HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Cuba XII.

2008.07.16. 17:06 ekkerjoz

La Ilusion, valóban, ha az eredeti latin kifejezést értelmezzük. Annak csalódás egy ilyen üzlet, aki a karibi térség más, turisták által felkapott üdülőhelyeihez akarja mérni Kubát. Kubai szemmel viszont szinte a bőség zavarával küszködnek a vevők. Igaz, hogy a vékony polcokat nem görbíti le a rengeteg áru, viszont kapni itt mindent, kétféle villanykörtét, alumínium lábasra fedőt, lengyel rádiócsövet, szalmakalapot, testápolót, boylerbe cekászt.

Ez a bőség illúzióját kelti, ezért várakoznak türelmesen a vevők, míg a kedves eladó kartársnő befejezi a tetriszezést, vagy elfárad az üldögélve beszélgetésben, és hajlandó elmondani azokat a szavakat, amiket annak idején desokszor hallottunk: nincs, elfogyott, nem is volt, majd a jövő héten tessék érdeklődni.

Deres szakállú mesterember, üres kirakat előtt üldögélve. Egyik kezében gyújtatlan cigaretta, így sokkal tovább tart, bagós koromban, mielőtt rágyújtottam, sokszor dédelgettem az ujjaim között, forgattam, játszottam a cigivel, így aztán sokszor a füstszűrős végét sikerült meggyújtani, az égő vattának elég pocsék íze volt. Mesterünk mintha a gigantikus sakkfigurát nézné az üvegen át, vajon hogy került oda, mióta lehet ott, és főleg miért.

Sötét huszár. Jose Raúl Capablanca 1921.-ben tizennégy döntetlen játszma után ilyen figurával lépve adott mattot a szenzációs Emanuel Lasker nagymesternek, aki a modern sakk szabályait lefektette, és huszonhét éven át világbajnok volt. Ezt később megírta a sikeres Ilja Ilf és Jevgenyij Petrov szerzőpáros, a Tizenkét szék című regényében. De lehet, hogy máshol olvastam.

Oferta, azaz kínálat. A többi szöveget sajnos nem tudom kibetűzni, de az árak nem valami szédítően eltúlzottak. Az árjelző cetliket nem nagyon cserélték az elmúlt négy ötéves tervben. Találjuk ki, mit rejt a sötétség. A ponyva előtető arra utal, hogy itt bizony akad forgalom, a szerény lista ellenére. A kopott fal is elég retkes derék és vállmagasságban, viszont a bádog könyöklőt fényesre koptatták mohó kezek, árúért nyúlva, vagy könyökölve várván.

Mit lehet itt kapni? Gyümölcsöt nem nagyon, azt mérni kell. Tejet sem hiszem, mert akkor a bádoglapon sok lenne a légy. Marad a kenyér, három méretben, vagy egy méretben, de háromféle lisztből. Rozsos fekete, sárgás kukoricalisztes, és barna, búzával kevert rozslisztből, ez a világ legfinomabb kenyere. Szagoljunk bele a levegőbe, szinte érezni a finom, meleg kovászillatot, amit a huzat néha az utcára sodor.

3 komment

Címkék: kuba kommunisták szürrealizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr3571243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yozuri Béla 2008.07.17. 13:44:12

A történelmi hűség kedvéért meg kell jegyeznem, hogy a La Ilusion valutás bolt volt, és tényleg csak alu lábosfedél volt készleten, lábas nem ...

ekkerjoz 2008.07.17. 13:50:26

A fiaimnak egyszer próbáltam elmagyarázni, mi volt a konzumturiszt, bc-számla, útlevélben valutalap, vámkönyv, udvariasan végigunatkozták a dumát. Azt se értik, hogy hat évet kellett várni telefonvonalra, meg autóra. Azt pedig sose fogom tudni elmagyarázni, miért van Kubában háromféle pénz, és nálunk miért nincsen euro. Pedig nem sügerek, csak 1988. után születtek.

csucsundra 2008.07.26. 12:28:38

tábla sez:
refresco de piña (ananászlé)
galleta con mayonesa (majonézes keksz)
galleta con pasta (májkrémes keksz)
amúgy még több kubás posztot, nagyon jók! patria o muerte, stb.
süti beállítások módosítása