HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Cuba X.

2008.06.09. 15:24 ekkerjoz

Pillanatképek

a világ egyik legszebb országából.

Mára Kuba maradt a létező szocializmus szinonímája, beledermedve a késő ötvenes évekbe, ami a gépkocsikat és a pusztuló épületeket illeti. A taxisok még ma sem érték utól szemléletükben és főleg járműveikben a modern metropolisra jellemző kollégáikat, például biztosan nincsen a képen látható Buickban órapörgető ketyere, legföljebb "igény vóna rá".

Istenem, ilyen Zil 130 teherautókat szereltem ifjan és karcsún, drága, V-8 motoros benzinfaló gépek voltak, persze platósak, vagy billencsek. Micsoda mesés felépítmény, szellős, tágas, Camagüey és Florida között menvén, nap, mint nap, komolyan irigylem a sofőrt, még akkor is, ha a jobboldali ablaktörlőt kényszerűen megspórolta.

Kamaszkoromban Volános Zil-eket stoppoltunk le, elég volt egy marmonn-kannát mutatni, és féláron adták a szép kék benzint, de nekünk kellett a csövön által megszívni a tankot, a félrenyelt benzin miatt csuklottam, és lefagyott a nyelvem, amilyen gyorsan párolgott. Tejet kellett volna a jó ólmozott üzemanyagra inni, ha lett volna kéznél. Ezt leszámítva, nagyon jó vétel volt az ötforintos Áfor benzin helyett kettőötvenért tankolni, bezony, egy húszliteres kannát ötven forintért engedtek tele, ennyi volt a kollégiumi térítési díjam, amíg egyéb okok miatt albérletbe nem kerültem. Akkor  ötszáz forint lett egy hónapra a szállásom, plusz a menza százhuszonöt, ezért szerettem igazán  féláron tankolni.


Már az első  fotón is felűnt egy tuk-tukra emlékeztető járgány, biztosan a trópusi éghajlat hozza ki a helyi lakatosokból  Phukettől Havannáig a géniuszt, már ami a humán erőforrásra épülő, könnyű, Hinta szerint lóbadzset járművek építésének mesteri hegesztését illeti. Nézzék ezt a konstrukciót, mint egy reku, könnyű, de erős váz, moped felniken gurul a jármű, egyperegy hajtás, taposni kell ám, ezért is kapott a sofőr egy árnyékoló, egyben spoiler lemezt a térde fölé, ne süsse a nap, miközben izzad. Az utasok kényelmes, biztonságos ülésen ülnek, bár a tető nem igazán panoráma jellegű, talán csak a sofőr izzadt tarkója nyújt valami hasznos látványt.

A Disney Pictures és a Pixar studióban komoly pénzeket fizetnek tanult sztár-karikaturistáknak, hogy egy-egy rajzfilmhez, hasonló ötleteik legyenek, én beszarás határán tépelődve nézegetem ezt a fotót. Háromkerekű izék, talán golfkocsik, vagy akkumulátoros villanymotorral, vagy Riga mopedből szerzett kétüteművel hajtják, tán még az is lehet, hogy lábbal, de kit érdekel, most már nem nyugszom, amíg egy ilyenben pár kört nem gurulok, kerül, amibe kerül.

---A fotókat don Yozuri Béla, a szalka.blog.hu állandó kubai tudósítója készítette, legutóbbi kiküldetése alkalmából. Másolni, továbbadni, felhasználni csak Yozuri Béla engedélyével szabad.---

7 komment

Címkék: kuba kommunisták szürrealizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr64511289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gringo 2008.06.10. 06:52:28

Ekkerjoz, tekerj egy kicsit a monitorod fényerején, mert bizony ott van az a tükör a ZIL jobboldalán (Persze nem lenne csoda, ha hiányozna...). A mellette lévő Volga is megérne pár mondatot, olyat is elég régen láttunk.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.10. 17:58:01

(A képeket jobb lenne még offline, képszerkesztővel átméretezni, sokkal szebb az eredmény - a blog.hu szerkesztője torzít erősen.)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.06.13. 10:16:49

Azért a Zil felépítménye is megérne egy-két keresetlen szót. Meg a Florida célállomás is...

ekkerjoz 2008.06.13. 10:20:56

Jaja, de nem akartam sokat fikázni, egyrészt itthon is voltak pár éve ilyen bodegás autók, másrészt sokan felrótták, hogy ne poénkodjak a szegény embereken. Pedig éppen a szegénység ellen szeretnék írni...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.06.13. 10:23:40

Persze gondolom, ez csak amolyan költői felvetés volt a részemről.
süti beállítások módosítása