HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Újra él a Csörnöc-Herpenyő patak

2008.06.20. 11:30 Yozuri Béla

Megtört a turáni átok Vas megyében. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége adott hírt az elmúlt évek legnagyobb patakrenaturálásáról.

A magyar átkot mára már csak a nevében hordozó Csörnöc-Herpenyő patak (egy vízről van szó, de a felső folyáson Csörnöcnek, míg az alsó részen Herpenyőnek hívja a köznyelv) már-már feladta a küzdelmet az erózióval szemben, de a megyei horgászszövetség úgy döntött, megmenti, és újra élővízzé teszi a kis víznél már csak pangó vizek láncolátából álló patak 45 kilométeres szakaszát. Nézzük, mit ír maga a szövetség közleményében:

A Csörnöc-Herpenyő patak Vas megye legszebb és őshonos élővilágát tekintve leggazdagabb vízfolyása volt a múlt század 60-as évéig. Az eróziós folyamatok, fokozatos folyószabályozások, mederátalakítások (mind a patakon, mind pedig a Rába folyón) következtében azonban a patak vízkészlete jelentősen lecsökkent és élővilágának nagy része eltűnt. A vízfolyás, amely korábban a Vas és Zala megyeiek kedvelt kiránduló- és horgászhelye volt, és mint ilyen, sokakban jelentős érzelmi kötődés alakult ki iránta, napjainkban egy csaknem teljesen kiszáradt, csak áradáskor vizet vezető, szinte életképtelen patakmederré vált. A projekt megvalósításának erőssége a térségben még új módszertannak az alkalmazása, amely illeszkedik az Európai bizottság "élővíz" helyreállítási programjához, és célja az európai vadvizek renaturálása és revitalizációja.

(...)

A projekt kiemelt szakmai céljai a következők voltak: a tervezett vízátvezetéssel -vízpótlással- a vízfolyás jó ökológiai állapotba helyezésével a revitalizációs folyamatok megindítása. A szabályozásból adódó mederbevágódás és a mellékágak teljes elzáródásából kialakult fokozódó feltöltés kezelése, torkolati vizes élőhelyek kialakítása, a belső területek vízforgalmát akadályozó természetes torlaszok felszámolása, teljes értékű kék-zöld folyosó kialakítása a vízfolyás mentén, biológiai sokféleség biztosítása szempontjából a vízi ésvízparti élőhelyek létrehozása, megőrzése.

A magyar vízügyi, természetvédelmi, és egyéb szakhatósági viszonyokat ismerve a projekt nyugodtan a fizikai lehetetlenség kategóriába lett volna sorolható, ami maximum íróasztal fiókjában végzi, de hála a Vas megyei szövetségnek és személy szerint Csécs Sándor ügyvezető elnöknek kb. két év alatt megvalósult a patak vízpótlása, és a vizes élőhelyek kialakítása. Példaértékű stratégiát követve sikerült partnerséget összekovácsolni a szakhatóságok között, így azok az ügyre közös célként tekintettek. (Erre gondoltunk az első mondatnál, amikor leírtuk: megtört a turáni átok.)

A partnerek:

-Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

-Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

- Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság

-Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelődésügyi Igazgatóság

- Ribiska Dzurina Lendava Szlovénia

A haldokló vízfolyás eredeti, másodpercenkénti fél literes vízhozamát 2, 10 majd 200 liter/másodpercre emelték, és a hatástanulmányoktól függ a további emelelés. A vízfolyás, mint a készült fotóink is bizonyítják, havi 500 000 köbméter Rába-vizet a drága mesterséges technológiák helyett biológiai módon tökéletesen megtisztít, mintegy folyományaként a víz újraélesztésének.

Ezen a csatornán jön a víz a Rábából (az áradás miatt ilyen színű)

Betorkollás a patakmederbe, jó látható, milyen elenyésző az eredeti vízhozam

 

Pár kilométerrel lejjebb, az első surrantón már kristálytiszta a Rábából pótolt patakvíz.

A part egyik oldalán történt csak beavatkozás, innen jó látható az érintetlen tökleveles

 

 A második surrantó. Ez talán még szebb. A kis zúgón jelentős mennyiségű oxigén jut a vízbe.

 

 

A torkolat frissen kialakított parti sétányáról szemlélhető az újra élő víz.

Bíztató kezdet, reméljük a hatástanulmányok után sem változik a hozzáállás, és az új vizes élőhelyek megteremtése folytatódik.

A valaha ide elvetődő horgászok nevében meg kell köszönnünk, hogy vannak döntéshozók ebben az országban, akik ilyen élőhelyek kialakításáért, megőrzéséért tesznek. Már majdnem azt hittük, kihaltak. Szokatlan volt eltölteni a délutánt egy olyan közegeben, ahol szemmel láthatóan minden, az ügyben érintett részfelelős tudja és teszi a dolgát. 

(Részleteibb és szakmaibb cikkben foglalkozunk majd a témával, a jövő hétre talán összeáll az a részletesebb anyag, amely képein láthatók lesznek az eredeti állapotok is.)

17 komment

Címkék: természetvédelem halmentés csökös hágli természetes vizek példaérték

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr68530014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steelhand 2008.06.20. 12:34:24

Ki van zárva, hogy politikusoknak ehhez köze legyen, mert akkor illegális veszélyes hulladék úszna lefele. Ez inkább lelkes szakemberek munkája!

