HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Az év legundorítóbb környezetvédelmi közleménye a Rábáról

2008.02.11. 18:19 Shi Manó

De attól még mennyenek az annyukba az osztrákok.

Tessék:

"Használt tampon és intim betét is érkezik a Rábán Ausztriából

A Pro Natura St.Gotthard (PRONAS) Civil Összefogást szombaton értesítették a horgászok, a határszakaszt képező Rába magyar oldalán arra lettek figyelmesek, hogy a túlsó oldalon a mogersdorfi kommunális szennyvíz kifolyóból nagy mennyiségű szennyvíz ömlik a Rábába, de papírokkal, újságdarabokkal és más jellegű szeméttel együtt.

A PRONAS vezetősége másnap felkereste a helyszínt. Ekkor nem volt kifolyás, de több érdekességet lehetett megállapítani. A kifolyó csatornájában és a Rábához vezető szakaszon valóban sok megtapadt papírdarab volt látható, ezek szerint ez így kerül szakaszosan és folyamatosan a Rábába. A Rába-part szélén feketére elszíneződött kavics-és kődarabok voltak láthatók, amely az algásodás mellett még kátrány vagy olaj jelenlétét is valószínűsítheti. A folyó szélén egy szakaszon barnás-fekete hab, a hozzávezető csatornában WC papír, intim betét és tampon maradványok hevertek, ezek szerint ez mind a Rábába megy.

A PRONAS minderről értesítette a magyar és osztrák vízügyi hatóságokat. Burgenland víz-és hulladékgazdálkodási vezetője azonnali kivizsgálást ígért. Fentiek is azt bizonyítják, hogy a Rába szennyezése és habzása kapcsán nem csak a bőrgyárakat, de további ipari létesítményeket és a kommunális szennyvíz kifolyókat is alaposabban kellene felülvizsgálni.

Ezt a PRONAS már hosszabb ideje javasolja az illetékes vízügyi hatóságoknak. Jó alkalom lesz erre február 13-án, amikor a Rába ad hoc bizottság osztrák és magyar szakemberei közös bejárást tartanak a folyó osztrák szakaszán.

Vajon ki tudja, hány ilyen hasonló szennyvízkifolyó létezik Ausztriában ? Vajon minderről miért nem tudnak az osztrák hatóságok ? Vajon milyen az ellenőrzési rendszerük, hogy ezt is egy magyar civil szervezetnek kell felfedeznie, akárcsak a jelentős habosodást Jennersdorftól Feldbachig ? Vajon miért nem veszi észre ezt az osztrák lakosság, a civilek, a horgászok, a kirándulók ?"

Ki kell végre mondanunk: elég volt. A magyar halvér bosszúért kiált. Megölték Batthyányt, megölték Damjanichot, Dessewffyt, Poeltenberget, Lázárt és satöbbit. El a kezekkel a domolykóinktól!

16 komment

Címkék: környezetvédelem környezetszennyezés rába élővilág rába habzás vízszennyezés

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr6335254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hbo 2008.02.11. 19:02:48

folyós ügyek...

nigel 2008.02.11. 19:14:15

A Soroksári-dunában is uszik egy csomó tampon, betét, pelenka, koton meg egyéb sok nyalánkság! Erre is oda kéne figyelni. Amúgy érdekes, hogy az osztákok milyen pedánsak, ha saját környezetükről van szó. A szomszéd meg le van szarva.

nigel 2008.02.11. 19:14:48

Bojkott az osztrák termékekre!!!

ekkerjoz 2008.02.11. 19:17:45

Eddig csak az ukránoktól jött minden nagyobb eső utáni áradással egy-két ezer tonna pillepalack, meg szaros pelenka, amit aztán vagy sikerült lehalászni a Tiszáról, vagy nem.
Mindenesetre a románok, meg az ukránok ügyesen a Tisza ártérre hordják a szemetüket, ami az emelkedő vízszinttel szépen átjön hozzánk, és mi rendre próbáljuk (birkamód tűrvén) kihalászni, a festékes doboztól az étolajos flakonig minden szemetüket.
Szép európai gondolataim támadnak ilyenkor.

