HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Kiirtják a tonhalat a halászok

2008.11.19. 09:03 Shi Manó

A kipusztulás fenyegeti a kékúszójú tonhalat (Thunnus Thynnus), az ok: túlhalászás.  A WWF keddi közleménye szerint azonnal be kell tiltani a faj halászatát, ha meg akarjuk menteni. A kékúszójú tonhal állománya a Földközi-tengeren az utóbbi két évtizedben nyolcvan százalékkal csökkent, elérte a kritikus egyedszámot, ahonnét már csak akkor regenerálható valamelyest az állomány, ha azonnal beszüntetik a halászatát. A halászok az elmúlt években több mint négyszeresét fogták a tonhalfélék védelmére létrehozott bizottság (ICCAT) által javasolt mennyiségnek. A WWF halászati szakértője, Georg Scattolin szerint a kékúszójú tonhal sorsa jól példázza, hogy milyen kíméletlen és ostoba rablógazdálkodást folytatnak a halászok a világtengereken, és rövidesen kiirtják a piacokon népszerű, ízletes húsú, nagyobb testű ragadozó halakat, így a halászok persze tönkreteszik saját magukat is. A természetvédelmi szervezet javasolja azt is, hogy hozzanak létre kíméleti területet a Baleár-szigetek körül, erre található ugyanis a kékúszójú tonhalak ívóterülete.

24 komment

Címkék: tenger tonhal wwf halász

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr19777255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nádasi Balázs 2008.11.19. 09:48:03

Gratulálok, emberi ostobaság :)

Ha Terry Prachettnek igaza van (persze ő csak fantasy-ben írta meg, nem komolyan), és léteznek A Valóság Auditorai, akik tele vannak rosszindulattal, akkor ezt ők sem intézhették volna jobban :)

A tévében olyan reklámok, melyek tonhalevésre buzdítanak, vannak, olyanok miért nincsenek, amelyek elmondják, hogy ha valaki tonhalat eszik, akkor azzal végső soron mindenki rosszul jár? :O

mangorlo 2008.11.19. 10:00:14

tícsákbea halászását tonhalnak, de ugye a tonhalkonzerv marad?

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.11.19. 10:19:13

Hät nagyon fasza, mondhatom...
Az embereket nem akarja valaki haläszni?

Vay egy jo kis jarvany elkelne mar...

2008.11.19. 10:20:49

Én már néhány éve nem eszek tonhalat(konzervet sem).
Amióta láttam,hogy ezek a nagy halfeldolgozó flották,hogyan dolgoznak,más tengeri halat sem.AZONNAL be kell tiltatni a nagyüzemi,elektronikus,légi,sőt űrfelderítő eszközökkel folytatott "halbányászat"ot,mert ez az.A kis parti,partközeli halászatot nem kifogásolom.Enni azért kell.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.11.19. 10:22:41

Csodálkoznék, ha nem irtanák ki. Esetleg majd a hírmondókból próbálnak meg mesterségesen mikro állományokat nevelni. Abban nagyok az emberek. Az utolsó utáni percben.
Gondolom még 1-2 évtized és borulnak a dominók. Mindjárt 7 milliárd ember....Egyébként is extraprofit über alles.

Titus Pullo Urbino 2008.11.19. 11:07:24

Érdekes állatfaj az ember, milliárdos kutatásokat folytat azért, hogy ősi sejtekből kihalt állatokat reprodukáljon, ám arra nem ügyel, hogy a még élő fajokat megtartsa. Konrad Lorenz írt erről elég sok moralista művet, olvassátok.

Dallas 2008.11.19. 11:27:16

Az ember nagyon aljasan és primitíven éli fel a bolygót és gyilkolja le a lakóit. Gusztustalan a nagyüzemi halászat, a teljesen értelmetlen bálnavadászat, fóka és delfinvadászat, és a bikaviadalokról, meg az élve felgyújtott bikákról, nem is teszek említést.
De amíg leszenek kínaiak meg japánok meg norvégok, akik élve esznek halat, meg leszarják a nemzetközi normákat, addig lesz gyilkolászás is. Meg amíg a Spanyoloknak engedi az Unio a brutális állatkínzást, addig sincs miről beszélni.
Én csak a magam részéről azt tudom tenni, hogy nem eszem halkonzervet és az 1%-mat valami állat és környezetvédő alapítványnak utalom.
Ja és ha tehetném az összes vadászt, állatkínzót és egyéb szarházit lesittelném.

nickita 2008.11.19. 11:46:25

a legszebb, hogy ezt a helyesírási hibát kitették az index főoldalra is :))
don B, ver ár jú?

