HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Erőszakmentes halászirtás?

2008.01.24. 11:01 csiró géza

"Baloldalon a 4-5. borda közé, fölfelé kell szúrni.Halk és gyors megoldás."
Válaszolta K.D., az átlagnál vélhetően jobb anatómiai ismeretekkel rendelkező Pest környéki kereskedő-vállalkozó arra a kérdésre, hogyan oldaná meg a vizek halászati és horgászkezelése között fennálló több évtizedes konfliktushelyzetet, de az intonációból sejtettük, hogy még a légynek sem tudna nulla THM-es áruhitelt ajánlani.

A Szálka oldalát régóta szúrta a kíváncsiság, hogy vajon a horgászok - azon kívül, hogy gyakran hangot adnak nagyfokú elégedetlenségüknek -, a rezgőspicc bámulása közben törik-e a fejüket a megnyugtatónak tűnő megoldáson.
Ezért felkötöttük a (kör)kérdezőbiztost, és úgy öreg balin módjára nekiiramodtunk a vízpartnak.

Nem okozott különösebb meglepetést, hogy a válaszok a lehetséges emberi reakciók teljes palettáját kitöltötték: volt, aki a 12-es vadászpuskában látná a megoldás huzagolatlan csövű, sörétes kulcsát, néhányan pedig már egyre inkább a szomszédos országokba „átugorva” költik halfogásra szánt diszkrecionális jövedelmüket.
Abban viszont nem tapasztaltunk különbséget, hogy a vizek szerelmesei inkább ítélik jelen szituációt reménytelennek, mintsem megoldhatónak.

Talán ezért is történt, hogy zavarba jöttünk, mikor a témával kapcsolatban beszédbe elegyedtünk EJ-vel, az utolsó hamisítatlan vízparti polihisztorok egyikével, aki már számtalanszor bizonyította a Szálkának rátermettségét, és most is egy igen frappáns ötletet javasolt, ihletet merítve a vadgazdálkodás analógiájából:

"A vadgazdálkodás a vadászati jog átengedésével a területi vadásztársaságok feladata.
Ahol a föld, vagy erdőtulajdonos nem mond le a vadászati jogról, ott nem szabad vadászni, csak a tulajdonos teheti, ha minden egyéb engedélye megvan erre.

Halgazdálkodás is lehetne akár a vadgazdálkodás mintájára, ha az állam a horgászegyesületek, és nem a MOHOSZ számára adná át a gazdálkodás jogát.
Semmi szükség a MOHOSZ-vízfejre, az egyesületek pályáznának a vízre, a versenyeket is le tudnák a MOHOSZ nélkül zongorázni.

Eleve nonszensz, hogy a területi engedélyt a halászcég adja ki, és mellette lehúzza a vizet, amikor csak akarja, a telepítéseket meg alig érezni.


Ha állománymentésre van szükség, legyen ott a környezetvédelemtől hatósági ember, és kövesse végig, hova került a hal. Mondjuk legjobb, ha a kiöntésből a folyóba kerül."

Még fel sem ocsúdtunk teljesen őszinte ámulatunkból, máris tovább folytatta egy gyakorlati - de sajnos nem magyarországi - példával, melynek hallgatása közben a legfeneketlenebb dunai kutyornál is mélyebb sóvárgást éreztünk:

"Montenegro meg Albánia között van a Skadarsko-jezero, Balatonnál nagyobb tó, évek óta nem halásszák, bár a dobóháló, meg az emelőkaros 4m2-es háló megengedett, de se villany, meg más kisszerszám, vagy vonóháló nincsen.
Egyfeszt horgásznak rajta, és eredményesen, nagyon szép hely."

A Délnyugat-Balkánra irigykedve értünk O.I-hez, a közép-tiszai horgászhoz, akibe egy rövid időre három E.J. is költözött:

"A vízhasznosítási pályázat kiírásában meg van tiltva a természetes víz halászata (de ezt maximum a folyókra tudom elképzelni reálisan, mert állóvizeken "állománymentést" nem hiszem, hogy megtiltanák). Erre a célra el tudom képzelni az aláírásgyűjtést, ezt valószínű, hogy a horgászboltosokkal kézen fogva lehetne kivitelezni."

Már éppen megköszöntük volna a konstruktív javaslatot, amikor előrukkol egy második ötlettel is:

"Horgász-turisztikai célú KHT-t (vagy valami hasonlót) kell alapítani horgász egyesületek, horgászboltok közreműködésével, és megnyerni a hasznosítást. Ennek érdekes példája a TT (Tisza-tó, a szerk.), amit nem a MOHOSZ nyert meg, de mégis az övé."

Gyermeki kíváncsisággal hallgattuk a tiszai homokgödrök szakavatott ismerőjét, aki ezután olyan utópisztikusnak tűnő tervjavaslattal állt elő, amely a teljes magyar szociálpszichológus-társadalmat paradigmaváltásra kényszerítené.
Felhívjuk a figyelmet a közvetlen kihalás szélén álló „belátja” szóra.

"A hasznosító belátja, hogy a horgászokból van a legnagyobb haszna, és csak horgásztat. Ez nem valószínű, mert a haszon csak akkor nagyobb, ha a horgásztatást nem csak a jegy eladására korlátozzuk. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy a horgásztanyák, panziók leadnak a hasznukból a vízkezelőnek, amiért az nem halászik a vízen."


Az ötletbörze kiértékelését teljes egászében az olvasóra bízzuk, és kérjük, ne habozzanak Rába módjára véleményüket megosztani velünk!

1 komment

Címkék: mohosz aláírásgyűjtés vízgazdálkodás horgászkezelés halászat természetes vizek vízhasznosítás vadgazdálkodás kisszerszám vonóháló kutyor horgászbolt környezetvédelmi hatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr66309752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.01.24. 19:53:35

Nem akarom én a halászokat a legnagyobb kisebbséghez hasonlítgatni, de az ilyen megkülönböztetett, gyűjtögető, ingyenélő népséggel tele van az összes törpöm.
Most jövök közgyűlésről, elvileg ugye ilyenkor van beszámoló a múlt évről, de aszongyaja zelnök, hogy napirenden kívül nagyon örül, hogy sokan eljöttek, mert bejelenti, hogy megállapodott a halászokkal, a tavaszi zöldár után mentett halat átvesszük és az egyesület vizébe (4 hektár csónakázótó, a strand lecserélt vize tölti fel) telepítjük.
Mondom, ember, nincs egy hónapja, mikor új vezetőséget választottunk, azért lettél elnök waze, mert megegyeztünk, hogy nem lesz halasítási hozzájárulás, most meg 6 rugót az aktívaktól, az ifi-nyugdíjas-fogyatékos csapattól meg 2 rugót akarsz beszedni, hát nem vagy magadnál. Persze egyből melléállt két visszhang, hogy könnyen beszélnek egyesek, akik akárhová elbírnak menni horgászódni, de a zeccerű horgász csak a tóra bír járni, mert nem fussa benzinre. Mondom nekik, faszok, hát halasításra meg lesz pénzetek, oszt úgyis kiszedik a cigányok, mert sekély a víz, be se fagy télen se, mert termálvíz, eddig is mindig két nap alatt kiszedték, dobóhálóval, meg lyukasaljú kassal, idióták.
Végül rendkívüli vezetőségit rögtönöztünk, és 6:3 arányban leszavaztuk a javaslatot, a többi napirendet megse vártam.
De a rádióban, meg a piaci hangosbemondóban egy hónapig ismételtetem, meg a városi tévében, a fene a halász jódolgát.
süti beállítások módosítása