HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Klasszikus véreslepedő-bemutatás effekt, de mégis kicsit örülünk

2008.03.11. 08:02 Yozuri Béla

Az MTI a forrása az alábbi linkről is elérhető Index cikknek:

http://index.hu/gazdasag/magyar/halb080311/

A cikk lényege, hogy a Balatoni Halászati Zrt. idei haltelepítéseit a nyilvánosság jelenlétében kívánja lebonyolítani. A március 17.-ei első telepítés célcsoportja a közjogi szféra, és a társadalmi szervezetek. Lesz ott halaskamion a kompon, pap, államtitkár, civilszervezetek, szendvics, üdítő. Talán még üveges néptáncbemutató is.

Alapjában véve örülünk a hírnek. Jelenleg itt tartunk a halgazdálkodás evolúciójában. Egyszer majd az is lehet, hogy elhiszi enélkül is a balatoni ember, hogy a Balatonban halgazdálkodás folyik halrablás helyett.

(Reméljük fenékhálók nem lesznek a közelben.) 

A Szálka ott lesz. Még mi sem láttunk ilyet, érdekel a téma. 

26 komment

Címkék: fokgazdálkodás telepít a balatoni halászati zrt

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr35376037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.03.11. 14:53:13

Jahh, múlt héten Paloznakon dolgoztam, első este a kocsmában Tamás napot ültünk, a nyolcadik percben megkérdezte egy helyi lakos, esetleg vennénk-e halat, pontyot vagy süllőt. Kösz, nem.

albinviggen 2008.03.11. 17:13:08

No igen...
Pár nappal később pedig szépen visszahalásszák az "áldott" halakat pont úgy, mint tavaly...

A maradékot aztán kifogják a "sporik" nagy ívben szarva a napi mennyiségi korlátozásokra, hiszen az jár nekik, mert marha drága az engedély, és tavaly alig fogtak.
A ponty-tilalom májusban kezdődik, de addigra ismét kiürül a tó...

Mindenki siránkozik, szídják egymást, de együtt kerülik meg az előírásokat.

Bugajozsinemszepgyerek 2008.03.11. 21:21:36

A www.catch-release.hu -n is megírták a frankót erről az indexes cikkről. Nagy rendet kéne tenni odafenn a fejekben!
Ha a szálka ott lesz, várjuk a képes, videós beszámolót!

Csaszi_64 2008.03.12. 07:46:37

Hal-i Bugajozsinemszepgyerek!
Tényleg nagyon yóóó kis írás. Az okfejtés egyenesen zseniális! :-D
De sajnos az okfejtésből kimaradt az APEH és félő, hogy az egyházak is összekapnak azon, hogy melyik felekezet papja áldja meg, e valóban jobb sorsra érdemes halakat! ;P
Sajnos ez a demonstratív telepítési forma nem csak a Balatoni Halászati Zrt-re jellemző, hanem nálunk Borsodban is ez az átgondolatlan, demonstratív telepítés jellemzi az ÉMHE halpótló politikáját! :S
Én amúgy sem vagyok híve ennek a pontycentrikus telepítési félmegoldásoknak, főleg úgy, hogy a "papíron ponty" a vízbe jutva amurrá és kárásszá alakul át!
Nálunk nem a lehalászás fenyegeti a telepített halakat, hanem a "fagyasztóláda", "mindentvigyünkhaza" horgászok siserahada pusztítja ki a helyüket még meg sem találó halakat!
Ébresztő! 2008 Magyarország!

Chuk Sal Mho 2008.03.12. 09:01:40

csaszi,

Gondolom a karasz ezustkarasz, amit tudtommal tilos telepiteni, azon kivul roppant karos.

Az amur hatareset, az kihal/kifoghato. Az EK-nal csak a torpe rosszab. Az EK-t a harcsa legalabb "karbantartja" (csuka, sullo nem nagyon). Persze harcsat nem telepitenek, mert "megeszi a pontyot".

Harcsa potyot csak akkor eszik, ha nincs mas. A 29.8cm-es potyokkal telezsufolt vizen mit egyen mast szerencsetlen?

