HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Vízhiány várható a Tisza vízgyüjtőjén

2008.07.09. 10:29 Yozuri Béla

A Tisza vízgyűjtőjén az összes vízigény a mostani 1,2 milliárd köbméterre becsült mennyiségnél tovább növekszik, és 2015-re várhatóan eléri az 1,5 milliárd köbmétert, ami az éves lefolyás 5,5-6 százalékát teszi ki.
 
 
Ezt valószínűsítették az alföldi folyó vízgyűjtőjének jelenlegi állapotát bemutató átfogó helyzetértékelésben, amelyet a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság Tisza Csoportja készített. A közelmúltban Szolnokon tartott Tisza-fórum alkalmából közreadott szakmai összefoglalóban leírták: a tervek szerint szükséges vízmennyiség 20 százalékát a mélyebb víztartó rétegekből fogják fedezni.

A Tisza vízgyűjtő jelenlegi állapotát az Európai Unió Víz Keretirányelvének megfelelően értékelték, és ez képezi az alapját a 2009. év végére esedékes vízgyűjtő-gazdálkodási tervnek. A munkában az öt érintett ország hivatalos képviselőin kívül több, megfigyelői státusszal rendelkező szervezet is részt vett biztosítva ezzel a szélesebb nyilvánosság bevonását.

A szakemberek megbecsülték, hogy a vízhasznosítók között 2015-ben miként fog megoszlani százalékosan az elhasznált víz mennyisége. Eszerint az összes felhasznált víz több mint kétharmadát öntözésre fogják fordítani. A közüzemi célú vízellátás 10, az ipari jellegű 9, míg más mezőgazdasági felhasználás (állattartás, haltenyésztés) 7 százalékkal részesedik.

A helyzetértékelés alapján valamennyi tiszai ország jelenlegi öntözési rendszereinek felújítását vagy újak építését vette tervbe. Az öntözött területek nagysága 500 ezer hektárról 650 ezer hektárra növekszik majd, és az öntözési célú vízfogyasztás 250 millió köbméterről 1,3 millió köbméterre emelkedik. Az öntözésre fordított víztöbblet miatt a már sérülékeny víz-ökorendszerek különösen nyáron lesznek veszélyeztetettek, amikor az igény meghaladja a rendelkezésre álló vízkészletet.

A közüzemi célú vízellátás 2015-re becsült mennyiségei 25 százalékos vízigény növekedést jeleznek. Az összes elhasznált vízmennyiség - körülbelül 140 millió köbméter - nem jelent nagy terhelést, amennyiben a megfelelő kommunális szennyvíztisztítást biztosítják. Az ipari vízellátásban nem fognak több vizet felhasználni. Az átfogó helyzetértékelésben kitértek arra is: egy vízerőmű létesítését tervezik Románia és Ukrajna határán, és a vízenergia-kapacitás növelését elsősorban a rendelkezésre álló infrastruktúra újjáépítésével, korszerűsítésével kívánják megoldani.

forrás: greenfo/mti

Szálka komment: A megoldás helyett (a Tisza vizének kieresztése az árterekre nagyvíznél, majd pufferelés) az illetékesek továbbra is hozzák az impotens formát. Most épp nem fér a Nemzeti fejlesztési tervbe egy ökológiai alapú Tisza menti tájgazdálkodás megvalósítása, inkább hagyják a nagyvizet elfolyni, majd nyáron a kis vízhozamnál a Tiszából öntözni. Esetleg majd lesznek pályázati pénzek szivattyúra, beszereznek pár millió homokzsákot, oszt kiállnak majd a nép elé, hogy csináltak valamit. Anál intrudert nekik.
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: tisza kommunisták vízgazdálkodás fokgazdálkodás csökös hágli

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr38560078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása