HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Tiltott módszerek III.

2009.06.30. 10:00 ekkerjoz

 

Gereblyézés 

 

Tyű. Kedvencem a "gereblyézés, kapálás" kifejezésekkel illetett rablómódszer. Az eljárás lényege: rövid, erős üvegbotra nagy áttételű orsót erősíteni, ötvenes damilra tízdekás végólmot szerelni.

A végólomba öntik a gigantikus hármashorgot. Ezt a brutális szereléket behajítják a mederbe, és erős rántásokkal, kaszáló mozdulatokkal cibálják ki, hátha fennakad a horog valamilyen halon.

Egy vonuló busa rajban szinte biztos a fogás, ami nem is lenne különösebb probléma. Aki a busát eszi, az megérdemli. Sokkal nagyobb gond, hogy szép nemeshalat is el tudnak így csípni az Isten barmai, már amikor. Láttam már olyan döglődő amúrt, bőven tíz kila fölött, aminek le volt nyúzva a fél oldala. Gondolom, akadt, de letépte magát, a fatökű gereblyézős meg bosszankodott.

Goromba egy módszer, és teljesen érthetetlen, miért csinálják. Annyira sem eredményes, mint a kapásjelzős-sárgavégűbotos fenekező horgászat. Ha már van csónakja a gereblyésnek, mert ez ugye feltétlenül kell, miért nem perget a marhája, sokkal több esélye lenne rendes halra, szabályosan. A bombaként vízbe csapódó ólomtól a busán kívül minden rendes hal szétrebben. 

Szóval, biztos vagyok benne, hogy műcsalival pergetve több halat fognék ugyanannyi dobással, mint gereblyézve. Meg hát a busa kell a fenének, annyi köze van a halhoz, mint Szintiboynak a Korghoz. A kutyámmal nem etetném meg a busát, mégiscsak egy okos németjuhász.

Arra jöttem rá végül, hogy a gereblyézés hagyományos halászmódszer lehetett. Vagy tán még mindig az, tengeren biztos eredményes, ha makrélaraj közé csapkodnak a derék halászok. Még az is lehet, egykor olyan habőség volt vizeinken, hogy megérte kapálni a vizet.

Biztosan kell valamilyen érzék, legalább sejteni kell a rabsicnak, hol lehet a hal, mielőtt dobálni kezdi. De akkor meg miért nem pecál szabályosan? Mondom, rejtély. Az egész egy nagy titok.

14 komment

Címkék: hülyék kommunisták szürrealizmus hülyehorgász

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr651135036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gatsy 2009.06.30. 15:38:07

Mondanám, hogy a Dunába lőni a gereblyézőket, de úgy is kivetné őket a víz.
Inkább égessük el őket, ekkor a tuskóknak csak van hőértéke!

Raon 2009.07.01. 09:28:04

Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű. Tetszik vagy sem, a gereblyézés sokszor igencsak kifizetődő a normális horgászattal szemben. Pl. bizonyos dunai vermelőhelyekről rendesen ki lehet kapálni olyan harcsákat, kecsegéket, amelyek akkor és ott a horgot az életben nem vennék fel.

Maximálisan egyetértek azzal, hogy a gereblyézőknek minimum egy kézlevágás járna lopásért, és hereletépés állatkínzásért, de azért az érveid megmosolyogtatóak. Nincs ebben semmi titok, nem véletlenül gereblyéznek még mindig olyan sokan - azért, mert sajnos ez sokszor még a 'tízből akadásból egy jön ki' elven is sokkal több halat jelenthet, mint bármilyen szabályos horgászmódszer.

gringo 2009.07.01. 09:59:19

Bezony, az eredményesség tekintetében én is vitatkoznék Ekkerjozzal. Ha szemmel látja a baromarcú a halakat (polárszemüveg, vonuló busák vagy napozó amurok), bármilyen horgász/halász módszerrel kifogható mennyiség többszörösét kikapkodja pillanatok alatt. Sőt, csónak sem kell hozzá, a legjobb gereblyéző helyek pl. a dunai kőgátak télen, vagy kisebb vizeken a stégek.

isemilla 2009.07.05. 13:20:21

hola, querido ekkerjoz,
hosszú hónapok után végre modernizáltam kicsit a felületemet( penultimos.nolblog.hu/), de szeretnék olyan linkeket is elhelyezni rajta, amelyek Kuba-ügyben szenvedélyes magyar compañeróimra mutatnának.te már persze kinn is vagy nálam, és arra szeretnélek kérni, ajánlj olyanokat, akik temetikában és minőségeben jó társaságot jelentenének.
megköszönném, ha a blogomon található emilre küldenél linkeket - ha vannak ilyenek.
ciao

isemilla 2009.07.05. 13:21:01

ja, és a fenti off volt.
de fontos off.

