HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Hogyan horgászott Tigris az Eufráteszben, aztán majdnem kicsinálták a pénzváltók (SMS-kalandregény)

2008.01.29. 00:03 szily

Tigris barátom egy nap - konkrétan múlt csütörtökön - arra ébredt, hogy az ajtó előtt egy pénzváltó gajdol, a levegőben pedig római kömény, cukorszirup, frissen lefejezett kecske és benzin szaga keveredik. Tigris a magánélet megvadult folyami gébnél is tombolóbb viharai elől ugyanis, saját maga számára is váratlaniul, egyszer csak Szíriába szökött egy jó hétre, a témának megfelelően tök egyedül, úgymond kiszellőztetni a fejét egy kicsit. A józan esze azért nem hagyta cserben, ugyanis ezt az SMS-t kaptam tőle pár nappal később:

Megyek horgászni az Eufráteszre. gondoltam megkérdem mire menjek ;-)

Iziben felhívtam, mire kiderült, hogy Damaszkusz után Palmyrába hajtott, ami egy római romváros a sivatag közepén. (Itt egy térkép, hogy merre is található.) A romok azonban, jól tudjuk, unalmasabbak egy szentmisével kombinált pártértekezletnél is, úgyhogy Tigrisben feltámadt a vágy egy jó kis fenekeszegezésre, és, bár persze sem arabul, sem angolul nem beszél, pikk-pakk leszervezett egy vidám élőcsalis mészárlást az onnan még több mint 200 kilométerre eső Eufrátesz duzzasztott szakaszára.

Ahogy Tiger megjegyezte:

Megjegyzem nem volt könnyü szo szerint a sivatag közepen horgaszcucot szerezni. de egy jo gyartas;-) természetesen minden dbjat lefotózom

(A gyártás itt a gyártásvezetőt jelenti, Tigris ugyanis ilyesmivel is foglalkozik a beszívott menyhalazás mellett.) A következő SMS-ből kiderült, hogy szerencsére nem lesz tökegyedül:

A horgászbotért cserébe el kell vigyem a gazdajat is holnap. igazan nem nagy ar. 10 dollar/nap szallasadom szerint nemcsak a hoteljében vagyok egyedül hanem a varosban is turistaként.

Hogy milyen város Palmyra. Az alanti sorok minden bédekkernél plasztikusabban írják le a misztikus Kelettel való első találkozást, főleg ha az ember pár üveg viszkit is elrejtett az ingmellébe:

mindenki az utcan maszkal. kurva sötét van. meglátnak röhögnek. aztakurva

Egy lelki indíttatású túrán bármi megtörténhet:

Csak kajalni akartam de mar egy teljes szett beduin ruham van.

Vasárnap véget ért a züllés és hajnalban beindult a sportélet, amennyiben optimista barátunk a bérelt rozoga mikrobusszal nekivágott, hogy kikapjon pár primitív, nyálkás gerincest az emberi kultúra egyik bölcsejéből:

Uton mar az eufrateszhez. a bottartot ugy szötték mint a szönyegeket. kell fel a nap a sivatagban. utitarsaim erösen izgatottak. érzödik rajtuk meglesz ma a hal és egyben a vacsi is. az egész csaladot meg akarjak hivni. sokat kell fogni.

A következő rövid elektronikus üzenet arról árulkodott, hogy az "apám, Törpe Jenci, a minden kanális partján közismert istenfélő szabómester a pléhgégéjével vert véresre, ha nem állítottam össze primitív készséget hajlított gombostűből és susztercérnából"-stílusú magyar horgásznovellisták hatása egészen az arab világig elért:

Mar logatunk. elöször a balaton méretü víztarozó félszigeténél amin van egy parezer éves var. 40es damil ordo nélkül madartol uszoval kukaccal

Eltelt pár óra és a hangvétel sokkal realistább lett, bár még nem mosódott ki belőle a remény maradéka:

Ahogy a beduinom nagy bölcsen mondta insallah. egylőre még nem akarja. az idő az gyönyörü. kb 16 fok. napsütés. a helyi halasznal ebédelünk halat az mar le van zsirozva. viz nagyon atlatszo semmekora halat nem latni

Ezután besötétedett, és csöngött a telefonom. Tigris volt az, de alig értettem, mert a háttérből hangos arab hadoválás hallatszott + erős motorzugás + fémlemezek csapódtak. A lényeg az volt, hogy napszállta előtt egyetlen pedzés nélkül indultak haza, de a csotrogány az út harmadánál bedöglött. Többet vártak a hülő porban, mint Kolláth alkotmányjogász a kapitalizmus bukására, de végre jött egy teherautó, és elkezdte őket vontatni. A kötél hatszor szakadt el, és amikor beszéltünk, már ott tartottak, hogy másfél méterre száguldanak egy teherautó farától.

Később újra hívtam. Éppen akkor húztak el a titokzatos motorosok, akik ki tudja honnan felbukkantak, aztán állig asztalkendőben keringtek körülöttük néhányat, miközben a nyelvük tulajdonságai miatt torokhangon üvöltöztek. Tigris - mi mást tehetne egy csontkukachoz és napon büdösített májhoz szokott férfi ebben a szituációban - visszaüvöltötte nekik a selymes durbincs népi elnevezéseit Hermann Ottó szerint, kezdve a pinafedéllel.

Egy óra vontatással később jött az utolsó előtti SMS:

Ez mar medmex. Éppen most alitot meg minket mindenféle megkülönböztető jelzés nélküli 30 éves sevi dzsip platon gépfegyver naluk ak47. Helyi rendőrök. vicces de örültek neki nem beszélek angolul. budapestről.

Itt már bicsaklott a szintaxis, ami ilyen intenzív sivatagi horgászat után nem is csoda. Hajnalban jött még egy üzenet:

Most érkeztünk haza, ez a napom nem volt semmi. Aztakurva.

Aztán mindketten boldogan elaludtunk. A tanulság: horgászni sokkal jobb SMS-ben.

1 komment

Címkék: szíria hal életveszély egzotikus csali eufrátesz

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr59315627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gringo 2008.01.29. 07:52:44

Az Eufráteszről eddig látott képekről arra következtettem, hogy a folyó taposóaknán, rozsdás AK-47-esen és döglött tevén kívül más élővilággal nem rendelkezik. Nos, ez most beigazolódott.

A hazai bojlis mestereinket kéne odaküldeni a tigrismogyorós csodabizbaszaikkal, a sivatagos környék ugyanis bármelyik műanyagtóval felveszi a versenyt. Pipázzon le egy kősüllő, ha fognak valamit.
süti beállítások módosítása