HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Hardcore szakmaiság III.- Tabuk nélkül a menyhalról

2009.11.16. 03:20 Yozuri Béla

A menyhal a rendszerváltás igazi hala. A Legvidámabb Barakkidők utáni horgásztavi pénzmosodák elműanyagtavasosdott horgászkultúrájából kiszakadni vágyú szűk réteg zsákmánya. Olyanoké, akik 3-4-5 halász KFT által birtokolt természetes vízi szakaszra sem átallanak megvenni a területi engedélyt, hogy a természet szétkúrt, lerabolt romjain (értsd: folyóink) télvíz idején este, a siker biztos tudatában, teljes szakrális kelléktárukkal megjelenve hódoljanak pacnipontymentes szenvedélyüknek.

A tipikus menyhalhorgász amatőr-profi somelier is egyben, mivel a menyhalmáj köztudottan a világ legfinomabb étele, ezért horgásszuk. (Itt nincs sport, ez bizony vérre megy.) El kell oszlatnom azt a tévhitet, miszerint a menyhal kiváló sporthal lenne a téli horgászatok alatt. Lófaszt. Kapása nagyjából olyan mint a kiéheztetett törpeharcsájé, egyszerűen ráeszi magát a horogra, tehát nem egy reflexpeca a megakasztása és a tipikusan 25deka-1kg súlyú állat nem produkál márnás-paducos kirohanásokat sem a megakasztás után, egyszerűen szépen kisétál a partra. Horgászatának sava-borsát élőhelyének megközelítése adja, imádja a mély, kövezéses folyószakaszokat, és a különböző műtárgyak mögötti gyorsabb folyasú vizeket, ezek általában nem az operetthorgászoknak megálmodott nádfedeles-fapados, bográcsállványos, gyöngykaviccsal leszórt pályák. És szinte kizárólag csak télen, és este akad a horogra.

Szakrális kellékek:

Ezalatt  a felszerelést, csalikat értem. Semmilyen különleges felszerelést nem igényel horgászata, botból jól bevált bármilyen finomabb folyóvízi fenekező bot, az ehhez szakirodalomban ajánlott 35/40-es 4/5/6/8 csapágyas orsón mindig is halálra röhögtem magam. Itt és most merjünk nagyok lenni, mondjuk ki :Tökmindegy, milyen az orsónk. (Van orsó nélküli megoldás is, évek óta dolgozom az alternatív menyhalazókészségen, ehhez Andor cimborámtól beszereztem 1db 7m-es izmosabb spiccbotot, amint bevetésre kerül, videoanyaggal is szolgálunk az új módszer megismertetéséhez.:-)) ) Ólom a pályához igazodik 20gr-100gr a tartomány, gyakorlatilag a pálcaólomtólkezdve a kanálólomig bármi leakad, ha olyan a meder. A legtöbb pálya márpedig olyan, ezért az ólmot marokszámra vegyük. Zsinórnak én 18-25-ös monofilt használok, a vékony zsinór jobban áll a sodrásban, ezért kedvelem. Horogból a kisebb süllőző, illetve a nagyobb keszegezőt használom, ez utóbbit a Dunán főleg akkor, ha az ultimate menyhalcsalit, a gébet is a helyszínen fogom gilisztával. A csalik. A menyhal húsevő. Top1 csali a halszelet, nálam a beles kárászszelet a favorit, ezt szorosan követi a helyben fogott gébszelet. Gilisztával is van esély, de már csontival is fogtam.

Helyszín:

Nagyobb folyóink, Duna, Tisza, Körös, stb, egyéni menyhalrekordomat (1kg5deka) pl. az Ipolyon fogtam. folyóinkon a mély, köves, de még meghorgászható helyek jöhetnek számításba. Egzotikumként vállaljuk be a műtárgyakat, Csepelen évekig adtuk a sört a Kvassay-zsilip alatti horgászhelyre belépéshez a portásnak, aki nem zárta be a kaput este ezért (aminek egyébként nyitva kellett volna lennie, dehát neki volt kulcsa, és használta is, ez amolyan poszkádárista gebines attitűd volt a portás részéről). De működik a Margit-sziget is, itt baromi jól lehet zavart okozni a gumis futópályán kocogó modernista, önmegvalósító, elitista csajok táborában egy egy jobb fogással, de már egy lazább gébszeletelésnél is erős közönségreakciókra számíthatunk. A Népszigeten most nem fenyegetnek minket a nyári süllőzések alatt rendszeresen a fűben dugó romantikázó párok, ezért ez a hely is ajánlható, vidéken pedig az első kocsmában megmondják az ultranyerő pályát. Hát ennyit a szakmaiságról, jöjjenek a képek a legutóbbi fogás utáni post-processingről...

A 49.5 dekás menyus a bontóaszalon. Gyengébb idegzetőek most hagyják el az oldalt. Az állatot ugyanis kibelezzük és megsütjük, ellentétben pl a BurgeKinggel, ahol a befizetett pénz azonnal sajtburgerré szublimál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kedvenc menyhalbontóasztalomon az állat.

