HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Cuba V.

2008.04.15. 17:51 ekkerjoz

Pillanatképek

a világ egyik legszebb országából.

A nehéz tölgyfa kapu előtt ballagó fakó öszvéren jutazsák a nyereg, nylon a kötőfék, kenderből van a kantár, akár Óballán is készülhetett volna a fotó, ha lenne ott ilyen színű kapu. De ezek a színek csak Havanna Trinidad sajátjai, mint az egyenes tartású, derűs lovas kalapja, egy tengeri sásból font remekmű, szinte már sombrero. Sokat kéne gondolkodnom, ha nem tudnám, hol készült a kép, talán csak a kigombolt zseb, ami az egész inget lehúzó személyi és tömegszervezeti igazolványokat rejti, csak a zseb vezethet nyomra. Annak idején nekünk is olyan személyink volt, mint most a kubai polgároknak, több mint ötven oldalas okirat, benne a tulajdonos összes létező adataival, mindenféle állandó és ideiglenes lakcímek, elismert gyermekek száma, neme, neve, életkora, az összes eddigi munkahely, iskolai végzettség, katonai szolgálat, semmi nem volt titok. Bizony, a legrejtélyesebb a "hatósági bejegyzések" című rovat, oda írták be, ha valaki ref-es, azaz állandó ellenőrzésre okot adó személy volt, az igazoltató rendőr ott kezdte az olvasást, és este nyolc után már vitték is a ref-es polgárt, ha az utcán találták, aznap már nem kellett hazamennie.

A társasági élet Kubában főleg az utcán zajlik, ott még beszélgetnek egymással az emberek, nem olyan sivár a kommunikáció mint nálunk. Érdeklődnek a másik felől, híreket cserélnek, pletykálkodnak persze, castro-vicceket mesélnek, szidják az usa és az orosz kormányt, szimpatizálnak viszont Chavezzel, és a venezuelai néppel. Reménykednek, hogy csak véget ér egyszer a forradalom, időszerű lenne. A gyerekek közben játszanak.

Ha legközelebb bármelyik könyvkiadó szeretné illusztrálni Ernest Hemingway Nobel díjas regényét (az "Öreg halász, és a tenger" címűt), ne is keresgéljen alkalmasabb fotót címlapra, Santiago nem lehet más, mint a képen látható úr.

Hihetetlen karakteres portré, tiszteletre méltó arc, makulátlan fehér ing. Figyeljük meg, a gallér nem kopott, nem koszos, a képen nem egy prolit, vagy napszámost látunk.

A kubaiak adnak magukra, sehol nem látni mosdatlan, vagy koszos embert, még a zsúfolt, ritkán közlekedő buszokon, ahol hírből sincs légkondi a 45 fokban, nos még ott sem érezni izzadságszagot, ami mondjuk a pesti Combino sajátja, a próbaüzem óta.

Kubában sokkal igényesebbek az emberek, mint nálunk, igényesebben tanulnak, a közoktatás színvonala az egyik legfejlettebb a világon.



Utolsó képről egyetlen név jutott eszembe, nem tudom, mennyi köze volt Kubához, de nem tudok mást írni, csak ezt a nevet: Anthony Quinn.

---A fotókat don Yozuri Béla, a szalka.blog.hu állandó kubai tudósítója készítette, legutóbbi kiküldetése alkalmából. Másolni, továbbadni, felhasználni csak Yozuri Béla engedélyével szabad.---

7 komment

Címkék: emberek portré kuba diktatúra arcok

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr71416433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.04.15. 17:57:49

Nagyon jó portrék, kép alapján szívesen elbeszélgetnék velük, lenne miről:)
Jó lenne kijutni addig, mielőtt a fogyasztói társadalom megrontaná őket ...

Palinta 2008.04.15. 19:13:17

Hihetetlen jó fotók! A második kép teljesen magával ragadott. A gyerekkorom jut eszembe és az jó........

gringo 2008.04.17. 10:49:18

A Kubában készült képek felérnek egy időutazással, mintha visszarepülnénk az időben úgy 50-100 évet. Viszont majdnem minden fotón van egy-egy apró részlet, ami nem illik a régi időkbe. Az első képen az öreg farmeringe, a másodikon a rózsaszín műanyag papucs, de főleg a negyediken furcsa az a napszemüveg.

A másik, ami feltünő, az a méltóség és derű, ami az emberek arcáról sugárzik, főleg az idősebbekéről. Gondolom, hogy nem volt könnyű életük, de azért időnként megkérdőjeleződik bennem az amcsi propaganda által kialakított kép arról, hogy milyen szar az élet Kubában.

ekkerjoz 2008.04.17. 12:40:20

Szarnak éppen nem nevezném a kubaiak sorsát, aki beletörődik a rendszerbe, annak kimondottan jó. Azoknak az ellenzékieknek rossz, akik valamelyik táborban egyelik a dohányt, és a családjuknak, mert azt se tudják, hogy élnek-halnak vajon.
Engem inkább a 60-as évekbeli magyar viszonyokra emlékezet Kuba, sokan, sokáig beérték azzal, ami akkor elérhető volt, és néhányan még ma is visszasírják a kádárrendszert. Aki nem ugatott, sokáig elvolt, békén hagyták.
A kubai egészségügyet és a közoktatást irígyli pár nemzet...

gringo 2008.04.17. 15:14:29

Na igen. A "mediterrán" ember nem szívbajos, többnyire csak a kocsmában politizál, egyébként meg örül a kellemes időnek, a friss gyümölcsnek, a tengernek, finom szivarnak, satöbbinek.

Időnként az NGC-n levetítenek egy dokumentumfilmet Castróról és az elmúlt 50 évről. Az események bemutatása oké, de a Kubáról festett kép kissé egyoldalú: csak az elszegényedésről, az ellenzékiek eltüntetéséről és az emigránsok tömegeiről van szó. Persze a film amerikai.

Érdekes, hogy bár Fidel bűnei nyilvánvalóak, mégsem sikerült belőle olyan ellenségképet csinálni, mint pl. Szaddamból vagy Bin Ladenből. Pedig a gépezet működik az ő esetében is.

ekkerjoz 2008.04.17. 15:39:41

Nézd, Castro azért nem buta ember. Hagyta, hogy Guevara kiirtsa (akár szó szerint) a polgári ellenzéket, hagyta létrehozni a koncetrációs (átnevelő) táborokat, aztán hagyta, hogy Bolíviában harcoljon Che az erdőben, huszadmagával, 5000 reguláris és a fél cia-defense ellen.
Ügyesen kitért a személyes vandalizmus lehetősége elől, soha nem lehet olyan bűnöket a terhére róni, mint általában a diktátoroknak. Nem is tekintik bűnösnek, mert nincsen egy szinten a klasszikus véreskezűekkel.
Guevara után nem volt kivégzés, moratóriumot vállalt Kuba a halálbüntetés felfüggesztésére, egészen a kubai géprablók ügyéig.

gringo 2008.04.17. 16:31:08

Hogy ki mennyire véreskezű, az relatív. Diktátor csak úgy lehet valaki, ha emberek halnak meg. (Félreértés ne essék, a Bush-féle társaságot is a diktátorok közé sorolom...)

Az mindenesetre tényleg mesteri volt, ahogy Castro kultuszfigurát faragott Che-ből, pedig bűnbak is lehetett volna. Így a fél világ befogadta a forradalmi eszmét.

Kíváncsi lennék, hogy Fidel komolyan gondolta-e a Nagy dél-amerikai Kommunista Forradalmat, vagy csak a Che Guevara-féléket hülyítette ezzel, hogy eltűnjenek...
süti beállítások módosítása