Magyari2 2009.07.07. 13:44:54

„Goromba egy módszer, és teljesen érthetetlen, miért csinálják. Annyira sem eredményes, mint a kapásjelzős-sárgavégűbotos fenekező horgászat. Ha már van csónakja a gereblyésnek, mert ez ugye feltétlenül kell, miért nem perget a marhája, sokkal több esélye lenne rendes halra, szabályosan. A bombaként vízbe csapódó ólomtól a busán kívül minden rendes hal szétrebben.

Szóval, biztos vagyok benne, hogy műcsalival pergetve több halat fognék ugyanannyi dobással, mint gereblyézve.”

1./ Honnan tudod, gereblyéztél már, vagy ezt feltételezed?

2./ Láttál már gereblyézést, jelen voltál, amikor ezt valaki műveli és emiatt állítod, hogy te műcsalival több halat fognál?


„Arra jöttem rá végül, hogy a gereblyézés hagyományos halászmódszer lehetett.”

Magadtól rájöttél az zseniális. Nem inkább hallottad vagy ne adj isten utána olvastál, vagy esetleg nem mesélték őseid. Magadtól kiokoskodtad akkor te egy felfedező vagy. Írj tanulmányt mert aki ilyen novumot felismer magától az zseni.
De ha utána jár ezt már megírták, nem onnan nyaltad le a történetet?

„Vagy tán még mindig az, tengeren biztos eredményes, ha makrélaraj közé csapkodnak a derék halászok.”

Van tévétek? Nem is számítottam rá. Vagy tán még mindig, az … az arra jöttem rá után ez teljesen hitelessé teszi a gondolatmenetet.

„Még az is lehet, egykor olyan ha(l)bőség volt vizeinken, hogy megérte kapálni a vizet.”

Még az is lehet … Te filozofikus gondolkodású, töprengő ember lehetsz aki otthonában külső ingerek nélkül (könyv, internett, stb) csak úgy szellemi tőkéjéből nagyon sok gyakorlati, történeti tudást adsz át az emberiségnek, mint saját új gondolatot, itt visszautalnék az arra jöttem rá gondolatra. Igen én úgy olvastam, hogy a Duna mentén azért nem volt éhínség mert könnyen elérhető volt a hal. Egy halászati szakmérnök szerint úgy kell elképzelni, mint egyes szibériai folyókat, ahol hemzseg az érintetlen természetben a hal. (Rómaiak leírása a dunáról)

„Biztosan kell valamilyen érzék, legalább sejteni kell a rabsicnak, hol lehet a hal, mielőtt dobálni kezdi. De akkor meg miért nem pecál szabályosan? Mondom, rejtély. Az egész egy nagy titok.”

Tudod bárhol (elkezdhetől) horgászni a Dunán, azonban a horgászok között szájról szájra jár, terjed a híre illetve magad is látod, hogy itt meg ott horgásznak máshol meg soha nem látsz horgászt mit gondolsz miért lehet ez. Illetve biztos hallottál róla, hogy az emberiség ez ideig egyre több és több tapasztalatot gyűjt, akár az eredménytelenségből is de inkább az eredményből. Na szóval tudod, ott ahol a kapálók, már 30 éve eredményesek ez a hír valahogy terjed és képzeld el a többiek is odamennek. E mögött a kapálásban is feltehetően nagyon sok eredménytelen akció is van!

Felénk a Dunán nem öntik ólomba a hármas horgot, hanem szorosan a horgok öblébe, a horog mögé kötik a szivarólmot kb. 1-2 cm-re. Nagyon halk a csobbanása is. Itt visszautalnék a bombaként vízbe csapódó megjegyzésedre.

Véleményem szerint te nem ismered a gereblyézést! Teljesen érthetetlen miért csinálják, kijelentés pedig további sok sok kérdést vetne fel, de … de egyszer már kitiltottatok erről a forumról, csak azért mert valaki nem osztja a véleményeteket, ezért tartózkodnék a megalázásodtól.

