HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

A tavasz tizenhét pillanata I.

2009.02.25. 13:59 ekkerjoz

I. rész: A központ üzen

Maximillien Otto von Stirlitz SS Standartenführer szokásos kedd reggeli teáját szürcsölgette fogai közé szorított kockacukron által, csak úgy háziasan, előkelően csészealjból, mikor a reggeli online oldalak között felfigyelt az alábbi rejtjeles üzenetre:

Duzzasztóért lobbizna Csongrád

Előtanulmány készült egy esetleges csongrádi duzzasztóműről a Tiszán. Elsősorban a talajvízszint-süllyedés megállítása és a hajózás lehetővé tétele lenne a cél, mégis borítékolható a „vízlépcsőlobbi” és a környezetvédők közötti ádáz küzdelem.

Elsősorban vízkészlet-gazdálkodás és vízminőség-védelem, másodsorban a hajózás fejlesztése lenne a célja egy csongrádi duzzasztóműnek: áramfejlesztésre szolgáló berendezés nélkül cirka 90 milliárdba kerülne, közvetlenül nyolcvan munkahelyet teremtene Csongrádon. A mérleg másik serpenyőjében 188 védett és 31 fokozottan védett állat- és növényfaj élőhelyét veszélyeztetné a beruházás. Az előtanulmány környezetvédelmi részének szerzője szerint hasonló létesítménynek az élővilágra gyakorolt egyértelműen pozitív hatását csak ott tapasztalták, ahol a felduzzasztott víz a Kalahári sivatagba folyt vissza, ahol azelőtt semmilyen élőlény nem élt meg.

Csongrádra már a hetvenes években is terveztek egy duzzasztót, azonban ennek megvalósítása előbb forráshiány miatt megakadt, majd a Bős–Nagymarost elsöprő népharag okán végleg lekerült a napirendről. Csakhogy addigra a Tisza vizét több helyen is visszaduzzasztották. Ez a nagy projekt azóta is hiányzik Csongrádnak, hiszen a kisváros rendszerváltás utáni története egyébként meglehetősen mostohán alakult. A bős–nagymarosi fiaskó óta azonban a duzzasztóépítés nem tartozik a nagypolitika kedvelt témái közé.
A beruházás mellett szóló érveket elsősorban az előtanulmány szerzője, Ördögh József mérnök igyekezett kidomborítani, de felszólalt a tanácskozáson Vincze László parlamenti és Becsey Zsolt EU-képviselő is. Ördögh főleg arról szólt, hogy a Duna–Tisza köze elsivatagosodik, és egy duzzasztó megemelné a talajvízszintet, ezáltal legalábbis késleltetné a folyamatot, megmentené a térség gazdálkodóit. A másik, ennél is fontosabb érv, hogy a vízi közlekedés sokkalta környezetkímélőbb, mint a közúti vagy a kötött pályás, hiszen jóval kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár, és Európa is abban érdekelt, hogy a Duna és mellékfolyói megfelelő kijáratot biztosítsanak a tengerre, hiszen a mezőgazdasági áruk iránt növekvő kereslet a tengeri kikötőkben összpontosul.  Ehhez azonban lehetővé kell tenni nagyobb merülésű hajók számára a folyamatosan megfelelő vízmélységet – ehhez újfent duzzasztógát kell, illetve ideális esetben még egy dolog: egy Duna–Tisza-csatorna. Amelynek létrehozására több száz éve léteznek tervek, és több száz éve pont egyforma távolságra vagyunk a megvalósítástól. A csongrádi duzzasztó így is megfelelően hajózhatóvá tenné a Tisza magyarországi szakaszát, ami a Körösökön keresztül abban is segíthetne, hogy Békés megye gabonáját olcsón juttassa a Fekete-tengerhez.

Becsey Zsolt arról beszélt, hogy milyen uniós forrásokhoz lehetne hozzájutni egy ilyen beruházáshoz: szerinte például a közös agrárpolitika büdzséjéből is lehetne használni erre a célra, így a költségvetés 95 százaléka lehetne uniós pénz. A duzzasztóműhöz egy sereg fejlesztést megcsináltak még a hetvenes években, amelyek most részben kihasználatlanok: például 122 hektár földterületet sajátítottak ki erre a célra, amit a város azóta is őrizget.

Lőrincz István, az előtanulmány természetvédelmi szakértője, a Közép-tiszai Tájvédelmi Körzet volt vezetője azonban csúnyán lehűtötte a tanácskozás hangulatát véleményével. A duzzasztó a tájidegen, nagy tűrőképességű fajoknak kedvezne, algásodáshoz, a vízminőség romlásához vezetne: a szakember egyébként igyekezett tárgyszerű maradni, de korábban a megyei lapnak nyilatkozva agyrémnek minősítette a tervet.

A vita ettől kezdett elmérgesedni. A kérdés alapvetően úgy vetődött fel, hogy a talajvízszint-süllyedés és ezzel összefüggésben a Duna–Tisza közének elsivatagosodása megakadályozható-e másképp, mint a folyók visszaduzzasztásával, illetve lehet-e majd ellenállni a hajózás terén  Európa egyelőre finom, de a jövőben valószínűleg erősödő nyomásának.

– A környezetvédelem és a vízgazdálkodás együtt tud működni – fejezte ki indokolatlanul optimista véleményét Kovács Gábor, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke. – Fontos, hogy csak olyan vízművet építsünk meg, amiben társadalmi egyetértés van.

Duzzasztók és erőművek
Ikvárnál, a Rábán épült Magyarország első vízi erőműve, még a XIX század végén. A Tiszán 1954-ben és 1973-ban is üzembe állított Magyarország vízlépcsőket: az előbbit Tiszalöknél, az utóbbit Kiskörénél. Az 1975-ben Jugoszlávia által felhúzott újbecsei duzzasztó hatása egészen Csongrádig érződik, az alföldi kisváros nagyjából félúton van Kisköre és Újbecse között. Van duzzasztó a Körösökön is: 1952-ben adták át, Békésszentandráson található. A közelmúltban Horvátország akart a Rábán vízi erőművet építeni, amely ellen Magyarország tiltakozott; Szlovákia a Bodrogra tervez hasonlót, amely körül mintha kevesebb indulat fortyogna. Magyarország leghíresebb duzzasztója mégis a bős–nagymarosi gátrendszer: ennek hazánk területére eső része pedig pont arról nevezetes, hogy százmilliárdokba került, semmi hasznot nem hajtott, viszont a természeti környezetet mind a mai napig ökológiai katasztrófa fenyegeti – elsősorban a víz hiánya miatt.
Tanács Gábor

 

1 komment

Címkék: környezetszennyezés kommunisták

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr34969052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny Zuschlag 2009.03.01. 21:36:39

Milyen érdekes, hogy a csongrádi duzzasztó ügyét évek után két újságcikk hozta föl, mindkettő ugyanarra a forrásra hivatkozik, a szakaszmérnök úrra, aki két egészen elképesztő érvet hoz a duzzasztó mellett. Ti. az elsivatagosodást (amelyet a éppen a kiépített árvízvédelmi rendszer okoz) másrészt a hajózást (az a hajózás, amiről a vízügyesek beszélnek egyszerűen nem létezik. Mindkét cikket Tanács nevű ember írta. Apa és fia. Családi vízlépcsőlobbi.
süti beállítások módosítása