HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Víz Múzeum

2008.03.31. 13:09 Shepherd

Romvári Péter diplomaterve
BME Középülettervezési Tanszék
konzulens: Karácsony Tamás DLA
védés időpontja: 2008.02.06

Az épület általános ismertetése
Az épület funkciója múzeum. A Duna-part pesti oldalán a Lágymányosi hídtól délre kialakítandó Duna-parti parkkal szervesen együttműködő létesítmény felhívja a figyelmet a víz egyediségére. Az emeleten lévő nagy kiállítótérben mindenki megválaszthatja a saját útját a világ mélyebb megismerése felé. A múzeum átfogó ismeretet ad a vízről, alapvető természettudományos és technológiai témákat tesz világossá és színessé mindenki számára.

Mindeközben felhívja a figyelmet ökológiai problémákra is, és a 21. század talán legégetőbb kérdésére, ami ma még nem kap elég hangsúlyt: az édesvíz hiányára Földünkön. Legyen szó a tükröződésekről vízen vagy üvegen, vagy terek és tömegek görbületéről, minden a vízzel kapcsolatos látványosságról szól. Az épület a víz érzékletességét, míg a kiállítás a vízzel kapcsolatos információkat mutatja be. Az érzékletesség és az információ együtt épül fel élménnyé.

 

Területválasztás indoklása
A Budapesten nagy ívben, méltóságteljesen keresztülfolyó Duna partjai távlatokat kínálnak a túlpart és a folyó felé. Olyan különös városképi és használati értékű része ez a városnak, amely nagymértékben hozzájárul annak fizikai és eszmei gazdagságához. Egy funkció- és látványgazdag városi park (egy vonzó, népszerű intézmény-együttessel) gazdagítaná és segítené a rendkívüli költségekkel épülő Millenniumi Városközpont működését (a Millenniumi Városközpont határterületei ma jellemzően ipari és lakó-hasznosításúak).

A Lágymányosi-hídtól délre adottak – és ezzel az adottsággal élni kötelességünk – egy különleges értékű Duna-parti park kialakításának feltételei. A budapesti Duna-parti terek mindegyikét a rajtuk áthaladó "hídforgalom", és/vagy a partélen vezetett felső rakparti út terheli. Itt viszont a Dunával közvetlen kapcsolatba hozható, élvezhető (remek kilátás), szabad közösségi életet lehetővé tevő igazi kulturális, rekreációs tér alakítható ki. Majdani biztosra vehető rendkívüli keresettsége, népszerűsége fenti egyedülálló tulajdonságaival, a környező, már meglévő kedvező intézménystruktúrával, a kitűnő idegenforgalmi pozícióval, a jó tájolással (délelőttől késő estig benapozott) indokolható.

Az épület
A látogató egyfajta idegenszerűséggel és komplexitással találkozik, mégis az épület szigorú szerkesztési rendszer szerint épül fel. A földszinten nagy fokú átlátást és porozitást tart fenn, míg a fő tömeg, a kiállítótér elemelkedik, lefedve egy teret, ahol a vasbeton tölcsérekben kereskedelmi és kulturális funkciók kapnak helyet. Olyan funkciók ezek, amik a kiállításhoz is kapcsolódnak, de önmagukban is működnek. A földszint egyfajta kapu, átmenet a külvilág és a belső világ között. Innen elérhető a múzeumi bolt, egy büfé és egy könyvtár. A pincében - ahol a kiszolgáló funkciók is helyet kaptak - található könyvtár azoknak a látogatóknak az igényeit elégíti ki, akik a vízzel kapcsolatos tudásukat szeretnék elmélyíteni. Itt az érdeklődők mindenféle médiához hozzáférhetnek. A teljes felső szint a kiállítótéré, itt minden a vízzel kapcsolatos látványosságról szól. A belső térben nincsenek függőlegesek és vízszintesek, a tér és a geometria a folyamatos átalakulás és változás állapotában vannak.

