HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Filézik az állami vagyont, tavat vegyenek nyomott áron!

2009.09.05. 07:32 Hintamester

SONLINE.HU :

Varga László, a Balatoni Halászati Zrt. cégvezetője azt mondta: a tógazdaságok értékesítése a Balatoni Halászati Zrt.-ből kiváló Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. indulásához szükséges a tulajdonosi döntés értelmében. A cégvezető csodálkozott az árakat firtató kérdésen, ugyanis tudomása szerint az ingatlanok értékét erre szakosodott külső, független értékbecslők állapították meg. Varga László szerint az árak inkább „húzósnak” számítanak, mintsem kevésnek.
 

Hétfőn adhatják le pályázatukat azok, akik megvennék a földvári halastavat vagy a szárszói horgásztavat. Elsőként ezeket a tógazdaságokat privatizálná az állami tulajdonú Balatoni Halászati Zrt. A két tavat nem csupán gyorsan, hanem egyesek szerint elgondolkodtató áron értékesítik.

Kevés, karcsú, röhejes, komolytalan – ezeket a jelzőket használták az általunk megkérdezett ingatlanszakértők, akikkel a balatonföldvári halastó árát közöltük. Nevét senki nem vállalta ahhoz, hogy véleményt mondjon a kiírásról, amely a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. honapján olvasható. Eszerint 60 millió forintba kerül a döntően belterületen, mondhatni a város szívében fekvő földvári halastó és környezete. A meghirdetett, összesen több mint 37 hektáros területből 22 hektár maga a tó. Azt jelenti: négyzetméterenként 160 forintért „verték dobra” a területet.  Szárszó esetében 110 forintos négyzetméterárra jön ki a 36 hektáros területre kiírt 40 millió forintos összeg, itt azonban külterületről van szó. Mindkét tó gépekkel együtt vehető csak meg, ez mindegyik helyen egymillió forint körüli pluszkiadás csupán.

Tény, hogy az árat döntően befolyásoló pontos feltételek csak a pályázati dokumentáció megvásárlásával ismerhetők meg. Akár Földvár építési szabályzatából is tudvalévő azonban, hogy leginkább az nyomhatja lefelé az árat: a városban Natura 2000 európai közösségi jelentőségű, természetvédelmi rendeltetésű területekkel érintett ingatlanról van szó. Ezek megőrzésének szabályait kormányrendelet írja elő. A legfőbb, hogy művelésiág-váltás nem történhet. Nem jöhet tehát szóba, hogy a majdani vevő lecsapoltatja a tavat és felparcellázza a területet, míg az előírások változatlanok. Ugyanakkor a Natura 2000-es területekre nem érvényes, ami a védett területekre már igen, hogy az érintett nemzeti parknak elővásárlási joga van.

Varga László, a Balatoni Halászati Zrt. cégvezetője azt mondta: a tógazdaságok értékesítése a Balatoni Halászati Zrt.-ből kiváló Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. indulásához szükséges a tulajdonosi döntés értelmében. A cégvezető csodálkozott az árakat firtató kérdésen, ugyanis tudomása szerint az ingatlanok értékét erre szakosodott külső, független értékbecslők állapították meg. Varga László szerint az árak inkább „húzósnak” számítanak, mintsem kevésnek.

Nem hivatalosan arról értesültünk: a cég a kiírt irányáraknál alacsonyabb ajánlatot is elfogadhat a tavakra, azaz azok még olcsóbban is elkelhetnek. A halászat első embere azt mondta: jelenleg ilyenről nincs tudomása.

 



– Az értékesítésre kijelölt két tóegység méreténél fogva a haltermelésre komoly ráhatással nincs, sem mennyiségben, sem értékben. A Balaton halállományának pótlását gazdaságosan ezeknél lényegesen nagyobb tógazdaságok üzemeltetésével lehet megoldani – fogalmazott a cégvezető. Ismeretes, hogy a Balatoni Szövetség is megfogalmazta aggályait az ivadéknevelésre szolgáló, s ily módon a Balaton ökoszisztémájának fenntartásához kulcsfontosságú tavak eladása miatt. Ez elsősorban a több egységes, 130 és 250 hektár közti irmapusztai, buzsáki és fonyódi tavakat érinti. Ezeket az érveket egyébként a halászati cég vezetője is logikusak és elfogadhatónak nevezte.

Megkérdeztük az érintett önkormányzatokat is, azonban a tavak és környékük megvásárlására sem Szárszónak, sem Földvárnak nincs pénze a polgármesterek szerint.
– Mindemellett érdeklődéssel várjuk, hogy ki lesz az új tulajdonos és mik a tervei – mondta Bezeréti Katalin balatonföldvári polgármester, aki szerint az érintett Natura 2000-es terület nagyon korlátozottan hasznosítható, bárminemű épületet csak egy kis részen lehet emelni.
Méhész László balatonszárszói polgármester arról beszélt: alapjaiban nem ért egyet a halászati cég átalakításával, s a hajózáshoz hasonló megoldást, azaz az önkormányzatok bevonását tartaná járhatónak.

Tekintettel arra, hogy ingatlanszakértők elzárkóztak attól, hogy névvel nyilatkozzanak, legfeljebb más, eladásra kínált halastavak árára hagyatkozhattunk. Fontos azonban, hogy ezek - bár jelzésértékűek -, az eltérő körülmények miatt nem hasonlíthatók egy az egyben a két balatoni halastóhoz.
Várpalota mellett 49,9 millió forintért találtunk eladó 18 hektáros területet, mely nádast és halastavakat foglal magában. Ez megközelítőleg fele akkora terület, mint a földvári vagy a szárszói. Baranya megyében 41 hektárnyi szántót, rétet és erdőt hirdetnek háromhektáros halastóval hangsúlyozottan áron alul 500 forintért négyzetméterenként.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr631361298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gábornok 2009.09.05. 08:38:40

A vevő a B.K.V.(=Barátok Közösen Vagyonosodnak) lesz. Majd a Fidesz mindent felülvizsgál, elszámoltat, visszavesz, befizettet, felelősségre von, lecsuKATTat.
Megint csak tisztán az ügyvédek járnak majd jól. Más mindenki bukni fog rajta. Az állam, az önkormányzat, a közeli horgászérdek és a jövője, az általános közbizalom, és csak legutolsósorban a nevét adni kényszerülő kívülállónak feltüntetett, kiválasztott stróman. Holott a háttérben a szakterületet átfogóan, pontosan ismerő érdekérvényesítésben jártas kapcsolati tőkében dús (és befektetési) érdekek képviselői mozgatják a szálakat, dokumentumokat, bankjegyeket.
Itt tartunk, ez ma a korszellem.

gringo 2009.09.07. 12:24:56

Kíváncsi lennék, mi történne, ha kopogtatnék egy bőrönddel a kezemben, hogy megvenném 60 gurigáért a földvári halastavat. Szerintetek nekem odaadnák-e? Vagy előbb ismeretlenek megfenyegetnék a családomat-e?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.09.22. 16:31:33

Marcali mellet a bazinagy nagy víztározót már eladták.
süti beállítások módosítása