HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Minden rendben

2008.09.30. 16:33 ekkerjoz

A www.hirsarok.hu cikke:

Rába-vizsgálat: az osztrák bőrgyárak tovább szennyeznek

Kép felvitele

Elkészült a Rába vízminőségének első átfogó, közös magyar-osztrák vizsgálata, és a nyersadatok alapján a magyar fél úgy értékeli, hogy a folyó osztrák oldalán a bőrgyárak tevékenysége miatt számos érték magasabb koncentrációt mutat, mint a magyaron.

A két ország vízügyi bizottságának vezetői - Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára és Wilfried Schimon, az Osztrák Szövetségi Mezőgazdasági, Erdészeti, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szekcióvezetője - a stájerországi Feldbachban tartott keddi ülésükön megállapodtak, hogy 2012-ig minden évben legalább egyszer újabb közös hossz-szelvény méréseket és elemzéseket végeznek.

Még lesznek vizsgálatok

Elhatározták azt is, hogy a Rába mentén működő ausztriai bőrgyárak kiegészítő tisztítóberendezéseinek megépülése előtt és után összehasonlító vizsgálatra is sort kerítenek a halfauna tanulmányozására. A tanácskozás utáni sajtóértekezleten elmondták, hogy a Rába-munkacsoport irányításával november 15-ig a szakértők elkészítik az adatok részletes értékelését, és az elemzés végső formában decemberben áll majd rendelkezésre. A nyersadatokat tartalmazó jelentést azonban a két fél már október 15-ig felteszi a világhálóra, ahol azt bárki megtekintheti.

Magyar oldalon is van időszakos szennyezés

Kóthay László azt nyilatkozta, hogy már a részletes elemzés előtt megállapítható, néhány paraméter tekintetében az osztrák oldalon magasabb a koncentráció, mint a magyaron, ami elsősorban az intenzív ipari tevékenységgel hozható összefüggésbe. "Ezzel én nem akarom kizárólagos felelőssé tenni az osztrák felet, de az adatok mégis azt jelzik, hogy az ausztriai oldalon létező okok miatt van habzás a folyón, illetve vízminőségállapot-romlás. Természetesen a magyar oldalon is tapasztalhatók ugrások, például a répcelaki szennyvíztisztó hatására. Ezeket is elemezzük" - közölte az államtikár.

Több gyár már szűrőket szerelt fel

A sajtóértekezleten arra a kérdésre, hogy mikorra várható a habzás végleges megszűnése a folyón, Wilfried Schimon utalt arra, hogy a Boxmark cég feldbachi és jennesdorfi gyárában jövőre helyezik üzembe a harmadik szintű tisztítást biztosító, a habképző anyagokat eltávolító kiegészítő szűrőket, és a wollsdorfi egység is megígérte, hogy 2010-ig megvalósítja a korszerűsítést.

"Amennyiben ezeket a lépéseket megtesszük, jelentős javulás várható" - mondta. Beszámolt arról is, hogy a közös Rába-akcióprogram keretében az első két üzemben már megszüntették a naftalin-1,5-diszulfonát kibocsátását, aminek nyomán csökkent a folyó ilyen jellegű terhelése. Wollsdorfban is azt tervezik, hogy más cserzőanyag használatára állnak át. Emlékeztetett arra is, hogy az egyeztetett intézkedések nyomán megszűnt a fürstenfeldi geotermikus erőmű magas sótartalmú termálvizének a Lapincs folyóba eresztése.

Nem egyetlen anyag a habzás okat

A szekcióvezető a bécsi műegyetem elemzésére hivatkozva megerősítette azt az osztrák véleményt, amely szerint nem a naftalin-1,5-diszulfonát a habzás elsődleges okozója. A magyar államtitkár ezt annyiban pontosította, hogy a bécsi vizsgálat azt állapította meg, miszerint nem lehet kimutatni a habzás kizárólagos okát, hanem a jelenséget a szennyvíz-kibocsátások összessége eredményezi.

Valóban összetett folyamatról van szó, és a lényeg az, hogy a bőrgyáraknak csökkenteniük kell valamennyi szennyvíz-kibocsátásukat - hangsúlyozta. Hozzátette azt is, hogy a naftalin-1,5-diszulfonát kibocsátásának apadása hozzájárult a habzás csökkenéséhez.

Szentgotthárdnál most is habzik a Rába

Woki Zoltán, a PRONAS környezetvédő szervezet vezetője a sajtóértekezlet végén egy kedd reggel készült fotót mutatott, amely közlése szerint Szentgotthárdnál készült, és újabb habképződésről tanúskodik.

A sajtóértekezlet után a bizottság vezetői megtekintették a Boxmark cég feldbachi bőrgyárában az üzem új szűrőberendezésének kivitelezési munkálatait, amelyek augusztusban kezdődtek.

A két ország tavaly dolgozta a Rába komplex ökológiai rehabilitációs tervét az osztrák területen lévő Kis-Rába szurdok és a magyarországi, körmendi duzzasztó közötti szakaszra. Ennek részeként két - összesen 750 millió forint értékű - uniós pályázat is nyert már, amelyet közösen nyújtottak be a folyó ökológiai helyreállítására. Az osztrák és a magyar határvízi bizottsága idén februárban állapodott meg - magyar kezdeményezésre - abban, hogy közös vízminőségi hossz-szelvény vizsgálatot végeznek a Rábán, méghozzá abból a célból, hogy a magyar és osztrák szakemberek felmérjék a folyó mentén működő valamennyi szennyvíztisztító, ipari üzem és kommunális létesítmény szennyezőanyag-kibocsátását. A folyó teljes 283 kilométeres hosszára kiterjedő "Rába-Survey" tíz napig tartott. Összesen 52 helyről vettek mintát, főként a jelentős szennyvízbevezetések fölött és alatt, valamint néhány duzzasztó alvizén és mellékvízfolyásokon. Kilencvenkét különböző összetevő jelenlétét vizsgálták. A begyűjtött mintákat azonos paraméterek alapján egy osztrák és egy magyar laboratóriumban elemezték. Ilyen különleges méréssorozatot eddig csak a Dunán végeztek, a Rábán ez volt az első.

 

4 komment

Címkék: politika környezetszennyezés rába rába habzás szürrealizmus természetes vizek vízszennyezés

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr47689255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rognork 2008.10.02. 16:51:37

közröhej. mi meg sírhatunk. megyek, és építek egy ülepítőt valahol délen, oszt majd tavasszal véletlenül átszakad. felvizi országgá kell válnunk valahogy.

Csaszi_64 2008.10.02. 19:45:39

szalka.blog.hu/2008/03/05/rabsicfogas_a_nemzeti_parkban#comments
Ide tettem be egy linket, ha valakit érdekel! Újabb hallopás Borsodban, megvannak a tettesek is!
Bocs az off-ért!

ekkerjoz 2008.10.05. 20:08:59

Azt kéne megtudni, ilyenkor merrefelé küzd a hős, bátor, szőr Olajos Péter...

szalka.blog.hu/2008/06/14/olajos_peter_kuzd_a_rabaert

rognork 2008.10.06. 12:08:54

and robin, the not so brave...

Bravely bold Sir Robin rode forth from Camelot...

When danger reared its ugly head, he bravely turned his tail and fled.
süti beállítások módosítása