Telepitessel foglalkozank, pedig egy jol kijelolt vedelmi zona (nem tilalmi ido), megfeleloen "vadocra" hagyott part/viz darab, es nagyjabol elintezi a szaporulatot.
Ahhoz, hogy a fajosszetetel ne torzuljon, kell egy egeszseges ragadozo allomany, meghozza suger is (ivadek trenirozas), csuka/sullo, harcsa.

Igy gyorsan novok (ponty) es a tomeghal (keszeg) aranya beall, a razbora, naphal, EK meg beall egy elviselheto szintre.

Sajnos mennyi vizet elrontottak mar a "keszeg" telepitssel: fele EK volt, meg hoztak betegseget. Dever kihalt, harcsat lehalasztak (szelektalo halaszat, busa, harcsa-veletlenul a nagyja sullo is).
Ennek eredmenyekent fel-egy kilos devereknel pusztulas, EK meg el es virul, bar a foghato atlagsuly 1kg-rol 10dkg-ra esett le...

Miert kell bazinagy penzt kiadni a telepitesre? Esszel el kel inditani, nem szabad halaszt engedni a kozelebe, es neha-neha beavatkozni a faj illetve meret oszetetelbe. 5 ev alatt allat jo, nem muanyag szagu vizet lehet csinalni igy. De melyik egyesulet vezetosege kap ilyenre 5 evet?


Udv,

Bugajozsinemszepgyerek 2008.03.12. 09:51:18

Szerintem minden megyei egyesület élén azok a gyöpös, vastag, fekete keretes szemüvegű taták ülnek, akik 30 évvel ezelőtt is. Ezek a posztok csak örökléssel cserélnek gazdát. Sajnos a maszek tavaknál is sok gond van. Ahova én járok, a német tulajnak a bevétel a lényeg, telepítés évente egyszer egy kevés ponty, mégtöbb kárásszal. Szerencsére készült és készülőben van néhány új tó a környéken, remélem a konkurencia (ami eddig nem volt) ráébreszti a dolgok mikéntjére és változik a helyzet. Ha nem, másik tó lesz a törzshelyem.

gringo 2008.03.12. 10:39:39

Bugajozsinemszepgyerek: Pontosan ez az, amit vízparti kommunizmusnak nevezünk. Az egyik dolog, ami 40 év alatt sem változott ebben az országban. Nem baj, Csaszi majd megküzd velük.

Bugajozsinemszepgyerek 2008.03.12. 10:56:43

Hadsereg kell ide szerintem, meg tankok, mert nagy betonfallal fog találkozni Csaszi!

Csaszi_64 2008.03.12. 10:59:38

Gringo egy olyan dolgot mondjál, ami változott 40 év alatt. A határtalan hülyeség kiegészült "fletó" & a "C" gyerek cirkuszi produkciójával! Cirkusz kell a népnek, nem yóóólét!
Mi még kaptunk valamit a nagyapáinktól, de a lyukas gatyánkon kívül semmit sem fogunk adni unokáinknak, csak egy porjaiba hullott országot!
Egyébként borsodban nemrég konzerváltuk újabb öt évre a múltat! :P

Adrian Mole 2008.03.13. 18:21:15

Chuk Sal Mho:
Azért óvatosan az amúrral. Intenzív vízbe oké, legtöbbször csatornakarbantartónak oké, de természetes vízben nincs keresnivalója! Megváltoztatja a hínárvegetációt, nagyobb népességben a nádvegetációt. Milyen hazai halak kötődnek ezekhez? Compó, bodorka, csuka, ponty, kárász (nem ezüst), csak hogy a legfontosabbakat említsem, de lehetne folytatni sügérrel, lápi póccal, stb. is.
Elhiszem, hogy nagyra nő és egy élmény kifogni, de pl pont a Balaton (és általában a nagyobb folyóink), ahol most nem annyira jó, hogy van.

Chuk Sal Mho 2008.03.13. 21:19:51

Mole,

Kevesbe rossz, mint a busa, az EK vagy torpe. Jobban halaszhato. Ettol meg nem jo, es nem oshonos.

