HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

A Nagy Túlélési Verseny

2009.11.23. 19:25 Yozuri Béla

Kubai Kommunista Párt - MOHOSZ 1:2

Kezdhetnénk a beszámolót a November 13.-i MOHOSZ tisztújító közgyűlés után, bár a két csapat nem egymás ellen mérkőzik ugyan, mindegyik a saját térfelén küzd, de van közös nevező; - ezidáig mindketten a kor, haladás, az ésszerűség és egyéb jobb létformák ellen.

Azt hiszem az Észak-Koreaiak lesznek ebben a versenyben a világbajnokok, ha egyszer megrendezik a Kommunista szervezetek a balfék VB-t, de egy dobogós helyezés még kijárhat a MOHOSZ-nak is. Az ország legnagyobb taglétszámú egyesületéről van szó (kb. 338 ezer taggal) , hatalmas élővízi természeti kincs hasznosítójáról. Természetes vizeink vízkezelői joga meghatározott időre kerül a vízkezelőkhöz, tipikusan horgászegyesületekhez, a legtöbb horgászegyesület pedig MOHOSZ tag. Egy adott víz kezelői joga azonban nem örök időre szól, időről időre pályázni kell rá, így fordulhatott elő, hogy pl. az ország egyik legnagyobb horgászkezelésű vize, a Tisza-tó kikerült a MOHOSZ gondnoksága alól. Alapjában véve pedig jó dolog lenne egy Országos horgásszervezet megléte, az összehangolt környezetvédelni, halegészségügyi, EU-s pályázati munka mellett az egyszeri horgásznak is jó, ha olyan területi jegyet válthat, amivel az egész ország területén jogosult a nem műanyag tavakban horgászni. Ennek az illúziónak (sosem volt így) mára vége van.

A miértekről lehetne itt hosszan írni (írtunk is már). A Tisza-tó kapcsán pl. a MOHOSZ talán egyetlen közismert vízkezelői minőségben tett intézkedéséről, a híres Őszi Állománymentő Halászatról, ami nagyjából a helyi és országos tisztségviselők téli süllőellátmányát volt hívatva biztosítani, vagy aktív döntés-előkészítőként megengedte, hogy a természetesvízi halászat (nem tengerben) mint létező (tehát nem kihalt, mint pl. a mammutvadászat) fogalom bekerüljön Magyarország EU-s halászati jövőképébe, (tudtunkkal Európában egyedüliként, máshol a halászatot a vízrablás helyett halastavakban támogatják) de még hosszan sorolhatnám...

Egy MOHOSZ-tól szokatlan dolog történt azonban november 13.-án. Csécs Sándor lett az egyik alelnök. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke sok éve külön utakon jár. A Vas megyei hírek sosem szólnak össznépi állománymentő halászatokról, hanem sokkal inkább holt vizek újjáélesztéséről, fenékküszöb építésekről, újabb tanösvényekről és egyéb horgászcélú fejlesztésekről. A szomszédos Burgenlandról is sokan oda járnak horgászni a sporthorgászatot kedvelők, ami nem csak a jobb fogásoknak köszönhető, hanem annak a ténynek is, hogy Ausztriában is a vízkezelői koncessziók el kerültek a helyi horgászegyesületektől (többnyire olyan Délszláv "háborús veteránokhoz", akik egy Hága környéki börtön helyett a pihenés eme aktívabb módját választották) Könnyen a víznélküli egyesület sorsára juthat a MOHOSZ is, akár már 2014-ben, hacsak az új halászfelszerelésre EU-s pénzből pályázók mellett nem kezd el ő is a vagyonfelélés helyett beruházni a vízi vagyonba. Ehhez olyan szakember állt melléjük, aki képes megegyezni egy jó halas projekt érdekében mind a Vízügyesekkel, mint pedig a természetvédőkkel. A magyar valóságot ismerve ez kiemelkedő képességekre utal.

Ha ezt nem teszi, az öregfiúk az utolsó fellegvár, a Dinnyési MOHOSZ élménykombinát stégjéről lógatják majd a lábukat (ahonnan alkalomadtán az Osztrák turistákat viszi a halőr a természetvédelmi területre bérhorgászni) , és Hunyadi Attila legendákat mesélnek egymásnak a nagy kékfarkúról, esetleg a Nagy Nemzeti Igazmondó szavait mantrázzák egymásnak: "Elkúrtuk... Nem kicsit, nagyon..."