Bontás után a részletek. Ajánlott figyelmet szentelni az óriás májnak, és haltejnek. Ezeket a részeket külön rituális szertartás keretében, rendszerint aznap éjjel megsütöm, és felzabálom elfogyasztom.

 A menyhalbelsőségekhez, (akárcsak pl. a libamájhoz)  remekül illik az édes Tokaji bor. A húsához már szívesebben fogyasztok rozét, vagy valamilyen barrique száraz fehérbort.

 

 Az étel fogyasztás előtt. A máj bundája ugyan kissé odaégett megkaramelizálódott, de ez semmit nem von le gasztronómiai értékéből. A borról még pár szót, neves internetes bulvárujságíró-szerkesztő, és amatőr horgásszakíró (aki bármikor tud 15 idézetet, vagy logikai ábrát akár Antos Zoltántól is) cimborám segített hozzá pár éve egy kisebb tétel Tokaji Szamorodnihoz, ez a palack valahogy megmaradt egészen mostanáig. Olyan frissnek tűnt, mintha 1-2 éves lett volna. Idén is beszerzek tőlük egy tételt, jól jön majd a menyhalmáj mellé...

 

 

12 komment

Címkék: duna tisza menyhal apácafúró csökös hágli természetes vizek eufrátesz

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr621527182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gringo 2009.11.16. 10:05:16

Jó poszt, nyomokban a Szálka hőskorát idézi.

Amúgy csodálkozom, hogy nem írtatok még a Tisza-tóról:

www.peca.hu/horgaszat/magazin/steg/tiszato_interju_az_uj_kezelovel/

www.peca.hu/hirek/meg_mindig_nyitott_a_kerdes/

Új idők szele, vagy csak az a bizonyos egy fecske, aki nem csinál nyarat?

Repity Gurgyó Jr 2009.11.16. 11:16:24

Affeébe köllött ezt ideirni, most mindenki menyhalexpertnek adja majd ki magát!? Nem is- merik Önök ott fent a Czenzura intézményét, pusztán politikai megfontolások alapján? Vagy mindegy, csak kattintsonak a népek?
A Szamorodni ügy engem is érdekel, mert nem oly régen vettem, de azt konkrétan ki kellett önteni, mert ihatatlan volt. Nem menyhalmájhoz volt szervírozva! Sajnos!

Yozuri Béla 2009.11.16. 21:07:01

Gringonak Tisza-tó ügyben. Ezekben a napokban dől el , vajon a MOHOSZ állománymentő halászata után a víz patak vagy desztillált víz tisztaságúvá válik a halállomány nagysága szempontjából, de az új tulajoknak sincs közük sem a fecskékhez, sem a nyárhoz.

Gurgyó, Szamorodni beszerzési ügyekben javaslom a posztkommunista borászatok teljes mellőzését.

mbw108 · http://mb-w108.atw.hu/ 2009.11.17. 16:13:40

Ez tetszett, végre igazi "Szálkás" írás.
Pedig a menyhal speciel annyira érdekel, mint nagymuttert a buszvezetés. De a napi mosolyt legalább kiadta, főleg a Margit szigetről szóló szakasz. És ez jó.

gábornok 2009.11.17. 21:50:07

Cegényke olyan commorkásan néz, mintha nem igazán vígasztalná a szamorodniban bekövetkezendő transzmutációja.. :-(

Az írás maga rövid, tömör, de ízletes.
Jó.

gábornok 2009.11.17. 21:56:54

Hoppá! A kis aperitif, a kis leves, a kis évszakhelyes köret hozzá, meg a mézes-baracklekváros-diós-mogyorós süti lemaradt.. meg a kávé. A horgászportálos képfeltöltésről, mit megkoronázásról nem is szólvást! :-)

Horgos Eszter · http://tamadohattyu.blog.hu/ 2009.12.16. 09:20:36

Nagy álmom a menyhalazás. Igazából persze gőzöm nincs, hol keressem őket, az éves jegyem az Óbuda-szakaszra érvényes, a Pünkösdfürdőtől az Ipoly torkolatáig. Horányban rendelkezem infrastruktúrával, de nem horgászom régóta. Végtelenül hálás lennék, ha valaki adna egy tippet! :)

Kocapecas 2009.12.20. 17:35:22

A francba még sohasem fogtam menyhalat. Ez már így marad vajon? Nagyon hideg van. (Persze kényelmesebb a jó meleg szobában a TV előtt dögleni mi?)

Yozuri Béla 2009.12.21. 10:34:35

Jól látod Kocapecás, a szobában, TV előtt ülve még a legnagyobb menyhalhorgászoknak sem volt kapásuk...:-)

Seneca 2010.01.17. 11:15:27

Yozuri Béla... megint sziporkáztál, az írás fantasztikus Megkérdezném : közölhetjük a cikket a horgaszat.hu szerény hasábján ? Természetesen forrásmegjelölés mellett.
Baráti üdvözlettel.

Yozuri Béla 2010.01.22. 13:39:51

Seneca, persze, semmi akadálya.

Üdv, görbüljön a menyhalazópálca!:-)

halak · http://millenium.blog.hu 2010.01.23. 16:43:05

A halak dicsőségére : Ámen.