Csaszi_64 2008.03.13. 21:20:46

Tavaly a Szentélybe a pontyok helyett "véletlenül" amur került. :)
Azzal magyarázták, hogy a hínárt akarják kipusztítani. Csak csendben jegyzem meg, hogy talán ez az ÉMHE egyetlen vize, amelyikben egy szál hínár sincs! :(
Hát szerintem ez a Gringo féle "vízparti kommunizmus" tipikus példája!

Yozuri Béla 2008.03.13. 21:47:52

Adrian Mole: a szivemből szólsz, a compó a szívügyem.
A Pisztrángsügér(mai használat feketesügér) az egyetlen, amit igen nagyra értékelek a jövevényhalaink közül.
Szerencsére gyermekkoromban sok compótsikerült fognom, a kedvenc halam volt.

Chuk Sal Mho 2008.03.13. 22:09:56

Bela,

Karasz, compo, es suger. B tervnek keszegek. Egyszer bicikliztunk 12km-t, hogy foghassunk torpeharcsat. Mentsegunkre szoljon, hogy sorosuveg meretuek voltak.

Sajnos nagy esszel sokszor ossze-vissza telepitenek.
eloszor is el kell donteni, hogy intenziv haltarmelest akarnak, vagy termesztesnek (erezheto) vizet...

Udv,

hiba 2008.03.14. 19:27:39

Csaszi_64: Ha te egy egyesületben tógazdai feladatokat látsz el, csak van valami hatásod a dolgokra nem? Nem tudsz horgászokat magad mellé állítani akikkel olyan embereket szavazhatnátok az elnökségbe akik változást akarnak?

Csaszi_64 2008.03.14. 20:05:06

Hal-i hiba!
"Önjelölt" tógazda vagyok az ÉMHE egyik taván, a Körömi-tavon! Több mint egy éve felajánlottam a segítségem az egyesület felé, a választmány rábólintott, de a megbízólevelem azóta sem kaptam meg! Őrizzük a tavat, hogy ne tudják lerabolni, rendületlenül szedjük a szemetet az SSH-s design-on szocializálódó sporthorgászok után, meg minden ami ezzel jár! De a telepítésbe, meg a tóval kapcsolatos egyéb fontos dolgokba nem tudunk beleszólni.
Egyszerű horgász vagyok, egyre több követővel! :)
Az ÉMHE-nek 7511 tagja van ...

Adrian Mole 2008.03.15. 14:03:01

Yozuri Béla:
Pisztrángsügér ügyben: sajnos még nem volt hozzá szerencsém horgászatilag személyesen. De azt ne felejtsük el, hogy pont azokat a nyugis, csendes, vadonos vizeket kedveli igazán, amelyek inkább a természetes víz kategóriájába tartoznak. Persze intenzív vízből is lehet ilyen, azokba kívánok neked sok-sok pisztrángsügért! Mert UL, L pergetésben tökre megértem a vonzalom tárgyát. :)

Adrian Mole 2008.03.15. 14:04:20

Ja, azt meg mindenképpen meg akartam kérdezni, hogy a cikk follow-up-ja mikor jön? Érdekelne a néptáncbemutatós-telepítős beszámoló!

Chuk Sal Mho 2008.03.15. 14:43:06

Mole:

Na nezzuk a joveveny halakat :)

A pisztrangsugerrel valoszinu nincs gond, mert egyreszt nem tul szapora, masreszt alapos a gyanu, hogy pl a nagyon fiatal torpeharcsa allomany "karbantartasara" alkalmas. Elvileg erre ott van a csaposuger nekunk, de sajnos ma mar abbol is keves van.

A naphal karos volta sem veszes: csukaval egy elohelyen van, jol eszi a csuka, nem tud elszaporodni nagyon.

A razbora kituno sullonevelo. Olyan vizen, ahol a 1x1m-halo egy meritesere 400db razbora jott, 2 ev mulva meretesek lettek a sulok, es gyk eltunt a razbora.

A torpehacsa-problema ismert. Sajnos nincs olyan ragadozo, amelyik felnott koraban enne.

