HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Sosem használt pecacuccaim II. : Csillagfürt mint csali

2008.04.22. 15:20 Yozuri Béla

A rovat előző cikkében a legendás ajándék horogcsomag volt terítéken, most ugorjunk még visszább az időben, egészen a nyolvanas évek közepe-végéig. A Lenin körúti Hokév boltban kazalban áll gyűrűzetlen nádbot (mind görbe), a zéró közeli szakítószilárdságú HOKÉV zsinór, a rokokó színvilágú feltolós pontyozóúszó, és a CUKK horgászkukorica.

Az éledező kapitalizmus első fecskéi között szárnyal a gebines horgászcikkipar új üdvöskéje, a bolti halcsali. Ezek nagyjából a puffasztott és az üveges termékekre bonthatók, az előbbi csoport illusztris tagja, a klasszikus horgászzizi pl. azonos volt a boltival, de kukorica fronton a hardcore szakmaiság dominált, és minden kukoricaszem egész volt, így horogra tűzésre is alkalmas. Az érdekes nevű gyártó az első perctől törekedett a kínálati piac kiszolgálására, így sikerült mindjárt három féle ízesítésű termékkel zavarba hozni a kor horgászait. Szinte a kezdetektől létezett a natúr, a vaníliás és ánizsos ízesítésű változat. A horgászember persze a kezdeti sokk után, valamint miután rájött, hogy a tartósítószer túladagolás miatt a kukorica nem a legfogósabb (és mégis megrohad), nekiállt a sufnituningnak. A télidőben 36 elemes Yagi antennát barkácsoló kalákák (amivel jött az osztrák TV) horgászatra fogékony szabadcsapatai  horgásszezonban kukoricát aromásítottak, valamint horgásztrabantot szereltek. Így születtek a legendás pálinkás kukoricák, de nagy hagyománya volt a kukorica "kamamberizálásának" is, amelyek sikeresebb szériáiból a gyártó sokat átemelt a saját termékpalettába is. Mindegyik esetben fontos volt az első fázis, azaz az alaplé leöntése, hogy hal által ehető csalit kapjunk.

A gyártó többféle kiszerelésben forgalmazott, volt a csak egyszer lepattintható bépipapidobozos (a kékpenészes változat természetes elődje, mert vissza nem zárt), és a deluxe, a csavaros fedelű. A nagyhal=nagycsali fetisisztáknak kijött a cég a csillagfürttel. Én kaptam valakitől egy dobozzal, de sosem került belőle a horogra. Még nem találkoztam olyan horgásszal, aki ezzel a csalival halat fogott volna.

 Ilyen dicső múlt után nemcsoda, hogy a környezetbarát etetőcsalival a világon elsőként ez a cég jelent meg: http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=3&id=11440

Minden esetleges irónia ellenére a halacsaligyártót a rendszerváltozás, és a piacgazdaság felé menő út tényezőjének tartjuk, legújabb kutatásaiban jó eredményeket kívánunk, fontos dologról van szó. Reméljük, hamarosan mi is jelentkezhetünk tudományos oldalról megközelítve a környezetbarát etetőanyag témát. 

2 komment

Címkék: apácafúró csali prudens szakmaiság

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr26436608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gringo 2008.04.22. 15:49:28

Minden cikizés ellenére maximum riszpekt a CUKK-nak és Juhász úrnak. A 80-as évekből kevés cég élte túl a rendszerváltást pláne úgy, hogy horgász-körökben igazi hungaricum lett az üveges kukorica, és még exportálni is sikerült a portékát...
Az ízesítés terén tényleg voltak kisiklások, de jópár új dolgot is kitaláltak az üveges kukoricán kívül is.

Amúgy Kunszentmiklóson, a Cukk telephelyén van egy kis tó a közepén egy építménnyel, ahonnan üvegfal mögül lehet kukkolni a víz alatti világot. Már csak ezért is riszpekt...

(A cukk.hu-n van pár kép a tóról, érdemes bekukkantani.)

Yozuri Béla 2008.04.22. 16:15:14

Természetesen max respekt a cégnek. Módosítottam is a cikket, a környezetbarát csali fontos dolog.
süti beállítások módosítása