HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

P-Stick

2009.04.22. 10:00 ekkerjoz

A horgászat mellett két dolgot csinálok gyakran, a másik régi műszaki holmik gyűjtése, restaurálása. Már gyerekkoromban imádtam a kormos, füstös mozdonyokat, a vezérállásban megfogdosni számtalan sárgaréz kallantyút, megütögettem a párás manométereket, töröltem hőmérőt. Közúti járművek közül a lemezvillás Csepel volt a kedvencem. Ezt a motort a mai napig szeretem, pedig volt már 1948.-as Zündappom, mégrégebbi BMW-m is. Nagyon szeretem a régi mechanikus svájci órákat, egyszerűen lenyűgöz a szerkezetük, a stílusuk, a hangjuk. Képzeljenek el egy közel kétszáz éves órát, ami még működne, ha muszáj volna. És föl merném húzni.

Sokáig filóztam, vajon miért pont ezek a technikai érdekességek hoznak techno-nekrofil izgalomba, aztán rájöttem. Hiába készült mindegyik antikvitásból több száz, vagy több ezer darab, mindet komoly szakmai alázattal, és a kézművességnek gépekkel utánozhatatlan stílusában rakták össze. A vén dolgok nem szalagon készültek, hanem tanult mester által, figyelmes, pontos mozdulatokkal. Bennük van az ember, a maga ügyességével, verítékező homlokával, a törekvéssel, hogy más gyártók, mesterek fölé nőjön.

Ma már kevés holmi készül így, átvették a gépek a gyártás nagyját, így aztán némely sok tárgyban hiába keressük a lelket. Pedig általában keressük, én legalábbis sokkal többre tartok egy tiszabei rongyszőnyeget a legjobb bokharait utánzó, géppel készült perzsánál. Mondjuk ez egy roppant szar hasonlat, mert még sose vettem szőnyeget, csak nézegettem, ha itt-ott közelembe került.

Viszont horgászbotokkal sokat szemezek, midőn betérek valamilyen horgászboltba csontit venni. Először mindig a botokat nézem, aztán az orsókat, szákokat, horgokat, érdekelnek az új dolgok is, persze. Nem veszek sűrűn új botot, ami van, azzal igyekszem halat fogni. Sokáig azt hittem, hogy túl nagy újításokat már nem lehet a botépítésben elérni, csak az anyaguk és az akciójuk miatt különböznek. Valahogy mind egy kaptafára készül, gondoltam. Rosszul.

Készülnek ugyanis egyedi darabok, amiket nem érdemes boltban keresgélni. Nem a versenyzők számára, promócióban gyártott botokról beszélek, hanem a cimborám botjairól. Bezony, létezik a botépítésnek egy igen ritka változata, a kézműves bot.

A szándék nem túl régi, pár éve unta meg egy horgásztársunk a bolti botokat. Rájött, hogy nem kell beérnie a gyári botok egyenhosszával, konfekcionált méretekkel. Nem muszáj mindig kompromisszumokat kötni, választani a "jó gyűrűk, de olcsó nyél", vagy a "gerinces pálca, de igénytelen kivitel" között. Félreértés ne essék, mindenki tudja, hogy a szalagon gyártott botokkal is lehet szórakozva halat fogni, nem akarok itten botsznobizmust ölteni arcomra. De haverunk jobban érezte magát, ha minőségi botot építhetett.

Úgy bizony. A mester gyakorlatilag bármilyen botot legyárt, pergetőbottól, legyezőboton keresztül a matchbotig. Rakósat még nem rendeltek tőle, de például a bojlis botjai már kedveltek. Egyelőre szűk kör, egy levelezőlistás társaság rendeli és teszteli a pálcákat, minden létező méretben, kivitelben. Úgy tessék ezt elképzelni, mint az egyedi motorépítést. Bemegy a motoros mondjuk a radical, vagy a gigamachine műhelybe, előadja, mit szeretne, mire akarja a motort használni. Aztán a tervezők agyalnak egy sort, fúrnak-faragnak, és a végén születik egy csopper, ami senki másnak nincs a világon.

Lényeges különbség viszont, hogy míg az épített motorok költsége a gyári gépek árának többszöröse, addig egy-egy unikális botot meg lehet rendelni a bolti ár környékén. És itt akkor legyünk azonnal gecimód részrehajlóak. Ezek a pálcák sportex minőségűek, mert a bottest is Sportex, Fuji gyűrűkkel, de a gyárinál kicsit mégis jobb az eredmény. Azám, nem kínai, sárgavégű kategória. A lehető legjobb, legtartósabb alkatrészekkel dolgozik a gyártó, nem búcsúban lövi az árut. Azt gyártja le, amit kér a vevő, egyiküket sem érheti meglepetés.