Bakkerovics Bakker 2008.02.11. 19:21:07

Köcsög labancok. bele kéne nyomkorászni az orrukat a mocskukba.

nyekk 2008.02.11. 20:03:07

Össze kellene már gyűjteni ezt a sok szemetet, és kiszórni az osztrák alpesi üdülőhelyeken, meg tavakon.

bloodhound v2.0 2008.02.11. 20:33:16

és akkor mi van? a tampon mitől undorítóbb, mint mondjuk a szar, vagy a többi szemét, ami minden folyót, meg vizet elborít lassan?

mondjuk nem értem, hogy egy olyan oszrágban, ahol emberek képesek a szennyvíkifolyóban horgászni (lásd Bp-Bp. de csodás...), és meg is etetik honfitársaikkal a fogást, miért csak akkor vagyuk fennakadva, ha külföldről csorog az arcunkba a gané??? szokott vki a feneketlen-tó felé járni budán? na, az tudja, miről beszélek...

lacafaca 2008.02.11. 20:39:08

S.N.E. neked van igazad! Ezek a képmutató szarháziak kifelé megjátszák a harcos környezetvédőt,a mocskukat meg ideöntik nekünk.
Ahogy a németek is idenyomtak 4 ezer tonna szemetet...

kovax 2008.02.11. 20:48:38

úgyis csak akkor lesz bármi esélyünk az összes környező szeméttel szemben, ha ismét határainkon belül lesznek.

Czigler Zsolt 2008.02.11. 21:30:54

Ez fizika. A gödörben mindíg az alja felé folyik a szar ,és legjobb levegő is fönt,a szélén van.
Magyarország felemelkedésének geológiai akadályai vannak.Talán pár milliárd év múlva...
Amúgy hagyomány mindenütt ,hogy ami elmegy azt hagyjuk elmenni.Láttál már telkest ,aki bement az önkormányzatba ,hogy ti. neki eleresztős az emésztője és követeli ,hogy mielőbb költhessen 100ezreket kötelező csatornára ,mert nem lehet ezt tenni a zölddel?!Na ugye. Szóval baszogatni kell a parasztokat egyfolytában ,égetni őket mindenütt ,azt majd fölébrednek.Vagy nem.
Na akkor jöhetne néhány radikális akció /sok-sok szemét kiszórva Bécs főpályaudvarán-mondjuk./

amc 2008.02.11. 23:18:27

Kanizsára meg a szegedi tamponok úsznak.
Az mitől jobb?
Le a szemellenzővel- a magyar sem a környezettudatosságáról híres...

Dr Kangörény 2008.02.12. 07:49:29

amc, nem hallottad még a mondást: magyar seggbe magyar lófaszt? Mivel éppen elég szemetet szórunk szét magunk is, nehogy már köcsög külföldiek ideeresszék a dzsuvájukat!

ekkerjoz 2008.02.12. 08:15:06

Abban igaza van amc-nek, hogy folyóktól messze, benn az országban is vannak ám szép lerakatok, minden főútra csatlakozó, fákkal fedett sárrázó környéke tele van szeméttel, és az biztosan nem vízen jön...

Némelyik horgász is elég jól érzi magát, mikor lemegy horgászni a partra, kivág négy-öt kodrát nádat, sást, a bot dobósugarában minden gallyat, hogy ne akadjon, beetet a vízbe száraz kenyérrel, kisebb erdőt eltüzel minden évszakban, nem ássa el a pernyét, hadd kenje magát össze a következő horgász a korommal, de a sörösdobozt, cigisdobozt, csikket, etetőanyagos zacskót azt gondosan a helyen hagyja, bassza meg.

criticus 2008.02.12. 09:26:11

A "pedáns, tisztaságra nagyon ügyelő" osztrákok már évtizedek óta szennyezik a Rábát. Már gyerekkoromban is / régen volt/ egy-egy áradás után olyan Ausztriából származó hulladék lepte el az ártereket - üres spray-s dobozok, müanyagflakonok stb. - amik nálunk csak 15-20 év múlva kerültek forgalomba. Arra pedig már a fiatalabbak is emlékezhetnek, hogy egy időben a Rába aszerint változtatta a színét / piros, zöld, kék /, hogy előtte milyen színű anygot festettek az egyik ausztriai textilüzemben. Hát ezért mernek most is mindent beleengedni szeretett folyónkba. Mi meg öntsünk habfürdőt a jennersdorfi, fürstenfeldi, feldbachi szökőkutakba, talán figyelemfelkeltésnek jó lesz!

pérentúl 2008.02.20. 15:58:33

A gyöngyös Kőszeg felett egy szeméttelep áradás után( meg előtt).Kis víz kis probléma?

csiró géza · http://szalka.blog.hu/ 2008.02.20. 18:44:34

Nagyon is nagy probléma, a kisebb vizek jóval érzékenyebbek. Csak sajnos mi sem tudunk mindenről.
süti beállítások módosítása