HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Rácponty

2009.05.13. 11:30 ekkerjoz

Van egy halétel, amit duzzogva eszek, ha elémkerül. Na jó, ízlik is, mégsem készítettem még soha.

Valahogy olyan kínnal-kiagyalt ételnek tűnik, biztosan vendéglősök találták ki, és romantikus szakmai okból egy kisebbséghez kötötték. Persze, nem ismerem a rácok szokásait, délszláv ortodox katolikusok ugye, akik a halat főleg böjtidőben ehetik, de akkor hogyan kerül bele szalonna, ez itt a kérdés (és a szigorú szimbólumról nem is szóltam).

Azonban és mindazonáltal, ha mégis ősi rác étel volna, akkor természetesen elnézést kérek a vendéglős szakmától, amiért a kreativitás gyanújába kevertem őket.

 

Hát. Lássuk akkor a receptet, ahogy találtam a neten:

 

Hozzávalók:
150 dkg ponty,
1 kg burgonya,
15 dkg füstölt szalonna,
2 fej hagyma,
8 dkg zsír,
1 kk.pirospaprika,
só,
1 k.liszt,
3 dl tejföl,
3-4 zöldpaprika, és ugyanannyi paradicsom

Elkészítés:
A pontyot megmossuk, megtisztítjuk,feldaraboljuk. A haldarabokat bevagdaljuk, a nyílásokba vékony szalonnaszeleteket teszünk. A halszeleteket besózzuk,meghintjük pirospaprikával. Egy tepsit kikenünk zsírral, az aljára karikára vágott főtt burgonyát teszünk, rárakjuk a halszeleteket, beborítjuk a karikára vágott hagymával, zöldpaprikával, paradicsommal, megöntözzük olvasztott zsírral, és a forró sütőbe tesszük. Ha a hal félig megsült, megöntözzük a liszttel elkevert tejföllel, és készre sütjük.

 

A képeket tőlük loptam:
http://www.flickr.com/photos/bitingfrost/
http://www.flickr.com/photos/norcisuti/

20 komment

Címkék: ponty szürrealizmus prudens szakmaiság krúdy gyula

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr411116501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kérész 2009.05.13. 11:45:44

Ahogy én csinálom, az valószínű még kevésbé autentikus, de így szeretem: a szalonna zsírját kisütöm, ebben pirosra sütöm a halat. A halas zsírban a hagyma-paprika-paradicsomból majdnem lecsót csinálok. A tepsibe alulra krumpli, rá a sült hal, erre a lecsó, nyakon öntve a tejföllel, tetejére a kisült szalonnapörc, és így a sütőbe. Éhes lettem.

csiró géza · http://szalka.blog.hu/ 2009.05.13. 12:08:28

@Kérész: Lehet, hogy ez az autentikus, mert énis így csinálom, azzal a különbséggel, hogy gombát is rakok a lecsóba, a levet "bizonyos" (hej, de misztikus, ez a lényege az egésznek)ideig tartó párolás után leöntöm róla, tejföllel behabarom, aztán vissza a tepsipe, és mehet rá a szalonnapörc.

pappito · http://pappito.com 2009.05.13. 12:10:03

"délszláv ortodox katolikusok "

izé, ez így kicsit sűrű program lenne szegényeknek :)

vagy katolikusok vagy ortodoxok (keleti keresztények) a kettő együtt nem megyen az egyházszakadás óta

csiró géza · http://szalka.blog.hu/ 2009.05.13. 12:15:13

@pappito: Én viszont úgy tudom, hogy nagyon is Ortodox Katolikus Egyháznak hívják magukat, de mindjárt megtekerem a gugleszt.

ekkerjoz 2009.05.13. 12:17:33

@pappito: Igazából itten a hagyományokhoz ragaszkodó világnézetükre gondoltam, ami pompázatosabb, mint a római katolikus anyaszentegyház oltalma alá tartozó keresztényeké.
Ugyanakkor léteznek "ortodox" héberek is.

csiró géza · http://szalka.blog.hu/ 2009.05.13. 13:07:39

@pappito: Visszaszívtam. Tehát ortodox és keleti katolikus.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2009.05.13. 21:07:33

OFF

könyörgöm, kedves, drága ekkerjoz, konzultálj a szilyvel képszerkesztés ügyben, mert nagyon zavaró, hogy a kép szélén kétcentis szöveget kell betűzgetni.

bár lehet, hogy csak engem zavar. (de valószínűleg nem, mert erre találták ki a "körbeszöveg nélkül" opciót...)

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2009.05.13. 21:11:06

ja, és hogy a poszthoz is hozzászóljak: nem szeretem a rácpontyot, mert nekem valahogy nem jön be a zöldséggel összepárolt hal.

rognork 2009.05.14. 08:04:49

egyik kedvencem, bár szinte minden halas kaját csípek, kivéve a bő olajban sütött rántott halnak nevezett gusztustalanságokat

Chuk Sal Mho 2009.05.14. 09:44:24

ritkan, de csinalok. Es nem pontybol, hanem termetes keszegbol, szerintem azzal finomabb.

ekkerjoz 2009.05.14. 12:12:25

@mirko vosátka: Az életemért se könyörögnék, basszus.
Chrome alatt szerkesztettem, FF alatt ellenőríztem, nekem működik.
Ki az a Szily, akire gondolt? Webfejlesztő, vagy informatikus?

csiró géza · http://szalka.blog.hu/ 2009.05.14. 13:18:04

@mirko vosátka: az inkompatibilitás eördöghe ez, úm. minden brózeren jól jelenik meg, csak az ie-n nem. Eddig.

gábornok 2009.05.15. 22:52:59

Ortodox keresztyén=görög katolikus, keresztény= római katolikus. Aztán van még a pravoszláv is, ami szintén a keresztyén halmaz. Meg a protestáns vallások (evangélikus, református, kálvinista, anglikán, unitárius, stb.), a sokféle kisegyházak és szekták stb.
Ahány vallás, kb. annyiféle halétel! :-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.05.16. 11:36:58

@gábornok: húha, itt van egy kis gubanc. nem is kicsi, hatalmas! Kibogózzam a szálakat? :)

@ekkerjoz: személy szerint én a rácpontyot egy nagyon faszományos ételnek tartom, ha jól van elkészítve. Mondjuk én harcsát szoktam úgymond rácosan készíteni.
Egyébként meg a szerbekre igencsak jellemző ez az étel. Ott van például a szerb gyuvecs. Hasonló mint a rácponty, csak hal helyett rendes márványos tarjaszeletekkel tolják és a krumplit időnként felváltja a rizs.

Ugye az itt látható kettőt nem te csináltad? Már elnézést, de ezek borzalmasan néznek ki.

gábornok 2009.05.16. 18:59:18

@Gasper: ne bogozd ki, nem érdekel a vallások sok ága-Boga.
A fotók tényleg ölég finomatlanul mutatnak. A szalonna és a hagyma még nyers, az alsó képen sem látszik az összefövésnek semmi nyoma..

ekkerjoz 2009.05.17. 06:58:03

@Gasper: @gábornok: Kedves fiúk, nem igazán teológiai vitának szántam ezt a posztot.
Sem gasztronómiai, sem világnézeti érzékenységében nem akartam megbántani egyik olvasót sem.
Amúgy a délszláv kajákat kifejezetten csípem, de sehol nem találkoztam "rácponty"-féle étellel.
A gyuvecs pedig nagyjából annyiféleképpen készülhet, mint nálunk a lecsó, ahogy észleltem.
Béke veletek.

gábornok 2009.05.18. 09:01:45

@ekkerjoz: Semmi baj, halazzá csak tovább! :-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.05.18. 10:04:57

@ekkerjoz: a gyuvecs valóban sokféle módon készülhet, akárcsak az olaszok pofonegyszerű spagetti carbonarája. Pont ettől szép az élet, ettől virágzik egy magára valamit is adó nép gasztrokultúrája.
Persze a magyar gasztro oldalakon förtelmes recepteket is találni gyuvecs témában, ezért forrásként nem ajánlom.
Ezzel együtt a gyuvecs lényege, hogy rétegezve kerülhet bele rizs/krumpli, hússzeletek, vagy éppen ragu szerű dolgok, valamint paradicsom, paprika, hagyma, esetleg padlizsán és az elmaradhatatlan tejföl és a füstölt húsos szalonna. A szisztéma tökéletesen megegyezik a rácpontyéval, mely tipikusan szerb eredetű étel. Én Nisben ettem ilyet, csak nyilvánvalóan nem rácponty volt a neve.

baliquez 2009.05.27. 13:12:01

Ennél lényegesen egyszerűbb a (bajai, hagyományosan családi) rácponty-receptünk: mivel nem igazán rajongunk a főtt halhúsért, de a halászlét szeretjük, ezért a halászlébe csak a ponty(ok) feje és farka kerül, a dereka pedig jobb- és baloldalra vágva, egészben hagyva rácponty lesz.

Kizsírozott tepsibe főtt krumplikarikák kerülnek, arra a beirdalt és füstölt szalonnával megtűzdelt pontyoldalak. Összekeverünk tejfölt pirospaprikával és borssal (derekasan), nagyját ráöntjük a halra, maradékával "megáldjuk" a krumplit, sózás és kész, mehet a sütőbe.

demene 2011.11.27. 21:12:33

Én most készülök erre a halsütésre, de ez szörnyen néz ki, nem csoda, hogy nem szereted.

A bajai családi rácponty biztos finom lesz.