Dr.Agon 2008.06.20. 12:49:50

Szép munka! Kicsit még steril, de 1-2 év, és visszavadul.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.20. 12:50:00

Maximális tiszteletem az alkotóknak!
Ilyen kéne még sok!

gringo 2008.06.20. 12:53:00

Azért tegyük hozzá, hogy a mesterséges lépcsők nem a legjobbak a halak fel-le vándorlása szempontjából. Az ilyenek mellé nem szoktak kerülő árkot tenni?
Viszont tény hogy ez is sokkal jobb, mintha kiszáradna az egész patak, és tényleg nagyon szép lett a víz. Dícséretes, hogy időnként sikerül egy-egy ilyen fejlesztést is véghez vinni, sajna általában az ellenkezőjére van csak példa. Ha már patak, gondolok itt pl. a Szilas patak medrébe leterített kőzúzalékos-csirkehálós rettenetre.

Kőporosvazelin: Jön majd a veszélyes hulladék is, Sógoréktól. A Rábából táplálják...

Nagykócsag 2008.06.20. 12:57:32

wow!
gratulálok az alkotóknak! végre jó hírek is vannak!

hiba 2008.06.20. 13:39:03

Már régóta figyelem gyanakodva a vasi horgászok tevékenységét. Ahelyett, hogy rendesen telepítenék 3 nyaras tükrös ponttyal az összes létező vizet, mindenféle élőhelyrehabilitációval, turizmusfejlesztéssel, meg változatos haltelepítéssel trükköznek. Ezekből még azt is kinézem, hogy tényleg beleteszik a vízbe a halat amit kifizettek. Hová lesz így a világ elvtársak!

Baszkurátor 2008.06.20. 13:49:39

Gyerekkoromban mi még tudtunk locsizni a Csörcöcben :P És emlékszem horgészversenyre is.Régi, szép idők!!

AzHofi 2008.06.20. 15:45:51

gringo: a surrantókon csak a vízutánpótlás megy, ott halak nem közlekednek. A halak gondolom az eredetnél és a torkolatnál közlekednek.

Yozuri Béla 2008.06.20. 15:47:52

Gringo: A szakkcikkben kitérünk majdminden fontos kérdésre, addigis kisvíznél van csak halvissztartó hatása a surrantónak, nagyobb eső után , vagy tavasszal a vízmagasság lehetővé teszi a szabad halvándorlást, (én pl. a kerülő árkokra gondolok úgy, mint placebo megoldás).
A torkolati résznél, ami már az Ikervári erőmű üzemvízcsatornájába érkezik, vörösfenyő gerendákkal "hermetikusan" zárnak, elkerülve az apasztáskori drámai vízcsökkenést a patakban, de a halvándorlás itt is megoldott.

gringo 2008.06.20. 15:49:26

A képaláírás szerint az első surrantó kilométerekkel a betáplálás alatt van, tehát józan paraszti ésszel gondolkodva az már a patakmeder. Persze lehet, hogy nem okoz problémát, csak én fújom fel a témát.

gringo 2008.06.20. 15:55:45

Az előző kommentem AzHofi-nak szólt, közben Béla megadta a választ a kukacoskodásomra. Így már minden világos, tehát csak alacsony vízállásnál van elzárva a halak útja. Többnyire az oxigénhiány is az alacsony vízállással jár, ha jól sejtem.

Chuk Sal Mho 2008.06.20. 17:23:03

gringo,

Mas, ennel kicsit nagyobb vizfolyasokban is a legjobb helyek az ilyen zugok. Folottuk lassab, suger, csuka, alattuk gyorsabb, domolyko, sullo talalhato. Kisebb aradaskor a bekes halak is folefe indulnak, es ilyen helyeken megallnak. Nagyviznel meg siman "atlepnek" rajta...

Udv,

kapagép 2008.06.23. 11:59:55

azért azt a két liter per másodperces vízhozamot megnéztem volna :))
a 200 liter/mp jobban hangzik!
ha jól értem, akkor ezt az egész élőhelyrevitalizációt a horgászok csinálták? kérdem én, mit csinál a nemzeti park?
bocs.

K.Z 2008.06.24. 14:48:21

"Száz patakot, ezret! Csináljatok, csináljatok! Hadd fussák be a világot. Mint a testet az erek!"

K.Z 2008.06.24. 14:57:30

Amúgy a Herpenyő domolykóiról még Lőrincz László is írt, ahol szórványosan pisztráng is előfordult. LL anno egy régi írásában a Viszló egyik lehetséges utódjaként is említette. Vajon most mit fognak telepíteni a patakba?

Amúgy érdekes lenne körbejárni a témát, hogy egy korábban kiegyenesített patak renaturalizálása mekkora költséget jelentene? Más szóval meg lehetne-e oldani pusztán a helyi horgászok társadalmi munkájából? Még a főváros közelében is jópár olyan elnyomorított kis patak létezik, amely amúgy gazdag állatvilágnak adhatna élőhelyet.

pip-n 2008.06.25. 09:19:05

KZ!
a Cs-H nem nem kiegyenesített patak volt, sőt, meglehetősen vad arca van. itt a vízhiány volt a fő gond. másik vasi patakot viszont visszakanyargósítottak már, de azt asszem a vízügy csinálta, többszörös költséggel. olyan is lett.
kérdésésre a válasz: meg lehetne oldani egy kiegyenesített patak re-jét, de látni kell, hogy a vízpótlás az, amit először meg kell oldani ezeken a kis patakokon.
süti beállítások módosítása