HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

Linkblog

Az idióta rapsic árverez

2008.11.23. 00:22 Shi Manó

Na, hát erre kössenek dupla Clinch-csel erősített Palomar-csomót: komplett gerebélyézőcuccot árul valaki a Vaterán. Az illető nyilván nem komplett vagy nem tudja mit árul, ennyi erővel árverezhetne zártörőt vagy kézigránátot is. Jó, hát ez még mindig nem annyira abszurd, mint hogy a horgászszövetség központi lapjában hálókat, varsákat és más halászeszközöket hirdetnek hónapról hónapra.

Istenem, azok a gyönyörű, ólomba öntött hármashorgok! Már csak egy jó kemény bot kell, egy nagy, erős orsó, ötvenes damil, meg egy doboz cigi, hogy ha jön a halőr, akkor a csikkel el lehessen égetni a zsinórt.

46 komment

Címkék: hülye rapsic gereblyézés

A bejegyzés trackback címe:

http://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr52783563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

mooni 2008.11.23. 05:39:42

Én is láttam mert fennt voltam a vaterán, de hát igazság szerint árulnak itt, nyakazóhálótól a tükörhálón keresztül a fegyverekig mindent ami a tolvajnak kell!!!! Úgy is árulhatta volna hogy geréblyézők ide akciós a gereblye.....Rossz nézni. mooni

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2008.11.23. 10:03:59

Kapcsolatfelvételen keresztül megírod a kifogásod és törölni fogják az aukciót.

SHaXmBAndART 2008.11.23. 10:16:03

a tengeren használható, otthon csak az éhenkórász bunkók használják

P.Z. 2008.11.23. 10:48:35

Bocsánat, teljesen kívülállóként érdeklődöm az uraktól. Miért baj az, ha valaki horgot, hálót árul? Ezen eszközök nélkül, hogy lehet halat fogni? Vagy ezek valami extra veszélyes horgok, vagy mi a baj velük?

artanis 2008.11.23. 10:54:19

Zolika_okos: itthon ilyet használni tilos.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2008.11.23. 10:57:00

eddig úgy tudtam, hogy rabsic... :)
vagy az más?

Jasperek 2008.11.23. 10:57:22

Igen Zolika_okos!
Baj ha ilyeneket árul.Ezek a hármashorgok(3 ágú horog) ólomba öntve arra a célra szolgál ,hogy valaki egy erős zsinórra akasztva a vizbe dobja és hirtelen erős,pumpáló mozdulatokkal a elszínre húzza ,miközbe a horog kűvülről a halba akad! Ami szabálytalan mert a halat szájába akadt horoggal szabad megfogni az horászsazabályok szerint.Persze véletlenül akadhat kívülről is szabályosan horgászva ,de nem ez a jellemző.Ez kifejezetten az orvhorgászok kelléke amellyel eladásra fogják a halakat,szabálytalanul ,törvénysértő módon nem pedig sporthorgász módján.
Szóval nem megengedett horgászeszközük(nálunk).
Más kérdés?

P.Z. 2008.11.23. 10:59:50

A tiltás indoka? Miért tilos horgot használni? Ez a fajta horog jobban vonzza a halakat? Tehát, ha belógatok egy sima egyrészes horgot egy darab kukaccal és egy ilyen háromágút két kukaccal és egy kukoricával, akkor az utóbbival egyszerre három pontyot fogok ki, ezzel egy belógatási egységgel aránytalanul sok halat kifogva az első hátrányára? -elnézést, de sosem pecáztam...

P.Z. 2008.11.23. 11:00:24

ok. közben megjött a válasz... érthető és jogos a felháborodás!

tyberius 2008.11.23. 11:01:43

Én is teljesen kívülálló vagyok, de annyit azért levágok, hogy ezek nem tisztességes horgászathoz való cuccok. Kb. olyan ez, mintha valaki Kalasnyikovot hirdetne egy vadászlapban. Igen, puskával lőjük a nyulat, és nyilván hatékonyabb, ha nem kell minden lövés után újratölteni, de azért mégis érzi az ember, hogy ezt így nem lenne szabad.

