HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Tiltott módszerek I.

2009.05.20. 11:30 ekkerjoz

Fenékhorog

Herman Ottó így írt róla:

 

A halászbokor neve „Lag”; a kormányosé vagy nagygazdáé „Hövidsmand”; a bokor száma átlag négy vagy hat ember, mely szabadon alakúl s a kormányost választja.

A halászás gyakorlata háromféle, ú. m. az eresztőhálóval, a soros fenékhoroggal és az egyes kézi fenékhoroggal való. Az eresztőhálók pótái üres üveggolyók, maguk a hálók igen hosszúk, nagy szeműek s éppen úgy állíttatnak fel, mint a mi Balatonunkon: elsűlyesztik a mélységbe, a helyet pedig a tenger felszínén úszó hálóőr jelezi.

A soros fenékhorog dereka, vagyis derékzsinórja van két kilométer – 2000 méter – hosszú is; rajta ezer-ezerkétszáz a pekle illetőleg horog, mely Mytilus csigával van fölcsalizva, vagy a kis kapelánhallal – Mallotus villosus – a lazaczfélék legkisebbjével fölhalazva; a sűlyesztő hálókövek minden huszadik peklére következnek. Ezt a fenékhorgot is úszóőr jelezi s a fölszedés hat óránként történik.

A kézi fenékhorog egy szem horoggal és mesterséges csalival jár; szára t. i. körűl van öntve ónnal, mely némileg, hal formájú s a melyet a halász levakarással és késfokkal való simítással fénylő állapotban tart. A horog fölött egy méternyire van alkalmazva az ólom- vagy vassúlyozó. A halász ezt a horgot kiveti s mire a súly a tenger fenekét éri, úgy jó két méternyire visszahúzza; ekkor a horog egy méternyire van a tenger feneke fölött. Ha a hal nem kap rögtön hozzá, akkor a halász úgy karnyújtásnyira felhúzza s ismét lebocsátgatja a horgot, hogy a fényes csali villogjon, mire, ha közelben van Gadus, nyomban a horgon rajta is veszt. De ha kedvez a szerencse, hogy t. i. a horgok kivetése éppen egy felvonúló tőkehal-hegybe esik, akkor azok még feneket sem érnek s annyiszor húzhatók föl prédával, a hányszor a halász be bírja vetni s fel tudja húzni. Ilyenkor 4-600 hal is terheli meg egy nap alatt a szerencsés hajót. A csalit külön halásszák.

Ne felejtsük el, ez itten az ősz tudós szépirodalmi művei közül való írás, Norvégia kies tájain mindenféle élőlény után kutatva írta. A kézi fenékhorgog leírása emlékeztet a gereblyézésre, de arról majd máskor.

Valószínűleg a művelt magyar rapsicok mind Herman Ottó tanítása után, norvég tengeri halász módira mennek, hiszen az egyik legeredményesebb rabsic eljárás, ami csak létezik, az a fenékhorog használata. Nagyon kevés befektetéssel igen szép zsákmányt tudnak szerezni, szinte fillérekből előállítható a módszer. Hosszú, vastag damilra 70-80 centinként vékony előkét erősítenek, az előkére kisebb-nagyobb rablóhalas horgot. A csali többnyire szélhajtó küsz, pirosszárnyú keszeg, attól függően, mit tudnak tömegesen fogni a rapsic elvtársak.

A csalizás procedúráját pár hal túléli, de a biztonság kevéért néhány tenyeres kárászt még tűznek a többiek közé, hogy mindig rezegjen a zsinór. A hosszú csalifüzért aztán ott eresztik vízbe, ahol a rablóhalak sűrűn járnak. Valamilyen módon megjelölik a helyet, a pofátlanabbak PET palackkal bólyáznak, az óvatosabbak parti ágra kötnek. Ha egy csuka, vagy süllő rárabol a fenékhorog egyik halára, nem tud szabadulni, agóniája, verdesése mozgatja  a főzsinórt, veretnek a csalihalak, akkor is, ha már döglöttek. Így aztán egyre több rabló harap csalira. 

A módszer hátránya, hogy naponta többször föl kell nézni, mert gyorsan pusztul a zsákmány. Így aztán szegény rapsicoknak van dolguk elég, szinte egész nap azzal vannak elfoglalva, hogy azt a hat-nyolc fenékhorgot folyton karbantartsák. Képzeljék el, mennyit kell ezért motorozni a vízen, az a sok elfüstölt benzin, tiszta ráfizetés. 

Csoda, hogy ritkán buknak meg.

