HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Háros-szigeten horgászni tilos

2009.09.17. 11:48 Hintamester

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter 15/2009. (IX. 17.) KvVM rendelete a Háros-szigeti ártéri erdõ természetvédelmi terület bõvítésérõl és természetvédelmi kezelési tervérõl

A természet védelmérõl szóló 1996. évi LIII. törvény 85. § (2) bekezdés 3. és 13. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a környezetvédelmi és vízügyi miniszter feladat- és hatáskörérõl szóló 165/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – az erdõkre vonatkozóan a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatáskörérõl szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § g) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel egyetértésben – a következõket rendelem el:

1. § (1) Védetté nyilvánítom és a Háros-szigeti Ártéri-erdõ Természetvédelmi Terület létesítésérõl szóló 31/1993. (XII. 2.) KTM rendelettel védetté nyilvánított Háros-szigeti Ártéri-erdõ Természetvédelmi Területhez csatolom a Budapest, XXII. kerület 232043/2 ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számú, 3 hektár kiterjedésû területet.

(2) Az (1) bekezdésben szereplõ ingatlan területe az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl szóló 45/2006. (XII. 8.) KvVM rendelet alapján Natura 2000 területnek minõsül.

2. § A védetté nyilvánítás célja a Hunyadi-sziget értékes növény- és állatvilágának, tájképi értékeinek megóvása, továbbá a kiemelkedõ természeti értéket képviselõ ártéri erdõ és az úgynevezett „fátyolvegetáció” fenntartása.

3. § A Háros-szigeti Ártéri-erdõ Természetvédelmi Terület természetvédelmi kezelési tervét a melléklet tartalmazza.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követõ 15. napon lép hatályba.

Szabó Imre s. k.,    
környezetvédelmi és vízügyi miniszter  

 
Melléklet a 15/2009. (IX. 17.) KvVM rendelethez

A Háros-szigeti Ártéri-erdõ Természetvédelmi Terület természetvédelmi kezelési terve

1. Természetvédelmi célkitûzések
– Természeteshez közelítõ fajösszetételû és mintázatú vegetáció kialakítása, fenntartása.
– A terület tájképi értékeinek megõrzése.
– A területen található védett növény- (pl. téli zsurló /Equisetum hyemale/, ligeti csillagvirág /Scilla vindobonensis/, nyári tõzike /Leucojum aestivum/) és állatfajok állományának megõrzése.
– A természetes vegetációhoz kapcsolódó õshonos állatközösségek megõrzése.
– A természetes szukcessziós folyamatok hosszútávú vizsgálata, valamint az ártéri életközösség bemutatása feltételeinek biztosítása.

2. Természetvédelmi stratégiák
– A természetes szukcessziós folyamatok érvényesülése, a természetszerû élõhelyek fajgazdagságának,
természeteshez közeli struktúrájának, valamint területarányának fenntartása, növelése, továbbá a védett növény- és állatfajok állományának fenntartása, növelése érdekében a terület zavartalanságának biztosítása.
– Az invazív gyomfajok visszaszorítása, további terjedésük megakadályozása aktív természetvédelmi kezeléssel.
– A látogatás, valamint az oktatási és kutatási tevékenység irányítása, szabályozása.

3. Természetvédelmi kezelési módok, korlátozások és tilalmak
3.1. Mûvelési ághoz nem köthetõ természetvédelmi kezelési módok, korlátozások és tilalmak
3.1.1. Élõhelyek kezelése, fenntartása
– A területen a nem õshonos, agresszíven terjeszkedõ lágyszárú fajokat – nagyobb összefüggõ foltokban való elõfordulásuk esetén – július 1. után végzett évenkénti egyszeri kaszálással kell eltávolítani.
– Nem õshonos növényfajok nem ültethetõk a területen.

3.1.2. Látogatás
– A Háros-sziget – háborítatlanságának megõrzése érdekében – nem látogatható.
– A Hunyadi-szigetet a Hunyadi-szigeten mûködõ horgászegyesületek tagjai és a horgász napijegyet váltók szabadon látogathatják, egyéb látogatás és bemutatási célú hasznosítás csak természetvédelmi érdekeket szolgáló tevékenység esetén, elõ ze tes engedéllyel és szakvezetéssel történhet. A látogatócsoportok létszáma legfeljebb 30 fõ lehet egyszerre, a csoportos látogatás gyakorisága nem haladhatja meg a havi 4 alkalmat.

3.1.3. Kutatás, vizsgálatok
– Engedéllyel rendelkezõ kutatási tevékenység a Budapesti Természetvédelmi Igazgatósággal történt elõ ze tes egyeztetést köve tõen kezdhetõ meg a területen.