Egyébként jobban belegondolva gyanítom, hogy az extra súllyal ellátott horgok és a "gereblyézés" kifejezés arra utal, hogy a télire a víz fenekén "vermelő" halak kifogására való ez a cucc. És gyanítom, az a probléma vele, hogy részben nem sportszerű, részben pedig valszeg nem tesz jót a vizek kényes élővilágának, ha egy nehéz súllyal szántjuk fel a fenékiszapot. Ami a hálót illeti, valszeg nem kiemelő- vagy tartóhálóról van szó, hanem olyanról, amit szintén a fenéken lehet végighúzni, hogy beleakadjanak az ott tartózkodó halak. Persze ha nagy hülyeséget beszélek, javítsatok ki :)

Lchef (törölt) · http://kajaltunk.blog.hu 2008.11.23. 11:33:34

Én sem tudtam , hogy ilyet nem szabad használni. Első ránézésre horognak tűnt. de így jobban megnézve....

Preis · http://www.glasso.hu 2008.11.23. 11:41:32

Ezek nem jók mondjuk harcsára vagy valami böszme nagy halra? Csak kérdezem.

exilis 2008.11.23. 11:53:27

Akkor hogy a laikusok is képbe kerüljenek.
A gereblyézés az amikor végighúzzuk a leólmozot hármashorgot a fenéken, mederben, akárhol, és közben arra spekulálunk hogy a valamilyen okból sűrűn összegyült halakba kívülröl beakad. Ez a brutális módszer egy csomó halat megsebez, minden csak nem sportszerű, és használata tiltott. Ezek az eszközök amiket itt árul erre valók.

ekkerjoz 2008.11.23. 12:00:10

Akkor szoktam le a vateráról, mikor egy okos apuka kiemelt hirdetésben kínálta tulajdon lányáról készült ismeretterjesztő filmjét, amin a leány és barátai láthatóak, közben.
Persze volt már ottan eladó kezdő autótolvaj készlet, beleértve a távnyitó bemérő jelfogót, meg a riasztót kisütő sokkoló eszközt, nem is adták drágán.
Bokszer, vipera, egyéb testápoló kellékek most is akadnak, lásd a kézműves termékek között.

A hirdető biztosan nem horgász, mert ennyire kretén nem lehet, ha mégis, akkor bár szorult volna a feje a jó édes sárgavégű anyjába.

A rapsic egyébként német jövevényszó (sváb nemzetiségű lévén, nem vagyok erre feltétlenül büszke, bár lehet, hogy a svábok így nevezték el a másféle nemzetiségű vadorzókat, sőt biztos), szóval a Raub és Schütze kifejezés rablást és lövészt jelent, vadorzót, gondolom ez került át sok csavarral a haltolvajra is értelmezve.

Hattory Hanzo 2008.11.23. 12:15:20

Nem akar megéhezni vadászat alatt? Csúcsminőségű lángszóróinkat Önnek találták ki! Elejti és meg is süti a vadat. Szunyókálna egyet a lesen? Nem probléma, ha vásárol taposóaknáinkból.

w a s d 2008.11.23. 12:26:29

Amennyire én tudom, busát könnyű így fogni, amikor vonulnak kisebb csatornákon.
Amúgy busát másképp hogyan lehet fogni? Csak mert odáig nem terjednek ismereteim horgászat témakörében, hogy ezt tudjam.

ekkerjoz 2008.11.23. 12:36:01

Bánná a fene, ha csak busát fognának gereblyézve, de Szakállason a holt Tiszán láttam húsz kilo körüli amúrt, hiányzott a fél oldala, gereblyébe akadt, de leszakított magát. Hiába dobálnak busára, ha másban ejtenek kárt.

Busát fogjanak bátran, egyék is meg, Főző Péter szerint madártejjel töltött vízipisztollyal kell rájuk etetni, eztuán technoplankton készlettel, amin nikecellel könnyített horgok libegnek, könnyen fogható szájba akasztva.
Nem merem elképzelni, eddig miket akasztott szájba Főző Péter, de a jövőre nézve volna ötletem.

nem-igen 2008.11.23. 12:47:07

gereblyével nem a fenéken, hanem a felszínen napozó, levegőző halrajokat "támadják".

A probléma meg pont az amit ekkerjoz ír, hogy az esetek 99%-ban nem tiszta a fogás, ahogy végighúzza a halrajon simán beleakad több halba is, végigtépve az oldalukat, sebeket okozva, aztán ha mázlija van, akkor valamelyiket el is kapja, ha nincs mázlija akkor kezdi elölről.

