HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Kezdj a csúnya barátnőnél, vagy színlelj orgazmust. (Halnász az avaron)

2008.08.06. 13:40 Yozuri Béla

 A szálka megelégedettséggel nyugtázza, a világ halbiológusai hatalmas energiát fektetnek a halak szexualitásának beható tanulmányozásába. Sajnos nem publikus  a kutató neve, aki Martin Plath csapatából kiszúrta a mexikói fogasponty meglepő szexuális magatartását, de maximális respekt. (A magam részéről biztosan a sziámi harcoshalak szerelmi életének tanulmányozását választottam volna, nászuk az egyik legszebb a halak világában.) Blogunk élőben tudósít majd, amikor kanadai tudósok felhívják a figyelmet az első Szent Lőrinc-folyón rendezett meleg lazacvonulásra.

 

A halak is megpróbálják félrevezetni vetélytársaikat, ha szexről van szó. A hímek, annak érdekében, hogy maguknak termékeny párt szerezzenek, úgy tesznek, mintha a kevésbé vonzó nőstények nyernék el tetszésüket - megtévesztve így a többi hímet. Mihelyst a riválisok "bekapják a csalit", a hal olyan nőstényt keres, amelyik a legtöbb utóddal kecsegtet. A potsdami egyetem biológusa, Martin Plath és csapata a mexikói fogasponty esetében állapította meg ezt az érdekes viselkedést. Felfedezésüket a Current Biology című szaklapban tették közre. Eddig elsősorban olyan esetekben sikerült megfigyelni megtévesztő hadműveleteket az állatvilágban, ahol az élelem állt a középpontban. A német kutatók első ízben bizonyították, hogy az állatok a párválasztásnál is füllenthetnek. Következő lépésként az kívánják megtudni, hogy más elevenszülő halfajoknál is előfordul-e ilyesmi. Néhány évvel ezelőtt svéd kutatók már megfigyelték, hogy a pisztrángok színlelni tudják az "orgazmust". Erik Petersson és Torbjörn Järvi, a svéd halászati bizottság munkatársai úgy vélték, hogy a sebes pisztráng nőstényei így akadályozzák meg, hogy nemkívánatos partnerrel párosodjanak. Röviddel a megtermékenyítés előtt az állatok teste hevesen megremeg, mielőtt egyszerre kibocsátanák az ikrát és a tejet. Néha azonban akkor is így viselkedtek a nőstények, ha nem petéztek le utána. 117 párzásból hatvankilencet csupán színleltek, tudósították a kutatók akváriumi megfigyeléseik alapján. 
 

Forrás: MTI

(Ha valaki Science Direct előfizető, az eredeti publikáció itt elérhető:

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6VRT-4T3W1NX-2&_user=10&_coverDate=08%2F05%2F2008&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=browse&_sort=d&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=a40278a7de66959c0514ae44dc47cdda)

Szólj hozzá!

Címkék: szürrealizmus apácafúró csökös hágli

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr56603284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása