HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Fingóverseny a Tiszáért

2008.06.14. 01:20 Shi Manó

Az Élő Tiszáért Programnak is nagyon kéne örülnünk. Valószínűleg a lehető legmélyebben egyetértünk alapvető céljaival. Aztán jönnek sajtóközlemények, például:

 

"Közös sajtótájékoztatón számolt be az elmúlt közel 3 évben végzett munkájáról az Élő Tiszáért Program, és Hidvégi-Üstös Pál ultrafutó, aki 22 nap alatt végigfutott a Tiszavölgyben."

 

(Mikor tanuljuk már meg: Tisza-völgyben. Kötőjellel.) Aztán:

"Kajner Péter, az Élő Tiszáért Program projektkoordinátora a közel 3 éves munka legnagyobb eredményének azt nevezte, hogy a 2006-ban megalapított Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület (SZÖVET) működése mára stabillá vált. A szervezet hosszú távon képes lesz a Tisza mentén élők egyre szélesebb körű összefogását megteremteni. Elmondta, hogy “Élő Tisza” névvel védjegy bejegyeztetését kezdeményezték. A közvetlen kereskedelmi rendszerben a Tisza menti kis- és közepes méretű gazdálkodók termékeit kívánják értékesíteni."

Lenyűgöző eredmények. Sikerült megválasztani a szavatszámláló bizottságra leadott szavazatokat számláló bizottság főtitkárhelyettesét? Három év alatt. Beszélnek önök hivatalnokul? Mit jelent ez a mondat: "közel 3 éves munka legnagyobb eredményének azt nevezte, hogy a 2006-ban megalapított Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület (SZÖVET) működése mára stabillá vált"? Segítek: három év alatt lófaszt se csináltunk.

Aztán:

"Hidvégi-Üstös Pál 2006 őszén, a világon elsőként úszta végig a Tiszát, felhívta a figyelmet arra, hogy újra él a folyó. Már ekkor biztos volt benne, hogy vissza fog térni a Tiszához. 2008. május 19-én rajtolt, hogy 22 nap alatt a Fekete Tisza forrástól, az ukrajnai Kőrösmezőtől a szerbiai Titelig, a torkolatig 1000 kilométert futva tegyen meg. A futás célja, hogy a Tisza-menti települések összefogását segítse. Több mint 100 település csatlakozott aláírásával a SZÖVET-tel közösen megfogalmazott, végigvitt üzenethez, és közel 3000-en, polgármesterek, gyerekek is futottak, kerékpároztak vele, de volt ahol lovasok, fogatok kísérték."

Hidvégi-Üstös Pált ismeretlenül is nagyon tiszteljük. De. A figyelemfelhívó úszás/futás/teniszezésnél bárgyúbb és fölöslegesebb akciót elképzelni is nehéz volna, tisztességben megőrült kereskedelmirádió-marketingesek szoktak ilyesmiket kitalálni: a hallgatók megdöntik az egy irányba fingás Guinness-rekordját, satöbbi. Boborján fiam, te leszel a világ legtávolabb úszó embere.

(Ja, és egyébként Tisza menti, nem Tisza-menti. Tanuljuk már meg, a kurva életbe! Vagy nézzük meg helyesírási szótárban. Tisza-parti, Tisza-völgyi, de Tisza menti.)

15 komment

Címkék: tisza természetvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr52519509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.06.14. 12:38:50

Nincs min csodálkozni, az országban sok egyesület folytat még ehhez hasonlóan hasznos és eredményes tevékenységet. Az "figyelemfelkeltő akciók" meg leginkább megszállott, exhibicionista emberek kalandvágyból elkövetett önmegvalósító projectjei a széles nyilvánosság előtt, némi szponzori támogatás reményében.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.06.14. 13:37:55

most mit szarozol ezen az egybeírás külön írás dolgon, nem értem. rohadtul nem ez a lényeg. úszd végig a Tiszát elejétől a végéig, és hátha rájössz, mi a lényeg..

ekkerjoz 2008.06.14. 17:55:42

Végigúszta a sportember, szép munka vót.
Éppen a Tiszát úszta végig, és felhívta a figyelmet.

Saját magára.

Yozuri Béla 2008.06.15. 00:46:36

Nagyon örülünk, amikor olvassuk a SZÖVET oldalán a céljait, sőt már egy TÁJ-KÉP (Tisza jövőképépítés) vitanapon is résztvettünk, hogy végre egyszer úgy érezzük, történik valami a Tiszáért, de még néha felsírok álmomban,ha arra a napra gondolok.

szalka.blog.hu/2008/05/08/vitanap_a_vitarol_jovokep_ne_vicceljunk

Shi Manó · http://szalka.blog.hu 2008.06.15. 01:44:24

Bukowszky, bakker, azért pattogok a különegybeíráson, mert ha van egy szervezet, amelyik állami pénzekből három év alatt annyira jut, hogy stabilan tud működni, az legalább arra vegye a fáradságot, hogy beszerez egy kibaszott helyesírási szótárt, és ha már sajtóközleményekkel fossa tele a kommunikációs teret, legalább azokat a kifejezéseket kileshetné abból a kurva szótárból, amelyek nap mint nap szerepelnek a közleményeiben (Tisza menti, Tisza-völgyi, Tisza-part).
A Tiszát meg kibaszottul nem úszom át, mert kurvára nincs semmi értelme. És pont, hogy nem az a lényeg. (Erről szól a poszt, kábé.)

kajnerp 2008.06.16. 13:43:45

Kedves Hölgyeim / Uraim, a megszólítottság okán reagálnék néhány gondolat erejéig.