Egyszer simán húztam ki a szereléket, és beleakadt egy mezei dévér keszeg hasába. Ami kínlódás volt kihúzni szerencsétlen halat, aki ugye lapjával áll felém és próbál oldalirányba elúszni. El lehet képzelni, milyen szenvedés ez az állatnak (és milyen amikor kiszakad belőle a gerebélye féltávnál)...

Azt kellene jól meggerebélyzni aki ilyet használ, mindjárt más lenne a véleménye a módszerről...

borovi 2008.11.23. 12:49:34

Elnézést kért, nem tudta, leszedte. Mit problémáztok még?

alfredo 2008.11.23. 12:51:02

szerintem fotosop...

ekkerjoz 2008.11.23. 13:14:12

"borovi 2008.11.23. 12:49:34"

Igen, korrekt volt, hogy levette a hirdetést (vagy viszontlátta a címlapon és megrettent), de mindenképpen érdemes problémázni az ügyön, mert kevesen tudták, mire jó és miért tiltott a gereblye.

N'est-ce pas?

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2008.11.23. 13:17:09

Mindjárt sírva fakadok! Szegény halnak beakad a hasába a horog, aztán fáj! Aki ilyesmire vetemedik, annak horoggal tépném fel a hasát és ontanám ki a beleit! A rohadt mocskos szadista állat! Sírok, amikor ilyet hallok a szegény kis halacskákról!

Na megyek is sportszerűen horgászni egyet. A hal majd lát egy csalit, bekapja, ekkor iszonytató fájdalom hasít a szájába, aztán egy pokoli erő perceken keresztül rángatja majd a szájába ékelődött horognál fogva, ki a vízből a partra. Később majd agyonütik. Szerintem még hálás is lesz érte.

nem-igen 2008.11.23. 13:19:43

pók: gondolom Te semmilyen húst nem eszel ugye? végülis a csirkét vagy a disznót is le lehet vágni egyetlen szakszerű mozdulattal, meg lehetne azt is csinálni, hogy disznóvágáskor életlen késekkel vagdosná az egész falu, és várnák, hogy 1-2 óra móka után kiszenvedjen szegény pára...

C' est vrai monsieur ekkerjoz!

nem-igen 2008.11.23. 13:24:26

van egy hivatásos vadász ismerősöm. Ő mesélte, hogy egyszer egy fizetős vendég rosszul találta el a célpontot, és gyakorlatilag az álkapcsát lőtte szét egy szarvasnak. Valószínűleg pár pillanatig az is fájt volna az állatnak, ha jól találja el, így viszont akár hetekig élhetett volna még, persze táplálkozni nem tudott volna normálisan, és a végén csak kimúlott volna. 2 napig keresték a szarvast, hogy megadják a kegyelem döfést, és ne szenvedjen tovább.
A rosszul eltalált állatokat ők mindig megkeresik azonnal. Az orvvadászokra ugyanez nem áll, azok nem "pazarolnak" el egész napokat meg üzemanyagot, energiát ilyesmire, hagyják, hogy megdögöljön magától akár hetekkel később.

Szerintem aki nem látja a különbséget a kétféle "vadászati" módszer között vagy hülye, vagy álaszent, vagy csak kötözködik...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.11.23. 13:32:54

Nah, megjöttek az állatvédők...

NEkik:

A gereblyézés nem azért tiltott, mert fáj a halnak.

Az, hogy fáj neki, a legkisebb mértékben sem érdekel senkit.
A horgász már csak ilyen.
Az viszont érdekli, hogy az a hal sebesüljön csak meg, amelyiket ki is húz a partra.

A gerebélyézésnél ez nem áll.
Ott halak garmadáját sebesíti meg, sok el is pusztul ez miatt, és a döglött hallal az a baj, hogy nem csak, hogy nem lehet kifogni, de még a vizet is fertőzi.