Az EK problema nem ennyire nyilvanvalo, de sulyosabb. Egyreszt elkepesztoen strapabiro (kevesebb oxigen kell neki, pl cianbol kb 50x akkora koncentraciot visel el, stb..) Masreszt kizarolag a harcsa ragazza. Sullo, csuka csak akkor ,ha mar mas nincs. Ugyanis nem elnek egy elohelyen, illetve bandazik. Akvariumi kiserletek szerint az 1-2kg -s csuka nem birt a 20-25cm-es EK bandaval.
A harcsa ejjel "lepi meg", ezert tobb a sikere (meg valoszinu nem elkapni akarja, hanem beszippantani, igy tud enni az apro egyedekbol allo bandabol is.

Az afrikai harcsaval gyorsan lealltak. Oriasi tempoban nol, tenyleg szemmel lathato. Az ikra kelese utan 4 hettel mar ujnyi, es ev vegere 60dkg-os. Ehhez zabal. Szerencsere nem birja a hideget. De ket ev alatt 17-rol 15 fokra csokkent a 50% halolozasi homerseklet...

Amur: elvileg hasznos is lehet. Jol foghato, es ugy nez ki, hogy ha elfogy a noveny, akkor mas kajatol eleg hamar megbetekszik, es kipusztul.

A busaval tobb gond van. Egyreszt maceras lehalaszni, masreszt semmire nem jo a husa, harmadreszt azt eszi, amit az ivadek halak, ezert ha elszaporodik, akkor csokkenti a viz halnevelo kepesseget (elvileg a pettyes es feher kozul egyik algat eszik, de ma mar ezek keverednek, es mikozben az egyik szulo kulalakjat orokli, a masik szulo szuroszervet, tehat nem algat, hanem planktont eszik... )

A szivarvanyos pisztrang kiszoritja a sebest, de megel olyan helyen is, ahol az nem. Szerintem nincs igazan jogosultsaga itthon. Ahol nem el meg a sebes, oda inkabb domolyko, csuka menjen.

Chuk Sal Mho 2008.03.15. 14:50:14

Hoppa, most talaltam.
Ok ertenem is hozza, nem csak beleugatnak mint en:

www.szie.hu/node/798

Adrian Mole 2008.03.16. 00:09:50

Chuk Sal Mho:
Igazad van többé-kevésbé, de véleményem szerint intenzív vizekre kizárólag. Természetes vízbe (Balaton, Velencei tó, Tisza tó, folyók és hullámtéri holtágai), illetve olyan helyre, ahonnan természetes víz felé a szökést nem tudják kizáni egyiket sem lenne szabad telepíteni.
Némi vitám ezen túl is van.
Naphal: személyes tapasztalatom volt, hogy amikor nagyobb számban megjelent a Ráckevei Dunában a sügérek sokkal kevesebben lettek. Nem is meglepő, mert ugyanaz az ívóhely igénye: sóderos-homokos sekély vizek. Kb ugyanakkor is ívnak. A naphal pedig elég agresszív íváskor. Ugye téged is "támadott" már meg ilyenkor naphal?
Razbóra: a küsz is remek süllőnevelő és nem olyan agresszív. Nem saját tapasztalat, de akvaristák szokták tanácsolni, hogy razbóra mellé nem szabad más halat (akár nagyobbat) tenni, mert állandóan csípkedik, zavarják.
Amúr: igen, pont az a gond, hogy kieszik minden növényt, megszüntetve ezzel egy csomó élőhelyet más fajoknak, meg még ki tudja mit (pl partvédő nádas kizabálásával akár egy rosszabb halastóban gátszakadás is lehet a hullámzás hatása - és így ki is tudnak szökni; igaz, ezt a ponty is megteheti a túrásával). Másik, hogy ott van a folyókban is, nő, mint a bolond, nem pusztul ki, ellenben ki-be mászkál a holtágakba áradáskor, ott meg a már leírt csúnyaságokat teszi.
És akkor ott vannak még a gébek...