A tervezés során kialakult egyfajta szerkesztési minta, ami egy tölcsérekbe torkolló, azokon támaszkodó hullámzó szövetből áll. Ebből az infinitív rendszerből szigorú síkokkal hasítom le az épület valós tömegét. Hasonló szigorúsággal élek azokon a pontokon, ahol a funkció miatt kénytelen vagyok ebbe a mintába belehasítani, vagy felosztani őket alaprajzban. A tölcsérek felelnek az épület statikai működéséért: ezek az egymást bekebelező formák támaszkodnak a földre, és tartják a födémeket. Helyenként természetes fényt és levegőt szállítanak a pince szintjére, néhol pedig a gépészet függőleges vezetékeit tartalmazzák. Az épület fenntarhatóságában törekszik az energiatudatosságra. Az épület fűtése és hűtése megújuló energiákból biztosítható, élve a hely adottságaival. Ugyanis a környéken hévizet találtak, ami közel 50 fokos, így ezzel megoldható az épület fűtése környezetbarát eszközökkel. Nyáron a parti kutakból nyert vizet vezetik a padlófűtés csöveibe, így a hűtés is megoldott.

Még csak annyit: külön megtiszteltetésnek érzem, hogy a felkérést elfogadva Kas Oosterhuis, a non-standard építészet nemzetközileg elismert alakja értékelte a diplomamunkámat. Hogy valójában értékel-e az opponenciája, azt még nem tudom. Döntsétek el ti! Üdv!

Romvári Péter

 

 

 

6 komment

Címkék: múzeum víz

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr39404503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gringo 2008.03.31. 13:41:48

Mi a rák ez? Enterprise űrhajó?
Komolyra fordítva a szót: lehet látni ennél sokkal rútabb épületeket is mostanában... Van benne fantázia, csak azt kéne látni, hogy nem üt-e el nagyon a környezetétől.

(A múlt héten amúgy megpróbáltam bebocsátást nyerni az Almádiban már létező, és korábban posztolt vízi múzeumba. Próbálkozásom kudarcba fulladt: Gönczi úr éppen Pest felé száguldott autóval, a felesége telefonja pedig ki volt kapcsolva. Utólag eszembe jutott: ha azt mondtam volna, hogy egy 50 fős német nyugdíjascsoporttal állok az ajtó előtt, biztos csinált volna az öreg egy kézifékest az M7-esen...)

Chuk Sal Mho 2008.03.31. 14:31:27

Nekem tetszik. Felig tipikus francia betonkolosszusnak tunik: tok jol nez ki, es ez talan meg hasznalhato is.

Kellene egy latvanyterv a kornyezeterol.

ekkerjoz 2008.03.31. 16:28:49

1. Ez bizony építészet, gratulálok.
2. Éppen annyira organikus, amennyire lehetséges.
3. Az alkotó zenész, majdnem biztosan gitározik.

oldali 2008.04.01. 19:47:59

Azért, aki bezsaluzza, annak lesz egy pár álmatlan éjszakája.:)

ekkerjoz 2008.04.01. 20:18:36

Acélhálót feszítenek ki, és lövik rá a betont, nem kell zsaluzni, szerencsére. Kifogna pár sztárkőművesen, az biztos. Egyeneskarú lépcsőt nem bírnak normálisan zsaluzni, ezért kellett gépészeknek kitalálni valamit, ami működik.

KiM 2008.04.01. 21:24:55

Amikor ilyen tehetséges törekvéseket látok, amit lehet vitatni vagy nem, amire lehet mondani, hogy nem hazai vagy mégis, mindenesetre dicséretes törekvés megformálni valamit, ami rólunk a vizi világunkról szól, arra gondolok minek nekünk importálni ilyen baromságokat, mint pl a linkben látható
index.hu/kultur/klassz/zh0320/
És ez meg is fog épülni.........
süti beállítások módosítása