Frissen fölesküdött halőr barátunk elmondta, hogy tiltott módszerek használata a halászati törvény szigorítása után már nem egyszerű szabálysértés, hanem kimeríti az állatkínzás fogalmát, bűncselekményt követ el a fenékhorgot (sorhorgot) használó orvhorgász, orvhalász.

 

14 komment

Címkék: balaton állatkínzás seggfejek kommunisták szürrealizmus orvhalászat rapsic orvhorgászat

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr381131242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I'll be Beck! 2009.05.20. 14:33:12

Nem is igaz, nem kommunisták. Az evangélikusok csinálják ezt. Hú, nagyon a bögyömben vannak. Rohadnak ezek legbelül, mindannyian!

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.20. 14:39:36

Vizicsendőrséget. Tettenérés esetén a helyszínen Tiszába, Dunába, Sajóba, stb. lőni őket.

gringo 2009.05.20. 15:06:55

Az RSD csatornáin, Pesttől pár kilométerre is divatos módszer a fenékhorog, csak általában kukoricával csalizzák. Ha 1-2 naponta nem esik be egy 5-10-20 kilós ponty vagy amur, akkor már vízszennyezésről vagy fronthatásról beszélnek. Keményen rendet vágnak a halak között, nem hittem volna, hogy pl. ennyi 20 kilón felüli amur él(t) arrafelé...

stavros 2009.05.20. 15:51:11

@Môžeš mi pomôcť?: az evanmicsodák a legnagyobb gecik? ez jó. kb annyian lehetnek, mint az aranysügér a hazai tavakban.

zug_a_volga 2009.05.22. 13:40:59

Nem hiszek a szememnek. Itt hisztiztetek, hogy a Magyar Horgászban írtak a villanyozásról, erre most fenékhorgozni tanítjátok a nagyérdeműt. Gratulálok.

zug_a_volga 2009.05.22. 13:47:47

Arról nem is szólva, hogy cím szerint első résznek van aposztrofálva, tehát gondolom a java még hátravan. Félve idézem: "A kézi fenékhorgog leírása emlékeztet a gereblyézésre, de arról majd máskor."

Fasza.

Nagy lendülettel indultatok a Mohosz meg más kommunisták ellen, s most sorozat indul a rabsicmódszerek ismertetéséről.

Nyári tábor nem lesz?

zug_a_volga 2009.05.22. 13:48:32

Arról nem is szólva, hogy cím szerint első résznek van aposztrofálva, tehát gondolom a java még hátravan. Félve idézem: "A kézi fenékhorgog leírása emlékeztet a gereblyézésre, de arról majd máskor."

Fasza.

Nagy lendülettel indultatok a Mohosz meg más kommunisták ellen, s most sorozat indul a rabsicmódszerek ismertetéséről.

Nyári tábor nem lesz?

zug_a_volga 2009.05.22. 13:51:26

Arról nem is szólva, hogy cím szerint első résznek van aposztrofálva, tehát gondolom a java még hátravan. Félve idézem: "A kézi fenékhorgog leírása emlékeztet a gereblyézésre, de arról majd máskor."

Fasza.

Nagy lendülettel indultatok a Mohosz meg más kommunisták ellen, s most sorozat indul a rabsicmódszerek ismertetéséről.

Nyári tábor nem lesz?

zug_a_volga 2009.05.22. 13:53:00

"Internal server errort" írt ki...ezért sokszorozott.

Három tábor már durva lenne!

ekkerjoz 2009.05.23. 20:14:48

@zug_a_volga:
Kedves hajóvontatódal-nickű olvasó. Segítsél már, hol hisztiztem, mert nem találom. Nem szeretem a villanyozást, amiről szintén lesz post, a Mohoszt pláne nem szeretem, rendesen ki szoktam kelni miattuk, de nem emlékszem a villanyos hisztire. Szóval, idézzed, légyszíves.
Gondolkodtam, hogy nyárra olvasótábort szervezek, általános iskolai irodalom tantervvel.

zug_a_volga 2009.05.24. 23:24:32

Jah, erre gondoltam. Egyébként nem ahhoz előzmény, hogy tessen a rabsicmódszerek bemutatása.

zug_a_volga 2009.05.24. 23:42:51

Egyébként nem személyes, A Szálkáról beszélek.

Továbbá sajnálom, hogy ennyire sivár a Szálka szerint a horgász közélet, hogy idáig süllyedt a blog színvonala.

Azért majd havonta benézek. Vagy kéthavonta.

Csaszi_64 2009.05.26. 09:53:11

@zug_a_volga:
Jaj de jóóó! Ha írás készül a gereblyézésről, Jakó firkász fenegyerek véleményét feltétlenül kérjétek ki, kár lenne, ha a tiszai rém kimaradna belőle! :D ;)
süti beállítások módosítása