugaton jól bevált bojlis módszert házasították a magyar mantalitással. A lajtától nyugatra a bojlis horgász miután kifogta a halat puszi-puszi, fénykép, sebfertőtlenítés, és visszaengedi. Magyar horgász, hal kifog, szákba vele, ha 10 darab akkor kerül a csomagtartóba is, majd irány a legelső vendéglő. Mikor az ember megkérdezi hogy miért, a tipikus válasz, hogy kifizette a halmennyiséget az engedéllyel, neki ez jár.
A BHzrt, egy ittragadt nagyméretű rugalmatlan szocialista állami vállalt, némi hatósági jogosítvánnyal. El kellene adni bárkinek, csak ne állami tulajdon maradjon.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2008.03.22. 13:30:41

A nyolcvanas években a Balatoni Halgazdaságnál dolgoztam, amely ugyebár a BH Zrt jogelődje. Nem a Balatonon halásztam, hanem Ódörögdpusztán a pisztrángtelepen, de néha kimentem én is a halászhajókkal. Akkoriban sem lehetett már tésztaszűrővel halat fogni, volt olyan nap, hogy 3 mázsa keszegért, meg 50 kg nemes halért dolgozott a brigád egész délelőtt. Két hónapig volt szerencsém a Kis-Balatonon valódi természetesvizi halászatot végezni. Ott hozott össze a sors egy horgásszal, aki nekem bizonygatta, hogy a halászati vállalat egy sűrű szövésű hálóval lezárta az akkor horgászható terület előtt a vizet, nehogy a horgászok fogjanak valamit. Egyszerűen képtelen voltam neki megmagyarázni, hogy mi bizony nem tettünk ilyet, a végén majdnem nekem jött. Azóta mindenképpen elosztom legalább öttel, amit egy horgász mond, főleg ha bizonygatja is.
Gondolkodjunk egy picikét. Ma már mindenkinek van videókamerája, minden tetves mobillal lehet mozgóképet rögzíteni. Könyörgöm, csak egyetlen ici-pici videót mutasson már valaki, amely szerint a halászok, a nemrég telepített halat fogják ki, vagy éppen tiltott területen húzzák a hálót. Ugyan melyek halászmester merné megkockáztatni ezzel az állását vagy a szakmai karrierjét?
A jelenlegi munkatársaim között vannak szép számmal horgászok, és van köztük, aki gátlástalanul árulja az általa fogott halat. És közben büszkén mondták nekem augusztusban, hogy még egy nyomorult betűt nem írtak a fogási naplóba

torró 2008.03.22. 14:01:34

Kedves T.Balázs. Nem mondja komolyan hogy "melyik halászmester koczkáztatna"? Ha én elmondanám pl tudták hol fogunk rendesen, másnap már ott sereglett a flotta! És kijöttek a parthoz közel pedig ezt sem szabad.És ők is eladták a halat.Sőt!Az anya pontyot sem dobták vissza és az apróhalat sem.De tudnám sorolni. Persze én nem akarom védeni azokat sem aki mint horgász,gazember módon viselkedik. Tehát MINDENKI felelős a Tóért!

moto.sapiens 2008.03.22. 14:16:36

T.BAlázs nem vagy túl bölcs.
Most épp azt akarod elmagyarázni,h a horgász több kárt okoz horoggal mint a halász hálóval?
Hány db(kg) hal fér akárhány horogra,akár napi 10 órás viszonylatban is,és mennyi a több kilométeres hálóba?
HA meg bemegyek a rendőrségre egy mobillal rögzített felvétellel akkor mi van?Látszik a távolban egy halászhajó egy általam beállított dátummal?
Eh,mennyi butaság!

manes 2008.03.22. 14:18:34

Ha a mindig siró vendéglösök nem vennék meg a halat a rabsictol akkor az mivel nem tudná eladni talán több maradna a tóban.Igaz,hogy nem sokkal de az is valami.

albinviggen 2008.03.22. 14:57:31

Évzizedek óta folyik a számháború, hogy mennyi halat telepítenek be és mennyit fognak ki a halászok/horgászok. Mindenki mondja a magáét és a valósággal köszönő viszonyban sem álló számok alapján harsogja a saját igazát. A horgászok nagy része baszik a fogási napló pontos vezetésére, (darabot ír a kg helyére; akkor is beleír, ha nem is fogott aznap, mert a másnapi mennyiségi túllépést majd azzal fedezi; az év végén, a leadás előtt tölti ki, a hasára ütve...) az így leadott naplókból pedig a BHZrt fasza kis statisztikát csinál.
A telepített és kifogott halak mennyiségét senki nem ellenőrzi rajtuk kívül, ha ugyan ők ellenőrzik... Az "állományszabályozó" halászat során fogott nemes-halakat nem dobják vissza(a tilalom alatt sem), hiszen az "sajnos már megsérült". Hát bazdmeg nem kellene a tilalom alatt szabályozni az állományt!! Marha érdekes, hogy a köveken ívó süllők felett kell mindig szabályozni a busákat...
Halászmesterek?? Talán 1-2 van még, a többi azt sem tudja hol halásznak éppen...
A rapsicok számát sem tudja senki, de rendszeresen közölnek fantasztikus számokat a kiszedett hálókról, pottyantókról, sorhorgokról... Néha úgy tűnik összeadják az elmúlt 40 év adatait.

