HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

Linkblog

Marokkóban találták meg a cupák dédnagyapját

2008.01.18. 17:01 csiró géza

A cupák, vagy ahogy a vágóhidak kifolyóiban az azt gyűjtögető romák becézik: horgasfejű galandféreg a horgászvilág legkontrasztosabb szereplője. Esztétikusnak véletlenül sem mondható megjelenése, ugyanakkor mítoszgeneráló fogóssága miatt a csalétkek Kiszel Tündéjeként is szokták emlegetni. A kecsegére ördögi vonzerűvel bíró féreg eredetét 150 évig vitatták, a közelmúltban azonban fény derült a titokra.

A világ legépebben megmaradt gyűrűsféreg-kövületét találták meg egy amerikai egyetem kutatói Marokkóban. A fosszília csaknem félmilliárd éves, és felbecsülhetetlen értékét az adja, hogy lágy szövetei is teljesen épen megőrződtek, kiválóan tanulmányozhatóak.

A titokzatos kisállat „részleteiben” már számtalanszor előkerült (nevet is adtak neki: machaeridian- pancélos féreg), nem kis fejtörést okozva a komplettebb kőlenyomatokhoz szokott peleontológusoknak.
Néhányan a tüskésbőrűekhez sorolták, mások a puhatestűekhez, és voltak, akik az ízeltlábúak közé próbálták bepasszírozni a biológiai rendszertan terebélyes fáján.

Aztán idén januárban fordult az üledékes kőzetkocka, és kiderült, hogy érdemtelenül vették fel fizetésüket az apró páncélosokat tanulmányozó őslénykutatók: ez a lény ugyanis nem bogár, nem rák és nem is tengeri uborka, hanem egy huszonnégy karátos gyűrűsféreg, vagyis a mi cupákunk, a csalilegenda legelső őse.

 http://www.sciencedaily.com/releases/2008/01/080109173812.htm

4 komment

Címkék: horgász kiszel tünde cupák csali gyűrűsféreg tengeri uborka ízeltlábúak tüskésbőrűek puhatestűek kövület fosszília

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr96302394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yozuri Béla 2008.01.19. 02:17:40

Legendás márnacsaliról szól a fáma, de igazából mind1. Nagyon nagy teret szentelek életemben a saját hipotézisem bizonyitásának, miszerint a világ előrehalad. Ez a poszt egy sallang és szálkamentes élő kövülete ennek. Újabb puzzle került a helyére a megfejtésre váró titkon nagy játékában. Gratulálok a postolónak.

ekkerjoz 2008.01.19. 08:03:50

Fiatalabb koromban roppant érdekelt, hogyan fedeznek föl jura, kréta, eocén kori jószágokat. Elképzeltem, amint szemüveges, őszhajú agyonhajszolt bácsik egyik kezükkel a sasfejes sétabottal, a másikban szódásüvegalja nagyítóval gondokba merülve barangolnak kihalt tájon, és bökdösik a köveket. Néha tudományosan megállnak, és felfedeznek egy régi-régi lénymaradványt.
Értettem én, hogy Michelangelo meglátta a kőben a szobrot, de hogyan lehet meglátni a sziklában a graffitire inkább hasonlító fosszilis maradványt, ez örökre rejtély maradt. Viszont ez a felfedezés tudományosan igazolja, hogy férgek már régen is voltak, és már akkor arra törekedtek, hogy időtlen időkre be legyenek betonozva, és most nem csak a mohoszról jutott eszembe.

Amúgy szép post.

gringo 2008.01.20. 08:23:02

A metszeti rajzot nézegetve eszembe jutott egy érdekes kérdés. Vajon a cupák bélrendszerében van cupákban élősködő cupák?

csiró géza · http://szalka.blog.hu/ 2008.01.20. 10:46:21

A cupák matrojska-baba természete mende-monda. Nem lakik cupákban cupák, mint ahogy Kiszel Tündéből is csak egy van - hál' Istennek.