HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Igor vadászik a helyi rapsicokra

2008.06.24. 07:52 Shepherd

Rövidesen félmilliós büntetést is fizethetnek a tetten ért tolvajok
Rémes büntetés fenyegeti a rapsicokat: hamarosan megötszöröződhet a bírság összege. Somogyban már az idén többet fizettek a haltolvajok, mint tavaly ilyenkor.– Három ponty hatvanezer forintért – röviden így lehet öszszefoglalni a tavaszi gyékényesi kalandot. A Kotrón egy férfi tiltott módon hálóval halászott. Rajtavesztett.

A helybelieknek biztos infója volt, az illetőt tetten érték. Havranek Mihály megyei halászati felügyelő a héten küldte ki a bírságról szóló 60 ezres határozatot.– Megélhetési halászat folyik nagy tételben – kesergett Mogyorósi István, a Gyékényes és Vidéke Lokomotív Horgászegyesület gazdasági felelőse. – 1977 óta dolgozom, azóta folyamatos az üldözés. Olykor hálóval, több bottal engedély nélkül rabolják a halat. A tóban 20-30 kilós gyönyörű pontyok úszkálnak, ezekre vadásznak a rapsicok. A ponty kilója 600-700 forint, az amuré 500-550, avat az aktuális feketepiaci árakba a szakember. Becsülni sem meri, hogy évente hány mázsányi hal tűnik el nyomtalanul. A kisebb helyeken is rettegnek a tolvajoktól. Osztopánban az elmúlt hétvégén oldott kereket egy kétfős társaság. A tavak tulajdonosa, Söllei János szinte hátrahőkölt a látványtól: a tettesek sámlit, etetőanyagot és a horgászathoz nélkülözhetetlen felszerelést is kipakoltak a partra. Békés pecázgatásra készültek. Csakhogy a tulaj váratlanul feltűnt...
– A 22 hektárnyi vízfelületet nehéz megvédeni – jegyezte meg. – Fiam, vejem és én járőrözünk. Segítségünkre van Igor, az 58 kilós idomított németjuhász is. A lehetőségekhez képest mindent bevetünk, ám ekkora terület nagy veszélynek van kitéve. Szerintem évente tízmázsányi halat a rapsicok visznek el. Havranek Mihály azt mondta: idén a korábbinál többen próbáltak hálóval halászni Somogyban. A Sión például keresztbe húzták ki az orvhalászok, ám lebuktak. Fantáziadús védekezést adott elő a társaság: az ellenőrök voltaképp egy focikapuhálót látnak, amelyet csupán be akartak vizezni. Fejenként 70 ezer forintos bírságot róttak ki a csapatra. A mese persze nem hatotta meg a szakembereket, mint ahogy a keszthelyi esetben is súlyos összeget postáztak. Egy férfi szákjában tizenegy fogassal akadt fenn az ellenőrzésen. Súlyosbító körülmény: az illető tilalmi időben akasztotta meg a halakat. – A jogosulatlan horgászat, halászat miatt jelenleg 2-100 ezer forintos büntetést szabhatunk ki. Az országgyűlés vélhetően szeptemberben tárgyal e témáról, s elképzelhető, hogy alaposan megugrik a tarifa. Ötezertől félmillió forintig terjedhet a bírság – fűzte hozzá.
forrás: http://www.sonline.hu/

epizód: A sötétlelkű orvhorgász

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr87536351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gringo 2008.06.24. 09:41:09

A videó telitalálat, gyermekkorom egyik meghatározója, bár erre a részre konkrétan nem emlékeztem. Csukás és Sajdik a legjobbak! Sajdikban pont az a zseniális, hogy nem tud rajzolni, viszont szívét-lelkét beleadta, akárcsak a többiek. A 100 Folk Celsiusnál pedig nem lehetett volna jobb zenekart találni a témára.
Riszpekt!

Adrian Mole 2008.06.24. 10:13:09

Nem a tarifát kellene (csak) emelni, hanem az ellenőrzés hatékonyságát és ezzel párhuzamosan a horgász (halász) kultúrát.

gringo 2008.06.24. 11:03:10

Így van, régi jogászközhely, hogy a büntetés szigorítása nem rettenti el a bűnözőt, hiszen meg van győződve arról, hogy őt nem kapják el, ami többnyire igaz is.

K.Z 2008.06.24. 15:22:08

A Tisza tónál tutira luftot lőnek vele. Nemrég egy bűnbánó orvhalász (igen, ilye is van) elmesélte, hogy az ottani hallopás a kikötőtulajdonosok mellékes főtevékenysége, csak a lebonyolítást kiszervezik az ott trógeroló munkaerőnek. A kedves tulaj egy-egy jól sikerült éjszaka után a félmilkás bírságot is röhögve kiköhögi (nyugodjunk meg, nem lesz ilyen)a kis balfaszokat pedig továbbra is kergetheti a halőr- már ha akarja. Majd ha - mint minden más lopást is - letöltendő szabadságvesztéssel honorálják a hallopást, továbbá kialakítják a friss hal mint termék nyomonkövetési rendszerét (azaz a környékbeli, vagy a fővárosi éttermeknek eredetigazolást kelljen bemutatni arról, hogy honnan vásárolta a halat)és ezt komolyan ellenőrzik is, akkor elkezdek én is lelkesedni. Addig maradnak az olyan vicces jelenetek, amikor néhány éve a Lehel-piacon egy vágótokot árultak - ki is írták rá, jól olvashatóan, hogy "tokhal".
(Nyilván egyenesen a Kaszpi-tengerről hozták, vagy legalábbis a Duna-deltából)Ettől kicsit eltért a Fővám téri kereskedő gyakorlata, ott jó négy éve láttam egy tíz kiló körüli tokfélét (a pulton beljebb hevert, így nem tudtam a száját és a bajusszálait megnézni szval. egyaránt lehetett sima, vágó, vagy színtok esetleg kisebb viza) amire szemrebbenés nélkül kiírták, hogy kecsege. Amúgy azt is hallottam, hogy a Margit-híd környékén rendszeresen (na jó, évente többször) fognak az éjjeli pergetők Dunai Galócát - nekem is eldicsekedett az egyik spori a fantasztikus teljesítményével.

gringo 2008.06.24. 18:05:19

Azért a tokféle lehet lénai tok is, amit előszeretettel telepítenek trendibb műanyagtavakba. Persze onnan is meg lehet buggantani...

K.Z 2008.06.24. 18:56:24

Ja tényleg, ez igaz. Viszont azóta sem láttam egyik helyen sem ilyen jószágot,szóval élek a gyanúperrel, hogy a természetes vízből származtak.
süti beállítások módosítása