Frank99 2008.03.22. 17:15:32

T.T Balász!
Volt szerencsém lefényképezni a halászokat, amikor ősszel a vonyarci strandon bőven a megengedett határon (300m) belül halásztak, itt meg lehet nézni az eredeti felvételeket:

www.vonyarc.hu/halaszok041117/index0001.html

Az általam indított cikkre a Zalai Hírlapban annyi volt a reakció, hogy nekem jó fényképezőgépem van, mert jól tud nagyítani, ŐK természetesen 300m-en kívül voltak...

akinek van szeme, az látja a távolságokat, én 30 éve horgászom ezen a vízen, sokat láttam, rabsicot, és tilosban járó halászt is...

ja, ősszel árulják a háznál a halat... harcsát, süllőt bármikor rendelhetsz, csak tudd, kit kell felhívnod...

Petihajós 2008.03.22. 17:21:09

Itt mindenkinek igaza van.Ebben a lepukkant országban mindenkinek túlélésre kell játszania.
Sok család az asztalra csak ily módon tud húst tenni, a gyermekeit felnevelni minimálbérből...
A Halgazdaságnak is ki kell fizetnie halászainak a minimálbért, karban kell tartania az ötven éves hajóparkját stb...Mindenki a magyar piacon él és LOP.Másképpen beledöglünk.A lopás egyébként is nemzeti tradició. Erről vagyunk híresek a nagyvilágban. Akkor is lopunk, ha nem vagyunk rászorulva.A legnagyobb tolvajaink elhalgatott jövedelmének egy százalékából rendbe tehetnénk az egész Balatont.
A tárgyra....:20 éven keresztűl, minden áldott nap hajnali öt órakor arra ébredtem , hogy bepöfög két halászhajó a kikötőbe az éjszakai műszakból, majd két órával később ugyanez kifelé a nappali váltással(délután vissza).Már nem is hordok órát, mert ebből tudom a pontos időt. Ugyan ez ismétlődik még további négy Balatoni kikötőben.Fajta szabályozó halászat....,erre mondaná a Besenyő Pista bács, hogy "normális?".
Amióta "szelektív" a halászat kicserélték a régi, elavult, többmázsás halászhálót a legmodernebb, szuperérzékeny tengeri nylonhálóra, amelyből egyetlen hal sem menekül.De még a vizimadarak sem, amikor a parti nádastól alig 100 m.-re eresztik a vizbe.
Ez a háló szépen feláll a vízben és a mederfenék és a vízfelszin között egyetlen élőlény sem menekül.Úgy belegabalyodik, hogy sérülés nélkül nem távolítható el egyetlen hal sem a madarak pedig megfulladnak.Különösen a fogas.A kopoltyúja a sok vergődéstől ráhurkolódó hálótól még mozdulni sem tud, hamarosan megfullad.A fogasról egyébként is közismert,hogy rövid időn belül elpusztul.
Ezek a hálók kb.500m hosszúak és csak nagyobb hajók fedélzetéről működtethetők.Ugyanis egy jó busás napon akár több tonna halat is megfog egyszerre.Kiváncsi lennék, hogy mit kezdene egy rabsic ennyi hallal és ekkora hálóval egy csónakból,vagy egy vitorlásból működtetve? Egy csónakból is működhet természetesen,de legfejjebb 100m hosszal és a még így is megfogott több mázsa hallal összegabalyodott háló kitisztázása, elszállítása szinte megoldhatatlan feladat még egy bűnszövetkezetnek is.Ekkora batyúval elsétálni a tetthelyről,hát nem egyszerű. Ráadásul még életveszélyes is mert egy hirtelen jött viharban(főleg éjjel)a hálótól még szabadulni sem lehet, különösen ha már félig be van gyűjtve.A csónak a hullámveréstől hamarosan megtelne vízzel és elsüllyedne.A csónak ugyanis a széltől megfeszülő háló miatt nem tud himbálózni és az orra belenyomódik a hullámokba.
Annak ellenére,hogy ez a modern háló üresen kis térfogatú, könnyen szállítható még egy nagyobb reklámszatyorban is elfér,ipari méretű rabsickodásra nem alkalmas.
A leírtakból látható, hogy magam is kipróbáltam ,néhány módszert és nem csak úgy össze-vissza beszélek.
A magyar "rabsic" zöme kénytelen beérni a százlábúval(horogsorral).Azzal pedig nem lehet megközelítően sem akkora kárt tenni a balatoni halállományban,mint amit a legális halászat képes alkotni.
Ami valójában felháborít ,az a szisztematikus, a laikus közvéleményt félrevezető ellenpropaganda, amivel a Hal(rabló)gazdaság az "illegális","RABSIC","engedéy nélküli" halászati tevékenységgel próbálja magyarázni, leplezni a saját tehetetlenségét és törvénysértését.
A sajtóban hetente jelentetnek meg ilyen célből riportokat és minden alkalmat megragadnak ezen véleményük hangoztatására.
Akinek más a véleménye az bizonyára nem lakott 20 évig hajón,egy balatoni kikötőben és a vizen.