Nah, lehetutálni a horgászokat.

zpequino 2008.11.23. 13:34:16

A legdurvább amit láttam, az a dinamittal horgászás volt. Az szerintem még ennél is jobb.

tyberius 2008.11.23. 13:38:43

Köszönöm az infókat. Akkor végülis hülyeségeket beszéltem, de csak félig :)

Pók: Szóval ha már szenvedést okozunk az állatnak, akkor már mindegy, mekkora az a szenvedés, ezt mondod? Nyilván az egyetlen humánus módja a horgászatnak, ha lidokaint keverünk a vízbe, hogy ne érezzenek fájdalmat a halak. Ugyanezért a vadászatot is altatólövedékkel kell végezni, a csirkéhez meg - a Belga örökbecsű dalában foglaltak szerint - aneszteziológust kell hívni, mielőtt levágjuk, minden más merő barbarizmus.

nem-igen 2008.11.23. 13:44:11

zpequino: a dinamittal horgászás a filmes sztorik világa, mert látványos a robbanás, de annyi eredménye nincs... (mondjuk a filmvásznon kívül kíváncsi lennék, hogy hol láttál Te ilyet, de ez már másik kérdés).

sokkal elterjedtebb az az árammal horgászás. Fognak egy csónakot, két elektródát, egy jó nagy aksit, meg egy hosszú nyélen lévő merítő hálót. A halak meg csak jönnek fel, és lehet őket hátul összeszedni. Ez például a hazánkban állomásozó felszebadító seregeknek igen kedvelt szórakozása volt még a '80-as években is, lévén, hogy akumulátorból, rohamcsónakból jól el voltak látva, ellenben a koszt kritikán aluli volt.

zpequino 2008.11.23. 13:57:43

nem-nem:
Éjszakánként a Wapogasset-tavon, Wisconsinban, USA. Jó nagy suttyók voltak, egy csónakkal mászkáltak, amin volt egy bazinagy reflektor, és utána hallatszottak a robbanások is, aztán volt, hogy odamerészkedtem, láttam, ahogy hajigálnak be vmi robbanóanyagot. Egyszer észrevettek és rámirányították a reflektort is és úgy álltunk, én egy stégen, ők meg a csónakban, nem láttam semmit a fénytől, aztán kb. fél perc után mondtam nekik hogy ez magánterület, el lehet húzni. Akkor még állt egy kicsit a csónak, aztán megfordultak és elmentek, ahogy a reflektort elfordították, akkor láttam hogy az egyik amelyik a csónakban állt, lazán rámfog vmi vadászpuskát. Szóval nem szartam be utána. :)

chico 2008.11.23. 14:07:00

az áramos horgászat még most is megy, Tisza tavon csinálja a MOHOSZ, minden évben, mikor eresztik le a vízszintet ősszel, és megrekednek a halak a kubikokban. Érdekes, hogy őket vhogy sose fogják meg a rapsicvadász police osztagok, pedig most is beszámolt róla a tvhíradó, hogy milyen eredményesek voltak. Pedig simán állatkínzás. Meg persze az is szabályos, hogy varsázzanak a téli vízszint beállításakor, a törpeharcsa állományritkítása címszóval. Pedig az egyik nagypecás rokonom szerint, aki egész nyáron átlag két-három naponta a víz mellett ült változatos helyeken a heves megyei oldalon, jó ha tucatnyit fogott belőlük a nyáron.

albinviggen 2008.11.23. 14:08:07

1997. évi XLI. törvény a halászatról és a horgászatról

Tiltott eszközök és módok 23. §

(1) Tilos a hal fogásához minden olyan fogási eszköz, illetve mód alkalmazása, amely a halállományt és élőhelyét károsíthatja.

(2) Tilos a hal fogásához különösen
a) váltóáramú elektromos eszköz alkalmazása,
b) mérgező vagy kábító hatású anyag,
c) robbanóanyag,
d) szúrószerszám, illetve
e) búvárszigony vagy más, halfogásra alkalmas búváreszköz használata, valamint
f) gereblyéző horgászati, illetőleg hurokvető halászati módszer alkalmazása.
(3) Tilos folyóvízen olyan halfogóeszköz vagy -készülék, továbbá olyan fogási mód alkalmazása, amely átlagos vízállás esetén a folyó, illetve a holtág, mellékág medrének felénél többet keresztirányban folyamatosan elzár.

1978. évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyvről

Állatkínzás 266/B. §
(1) Aki
a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
b) állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a vadászatról szóló törvény által tiltott vadászati eszközzel vagy tiltott vadászati módon vadászik, illetőleg a halászatról szóló törvény által tiltott halfogási eszközzel vagy módon halászik vagy horgászik.

EÖ (törölt) 2008.11.23. 14:27:04

ez olyasmi, mikor a Zsaru magazin pillangókéseket sztárol meg emelt díjas logo letöltést reklámoz

ekkerjoz 2008.11.23. 14:31:47

chico 2008.11.23. 14:07:00

Az elektromos halász-szerszám sem valami korrekt eszköz, árammal kábítani a halat vajon milyen ősi manufakturális halász hagyományokra vezethető vissza?

