HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Ma mit közbeszereztetünk ?

2008.01.14. 17:50 Shepherd

 

Mint ahogy első látásra feltűnik a szálka okos, körültekintő és vicces is. Most a szemfülességéről teszünk tanúbizonyságot, hiszen a mai Közbeszerzési Értesítőben jelentek meg az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nyílt ajánlati felhívásai. Mindkettőben a tervezőt kívánják kiválasztani. A 20585/2007. számú ajánlati felhívásban a Tatai Öreg-tó és az Által-ér vízgyűjtő rehabilitációja.

Ez magába foglalja az Által-ér alvizi levezetőmedret, a Tatai Öreg-tó levezető medreit, a Tatai Öreg-tó keleti parti fövenyének helyreállítását, az Által-ér, a Tatai Öreg-tó és a Pusztavám közötti medrek rekonstrukcióját. Továbbá az Által-ér mellékvízfolyásai sem maradtak ki, úgy mint a Dunaalmási belvízcsatorna, a Fényes-patak, a Mikovényi árok mederrendezése és az Oroszlány-Kecskédi vízfolyás mederrendezése. Természetesen mindenhol a műtárgyak rekonstrukcióját és új műtárgyak építését is kérik. Van még két misztikus pont. Az egyik a tatai vizes élőhely kialakítása, a másik az oroszlányi szűrőmező kialakítása. Ahhoz, hogy erről többet tudjunk meg 150.000,- Ft + Áfáért kellene kiváltanunk a pályázati dokumentációt, de azt reméljük, hogy lesz olyan kommenterő, aki segít megfejteni a titkot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 20595/2007. számú ajánlati felhívás pedig a Nagy-Pándzsa vízgyűjtő területének engedélyezési és tenderterveiről szól. Ebbe belepaszírozták a Rabkerti-tó iszapoló jellegű kotrását, vízszintszabályozó műtárgyakat, a Helbényi zsilip rekonstrukcióját. A Vezseny-ér meder rendezése pedig a Mindszentpuszta térségében kialakítandó árvíztározó miatt lehet izgalmas. A nyúli mederőr pedig előre dörzsölheti a tenyerét, mert a mederőr telep átépítése is tervezői feladat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izgalmas lenne tudni, hogy ezek a tervezői kiírások vajon mikor valósulnak meg, illetve, hogy áll-e rendelkezésre forrás a kivitelezéshez. A tervezésre bizton állíthatjuk, hogy igen, hiszen mindkét feladatra minimum 25-25 millió Ft + Áfát szán az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A közbeszerzés lezárultáig információhoz jutni nem lesz könnyű, de ígérjük, hogy figyelemmel kísérjük mindkét projektet. Különös tekintettel a „tatai vizes élőhely kialakítása” mondatra.

7 komment

Címkék: közbeszerzés öreg tó által ér fényes patak nagy pándzsa mederőr

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr49297264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.01.14. 18:19:53

Óh, vízépítés, imádom.

Pont kifogtam anno dacumál (1984??) a nagy miklósi belvizet, mint tanácsi műszaki előadó, érdemes művész. Nem kicsi bajság volt, a város és környéke víz alatt állt a tavaszi olvadás, meg intenzív csapadék miatt, a szikkasztóárkok teli, átereszek eldugulva, a szar elöntött mindent.

A Keviterv nagyjaival válságstáb alakult, kiderült, hogy nem lelhető fel használható szintkotta a közterületekről, ami van, az sem pontos, kitalálták, hogy gyorsan le köll szintezni a kritikus helyeket, mielőtt a védekezés beindul.
Hatnyóc geodéta, meg nyóctíz figuráns rá is moccant a feladatra, a víz meg nőtt, ahogy olvadt, meg ahogy esett. Nem volt más választásunk, árokásóval nekiestünk a tömött átereszeknek, ott ástunk, ahol csak bírtunk, és a víz el tudott indulni egy régi folyómeder felé, a városon kívülre. Mikor levonult a belvíz nagyja, és kezdődött a helyreállítás, a szintezés még tartott.
Szakmailag nagyon elmarasztaltak, hogy kontár módon oldottuk meg a helyzetet.
Én meg azt találtam mondani, hogy a víz mutatta a szintet, nem kellett műszer...

Tudom ám, hogy a tatai meló nem belvíz, csak mindenről ugyanaz jut eszembe, a pina.

Chuk Sal Mho 2008.01.14. 21:24:04

Vizgazdalkodas gepeibol 3x is vizsgaztam (jegyemi osszege lett 5), ehhez is ertek :).

A kepeket nezve, mit kell itt rehabilitalni? beken kell hagyni, senki ne piszkalja, es par ev alatt visszavadul...

A nyuli gatorseg erdekelne nyugdijjas koromra. A szomszed faluban, écsen komoly hagyomanya van a palinkafozesnek. Szezonban eleg csak elsetalni a kertek alatt, a szilvaillatoll kiakad egy szonda...

Ellenben nincs jo tapasztalat az écsi viszkivel: 1 ev alatt kb fel deci fogyott belole, azt is filctoll lemosasra hasznaltuk...

Yozuri Béla 2008.01.14. 21:34:34

Hát igen, a mederrekonstukciók. Azok a szép nyilegyenesre vágott medrek, gyönyörű betonműtárgyak. Minden szépen elvágólag. Stokizva. A kubizmus materializált műremekei ezek, azzal senki sem törődik, hogy menő (mint manapság Balázs a művelségi vetélkedőkben) a kubizmus az 1910-as években volt.
Balázs után szabadon, a mai showból: Emlékezz vissza a Hamlet utolsó részére (úgy csinál, mintha emlékezne), ott azért történt egy-két dolog...

gringo 2008.01.17. 11:11:02

Dobjuk össze azt a 150 ropit! Igazán nem sok egy nagy adag bullshit-ért...

Makkasz 2008.01.26. 12:47:43

A mester itt van: www.mcgill.ca/bioeng/staff/prasher/

Inteligens rendszerevel megallapitotta hogy a himalaja lejtoin a viz lefele megy.

Kivaltom a cuccot, mi tervezzük Állatkerti tó rehabját, ezek is jó munkák, csak a geci Oviber el ne vigye.

Makkasz

Makkasz 2008.01.26. 13:02:27

Tavakat azert rehabilitalunk, vizrendezunk, mert a termeszetes szukcesszio (mely vegul a klimaxhoz vezet) olyan gyors, hogy azzal nem tudunk egyuttelni. (folyo--> holtag --> mocsar --> erdo). Tavak eseten ezt nevezik eutrofizacionak is. Termeszetvedok az altaluk talalt allapotokat akarjak megorizni, olyan lapokon is, amiknek keletkezesuktol az erdo kialakulasaig 150-250 évük van, normál esetben (Gyilkos tó). Az igazi baj, a folyamat felgyorsulása, a hordalékmennyiség, bejutó szervesanyag megnövekedése, vagy éppen a hibás vízkormányzás miatt alakul ki (ez Tatán mind megvan, Balatonnál első kettő).
Tatán tetézi ezt ipari eredetű, 1,5 m vastag iszapréteg kialakulása. Ma, a bányászat leáldozásával, újra fakadnak a források a tótól Északra, praktikusan a közben beépült domboldalból, a házak alól.
A korszerű vízrendezés nem a betont, az egyenes szakaszokat, hanem a meanderező medervonalat (kisebb esés), a természetes áramlás lassítókat (kövek, bokrok, vizinövények) helyezik előtérbe.
Mindemellet ahol soha nem volt meder, vagy nem állítható helyre (ház, út), ott sajna beton lesz, de szerintem csak ott. Remélem.