3.1.4. Terület- és földhasználat
– A területen bárminemû mezõgazdasági tevékenység folytatása, továbbá növényvédõszer, illetve szerves- és mûtrágya tárolása, kijuttatása tilos.
– A terület partszakaszain a vízi jármûvek számára a kikötés tilos. Csónakok kikötése, tárolása csak a Hunyadi-szigeten mûködõ horgászegyesület kikötõjében lehetséges.
– A terület Hárosi-öböl területére esõ részén az érvényes vízjogi engedélynek meg fele lõen mederkotrás végezhetõ. Egyéb, a vízháztartást befolyásoló tevékenység a területen nem végezhetõ.
– A területen ipari és bányászati tevékenység folytatása tilos.
A Háros-szigeten (Budapest, XXII. kerület 232 045/2 ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számú terület)
– A területen új építmény elhelyezése – a 3.1.5. pontban meghatározott építmény kivételével – tilos.
– A Háros-szigeten található betonkerítést el kell bontani, a földgátat 3–4 helyen át kell vágni a legmélyebben fekvõ részeken legalább 10–15 m szélességben. A munkálatok kizárólag fagyott vagy teljesen száraz talajon végezhetõk.
– A Háros-szigeten infrastruktúra hálózat, illetve annak eleme nem létesíthetõ.
– Horgászállás nem létesíthetõ, mindennemû horgászati tevékenység tilos a területen.
– A Háros-sziget területén gépjármû-közlekedés kizárólag természetvédelmi érdekbõl vagy emberi életveszély elhárítása érdekében lehetséges.
A Hunyadi-szigeten (Budapest, XXII. kerület 232 043/2 ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számú terület)
– Új építmény létesítése a meglévõ gyalogutak felhasználásával kialakítandó természetvédelmi tanösvény kivételével tilos.
– A területen a meglévõ horgászállások megtarthatók, de számuk nem növelhetõ.
– A Hunyadi-szigeten gépjármû-közlekedés csak természetvédelmi érdekbõl vagy emberi életveszély elhárítása érdekében lehetséges.

3.1.5. Természetvédelmi infrastruktúra
– Szükség szerint a Háros-szigeten tájbaillõ kerítést kell építeni a Budapest, XXII. kerület 232 045/2 ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számú földrészlet határán.

3.2. Mûvelési ághoz, illetve földhasználati módhoz köthetõ természetvédelmi kezelési módok, korlátozások és tilalmak

3.2.1. Erdõk kezelése
– A fásszárú, agresszíven terjeszkedõ gyomfajokat idõbeli korlát nélkül, mechanikus módszerekkel kell eltávolítani a területrõl. A levágott növényanyagot a területen kell hagyni.
– A Háros-sziget területén – a Budapest, XXII. kerület 232 045/2 ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számú földrészleten – fenn kell tartani a vágáskor nélküli erdõ besorolást és a teljes gazdasági korlátozást. Törekedni kell a tájidegen nemes nyárfák egészségügyi termelés keretében való eltávolítására és az erdõfelújítás hazai nyár fajokkal történõ elvégzésére. Elegyfajként kocsányos tölgy, vénic szil ültethetõ. Az erdõfelújítás során az ápolást mérsékelten lehet alkalmazni, a tárcsázást, a vegyszerezést kerülni kell.
– A Hunyadi-sziget területén – a Budapest, XXII. kerület 232 043/2 ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számú földrészleten – fenn kell tartani a vágáskor nélküli erdõ besorolást és a parkerdõ rendeltetést. Az erdõgazdálkodásra vonatkozó további részletes elõ írásokat az érvényes körzeti erdõterv tartalmazza.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr361388084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csuberda 2009.09.17. 14:38:25

egyetertek Hintaam. riff.

csuberda 2009.09.17. 14:41:38

ha ezt a rendeletet nem hoztak volna akkor ugy jarna a terulet mint a lagymanyosi obol.eleg lesz maar a leisztingerekbol.egyebirant katonai celokra fentartott lett igy tovabbra is.

csuberda 2009.09.17. 14:44:38

horgaszni eddig is csak az egyesuleti tagok horgaszhattak, ott berelhet, vehet napijegyet tovabbra is a raszt. a szigeten meg ne maszkaljon, a nagyduna feloli oldal pedig partrol horgaszhatatlan, hiszen laktanya van rajta, es magas vedett kovezett part, oriasi betondarabokkal mint a flotillanal.
süti beállítások módosítása