A hal sérüléséből gereblyézést megállapítani, az már szakértelem, ha rajtam múlna akkor téged nagy fizetésért alkalmaználak a halászati/horgászati közigazgatásban, mint szakértőt. Sőt mivel ezen ügyek akár rendőrségi ügyek is lehetnek, szerintem téged fel kellene venni az igazságügyi szakértői névjegyzékbe, speciálisan a gereblyézés halon kimutatható nyomai vizsgálatához. Itt azonban még azt megjegyezném, hogy soha nem gondoltam volna, hogy van olyan hülye hal ami például nekimegy a hajócsavarnak is. de pedig van ilyen ezt nagyon öreg rókák mesélték. Ettől függetlenül, lehet, hogy az általad említett sérült hal gereblyézés miatt sérült, de nem látom, hogy mi alapján tudtad te egy x ideje döglött halon ezt megállapítani.

Magyari2 2009.07.07. 13:51:33

@gringo: Igy van, az én tapasztalatom is ez!

Magyari2 2009.07.07. 13:51:44

@gringo: Igy van, az én tapasztalatom is ez!

Adrian Mole 2009.07.15. 09:48:42

@Magyari2:
Van fényképem gereblyézett, de leszabadult halról. Meg lehet állapítani, hogy nem hajócsavar vagy kormorán volt. Nem kell hozzá szakértelem.

/s 2009.07.19. 06:16:44

@Magyari2: Üdvözlünk a Vízrabló Agyar Gárda soraiban! Logikus okfejtésedből kizárólag a normális érzelem hiányzik, a gyakorlatias lopás himnusza ez, itt a helyed a szaremberek között, megérdemled, hogy gébek szopogassák le a csontjaidat.

Gereb Jenő

tripp 2009.07.19. 16:10:48

Sziasztok!
Sajnos mindig lesznek gereblézők mert a vizi yardok nem igazán tudnak mit tenni ellenük!De még az ellenőrők sem!Főleg télen aratnak igazán!!!
Bár szivem szerint azt kivánom hogy fagyjon beléjük a gané!Itt a környéken már odáig fajult a dolog hogy a rabsicok bizonyos vizterületen átvették a teljes uralmat!!!!Egy hoho szembe szált velük azzal hogy felszedte a kihelyezett hállojukat! Másnap a csonakja stillfürésszel fel volt apritva!Nem egy horgászt megfenyegettek némi dádával!Gondoltam hogy ezt leirom mert dühit Hatoságok közönye!

Girhes Joe 2009.07.22. 20:27:40

Sziasztok!

Én aztán abszolúte nem értek a horgászathoz, életemben nem is voltam soha horgászni, még kísérőként sem, de éppen ezért nem értem, mi az oka annak, hogy a horgászat ennyire szabályozva van? Ha gombát szedhet akárki, halat miért nem foghat?

Oké, hogy vannak természetvédelmi szabályok, amiket be kell tarta(t)ni, de ahhoz minek papír, meg tagsági díj, meg testület, meg vizsga, meg mindenféle egyéb bürokrácia? Nem elég a vízirendőr? Biciklin is be kell tartani a KRESZ-t, mégse kell hozzá se vizsga, se jogsi, se klubtagság.

A vadászatnál értem, hogy az alapból egy veszélyes művelet, nem lehetséges veszélytelen módon vadászni, ezért nem szabad akárkinek akárhol vadásznia. De alapesetben a horgászatban ugyan már mi lehet veszélyes? Illetve ha valaki életveszélyes módszereket alkalmaz (pl. nagyfeszültség), azt papírtól függetlenül is le kell kapcsolni, ehhez miért kell a normális, veszélytelen horgásznak is külön engedély?

Na meg hogy ne legyek off, a postban említett módszer miért is illegális? Én így, városi gyerekként végiggondolva, nem látom, hogy ez bárkit is veszélyeztetne (ellentétben a villannyal), vagy akár a természetet is aránytalan módon károsítaná, akkor meg miért is tilos? Csak mert jobb fogást ad(hat) a hagyományos módszernél?

Akkor viszont a horgászatot úgy kell elképzelnem, hogy az nem a halfogásra van optimalizálva, hanem emberek egymás közti kapcsolataira, időtöltésre, szórakozásra, klubozásra? Kicsit mint a várjátékok, ahol fakarddal esnek egymásnak a modern lovagok, mert nem egymás legyőzése a cél, hanem csak egy régi életmód "fílingjének" a megidézése?

Mindezt nem bántásból kérdezem, hanem valódi tudatlanságból, érdekelnek a miértekre a válaszok!

WildBear 2018.02.17. 17:00:24

@Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna..
süti beállítások módosítása