Kérem szépen. Nekem van egy ilyen kézműves botom. Úgy alakult, hogy rendeltem egy pergetőt cimborámtól, aztán a barátaim megfinanszírozták. Ajándékba kaptam végül, és nehezen tudtam megköszönni. Azt hiszem, velem fogják temetni, annyira kedves darab. Nem túl sok rekordhalat fogtam vele, de nagyon kellemes szerszám. Finom, elegáns bot, a lehető legjobb gyűrűkkel, akcióban felkeményedik, rettenetes tartalékok gyűlnek benne. Könnyű bot, süllőre pergetni való, csónakban ideális, mert nem túl hosszú. Egész nap lehet vele dobálni, pontos, gyors, gerinces. Mint sok barátom és példaképem..

Próbáltam pár fotót lőni a botról, tessék ámulni.


Mondom. Jegyezzék hát fel. Kultikus darabok. Az enyém szakrális, egyben.

Organizátor
Boszorkány
Cigányasszony

9 komment

Címkék: barátok tudomány süllő prudens szakmaiság lóbadzset

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr51025294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carpio 2009.04.22. 19:06:17

Eszeget az irigység.
Egyrészt az egyedi bot tulajdonlása miatt (énisakarok!!!), másrészt, mert a "botgyártó kisiparos" olyan munkával foglalkozik, amivel bizonyára sokan szeretnénk.
Ha van rá mód, szívesen venném a mester elérhetőségeit.

charon24 2009.04.22. 23:23:53

megadjam?
küldj mélt a nickemre (kukac frímél pont hu)

Chuk Sal Mho 2009.04.23. 14:20:45

Sziasztok,

Nekem is van ilyen botom, ugyan ettol a "gyartotol". Ara a jobb bolti botokkal azonos, es ilyen, gyuruzest, ilyen spiccgyuru (tekeredett mar zsinor a spiccre? :), ilyen markolat tipusu dologban verhetetlen.

Es meg par aprosag, ami csak kezi gyartasnal mukodik: nem hiszem, hogy a sorozatban gyartott botoknal megkeresnek a blank gerincet (spline). apro kulonbsegek, de igazabol csak akkor erezheto, ha visszavalt valaki "konfekcio" botra.

En egy pici, konnyu botot csinaltattam. Aztan mikor kesz lett, feltem, hogy tul erzekeny, nem eleg combos. Az elso hal utan tekertem felet az orso fekjen... Nem szoktam csunya gusztustalan nagy halakat fogni, csak kis csinosakat, de azokat neha eleg nehez tereprol.

indafoto.hu/_chuk_sal_mho/halak

Udv,

gringo 2009.04.23. 15:33:41

Vajon feederbotot is tud készíteni a mester?

ekkerjoz 2009.04.23. 16:31:18

@gringo: Tud. Legyezőbotot, pickert, bojlist, meg hát pergető botokat.

csiró géza · http://szalka.blog.hu/ 2009.04.24. 09:56:07

@gringo: Mi az, hogy tud? Alkot.
Megszólalnak a feeder-blankok a keze alatt.
És persze mormiskázó, mélytengeri pilkerező valamint Riggin’,Crankshaft, Drop Shot, Jig/ Worm, Pitchin’ és Spinnerbait-pálcák is szerepelnek tervezőasztalán.

Chuk Sal Mho 2009.04.25. 13:27:02

Azert nem kell tulmisztifikalni ezt az alkotast, meg a kezi keszitesu botokat sem.

Alkotas: van jo par dolog, amit meg kell tanulni, pl mi az hogy a bot gerince, milyen gyuruzesi elvek es anyagok vannak, milyen alapanyagok. Par dolgot ki kell tapasztalani: honnan, mit erdemes beszerezni. Aztan persze van rengeteg manualis dolog, ami olyan, mint mas szakmakban: nem tunik fel, ha jol csinaljak, de szemet szur, ha elrontjak (bandazsolas, lakkozas).

A kezi keszitesu botok csabereje a hasznalo szempontjabol az, ami mar elhangzott: altala kivalasztott blank, gyuru, toldas, nyel van rajta.

Es persze a keszito tapasztalata mas modon is jelentkezik: a felhasznalas jellegetol fuggoen meggyozi a megrendelot, hogy neki jo dolgot valasszon...

A megrendelonek meg esznel kell lennie, es kiszurni, hogy a mester ertelmesen gyozkodik, vagy megvezet.

Nem keves dolog ez, es pontosan annyi, mint mas szakmakban. Ezert kell tisztelni a jokezu mestereket, es hagyni ehenhalni a hanyag, hanyavetieket.

Sajnos ma alig van rendes mester...

gábornok 2009.04.27. 21:04:30

Élmény lehet egy ilyen személyes szájízre épített pálcával eredményeskedni, emelgetni az egyedsúlyokat. Még a lakkalatti gr@fológián érzek némi javíthatóságot.

Chuk Sal Mho 2009.05.04. 15:05:12

gabornok,

Bocs, de most ertem oda, hogy toltsek fel kepet.

Szerinted melyik a jobb?

indafoto.hu/_chuk_sal_mho/image/3960797-781ccf82
süti beállítások módosítása