HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

A magyar horgászirodalom legemlékezetesebb illusztrációi CXVII

2008.01.16. 00:02 Shi Manó

Kandinszkíj és Max Ernst találkozása a kubista tviszteres dobozban. Merészen absztrakt, ugyanakkor expresszív körforgóvillantó-ábrázolás Ferenczi Dénes és dr. Hunyadi "Klottgatyában Vallatom a Csökös Háglit" Attila Különféle halaink és horgászatuk című könyvében (Mezőgazdasági Kiadó - Mohosz, 1981). A legendás, elsősorban rablóhalas munkássáról ismert szerzőpáros nem csak a nyelv anyagát kezelte bravúrosan. A villantó testének geometrikus, szinte műszaki rajzos fegyelmezettségét zseniálisan oldják a kissé bizonytalan elrendezésű horogszárak és az első ránézésre kissé elnagyoltnak tűnő, talán Max Ernst szürrealista nem-euklideszi hatását mutató műlégypamacs.

1980-ban, a kézirat leadásának évében úgy tűnik, még nem  adtak ki párthatározatot arról, hogy a busa igenis finom, a szerzők a mű egyik utolsó mondatában  így írnak ugyanis: "A busák húsa, a mi ízlésünk szerint, minőségében meg sem közelíti a pontyét. A Dunából kikerült példányok, a testükben felhalmozódott szennyező anyagok következtében, tapasztalataink szerint, általában alkalmatlanok a fogyasztásra."

Ehhez képest ugyebár évtizedeken át nyomatták minisztériumból, Mohoszból, halászati téeszekből azt a pofátlan hazugságot, hogy a busa milyen jó ízű hal. Amikor már belátták, hogy ezt a hülyeséget senki sem veszi be, akkor kitalálták, hogy egészséges.

Telenyomatták a női lapokat és az egyébként pocsék, de a magyar étkezési kultúrát a mai napig meghatározó szakácskönyveket busareceptekkel, és a mai napig alig lehet olyan receptgyűjteményt találni, amelyben ne volna kétszer annyi busaétel, mint amennyi fogas, mintha a busa legalábbis a magyar vizek legnagyobb kincse volna, nem pedig a szemetje.

(Szegény hülye Magyar Horgásznak persze megint nem szóltak, hogy rendszerváltás volt, ezért újabb és újabb munkásőregységeket dob harcba a busa mellett, még a legutóbbi számban is előadta egy önjelölt gasztroguru, hogy a busa igenis nagyszerű hal.)

4 komment

Címkék: busa kommunisták szürrealizmus fokgazdálkodás illusztrációk modern művészetek villantó hülye mahor kubizmus csökös hágli eukleidész

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr69299131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chuk Sal Mho 2008.01.16. 11:22:15

Mano!

A busahus pozicionalasa jol sikerult, kiveteles eset, de egyet kell erteni Dr. Csokos Haglival.

Viszont a MOHOSZ eges kis rugast kapott, es ennel is tobbet erdemelne a termeszetes vizi halaszat.

Yozuri Béla 2008.01.16. 11:42:25

Kezdő Dunai horgász koromban, amikor az első nagymárnámmal küzdöttem a Bem téri kifolyónál, már jócskán a meder Felé tört az állat, amikor jött egy hajó, és az oldala elvágta a zsinórt.
A hajó a Hunyadi volt.
Egyébként ki kéne irni egy villantó szőrpamacs ábrázoló rajzversenyt, majd a legjobb pályaművet beemelni a Magyar Szabványba, mintegy kitöltve a szabványügyi vákuumot.

ekkerjoz 2008.01.16. 12:41:46

Hadd szitkozódjak kicsit:

Hát annak, vagy jogutódjának tetováljon a farkára valamelyik valóságshow szereplő balkézzel ilyen műcsalit, aki behozta a busát.
A legundorítóbb hal, ami létezik, a friss húsa olyan, mintha előre lenne emésztve, nyúzni kell, közben vérzik, gusztustalan.
Derék Főző Péter (mahor publicista, szintetikus csali teszter), madártejjel etet a busára, amit strandi vízipisztollyal lő a vízre, és hungarocell golyócskákba fészkelt horoggal akasztja szájba a halat. Aztán fárasztja. Elhiszitek ezt, szaktársak?
Ritkafürtű Rákosi Mátyás nem tudott ilyen kretén meséket kiagyalni, mikor először akarta a téeszcsébe szervezni a parasztokat, de őt legalább elenyésztették valahol korábbi barátai.
De nekünk miért kell ezeket a busával kapcsolatos írásokat megszenvedni, évek óta nem olvasok Magyar Horgász szennylapot, a régieket sajnálom kidobni, néha átfutom, mindben van busa, utálom.

gringo 2008.01.17. 11:19:27

A busáról az jut eszembe, ahogy az RSD-n június tájékán 10-30 kilós oszladozó döglött példányok lubickolnak a nádasok szélén, hasonló méretű amurokkal versenyt bűzölögve. A vízügyesek széttárják a karjukat valami rejtélyes betegséget emlegetve...