Az új időknek drukkolok. Mármint, hogy eljönnek. Szerintem hagyni kéne ezt a ki a legnagyobb balfék VB-t elúszni, és horgászvizeket építeni. Mindenki szépen kitüntetéssel menjen nyugdíjba, aki nem akar építeni (dr Késmárki István leköszönő alelnök is megkapta a kiváló dolgozó kitüntetést) És halakat a vizekbe, nem állománymentő halászokat, őket a saját halastavaikba vonóhálózni, fenékhorgozni, szigonyozni, amihez kedvük van...

8 komment

Címkék: kuba mohosz kommunisták fokgazdálkodás apácafúró csökös hágli hunyady attila

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr251546198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gringo 2009.11.24. 10:12:57

A lényeget kihagytad: a túlélési verseny abszolút győztese a Tisza-tó elvesztése ellenére 5 évre újraválasztott dr. Szabó Imre elnök, aki a ráckevei szövetség elnöke ellen nyert a titkos szavazáson. Az RDHSz elnök amúgy a jelenlegi vezetés egyik legnagyobb kritikusa.

Carpio 2009.11.24. 15:56:49

Tudom, hogy a pálya mellől könnyű kiabálni, de én azt látom, hogy kezd elmenni a hajó.
A horgászkezelésü vizek ügye egy olyan sarkalatos turisztikai lehetőség amire
most kellene karakteres összegeket költeni,
most kellene megteremteni, újrateremteni egy nagy volumenű turisztikai, természetvédelmi iparágat. (iparág,de nemhalászati!!! hanem horgászati)
Ennyi regisztrált horgász esetén lehet(ne) csodát tenni.

Ha pedig nem jön össze a 2014-es hosszabbítás, akkor majd lehet nézelődni, a sok "magánterület" között...
és azt nem mindenki fogja szeretni...

gábornok 2009.12.07. 23:13:26

Nagy Katyvasz van a Tisza-tó örül jogi szempontból, zavaros a helyzet. Még a mai Népszabi is megírta.. :-)
Miért lett minden így, cui prodest???

Adrian Mole 2009.12.12. 10:01:14

@Carpio:
Részben igazad van, de a többszázezer regisztrált horgász például (és tényleg tisztelet a kivételnek) 90% felett amúrt, ezüstkárászt (és persze pontyot) akar (!) fogni - nekik pont jó a magánterület. Például ha nincs ellenőrzés, hasonló %-ban járnak tilosban - nem feltétlenül módszer, vagy halelvitel szempontjából (abból is), hanem szemetelés, halakkal való bánásmód (nem C&R-re utalok!) miatt.
Ahogy a kínai bölcs mondta: "finggal nem lehet tojást festeni".

Carpio 2009.12.12. 17:03:43

@Adrian Mole: Igazad van, kell az ellenőrzés is, tulajdonosi szemlélet is. Én csak attól félek (2 db közhely következik):
1.Sok bamba közt elvész a gyermek.
2.Kiöntjük szegény gyereket fürdővizestül.

Valakinek kell ellenőrizni, csak jó lenne tudni, hogy ki lesz az?

A magánterülettel csak akkor van bajom, ha az kerítést, kisajátítást jelent. (lásd Ausztria).

Horgos Eszter · http://tamadohattyu.blog.hu/ 2009.12.16. 09:14:07

Hát igen, ez a MOHOSZ eléggé hasonlít a munkáspárti lakossági fórumhoz. Amúgy meg torkoljanak be tövig egy bálnát, hogy decemberben már sehol sincs napijegy.

Kocapecás 2010.01.21. 11:47:44

Azért érdekes a Tisza-tó körüli helyzet, mert ezen évre a Sikeres Sporthorgászban megjelent közlemény szerint csak a környező önkormányzatok által összegründolt egyesület jogosult kiadni a területi jegyeket, amit az FVM is alátámaszt. Míg a Magyar Horgászban megjelentetett közleményben a MOHOSZ szerint továbbra is ők jogosultak erre. A Bíróság meg kb. hat éve képtelen dönteni az ügyben és az eljárás, eljárások még mindig első fokon toporognak. Vegyen a hülye horgász mindkét egyesülettől területi jegyet, hogy meg ne büntessék. Érdemi vízkezelést, haltelapítést meg úgysem lát egyik oldalról sem. Csak a rabsicok meg az álommány kimentő halászok tevékenykedhetnek nyugodtan. Csoda, hogy még látni egyáltalán halat a vízben. De majd elmúlik az is.
süti beállítások módosítása