HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Az óriás sziámi rehabilitációja, avagy a Szálka történetének legizgalmasabb google-ozása

2008.02.14. 11:27 csiró géza

Ha valaki tegnap reggel azt mondja nekem, hogy a thaiföldi és vietnámi weboldalak erősebb függőségbe taszítják az embert, mint a heroin, akkor gondolkodás nélkül átnyújtom neki egy nagyon csinos pszichológusnő-barátom névjegykártyáját.
De hazug az, aki biztosra állítja, tudja, mi fog történni vele a böngészőablak kinyitása után.

Nem fűztem vérmes reményeket - sőt igazából semmilyet se - ahhoz, hogy valamelyik rizsszedő-kalapos online szótárba beütve az "óriáspozsár" szót a gép kiadja annak távol-keleti megfelelőjét, inkább a latin catlocarpio siamensis kifejezéssel próbálkoztam.
A sokadik vietnámi oldal "átfutása" közben aztán egyértelműen és világosan kirajzolódott a reménybeli siker zálogát jelentő "cá hô" szókapcsolat.
Visszaütve a google-ba és leszűkítve csak nemzeti oldalakra a keresés elképesztő eredményt adott: kitárulkozott előttem a Kelet-Ázsia kendőzetlen cyber-horgászvilága.
Kéjes érzés kerített hatalmába; egyszerűen nem bírtam ellenállni a kísértésnek, hogy tovább kalandozzak a még többel kecsegtető thai és khmer oldak a felé.

Csakhogy Kambodzsában és Thaiföldön nem tették meg a mihaszna nyelvújítok azt a szívességet, hogy áttérjenek a latin ABC betűire. Elkeseredett küzdelem vette kezdetét hieroglifikus szóképekkel, értelmetlennek tűnő karakterláncokkal.

És akkor az egyik eldugott kis tudományos jellegű oldalon megtaláltam a webes Kelet-Ázsiai horgászportálok rosette-i kövét. Dőlni kezdtek a fotóbájtok, köztük a világrekord fogás teljes portfoliója, és bár időnként elgondolkodtam, hogy vajon Kambodzsába eljutott-e már a 100 kilopixelnél nagyobb ccd, a képek azért lenyűgözőek.

Külön hab volt a google-tortán, hogy az egyik vietnámi oldalt angolra lefordítottan értem utól hajnalban, és ebből megtudtam, ezt a halat akkora nagy tisztelet övezi arrafelé, hogy bevették az államvallásba is. Mázsánál kisebb cá Hô fogása esetén a Folyó Istene kimondottan igényli, hogy áldozzanak neki két kövér kacsát, ha pedig valaki ennél nagyobbat zsákmányol, annak hasonlóképpen kell cselekednie, de már nem szárnyassal, hanem disznófejjel.

Ha valaki saját maga szeretné fölfedezni a mesés kelet uszonyos titkait, annak egy kis segítség: vietnámiul az óriásponty cá Hô vagy Chép, thaiul ปลากะโห้ , khmerül pedig a latin RtIKl;raMg -nak megfelelő karakterszekvencia, amely ha jól telepítettük a betűkészletet, így néz ki:

 

 

 

 

Talán nem kergetek hiú ábrándokat azzal, ha azt mondom, világosan sikerült bizonyítani e halfaj létezését. Ugyanakkor a furcsa betűk kavalkádja ellenére sem nagy felfedezés, hogy a Földnek abban a szegletében is "photoshop"-nak írják a fotosopot.

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

1 komment

Címkék: óriások világrekord sziámi óriásponty taiföldi horgászat vietnámi horgászat kambodzsai horgászat

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr97338830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gringo 2008.02.14. 14:43:52

Riszpekt a kitartó kutatómunkáért! Egye kánya, elfogadjuk a bizonyítékokat.
Viszont az utolsó mondatból kiderült, hogy nem csak nekem jutott eszembe a képekről az Adobe remek terméke...
süti beállítások módosítása