1. Egy 3000 karakteres sajtóközleményben, melyben négyen kell, hogy megszólaljanak, alighanem csak marhaságot lehet mondani a kívülállók számára, pláne, ha a kívülállók eleve marhaságnak tartják azt, amit csinálunk.

2. A tevékenységeink részletes bemutatásához figyelmükbe ajánlom a honlapunkat, melyre itt már több hivatkozás is történt. Vagy a Tiszavölgy című lapot: www.elotisza.hu/bovebben.php?id=161

3. A történeti hűség kedvéért: a "Tiszavölgy" szót először Széchenyi István írta le. (Az ide vágó idézetet szívesen elküldöm beszkennelve.) Mi tőle vettük át a definíciót, melyet ma a Tisza vízgyűjtő területeként értelmezünk. Ezért is írom következetesen egybe a szót.

4. A parlamenti nap valóban rémes volt, de én ezt elsősorban annak a politikai elitnek tulajdonítom, amely ilyen mértékű közönyt mutat az ország negyedének sorsa iránt és olyan színvonalú "diskurzust" bír folytatni, amilyet a parlamentben láttunk. A cél az lenne, hogy ezen változtassunk.

5. El lehet azon vitatkozni, hogy egy civil szervezetet / kezdeményezést mikor tekintünk eredményesnek Magyarországon. A civilek egy következmények nélküli, közönyös drukker-országban próbálkoznak azzal, hogy egy a környezeti és szociális ügyekre érzéketlen, média és közönség számára felhívják a figyelmet fontos ügyekre. Esetileg sikerül, de nagyobb sikert akkor lehetne elérni, ha a közöny falát sikerülne áttörni. Ezen nem segít, ha az adott téma iránt fogékonyabb emberek is csak a fikázásig jutnak el.

6. Az emberek többsége az ún. bulvársajtóból tájékozódik. A zöld műsorokat szűk réteg nézi. Magyarország legolvasottabb lapja a Blikk. Ezzel nem minősítek, tényt közlök. Ha az ember a többséghez el akar juttatni egy üzenetet, akkor célszerű azokat a médiafelületeket használni, amelyeket a többség fogyaszt. Hídvégi a futása során el juttatott olyan gondolatokat sok emberhez, amik nélküle nem jutottak volna el hozzájuk. Ha azért nem is tisztelik, hogy 22 nap alatt 1000 kilométert lefutott, legalább ezt elismerhetik neki.

7. Mindemellett a futása során csaknem 3000 tisza-menti emberrel éreztette személyesen (és talán még többen a sajtón keresztül), hogy van, aki törődik velük. Mert más nem nagyon teszi ezt, ahogy ezt a parlamentben láttuk. Egy ilyen alapra lehet építeni a jövőben és fogunk is.

8. Komolyan mondom, hogy ha van ötlet arra, hogy hogyan kerüljük el a bénázást, és merre haladjunk, osszák meg velem.

Üdv:
Kajner Péter

ekkerjoz 2008.06.16. 15:14:48

Kedves Krajner Péter,

jól értettem, az a legnagyobb erénye az Élő Tiszáért programnak, hogy egy extrém sportember fut és úszik?
Ez a sportember erénye és eredménye, projektkoordinátoruram, nem a maguké...
Schirillával is futottak vagy ötven éve útközben ezren is, mikor leszaladt Kenderesre, felavatni a "Sport" bisztrót a négyes főúton, még a Filmhíradó is felvette, mert akkoriban nem volt Blikk.

Azt mondanám, ha már ötletrohammal akarja elkerülni a bénázást, hogy inkább a Tiszára hívják fel a figyelmet, mikor egy nap alatt árad vagy másfél métert, de akkor is, mikor éppen abnormálisan apad. Mikor a tájidegen és életidegen nyárfák pihéje akkora csóvát úsztat a vízen, hogy át lehet rajta gyalogolni. Mikor a román és ukrán pillepalackok és szaros pelenkák eldugulnak Kiskörén, de a parton is szépen eloszlanak, keményen-vastagon.
Hívják fel a figyelmet arra, hogy nem repül a kérész, mert hektárokat rombolnak a parton, idióta kövezésekkel, "strandépítéssel". Extrém esőzésnél nincs a víznek hullámtere, el kéne gondolkodni a vésztározókon.
A Tisza környékén élőknek akarja éreztetni, hogy van aki törődik velük? Oszt fut? Nagyon fognak örülni.

További jó munkát.

