HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Cuba III.

2008.04.01. 17:22 ekkerjoz

Pillanatképek

a világ egyik legszebb országából.

A vedlett fal árnyékában komoly szellemi erők gyűltek össze, hogy megbeszéljék a családi vacsorát, egy ananász és három-négy paradicsom fogja a menü gerincét alkotni, ez már biztos. Castro alattvalói nem csinálnak kultuszt az evésből, a gasztronómia nem különösebben köti le őket, hírből sem ismerik a bulimia és anorexia fogalmát. Éppen azt, és annyit esznek, amit tudnak szerezni, kevés a kórósan elhízott ember az egész szigeten. A szegényes élelmiszer ellátást ellensúlyozza sok ingyenes propaganda felirat, az érett  chanel-magenta színű homlokzatra is sikerült egyet pingálni. Valószínűleg valamilyen tömegszervezetet éltet a szöveg, amit csekély spanyol tudásommal nem sikerült megfejtenem, sajnos.

Következő fotónk is pályázhatna akár az ötmillió forintos kérdésre egy autós kvízműsorban. Elsőre egy Ford Tudor, talán Studebaker, esetleg egy Sunbeam is eszünkbe juthat, nyerne is a Ford, ha nem applikált volna a gyári felirat helyére a pimpelő dizájner egy moszkvics emblémát, az összes nemzeti színekkel. Maradjunk azért a Fordnál, és tépelődjünk inkább azon, mit keres a négy sárvédőn keresőlámpának is beillő pótindexlámpa, aztán persze leesik a tantusz, hogy egy 1949. évjáratú autón még nem volt irányjelző, ezt sikerült pótolni, nagyjából. Felhívom az ínyencek figyelmét a szélterelő kiegészítőkre, amelyekkel a klíma berendezés hiányát ellensúlyozzák, és akár esőben is lehet nyitott ablakkal utazni. Nálunk ilyen csak a Suzukin terjedt el és saját Citroenem is visel hasonlót. Az öreg Ford mögött a kisüzemi körülmények között gyártott utánfutó enged következtetni arra, hogy teherautónak is használhatták a veterán autót, a Ford konszern örök dicsőségére.

Valami gyönyörű, ahogy a délutáni nap megvilágítja a belvárosi épület frissen festett falait, szépek a színek, a takart épület tetőhéjazatának árnyéka rávetül a járókelőkre, és lábazati mintát rajzol a falra. A kolostorfedés sinus-árnyéka majdnem elveszi a figyelmünket a szituációról, amint egy latin caballero messziről köszönti hódolattal a szemből érkező donnát, aki hangos "Hola" kifejezéssel határozottan, de  udvariasan  kitér a  további udvarlás elől. További érdekessége a jelenetnek, hogy egyik szereplő sem visel  szatyrot, ez itt ritkaság. Mindenki tart magánál többnyire valamilyen táskát, mert bármikor belefuthat egy olyan sorba, aminek a végén valamilyen bolt van, ahol éppen árut osztanak.

---A fotókat don Yozuri Béla, a szalka.blog.hu állandó kubai tudósítója készítette, legutóbbi kiküldetése alkalmából. Másolni, továbbadni, felhasználni csak Yozuri Béla engedélyével szabad.---

7 komment

Címkék: portré kuba kommunisták szürrealizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr15406820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dixi 2008.04.01. 19:29:42

A falon a felirat nagy valószínüséggel a "Comités de Defensa de la Revolución"-t élteti.
Ez olyan civil STASI féle képződmény. Állítólag van vagy 7 millió tagja. Vigyázzák a revoluciónt.
Cuba rulez! Még!

r1974 2008.04.01. 21:14:15

Én csak annyit tennék hozzá, hogy a 3. képen az ajtón az a sátor jel, azt mutatja, hogy itt szoba kiadó a túristáknak. Lehet, hogy ezek ketten éppen szobára tartanak?:)

AnyuEztVeddMeg · https://www.anyueztveddmeg.hu 2008.04.02. 02:06:07

Nos, Kubáról azért többet illene írni, ha már az ember eljut odáig. Hamarosan majd ők jönnek ide szextúristáskodni, ha nem vigyázunk. Mert csak terpeszkedünk a fotelben aztán bazsalygunk, hogy nimá', csak most lehet nekik mobiljuk!
Egyszer azt mondta egy kubai, hogy Castro úgy intézte, aki el akart nagyon jönni, annak volt lehetősége. Aki ott maradt, az a nagyon szegény, az írástudatlan, a lusta, meg akinek nincs lába. Akiket lehet irányítani. Apropó...nem erre tartunk mi is???

georg 48 2008.04.02. 07:33:20

Gondoljunk bele! Lehet, hogy így boldogok. Sőt biztos. Mi lesz ha eljön a piszok nagy szabadság? Melózhatnak szarért-hugyért napi 14 órát, a nők majd kapnak piros kendőt, ha menstruálnak és halálra adóztatják őket. Egy pillanat alatt kinőnek a földből az újgazdagok akik pont olyan gátlástalan mocskok lesznek mint itt. Na, ez jó? Sokan azt mondják, hogy igen mert szabadok. De annak a szabadságnak ára van és azt az árat a sok csóró fizeti meg /úgy mint itt/.

Grafit Macska 2008.04.02. 07:51:25

Ott már több csóró nem lehet, mint amennyi van. Csak gazdagodhatnak. De azért sajnálom őket, hogy nem tudják, minek néznek elébe. Egyébként gyönyörű ország, hihetetlen jókedvű, tündéri, jószívű, tiszta és rendes emberekkel teli. Ezeket takarítja majd el először a betörő vadkapitalizmus.

Kocapecás 2008.04.02. 11:48:58

Na és kedves helyszini tudósítónk pecázni nem volt? Egyszer láttam tán a Discoveryn egy kubai pecás sorozatot. Valami kapitalista csinálta, akit zsigulin szállítottak a helyiek a különböző helyszinekre. Rendszerhűnek és lojálisnak tünt a semlegesnek álcázott film. Igaz halat alig fogtak.
süti beállítások módosítása