A horgászat már igazán jól körbe van szabályozva, a halászok nagyon jól tudják, mikor és mire lehet horgászni, főleg azt, hogy milyen eszközökkel, de az átlag pecásnak fingja nincsen a törvényes halászmódszerekről, sem a kifogott halak szelektálásáról.
Persze gondolom, a halászok szigorúan betartanak minden olyan előírást, ami például a pecásokra vonatkozik, tilalmi időket, méret és súlykorlátokat, szerszámaik, módszereik törvényesek. Mondom, biztosan így van.
De mi nem tudjuk ezt ellenőrizni, egyelőre csak ők ellenőrizhetnek és szankcionálhatnak minket.

Mintegy 4000 halász olyan 400000 horgászt.

broáf 2008.11.23. 15:23:04

Sziasztok nem vagyok sem horgász sem állatorvos, úgyhogy csak érdeklődöm: ha a horog a hal oldalába akad az fáj neki és orvhorgászatnak számít, de ha a csalit benyeli, és a hasában landol a horog akkor az nem fáj neki, és az már sporthorgászat? tényleg ég és föld...

ekkerjoz 2008.11.23. 15:39:09

Broáf,
a sporthorgászok, különösen a legyezőhorgászok, többnyire olyan horgot használnak, aminek nincs szakálla, tudja, az a kis bizbasz a horgon, ami nehezíti a kiakadást.
Legtöbb sporthorgász nem viszi el a halat, hanem lefotózza, megméri, és a seb kezelése után visszaengedi a vízbe a jószágot.
Ha valaki húsért horgászik, az nem sporthorgász.
Húshorgászni is illik etikusan, azaz minél kisebb sérülést, szenvedést okozni a halnak, a méreten aluli halat visszaengedni, betartani a kvótát.
Nagyon ritka az a helyzet, hogy garatig nyeljen csalit a hal, többnyire az izmos szájszélbe akad a horog, ahonnan egyszerűen kiszedhető, és nem okoz súlyos sebet.
Csak azért, hogy tudja.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.11.23. 16:08:30

"Jó, hát ez még mindig nem annyira abszurd, mint hogy a horgászszövetség központi lapjában hálókat, varsákat és más halászeszközöket hirdetnek hónapról hónapra."

No az egy érdekes társulat. Volt úgy, hogy az első oldalon háborgott a főszerkesztőjük az etetőhajók térnyerésével kapcsolatban, meg hogy mekkora szemétség azzal behordani a horgokat. És láss csodát, a lap közepén volt vagy három etetőhajó hirdetés, emlékszem, az egyik komplett elektronikával (partról figyelhető rádiós GPS-sel és halradarral)... Az anyjukat is eladnák.

oldali 2008.11.23. 20:06:53

Broáf: a horgászat közben a hal szájába akad a horog, nem a hasába.

A fájdalomról: ha valakinek piercinget tesznek be az fáj, ha a gerince mellett beledöfnek egy lándzsát ami a hasán jön ki az is fáj. Aki nem érzi a különbséget, annak tovább nem is érdemes magyarázni.

Ez a különbség a szájszélbe akadt és a hátba gereblyézett fájdalom között. (Az alkalmazott horog mérete között is hasonló az arány.)

Üdv:
oldali

NYT · http://pergetes.blog.hu/ 2008.11.23. 21:48:15

Felnyomnám ezt az egész pakkot az ánuszába, az tuti...

broáf 2008.11.24. 17:29:56

ühüm... köszönöm a felvilágosítást

tolnailaci 2008.11.27. 23:36:05

nade mostakkor "rapsic" vagy "rabsic"
Szerintem rabsic.

Bugajozsinemszepgyerek 2008.12.02. 11:51:16

Már nem azért, de valami nagyon fura:
Aukció kezdete: 2008/11/23 09:20:18
Befejezés Dátum/Idő: 2008/11/23 09:21:12

Elég volt 54 másodperc, hogy megszólaljon az eladó jobb vállán a kis angyalka és ennek hatására levegye az árut.
Nem hinném...

AzHofi 2008.12.17. 19:10:21

tolnailaci: szerintem is, meg a mahor szerint is, én mindig rabsicot olvasok szakírók szaktollából.