HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Halat iszik és nemzeti identitást prédikál a flamand katolikus áldruida

2008.03.04. 11:44 csiró géza

Még a szemfogásos és terítékfotós kategóriákban világbajnok írott magyar horgászsajtónak is nagyon össze kellene szednie magát, ha annál eredetibb halkínzást akarna prezentálni az archívumból, amit az International Herald Tribune mutatott tegnap.

Rudy Van Acker atya állatkínzáshoz szokott húsos ajkaihoz emeli az ezüst tálat,
amelyben vörösborban vergődő babahalak küzdenek az életükért, közben a háttérben druidának öltözött vízgázszerelő-kenderkócba öltözött városatyák drukkolnak neki.
Így indul a kenyérszentelési ünnep a Belgium nyugati felében található, harmincezres Geraardsbergenben.

A derék pap nem habozik, gallér mögé teszi a halfröccsöt egy baliniramodásnyi idő alatt.

A pogány szokás több száz évre eredetezhető vissza - első említése 1600-ból való, de az 1393-ra hivatkozik -, valószínűleg kelta gyökerű, és lényege, hogy az élő állatt befalatozása új erőt ad tavasszal.

Persze az egyház és a városatyák másképp indokolják a halszürcsölő dzsembori szükségességét: szerintük a hal keresztény szimbólum, és mint ilyen, kiváló kiegészítője a bornak és a kenyérnek, amúgy pedig erősíti a nemzeti identitást és megvédi Európa legdélebbi holland nyelvű közösségét a "vallon tengerbe" való beolvadástól.

Guido De Padt, a város expolgármestere még ezt megtoldotta azzal, hogy a geraardsbergeniek erről semmiképpen nem tudnának lemondani a génjeikben kódolt fizikai függőség miatt.

Vandenbosch hivatalos állatvédő a Monty Python babérjaira tör

A szálkát erősen meglepte, hogy milyen sziporkázó a flamand abszurd. Az eseményt néhány éve betiltották arra hivatkozva, hogy ez állatkínzás, aztán a következő évben ismét megengedték azzal indokolva, hogy fontos népi tradíció.

Michel Vandenbosch, a Globális Állatvédő Liga elnöke nem elégszik meg ennyivel. Szerinte a rituálé gyakorlását ebben a formában be kell tiltani, visszont kompromisszumkészségéről tanúbizonyságot adva két elfogadható megoldást is felvázolt. Az egyik az volna, hogy a pikkelyes apróságokat elkábítanák elektrosokkolóval, mielőtt betennék őket a borba, a másik pedig az élőlények "marcipán-halfigurával" való behelyettesítése lenne. 

9 komment

Címkék: állatkínzás katolikus rituálé halivás nemzeti identitás

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr77364875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gringo 2008.03.04. 12:08:38

A mindenféle gusztustalanságot megzabáló köcsögbohócok mindig is a bulvármédia kedvencei voltak. Egyél lószart, oszt mehetsz a címlapra. Még jobb, ha mozog is benne valami.

Ezekről a manusokról mindig az a bizonyos kora kilencvenes évek-beli Friderikusz-show jut eszembe, a bogárevő versenyzővel. Úgy bámulta az egész ország (jómagam is), mint a birkák... Most bezzeg minden Fókuszra jut egy ilyen díszfasz.

Lábjegyzet: Egy hete szar a gyomrom. Géza, ezzel a képpel most nem segítettél rajtam... A pajeszos manus is egy jelenség, node a tányér...

Kiss G. 2008.03.04. 13:01:09

"Az egyik az volna, hogy a pikkelyes apróságokat elkábítanák elektrosokkolóval,"

Teljesen jó ötlet, én akkor adnám neki az ampert, amikor a kedves úriember ajkához emeli a tányért.
Maradhatna a rituálé és elég hamar kiderülne mennyire is van a génjeikbe kódolva ez a függőség.

Chuk Sal Mho 2008.03.05. 08:38:40

Gringo,

Nem sok tippem van, csak a szokasos: unicum, jagermaister, hazipalinka.

KissG: csipett mar meg meg elektromos halaszkeszulek? Megrazo elmeny:)

gringo 2008.03.05. 09:51:31

Chuk Sal Mho: kösz a tippeket, de ez az a három dolog, aminek most még az üvegét is leokádnám, ha meglátnám. Köptető gyanánt így is fogyasztanom kell valami jäger-közeli készítményt...
Amúgy már javul a helyzet, lassan visszatérhetek a jó kis magyaros kajákhoz. Bezzeg ha csíráztatott búzamagon élnék, most biztos nem lenne semmi bajom...

csiró géza · http://szalka.blog.hu/ 2008.03.05. 09:54:43

Nem akartam ezzel előhozakodni, de nyilván túl sok húst zabálsz, attól fájdult meg a beled.
Az unicumot (x) pedig fogadd meg, a jäger kicsinál a sok cukor miatt.

gringo 2008.03.05. 10:02:35

Lehet hogy igazad van, Gézám! Most hogy mondod, mintha a leveles- és az oltógyomrom között érezném a fájdalmat. Kéne már legelni egy kis jófajta zuglói pázsitot.

Chuk Sal Mho 2008.03.05. 10:51:27

gringo,

Koptetonek a humulus lupulus porias neven komlo valo. Na miben van jo sok komlo? :) En a borostyanra szavazok a reszemrol.

gringo 2008.03.05. 11:28:52

Igazi alkesz mindig meg tudja magyarázni, hogy most éppen miért piál. Minden betegségre megvan a megfelelő gyógy-itóka.
A jófajta söröket én is komállom, csak a diétához most nem jönne jól...

ekkerjoz 2008.03.05. 12:09:31

Nem tudom, minek kéne sokkolni a kishalakat, a bortól úgyis kábák, a gyomorsav meg hamarjában felemészti őket, ezt most sok szeretettel küldöm kedves Bolomba és Hare, valamint az összes vérvega felé. Pussz.
süti beállítások módosítása