HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

Linkblog

A magyar horgászirodalom legemlékezetesebb illusztrációi XVI.

2008.01.14. 01:01 Shi Manó

Dr. Székely Ádám: A harcsa és horgászata (Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat - MOHOSZ, 1980, felelős kiadó: dr. Sárkány Pál, ára: 21,50 Ft.) című könyvében az ismeretlen illusztrátor megdöbbentő erővel ábrázolta a lótetűistállót. Dr. Székely műve egyébként forradalmat jelentett a harcsahorgászati szakirodalomban, vagy legalábbis egyfajta paradigmaváltás előhírnöke volt, kvázi, először merte azt állítani ugyanis, hogy az élő kishal a legjobb csali harcsára, nem pedig az agráriumban oly népszerű lótetű, a trágyadombok tigrise. A könyv kezdőmondata máig érvényes, mély emberi igazság: "A legtöbb horgász kimondott vagy kimondatlan vágya, hogy életében legalább egy nagy harcsát fogjon."

5 komment

Címkék: retro 1980 lótetű fokgazdálkodás vederszájú illusztrációk

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr71296332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manyizga (törölt) 2008.01.14. 07:47:03

Ez jó! :)

Más kérdés, hogy a rajzoló a lótetűt (lótücsköt) anatómialig nem helyesen ábrázolta! (pl. ásóláb hiányzik...) :)))))

Yozuri Béla 2008.01.14. 10:19:48

A könyv szerzője nem állt meg az általánosságoknál csalihal témában, hanem eredményesség szempontjából statisztikailag természetes (Gauss féle) eloszlást mutatott ki az egyes halfajok között. A Harcsacsali Gauss görbe csúcsán, a szerző szerint a menyhal állt.
Jól tesszük azonban, ha a jó horgászhoz méltóan enyhe kétkedésselfogadjuk eme megállapitást. Intő jel lehet, hogy ebben a Horgászirodalom szempontjából nyugodtan Korai Eklektikának nevezető korszakban a Csuka és Süllő horgászata c. szintén alapműben az "élénken mozgó vörös aranyhal" a legeredményesebb csukacsali.

csiró géza · http://szalka.blog.hu/ 2008.01.14. 10:36:08

Valóban, lényeges különbségeket vélek felfedezni én is a hús-vér lóbogár és a bemutatott illusztráción szereplő rovarpéldányok között. Utóbbiak inkább hasonlítanak Michelinbaba-jelmezbe öltözött mezei tücskökre.

ekkerjoz 2008.01.14. 10:38:37

Yozuri mester rámutatott a lényegre, horgászatban nem érdemes statisztikai axiómákra hagyatkozni, vagy csak azokra a hiteles statisztikákra, amit magunk hamisítunk (by Winston Churchill).

Kisebb harcsákat fogtam lótetűvel, de nagyobbakat inkább bodorkával, még nagyobbakat pedig műcsalival.

Igazán nagy harcsát viszont még eddig nem fogtam.
Biztos a túlzott szakmaiság teljes hiánya miatt.

gringo 2008.01.17. 11:15:22

Ha a lótetű pontycsali lenne, már rég piacon lenne a magicultracarphunter karbonszálas lótetűistálló, 39.990 Ft-ért...