Chuk Sal Mho 2008.03.16. 07:56:10

Adrian,

A naphal es razbora nem jo, de nem tartom veszelyesnek, merta csuka ill. sullo rendbeteszi. Csak akkor tud veszesen elszaporodni, ha nincs megfelelo (meret es darab) ragadozo.
Ez nem igaz a torpeharcsara, es nagyon korlatozottan igaz az EK-ra.

A naphal tipikus, pl az uj kavicsbanyak benepesiteseben. Utanna szokott jonni a csukahullam.

Az amur/busa vonulat problemas. De ennel is kevesbe vannak tudataban a vizkelezok az ezustkarasz-problemanak. Inkabb feltik a pontyokat a harcsatol (alapvetoen jogtalanul), mint az EK-tol. Pedig nem egy "jol" sikerult "keszeg" telepites eredmenye volt az, hogy a mar meglevo 0.5kg koruli deverallomany megcsappant a behurcolt betegsegtol, viszont a szinten bejutott EK allomany elszaporodott. Marmint darabszamra, es nem sulyra. Az atlag 1kg-os EK-bol lett 15dkg, vagy kisebb meretu, de jo sok.

Es tapasztaltok szerint sem a csuka, sem a sullo nem tudja szabalyozni az EK allomanyt.

A gebek helyzete bonyolultabb. Ugy nez ki, pl a dunan es balatonban reszben atveszi a durbincs szerepet a sullo etrendjeben.

torró 2008.03.16. 10:26:20

Üdvözlök mindenkit a H-i zrt-t csókoltatom.Én a balatonnál élek és horgászom gyerekkorom óta. Ergó nagyon sok mindent tapasztaltam. Az 50-es 60-as években még irdatlan mennyiségű hal volt a vízben. Majd jött a tervgazdálkodás elvtársak és anagy ötlet az ANGOLNA. A terv-g-dás lényege a sok hal kifogása majd miután mindent nem lehet eladni irány a dögkut, term-en tonnaszám.Na és az angolna mit eszik? ikrát és kishalat. Menyi volt a tóban? tonnaszám. És e két tényező el is érte hogy mára alig van hal a balatonban.És még valamit. Rabsicok mindig is voltak és lesznek.De soha nem tudtak volna ekkora kárt tenni a tóban. És a másik, mit kapsz a halsütőnél? Hecket mert az balatoni.Bárki jöhet cáfolni én egyesülti vezetőségi tag voltam és a telepítéseknél is kinn szoktam lenni.Majd 1 hónap mulva a halászat mikor ráhúzott a telepítés körzetére akkor is kimentünk .És nekik nem volt "méreten aluli". Szóval lehet itt fényezni de sok idő elmúlik mire a balaton ujra jó horgászhely lessz.

Adrian Mole 2008.03.16. 10:36:32

Szerintem egyetértünk. (na jó, naphal és razbóra ügyben talán van különbség)
Egyébként érdekes razbóra ügyben, hogy a Balatonon mintha nem tudna megerősödni - annyira, mint például csatornákban, kisebb tavakban. Ez biztosan nem a balatoni "acélos" süllőállomány miatt van.
Géb ügyben pedig nem vagyok ilyen optimista. Illetve egyetértek a süllőtáplálék szerepével - Balatonon egyébként szintén nincs akkora tömegben, mint a Dunán.
Ja, és igazságot a jászkeszegnek!

Chuk Sal Mho 2008.03.16. 15:45:00

Adrian,

A balatoni sullo ehenkorasz, valoszinu ezert sem el meg a razbora. A razbora ott tud elszaporodni, hogy nincs meg a kistermetu ragadozo allomany. Tehat az max. 1 nyaras csuka,, suger es sullo. A sullo meg 3-4 nyaras koraban is eszik razborat. Harcsa meg kesobb is. A 2 nyaras csuka mar razbora meretu halakat nem eszik, ha van mas.

Szerintem a hazai oshonos kis ragadozok hianya a legnagyobb gond. Foleg a suger csappant meg, domolyko egesz turheto nemelyik vizen.

Udv,
süti beállítások módosítása