Niterider · http://sportpalyafutas.blog.hu/ 2008.11.19. 12:01:15

En allandoan tonhalas pizzat keszitek otthon (a lanyom nyomasara...) de a megmentesukert hajlando lennek lemondani rola, kar, h. a lanyome a donto szo ebben, mint mas egyeb kerdesben is...

Roth Mano 2008.11.19. 12:03:56

Dallas, ne mosd ossze az allatkinzast a fajok kiirtasaval. Mindeketto csunya dolog, de semmi kozuk egymashoz.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.11.19. 12:10:08

Olaszországban nagy hagyománya volt a tonhalhalászatnak, főleg Szicíliában, ez volt a tonnara: ilyenkor egyhelyre terelték őket, majd husángokkal legyilkolták őket.
Ezt persze sokan nagyon megvetették. Egy kicsit én is.
Most már tudom, hogy bizony az volt az igaz módja a dolognak. Mert, ha úgy folyt volna továbbra is, akkor nincs ipar, nincs milliószám konzerv, viszont van hálaima, és van mindenütt bőven tonhal. Tanmesének vége.

DArchAngel 2008.11.19. 12:13:16

Én szeretem a halat. A tonhalat is. Ráadásul itt egy bizonyos fajta tonhalról van szó. Talán kevesebbet kellene pazarolni, akkor kevesebb halat is kellene kifogni.
Enni kell, ez a szomorú tény. Csak akkor lehet az a környezet védelmét komolyan megvalósítani, ha csökkentjük az emberiség létszámát. Nincs kecmec. Mert így feléljük ezt a planétát, és akkor fájdalmasan és drasztikusan fog csökkenni a népesség.

2008.11.19. 12:16:48

Dallas
Amikről te írsz azok úgy is értelmezhetők,hogy primitív törzsi szokások.Fölhívnám azonban a becses figyelmed,hogy holmi számunkra barbár törzsi,u.bocs nemzeti szokások szinte egyáltalán semmi veszélyt nem jelentenek az élővilág egészére.Ezek amúgy sem terjednek más kultúrákban,és csak szimplán visszataszítóak.Veszélyt a globális fogyasztás őrület jelent.Az,hogy a "fogyasztók" magától értetődő természetességgel emelnek le a polcokról olyan termékeket amikről viszont tudható,hogy az élő egyedeik tömeges vadászata halászata a természetben nehezen,vagy nem regenerálható,maradandó fogyatkozással jár.Valamint olyanokat amikről tudható,hogy a termelésükhöz,tenyésztésükhöz hatalmas területeket vesznek el a természettől és mindezt csak azért,hogy színesítsék a globális fogyasztói palettát.Gondolok arra pl.,hogy az ugyan igaz és kétségtelen,hogy Magyarországon negyven évig diktatúra volt és születésnapi ajándéknak számított sokáig egy szál gyulai,a téliszalámiról már nem is beszélve.Ugyanakkor én nem emlékszem sem alul,sem túltáplált emberekre-ja és akkor többen voltunk mint most és az "élelmezés-egészségügyi kockázat" szinte ismeretlen kifejezés volt.Most viszont túlkínálat van húskészítményekből és még a csövik "asztalára" is jut olykor kidobott szalámi,akkor meg minek polip,herkettyű,papaya,anyanász meg cápauszony?Nem beszélve a kockázatot jelentő lejárt,hamis,vagy egészségkárosító cuccokról?

DArchAngel 2008.11.19. 12:20:08

invisibleman 2008.11.19. 12:16:48
Azért én az "átkos" alatt elég sok hájas "elvtársat" láttam. Kis szalonna, disznósajt, házikolbász stb.
Aki arra hajlamos volt, az akkoron is elhízhatott.
A probléma a túlzott fogyasztással van és a pazarlással.

2008.11.19. 12:28:18

DArchAngel
Na ja,ja!Jogos.Enyvtás legyen jótáplált,hogy kellő energiája legyen cóócializmusunk épittéséhe'.
Deja jó üzemikonyhán viszont egy héten legfeljebb kéccer vót husi,viszont volt tészta és főzeléknap.
Akinek volt háztájija az kivételezett volt kajaszempontból.

