A menyhal a rendszerváltás igazi hala. A Legvidámabb Barakkidők utáni horgásztavi pénzmosodák elműanyagtavasosdott horgászkultúrájából kiszakadni vágyú szűk réteg zsákmánya. Olyanoké, akik 3-4-5 halász KFT által birtokolt természetes vízi szakaszra sem átallanak megvenni a területi engedélyt, hogy a természet szétkúrt, lerabolt romjain (értsd: folyóink) télvíz idején este, a siker biztos tudatában, teljes szakrális kelléktárukkal megjelenve hódoljanak pacnipontymentes szenvedélyüknek.
A tipikus menyhalhorgász amatőr-profi somelier is egyben, mivel a menyhalmáj köztudottan a világ legfinomabb étele, ezért horgásszuk. (Itt nincs sport, ez bizony vérre megy.) El kell oszlatnom azt a tévhitet, miszerint a menyhal kiváló sporthal lenne a téli horgászatok alatt. Lófaszt. Kapása nagyjából olyan mint a kiéheztetett törpeharcsájé, egyszerűen ráeszi magát a horogra, tehát nem egy reflexpeca a megakasztása és a tipikusan 25deka-1kg súlyú állat nem produkál márnás-paducos kirohanásokat sem a megakasztás után, egyszerűen szépen kisétál a partra. Horgászatának sava-borsát élőhelyének megközelítése adja, imádja a mély, kövezéses folyószakaszokat, és a különböző műtárgyak mögötti gyorsabb folyasú vizeket, ezek általában nem az operetthorgászoknak megálmodott nádfedeles-fapados, bográcsállványos, gyöngykaviccsal leszórt pályák. És szinte kizárólag csak télen, és este akad a horogra.
Szakrális kellékek:
Ezalatt a felszerelést, csalikat értem. Semmilyen különleges felszerelést nem igényel horgászata, botból jól bevált bármilyen finomabb folyóvízi fenekező bot, az ehhez szakirodalomban ajánlott 35/40-es 4/5/6/8 csapágyas orsón mindig is halálra röhögtem magam. Itt és most merjünk nagyok lenni, mondjuk ki :Tökmindegy, milyen az orsónk. (Van orsó nélküli megoldás is, évek óta dolgozom az alternatív menyhalazókészségen, ehhez Andor cimborámtól beszereztem 1db 7m-es izmosabb spiccbotot, amint bevetésre kerül, videoanyaggal is szolgálunk az új módszer megismertetéséhez.:-)) ) Ólom a pályához igazodik 20gr-100gr a tartomány, gyakorlatilag a pálcaólomtólkezdve a kanálólomig bármi leakad, ha olyan a meder. A legtöbb pálya márpedig olyan, ezért az ólmot marokszámra vegyük. Zsinórnak én 18-25-ös monofilt használok, a vékony zsinór jobban áll a sodrásban, ezért kedvelem. Horogból a kisebb süllőző, illetve a nagyobb keszegezőt használom, ez utóbbit a Dunán főleg akkor, ha az ultimate menyhalcsalit, a gébet is a helyszínen fogom gilisztával. A csalik. A menyhal húsevő. Top1 csali a halszelet, nálam a beles kárászszelet a favorit, ezt szorosan követi a helyben fogott gébszelet. Gilisztával is van esély, de már csontival is fogtam.
Helyszín:
Nagyobb folyóink, Duna, Tisza, Körös, stb, egyéni menyhalrekordomat (1kg5deka) pl. az Ipolyon fogtam. folyóinkon a mély, köves, de még meghorgászható helyek jöhetnek számításba. Egzotikumként vállaljuk be a műtárgyakat, Csepelen évekig adtuk a sört a Kvassay-zsilip alatti horgászhelyre belépéshez a portásnak, aki nem zárta be a kaput este ezért (aminek egyébként nyitva kellett volna lennie, dehát neki volt kulcsa, és használta is, ez amolyan poszkádárista gebines attitűd volt a portás részéről). De működik a Margit-sziget is, itt baromi jól lehet zavart okozni a gumis futópályán kocogó modernista, önmegvalósító, elitista csajok táborában egy egy jobb fogással, de már egy lazább gébszeletelésnél is erős közönségreakciókra számíthatunk. A Népszigeten most nem fenyegetnek minket a nyári süllőzések alatt rendszeresen a fűben dugó romantikázó párok, ezért ez a hely is ajánlható, vidéken pedig az első kocsmában megmondják az ultranyerő pályát. Hát ennyit a szakmaiságról, jöjjenek a képek a legutóbbi fogás utáni post-processingről...
A 49.5 dekás menyus a bontóaszalon. Gyengébb idegzetőek most hagyják el az oldalt. Az állatot ugyanis kibelezzük és megsütjük, ellentétben pl a BurgeKinggel, ahol a befizetett pénz azonnal sajtburgerré szublimál.
A kedvenc menyhalbontóasztalomon az állat.
Bontás után a részletek. Ajánlott figyelmet szentelni az óriás májnak, és haltejnek. Ezeket a részeket külön rituális szertartás keretében, rendszerint aznap éjjel megsütöm, és felzabálom elfogyasztom.
A menyhalbelsőségekhez, (akárcsak pl. a libamájhoz) remekül illik az édes Tokaji bor. A húsához már szívesebben fogyasztok rozét, vagy valamilyen barrique száraz fehérbort.
Az étel fogyasztás előtt. A máj bundája ugyan kissé odaégett megkaramelizálódott, de ez semmit nem von le gasztronómiai értékéből. A borról még pár szót, neves internetes bulvárujságíró-szerkesztő, és amatőr horgásszakíró (aki bármikor tud 15 idézetet, vagy logikai ábrát akár Antos Zoltántól is) cimborám segített hozzá pár éve egy kisebb tétel Tokaji Szamorodnihoz, ez a palack valahogy megmaradt egészen mostanáig. Olyan frissnek tűnt, mintha 1-2 éves lett volna. Idén is beszerzek tőlük egy tételt, jól jön majd a menyhalmáj mellé...