EJ
352 fkm

kajnerp 2008.06.16. 16:14:15

Kedves ekkerjoz,

a futás és a hozzá kapcsolódó nyilatkozat csupán egyetlen akció volt az eddigi munkánk során és korántsem állítanám, hogy a legnagyobb eredmény. Viszont mivel átvitte a sajtó ingerküszöbét, valószínűleg erről tudnak a legtöbben. Az egyesületünket azért alapítottuk, hogy éppen ezekkel az ügyekkel foglalkozzunk, lehetőleg azokkal együtt (és nem helyett), akiket érint. A Vásárhelyi-tervvel, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatos beadványainkat, közleményeinket stb., ennél fontosabbnak ítélem. A látványos akciók és a bugyuta (vagy okos) sajtóközlemények csak a figyelem felkeltését szolgálják a téma iránt és nem maguk 'a' téma.

Munka, az van.

Üdvözlettel,
KP

Yozuri Béla 2008.06.16. 23:05:30

Tisztelt Kajner Péter! Eredményes munkájuk végzéséhez sok sikert kívánunk. Minden eredményről, amit az élő Tiszáért elértek szivesen beszámolunk.
Azt gondoljuk a futás, bár önmagában kiváló sportteljesítmény, nem az volt.

Adrian Mole 2008.06.18. 11:25:49

Hidvégi nem a szavak embere, hanem a futásé, ez tény. De az is tény, hogy a maga eszközeivel sokat tesz a Tiszáért. Ha legalább arra ráébreszt néhány embert (köztük pl. polgármestereket), hogy "bameg, nézz már ki a fejedből, hogy mi az a víz, ami ott folyik a kerted végében", már nem hiába termeli a metánt.

ekkerjoz 2008.06.19. 00:13:19

Adrien, egy Tisza mellett élő polgármestert nem nagyon kell ráébreszteni a vízre, még mindig a 2000.-2004. évi védekezés és fertőzésmentesítés költségeit nyögik. Gyakorlatilag azon kívül, hogy hetekig állva alszanak, mikor jön a víz, meg a gáton vezénylik az embereket, ha zsákolni kell, másra nemigen futja a kasszából.
Még az olyan nagyágyúk is megérzik, a megyei jogú városok, mint Szolnok, vagy Szeged, ha költeni kell a vízre.
Szóval, inkább a vízügyeseket és a kvvm szakigazgatást kéne felébreszteni, akár megfuttatni.

Adrian Mole 2008.06.19. 09:11:47

ekkerjoz
Félreértesz. Éppen azt magyarázom, hogy a Tisza mentén lakók nagy részének az árvíz az egyetlen komoly kapcsolata a folyóval (és ez így nem jó). A polgármesterek csak egy példa volt. De itt mindenkiről szó van.
Az, hogy pl. az árvizekkel hogyan lehet gazdálkodni, a többi településsel együttműködni, helyi tudást és forrásokat felhasználva fejlődni, nem feltétlenül felülről várni a segítséget (és a nagy vizet), na erről szól az Élő Tisza program, ezt az üzenetet viszi Hidvégi is. Ha RTL Klubon és Blikken keresztül, akkor úgy. Ha csillogó szeműen és bulvárosan, akkor úgy. Ha felülről (vízügy, KVVM) nem megy, akkor alulról kezdeményezve.

ekkerjoz 2008.06.19. 15:35:01

Minden elismerésem a polgári összefogásoké, akár TájKép, akár Szövet, még az sem érdekel, ha bulvárosan adják elő, de nem hiszem, hogy magukra tudnák vállalni a vízkormányzást.
Olcsó poén lenne a négyes metrót átszámolni vész-költségekre, vagy megbecsülni, egy kilométer sztrádából meddig futná árvízvédelemre, de azt okvetlen kiszámolhatná már valaki, hogy mibe kerülne a vésztározók építése, árterek visszaadása a víznek. Gátmagasítás nem érdekel, köszönöm, elég magas már a korona, csak rossz helyen van.
Üdv:EJ

Kocapecás 2008.06.19. 17:23:13

A SZÖVET végre stabilan működik (vajon mennyi állami támogatás kellett ehhez?). A sportember meg úszik és fut (szponzorpénzből önmagát reklámozva). Itten meg nem tudnak a szerzők örülni ennek. A Tisza bezzeg biztos fel van dobva(árad). Vége sanyarú sorsának. Szövetkeztek meg futottak is érte. Frankó. Megnyugodhatunk. Ettől fog megoldódni a helyzet. Tiszta lesz a víz meg a part. Eltünnek az orvhalászok és egyéb halrablók. Megszűnik az óriási teljesítményű motorcsónakok és jetsky-k esztelen száguldozása. A vízgazdálkodást is rendbehozzák. Fokgazdálkodást vezetnek be és mindenki énekel (meg úszik és fut szövetkezve). Ha mégsem, akkor igényelni kell még több támogatást és meg kel írni a Blikkben, hogy a futó sportember menet közben kétszer megnősült és még három házasságtörést is elkövetett, sőt az egyik település főterén itt a piros hol a piros? című játékkal gyűjtötte a támogatást (magának). Mindezt persze kizárólag a Tisza és az összefogás érdekében. Na fussunk...
süti beállítások módosítása