banza 2008.03.22. 20:43:09

Tudok olyan esetről, hogy halászokat rúgtak ki a BH Zrt-től mert süllőt találtak náluk. Ilyen is van. Meg olyan is, hogy sokszáz méteres hálót szedtek fel Alsóörs és Almádi közt a vizirendőrök. Sokat horgászom, de a Balatonon csak süllőt és keszeget fogok, meg ősszel gardát. De nekem ez megfelel, pontyot tudok máshol is fogni. Ráadásul nagyokat. De amíg a sportársak húshorgásznak, a rapsicok meg kereskedelmi halásznak nem lesz jobb a helyzet.
Mivel a cég ahol dolgozom finanszírozza a BH Zrt-t feltettem nekik néhány kérdést, aminek nem sok köze volt az előterjesztéshez. Pl mennyi halat adnak el a balatoni vendéglőknek. SEMENNYIT! Na ez a baj. Vagy nem balatoni a balatoni fogas, vagy ami a valószínűbb a rapsicoktól veszik.

banza 2008.03.22. 20:46:07

Ja és érdemes ősszel bemenni a füredi edzőtáborba, mikor már csaka karbantartók vannak ott. Kb 30-40 botot lógatnak minden éjszaka. Nem tom mennyit fognak de el tudom képzelni.

manes 2008.03.23. 09:05:00

Kérdés:Akkor miért is fizetek nyaranta a napijegyért ha igy is lehet? Válasz:Mert hülye vagyok!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2008.03.23. 13:05:14

Nem vagyok bölcs, de ilyet nem is mondtam.
Kedves moto.sapiens. Hány horgász, hány horoggal? Illetve hány rapsic mennyi eresztőhálóval, fenékhoroggal?
Frank a képeid meggyőzők, bár én tanyának nézem( az a hely, ahol a háló két végét összehúzzák, majd kiszedik), nem meghalászott területnek. Az északi parton a nádtól vagy parttól 100 m-rel össze kell zárni a hálót, a déli parton ez 300 m-ben van meghatározva. A tó nyugati oldalán a távolság 200 m.
Petihajós amennyire én emlkékszem 500 m-es eresztőhálót nem sűrűn használ senki. Főleg ha egy csepp esze, meg kicsi csónakja van. Én magam 40 m-est használtam, abból fűztünk össze 2-3 darabot ha kellett, és azt vígan lehetett kezelni egy kisebb csónakból is. Októberben Csopakon láttam két embert eresztőhálót felszedni, nem volt rövid háló, de azért nem kellett félni, hogy elsüllyednek a temérdek (több mázsa) haltól.
De száz szónak is egy a vége. A halászok kivétel nélkül törvényszegő, pénzhajhász gazemberek, a horgász mind földre szállt angyal, rapsicok pedig nincsenek.
Azért valaki még belinekelhetne pár meggyőző fotót vagy videót.

Frank99 2008.03.23. 16:31:10

Ok, Balázs, akkor hol is halásznak???

300 m-re a parttól vagy nem?
Ja, hogy ott zárnak össze?

Ja, ez a kiskapu? Örülünk neki....

Mindenki tudja, ott verődik össze sok hal ősszel Vonyarcon. Akkor ott a T.Halászok 2x fordultak (ők mesélték), sok keszeget, pontyot és több harcsát is fogtak...

a szelektálás jegyében....

itten van a baj...

A Balaton az orszáh haltermelésének pár %-át adja.
Akkor miért kell sok tízezer ember szórakjozását, kikapcsolódását, egy Európa kincs Balatont, élővizet kizsákmányolni, és tönkretenni?

Lsd. angolna, busa, amur telepítés és társai?
Hozzá nem értő dilettáns emberek iránytják évtizedek óta, és élnek belőle jól...

halászok, a vezérek, a halőrök, vizirendőrök, meg a rabsicok, a szabályokat nem betartó horgászok.

És a becsületes emberrel megint mi lesz?

Ja, hogy mi vagyunk a hülyék?
lehet...
süti beállítások módosítása