HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Rohanok védett tokot hasznosítani

2008.10.10. 11:05 Shepherd

Alant egy tényleg nagyon fontos jogszabály. Lehet kéne időt szakítani a bennünket is aggasztó kérdésekre. A példákat meghagyom a kommentelőknek.

24/2008. (X. 8.) KvVM rendelet

a védett tokfajok hasznosításáról

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 44. § (4) bekezdésében, 85. § b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a környezetvédelmi és vízügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 165/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) A védett és a vadon élő állat- és növényfajok számára kereskedelmük szabályozása által biztosított védelemről szóló 338/97/EK tanácsi rendelet végrehajtására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló, 2006. május 4-i 865/2006/EK bizottsági rendelet szerint fogságban született, illetve szaporított sima tok (Acipenser nudiventris), sőregtok (Acipenser stellatus), vágótok (Acipenser gueldenstaedti) és viza (Huso huso) (a továbbiakban együtt: tok) hasznosítása - a visszatelepítés és a betelepítés kivételével - a védett állatfajok hasznosításáról szóló jogszabályban meghatározott közérdek hiányában is engedélyezhető, ha az a védett állatfajok hasznosításáról szóló jogszabályban meghatározott természetvédelmi érdeket nem sért.

(2) A hasznosítási engedély iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) a tevékenység részletes leírását,

b) a példányok eredetét, jogszerű megszerzését igazoló dokumentum(ok) másolatát,

c) a tartás, szaporítás módját, és

d) az évente várhatóan szaporított, illetve forgalomba hozott mennyiséget.

(3) A hasznosítás során - az engedéllyel végzett visszatelepítés, illetve betelepítés kivételével - a tokok természetes vizekbe nem kerülhetnek.

(4) Az (1) bekezdéssel összhangban hasznosított példányokból származó hús, illetve a belőlük készített, emberi fogyasztásra szánt hústermék hasznosításához a természetvédelmi hatóság engedélye nem szükséges.

(5) A (4) bekezdés szerinti mentesség kizárólag azon kereskedelmi forgalom céljára csomagolt termékekre alkalmazható, amelyek csomagolásán egyértelműen és jól láthatóan feltüntették a mesterséges szaporítás tényét, valamint azt, hogy a termékek mely faj származékai.

2. § (1) A tok jogszerűen megszerzett kaviárjának hasznosítása engedélyezhető, ha az a védett állatfajok hasznosításáról szóló jogszabályban meghatározott természetvédelmi érdeket nem sért.

(2) Ha az (1) bekezdésben meghatározott kaviár mennyisége személyenként nem éri el 125 grammot, hasznosításához a természetvédelmi hatóság engedélye nem szükséges.

(3) Az (1)-(2) bekezdés rendelkezései kizárólag a vadon élő állat- és növényfajok számára kereskedelmük szabályozása által biztosított védelemről szóló jogszabály által meghatározott módon csomagolt és jelölt kaviárra vonatkoznak.

3. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő 8. napon lép hatályba.

(2) Ez a rendelet a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelméről szóló, 1992. május 21-i 92/43/EGK tanácsi irányelv 14. cikkének, valamint V. mellékletében az „Acipenseridae”-re vonatkozó rendelkezésnek való megfelelést szolgálja.

sima tok:

Sőregtok:

vágótok:

viza:

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr97706520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adrian Mole 2008.10.14. 16:23:22

Most csak azt nem értem, hogy ha "hasznosítani" akarok pl. sőregtokot, akkor nyaranta (telente) el kell vinnem a Fekete-tengerhez nyaralni (telelni)? Ha meg kivágom belőle a kaviárt, akkor hogyan hasznosítom a továbbiakban? Vagy csak szelíden simogatnom szabad? Ha már életben hagyom, akkor visszaengedhetem a Fekete-tengerbe, vagy odaadhatom a halász haveromnak a kockatavába? Ha a kockatavon intenzív horgászat zajlik, Jenőke hazaviheti-e az elvben védett, de jelen esetben hasznosítható állatot a halászlébe? Jenőkének a fogási napló melyik rubrikájába kell beírnia, ha igen? Egyáltalán, hogyan szerzek sőregtok ivadékot?
Van még kérdésem, de majd máskor folytatom...