HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Beköszöntött a nyelvújítás kora a horgász-szakirodalomban

2008.09.09. 11:31 Yozuri Béla

A magyar írott horgászsajtó olvasóinak (maximális tisztelet) talán feltűnik a frissebb szakcikkek változó nyelvezete. Új stílusrányzatok bontogatják szárnyaikat. A tömény dilettantizmus eltűnőben, feljövőben a  fogyaszthatatlanul tömény reklámíz, és az álszakszerűség.  

A mahorban tartja magát az elektromos halászat mint orvhalászati módszer elleni, minimáljelzővel illetve is enyhén aberrált már-már perverz "küzdelem". A cikksorozat képes illusztrációkkal tűzdelve taglalja a minden horgász által hőn áhított témát, a halak reakcióit az elektromos mezőben. Olyan bűvös szakszavak tartalmát ismerheti meg a hobbihorgász (elvileg a lap olvasótábora), mint a galvanonarkózis. Aki betanulja, hogy ez a jelenség kb. 340mV/cm feszülségesés felett váltható ki a halakból, valószínűleg nagyobb sikert ér majd el az "anód felé fordulás" mezején is.

Más célt továbbra sem látok a téma boncolgatásában, hacsak azt nem, hogy a lapnak már kész sztorija van arról, hogy Baracskán, egy rács mögött ülő rapsicban a helyi királyok meglátják az anódot, és benyomnak neki egy dirac deltát... 

 A spontán cserkeléssel új metafora született a hazai szakirodalom enyhén mocsárszagú állóvizén. Hol vannak már a "csökös hágli", "Tanyát üt a hajnal órája",  "felférgelem", "a folyó ajándéka" és többi klasszikus. A spontán cserkelésről, mint metafora nekem a békönszalonna ugrott be, esetleg a pepperónipaprika, mint hasonlóan érdekes szóösszetétel . Meg kell valljam, azért nagyságrendekkel jobban tetszik, mint pár oldallal arrébb az igazi modern magyar horgászromantikát megformáló cím: "Folyóvízen Clarusso és Maros Mix termékekkel".

Az olvasók pontosan tudják, amit az efféle fájdalmasan buta reklámcikkek kiötlői az SSH-nál még nem, hogy amikor Bud Spencer a Kincs ami nincs c. filmben kiállt kis yachtján a média elé, és azt nyilatkozta, "nekem csak a Puffin lekvár ad erőt is mindent lebíró akaratot", az vicc volt.
  

Utoljára maradt a HVG ehavi száma. Talán egy munkaügyi ellenőrzés során hívták fel a lapkiadó figyelmét a gyermekmunka  törvénytelen voltára, esetleg más okból cserélődött az írógárda, de tény, minőségi változáson esett át a lap. A Wobblertan címet viselő írás első olvasatra egy igazi szakdolgozat. Hardcore szakmaiságába nem is mennék bele (pár év pergetés után még mindig nem értettem igazán a cikk nagyrészét), ami azonban megragadott, az a bevezető és a fejezetek címválasztásai voltak. Sorrendben idézném őket (a bevezető olvasható a képen): "Lebegjünk", "Gyakori és hosszú szünetek", "Jó szándékú megterhelés", "Nulla gravitáció", "A súlytalanság mérlegén", és az utolsó: "Jó szerszám fél erő!".

Szerkesztőségünk is megosztott az alkotás közbeni pszichedelikumhasználat etikusságának tárgykörében, de legyünk konzekvensek, ha a cikket végigírtuk tisztán, a fejezetcímekhez lehetőleg ne vegyünk be varázsgombát. Bevezetőhöz pedig egyenesen hiba ezt tenni. 
 

2 komment

Címkék: kommunisták apácafúró csökös hágli hunyady prudens szakmaiság

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr38653900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gringo 2008.09.09. 12:32:18

Az új szófordulatok nekem is feltűntek, de én az alkotók szárnyalása helyett inkább a konstans témahiánynak tulajdonítom a stílusváltást. Nem tudunk újat kitalálni? Nem baj, lehúzunk még egy bőrt a témáról más szavakkal, oszt irány a pénztár.

A giccses metaforák és népieskedő szófordulatok aranybányája egy, a folyóiratokból (szerencsére) lassan kihaló műfaj: a horgásznovellák. Egyszer kaptam ajándékba egy "Megható horgásztörténetek" című könyvet, aminek minden oldalán átlag 42 különböző hasonlattal volt leírva a napkelte, a napnyugta, valamint a víz fodrozódása. És akkor még a kapitális halak fárasztásáról még nem is beszéltem.

(Béla, köszönet a Szálka hőskorát idéző bejegyzésedért. Nem véletlenül nem kommenteltem mostanában...)

Adrian Mole 2008.09.10. 10:31:46

Ebből az elektromos halászat cikksorozatból két irányba tudom elképzelni a folytatást:
- halbiológiai adatok matematikai analízise,
- hálóalapú rabsicmódszerek: mit, mikor, hogyan.
Várom a folytatást.
süti beállítások módosítása