HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

A magyar horgászirodalom legemlékezetesebb illusztrációi 2008/I. Water Dragon Special Edition De Luxe

2008.01.28. 15:11 Shi Manó

A blogolás kihozza az állatot az emberből, én például másfél évtized után vásároltam egy Magyar Horgászt. A '78 és '81 közötti évfolyamok minden száma megvan, és azóta nem nagyon éreztem késztetést újabb példányok beszerzésére, amikor egyszer-egyszer találkoztam friss számokkal, megnyugodva konstatáltam, hogy semmiről sem maradtam le, nagyjából ugyanaz van benne, mint '78-ban, plusz bojlizás, ami engem sosem érdekelt. Hanem a blogolás miatt megvásárolt januáriban olyasmit találtam, amire talán csak legszebb álmaimban számítottam. Könnybe is lábadt a szemem. Mintha csak "A magyar horgászirodalom legemlékezetesebb illusztrációi" sorozat alá akart volna játszani (gólpasszt adni) a békéscsabai Baricza Gergely, aki, kimondani is csak remegő szájjal bírom, a vízisárkány tervrajzát kérte a Mahor Dévényi Tibi bácsijától, dr. Hunyady "Csökös Hágli" Attilától.

Mondom, könnyek szöktek a szemembe. Sosem felejtem el azt a pillanatot, amikor a Ferenczy-Hunyady duó 1981-es Különféle halaink és horgászatuk című alapművében megláttam a rejtélyes eszköz rajzát, és olvastam, hogy aszongya: "Egy igen ötletes és eredményes, rég elfelejtett horgászmódszert elevenített fel a közelmúltban Bozsér Zoltán horgásztársunk. A kb. 12 cm hosszú, 2 cm átmérőjű szivar alakú parafa úszótestből, továbbá a vízáramlást munkába fogó celluloid hengerből álló vízisárkánnyal (27. ábra) az egyéb horgászmódszerekkel elérhetetlen távolságba juttathatjuk eleven csalihalunkat, illetve műlegyeinket." (...) "Horgásztársunk praktikus eszközét találmányként elfogadta az országos Találmányi Hivatal és 2251-BO-1620/9. szám alatt szabadalmi védettségben is részesítette. Jó lenne, ha időközben a találmány sorozatgyártása is megoldódna a horgászok legnagyobb örömére."

Hát, nem oldódott meg, én legalábbis nem találkoztam emberrel, aki ezt a módszert valaha kipróbálta volna, a vízisárkány számomra maradt a legendák birodalmában, ott, ahová neve alapján helyeznénk. Ez a magyar sors. Hiába a Gyűrűk Ura-mánia, a fantasy reneszánsza, nem sikerült felültetni a divathullámra a mi vízisárkányunkat. Mi viszont most kegyeletből közöljük az 1981-es Ferenczy-Hunyady-könyvben megjelent eredeti fekete-fehér grafikát. (A két idézet összehasonlító elemzéséből nem csak a szerzők rajzművészetének fejlődését mérhetjük le, de az is kitűnik: 1981-ben még tudták, hogy nem két rövid i-vel írjuk a vízit.)


7 komment

Címkék: fokgazdálkodás illusztrációk mahor vízisárkány hunyady

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr58313928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gringo 2008.01.28. 15:50:17

A vízisárkány nálam is érzékeny pont. Nem állt szándékomban kipróbálni, csak a műszaki érdeklődésemnek köszönhetően meditáltam párszor a dolgon. Kissé szégyelltem is magam, amiért képtelen vagyok megérteni eme remek szerkezet működési elvét. Álmatlan éjszakát nem okozott, de igyekeztem titkolni horgásztársaim előtt ezt a fogyatékosságot.
Tehát ennek úgy kéne működnie, mint a nyalókaúszónak? Mitől fog befelé úszni? És mi garantálja, hogy nem fordul az oldalára? És mi a rák az a három lyuk? (kettőt értek többé-kevésbé)

Ezek szerint itt sem fogok választ kapni a fenti kérdésekre. Nem tehetek mást, epedve várom szakírónk cikkét.

ekkerjoz 2008.01.28. 17:23:59

"Namostan ez vagy valami, vagy megyen valahova", mondaná a szerző egy részmunkaidős vajda hanghordozásával, ha hivatalosan rákérdeznénk a dolog működésére.
Ebből most csak úgy tudok kijönni, hogy halkan megjegyzem, gépészember egyféle lyukat ismer, viszont többféle furatot.
Viszont Abádszalókon máma tucat ember próbálkozott a verőfényben halat fogni, sárkány nélkül, úgy láttam.

Chuk Sal Mho 2008.01.28. 19:47:13

Gringo,

Ennek a sarkanynak nem a nyaloka uszo, hanem a cralluso a leszarmazotja talan.

Szerintem a mukodsenek a lenyege az, hogy a kozegellenallas (vizsodras) tamadaspontja a vontatasi pont ele esik, igy targy tolunk elfele uszik.

Regi, zoldenergias etetohalyonak is lehet gondolni :)

Udv,

gringo 2008.01.30. 11:42:45

A nyalóka nálam ugyanaz, mint a cralusso, de akkor valószínűleg rosszul gondolom. Mindegy.

A vízisárkányhoz lazán kapcsolódó, hasonló bullshit-tartalmú, bár kissé újabb vívmány az úgynevezett "búvárúszó", ami ugyanazt teszi, mint egy darab hungarocell a horogra tűzve: meglebegteti a szereléket. Cserébe jóval drágább, bonyolultabb, gubancolódik stb. Néhány éve kitűnő illusztrációk jelentek meg róla, ajánlom Shi Manó figyelmébe.

oldali 2008.01.30. 18:52:54

Szia Gringo!

Ha jól tudom, akkor a
Vízisárkány=Cralusso Surf
Nyalóka=Cralusso Torpedo

gringo 2008.01.30. 21:15:44

Kösz, Oldali! Most egy kicsit megnyugodtam, ugyanis ha egyszerűsítjük az egyenletet, akkor Nyalóka = Clarusso. Amúgy nekem tökmindegy, egyiket sem használom.
süti beállítások módosítása