TGV 2008.11.19. 12:33:04

en ugy emlekszem, hogy a voros husu tonhal alla a kihalas szelen, az, amibol a japanok a legkivalobb szusit keszitik. A konzervben pedig a feher husu tonhal van. A japanok kepesek 100 € felett adni a jo hal kilojaert, persze az, hogy milyen minosegu a hus, az csak az allat leolese utan derul ki. A helyzet annyira rossz, hogy a japanok megfenyegettek az europai halaszokat, hogy ha tovabb folytatjak a rablogazdalkodast, ami a tonhal kihalasahoz vezet, akkor nem vesznek halat, hanem piacra dobjak a kb 2 evnyi mennyisegre rugo fagyasztott keszleteiket es tonkreteszik oket. A helyzet tehat felemas, nem csak a tonhal vasarloi felelosek. Es tegyuk hozza, hogy azert a halaszok elegge kevesen vannak ahhoz, hogy az EU-s mezogazdasagi tamogatasok toredekeert ra lehessen birni oket, hogy egy kicsit vegyenek vissza.

Dallas 2008.11.19. 14:12:19

Roth Mano: Kedves ez a Nick.. Én összemosom, mert összefügg valahol.

Invisibleman: igazad van, de mégse. Engem az érdekel, hogy okoznak e fölöslegesen fájdalmat az állatoknak, különös tekintettel a bálnáknak mondjuk. Mellesleg az ember után a legértelmesebb lénynek.
Az meg mentalitás és kultúra(?) kérdése, hogy az hagyomány lehet, h bunkós bottal halakat és emlősöket vernek halálra, térdig gázolva a vérben. Hát, gratulálok. Nem akarom a helyzetet dramatizálni, de az ilyen emberek a jó kurva anyjukba elmehetnek. Meg azok is akik szerint ez rendben van.

Dallas 2008.11.19. 14:18:49

De abban igazatok van, hogy a post nem erről a témáról szólt, csak felhúztam magam a ember szemét természetén..

2008.11.19. 15:38:44

Hát öreg,nem tudom ugyan,hogy lehet-e még látni ezt a blogot,de akkor az lehet az alapvető problema,hogy te vagy etikai okokból vega vagy,vagy trucctípusu képmutató.A truccot is levágják ugyan,de,ha hagyják neki hogy előbb homokba dugja a fejét,legalább nem lássa mi történik vele.Szal csak azt akarom mondani,hogy a legtöbb ember úgy zabálja a húst,hogy fingja nincs róla,hogy azt előbb megelőzi egy bruttális aktus és nem is érdekli.Ámbááááár,utóbbi időkben belturisztikai program lett a falusi disznóvágásokon való részvétel.Azt,hogy monnyuk,milyen siker lenne,ha vágóhídlátogatást is szerveznének az utazási irodák aztat nem tudom.De sajna bele kell nyugodni,hogy ezeknek az állatoknak amik az emberiség étlapjára kerülnek(szinte majdnem mindegyik,sok helyen még a kutya is),sok a vére és minnél nagyobb,annál több és ráadásul még szenved is amikor elpusztítják.Ez,valójában nekem sem nagyon tetszik.Jajjjjj,bocs!Azt ismered?
Micimackó bemegy a húsboltba és megkérdi a hentest,
-tessék mondani,sonka kapható?
-hát persze!
Micimackó fölpattan a pultra,előránt egy géppisztolyt és mindenkit lekaszabol.
-Ezt Malackáért!!!!!!!!!!!

Dallas 2008.11.19. 16:32:09

Ismerem a viccet, tetszik. nem vagyok vega, eszem húst. Nem tetszik a gyilkolászás, de nálam különbség van egy vágóhíd (EU szabvány, előtte kábítani kell) és egy bálnavadászat (tüdőn lövik és kivéreztetik) meg egy bikaviadal (nem is kommentálom) között, még akkor is, ha halál a vége. Remélem érted mire gondolok. Az egyik "szükséges " rossz, melyet próbálunk humanizálni, a másik kettő szórakozás és értelmetlen kínzás. A post ugyan a túlhalászatról szólt, de ebben is fellelhető az emberi kapzsiság és ostobaság. Így kötődik ide, amit írtam.
A disznóölést így ahogy ma is végzik, simán betiltanám. Ha előtte elkábítják (nem egy bunkósbottal) akkor nincs bajom vele. A lényeg, h a legkevesebbet szenvedjen az állat, hamár..

2008.11.19. 17:44:52

Hát,azér kitüremkedik egy-két tarthatatlannak látszó illúzió abból amit írsz.
Így most,hogy lassan útjáraindul az első pápua gyorsétteremlánc...

rognork 2008.11.21. 12:35:13

írjatok már légyszi az új tározóról

Shi Manó · http://szalka.blog.hu 2008.11.23. 00:31:27

Az új tározókon dolgozunk. Maga Szily mester. Csak lassan halad.
süti beállítások módosítása