HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Cuba XVI.

2008.08.29. 08:12 ekkerjoz

Alapvető szabály, hogy abban házban, ahol hintaszéket használnak, nincsen a macskának, vagy kutyának farka. Tényleg. A kutyust nézve ez igaz lehet, már amennyiben kutyának lehet nevezni ezt az ebet, kinek rajza igen távoli hasonlóságot mutat a husky, vagy malamut arisztokráciával, persze ennek a szeme nem jegeskék. Viszont nagyon kifejező egy tekintet, amolyan tarrbélásan merengő, elgondolkodtató. El is tűnődtem, mivel etettem a kutyáimat egy politikai rendszerrel ezelőtt, mikor nem állt hegyekben ezerféle gyári táp, és konzerv, benzinkúttól hipermarketig. Bármelyik szupermarketben a legolcsóbb kutyakaja sem sokkal drágább, mint a legjobban fogyó humán élelmiszer, lefordítva magyarra, láttam a Sparban akciós virslit 249.- Ft-ért, és egy sorral odébb kutyaszalámit 299.- Ft áron. A kutyus ilyet Kubában egyelőre nem kap, csak ami megmarad a konyhán. Ha megmarad.

 

Mikor 1986.-ban először kempingeztem Ausztriában, St. Pöltenben a Billa polcán találtam egy igen finom pástétomot, ami akkor elég drága volt, de hát mégiscsak megvettem, úri kivagyiságból, szép dobozban, és leértékelték negyedével, mert lassan lejárt a szavideje. Vettem még hozzá félkilós rozskenyeret, dobozos margarint, meg 7up üdítőt, aminek egyetlen mozdulattal lecsavartam a kupakját, szemben az itthoni BB-Traubi-Márka üvegekkel, amikre egy életre ráapplikálták gyárilag a fémkupakot, súlyos kéz-sérülések árán lehetett csak leszedni. A bonthatatlan és visszazárhatatlan üdítőkre később egész innovációs műhelyek alakultak, nem a normális zárásra, rosseb, egyik cég kupaknyitó fogót készített, a másik üvegzáró műanyag fedelet öntött, hogy ne szökjön el a szénsav. Szóval, este pompás vacsorát csaptam, aztán nézelődtem a kemping melletti focipályán, edzést tartottak, biciklivel jöttek a focisták, és az éjjeliőr pont olyan konzervet adott a kutyájának, mint az enyém volt.

Milyen míves épületek, és finom színek, sehol nincsen reklám. Se grefiti. Nálunk se volt ám falfirka huszonöt-harminc éve, hacsak a minden kerítésen előforduló politikai idézeteket nem tekintjük valahol grefitinek.

Bármerre jártunk az országban, ha szürke betonkerítést láttunk, simán meg tudtam mondani, mi van mögötte. A téeszek, állami gazdaságok valamilyen agrár jelmondatot föstöttek, szigorúan szegletes betűkkel. Nem úgy a gyárak, azok már idéztek az aktuális pártkongresszus harci jelszavaiból, emlékeztetve a melósokat, ne nagyon járjon a szájuk, hiszen minden szép és jó.

A laktanyákon megint félelmetes üzenetek voltak, akár egy vak diverzáns is tudott volna robbantani, hiszen a kéthavonta újrafestett méteres betűket ki lehetett tapogatni. Mondjuk, laktanyát nem lehetett eltéveszteni, gondosan számozták a kapukat, ötvenméterenként és minden sarkon őrtornyok álltak, tetejükön fényszórókkal, és békésen alvó kiskatonával. Ha mégis akadtak kétségek, eloszlatták az éber elhárítók, kirakták a fényképezni tilos táblát.

Néha ez a rettentő megelőzés és hatalmas összetartás is teljesen hasztalan volt, mesélik, egyszer csörgött az ügyeletes tiszt telefonja, felveszi:

"Kiss őrmester, II. kapu ügyeletes jelentkezem, jelentem egy nyugatnémet turistabusz áll a kapu előtt."

Erre az Üti: "Mit keres ott egy busz, be ne engedjék, odaküldöm a járőrt!"

Kapus: "Értettem, jelentem, nem bejönni akar, hanem  kimenni..."

A repülőteret kaszálták, és a nagy járműforgalomban valahogy elkeveredett és bejutott a reptérre egy busz, de kimenni már nem tudott... Ezt a sztorit horgászcimborám mesélte, tehát teljesen hiteles, mert a horgászok úriemberek, és mert nem halakról szól.

The day after.

---A fotókat don Yozuri Béla, a szalka.blog.hu állandó kubai tudósítója készítette, legutóbbi kiküldetése alkalmából. Másolni, továbbadni, felhasználni csak Yozuri Béla engedélyével szabad.---

4 komment

Címkék: kuba kommunisták szürrealizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr24571349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palinta 2008.08.29. 14:12:26

Bevallom, hogy az írás elterelte a figyelmem, az egyébként nagyon jó képekről. Az üdítők sorát még kiegészíteném az Extra és Gyöngy márkanév alatt futókkal.:)

Benikuty 2008.08.30. 08:47:55

a zacskós szlovák bambi verhetetlen, EJ. valszeg Te is:))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.02. 14:14:43

Ha már üdítő, akkor ott volt a Róna is, melynek reklámjában tökös betyárok céloztak karikásostorral a kút káváján sorbarakott különböző ízű üdítősüvegekre. Igazi western parafrázis volt :)

A kubai blökiről pedig az jutot eszembe, hogy ahány város/vidék, annyi féle promenadenmischung fordul elő. Példának okáért a bukaresti keverékek egészen eltérő kinézettel, lelki adottságokkal rendelkeznek, mint mondjuk pesti sorstársaik.
süti beállítások módosítása