HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

"Holt Sió bérleményből kivett halbárka - 1931. május hava"

2008.04.25. 05:22 ekkerjoz


1931.


Amerikában félidős a válság, éppen a nagy bankok vannak soron, Al Caponet sikerül lecsukni, meghal Thomas Alva Edison, Gábor Dénes plazmajelenségek vizsgálatával kezd foglalkozni. Megszületik Mihail Szergejevics Gorbacsov.
Lipcsében Bíró László József bemutatja a golyóstollat, Matuska felrobbantja a sínt Biatorbágyon. Hamburgban a jobboldali pártok választásai szövetséget kötnek.
Szent-Györgyi Albert tanszékvezető lesz a szegedi egyetemen, megjelenik József Attila, "Döntsd a tőkét, ne síránkozz!" című kötete. Egy kg arany 4000 pengőt ért, egy építészmérnök éves fizetését. Napszámos két pengőt keresett egy nap, gyári  szakmunkás órabére majdnem egy pengő volt. Maxim Gorkij Sorrentóból visszaköltözik a Szovjetúnióba. Spanyolország államformája köztársaság lesz.
Megszületett James Dean és Latinovits Zoltán, elhunyt Klebelsberg Kuno és Kandó Kálmán. Leforgatják az első magyar hangosfilmet, a Kék Bálványt.
A nagycsaládos szülők keresztapának kérik fel Horthy Miklós kormányzót, tizedikként született gyermekükhöz.
Endresz György főpilóta, és Magyar Sándor átrepülik az Atlanti- óceánt "Justice for Hungary" gépükkel.

Ez csak kis töredéke az 1931. évben történt eseményeknek.

A fotókon a történelemből szerencsére semmi nem látszik. Minden kép egy ellopott pillanatot hordoz, haltartót vizsgáló, csónakban evező, hajtás után pihenő polgárokkal.
Amennyire sokat adtak a megjelenésre, a viseletre, olyan kevés figyelmet vetnek a fényképészre. Ma is ilyen nyugodt, vízparti idillt kellene fotózni, távol a nyálkától és a  kommunistáktól.

A képeket Futballistafeleség (a Szálka weblogot rendszeresen olvasó barátunk, Orsi) küldte. Régi családi fotók között lelte föl, és a hátoldalra írt cím miatt rögtön ránk gondolt. Köszönjük.

22 komment

Címkék: természetvédelem horgászat fokgazdálkodás csökös hágli természetes vizek vadgazdálkodás horgász múzeum sió holtág

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr36430048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harmincas 2008.04.25. 08:24:54

1. Hol vannak ma a kommunisták? Érdekel még valakit a szavak valódi jelentése? Nézd már meg a definíciót a szótárban...

2. De szép is volt az a jó kis személyi kultusz, amikor a tizedik gyerek keresztapjaként Horthy kormányzót kérték fel, ugye?

molekula 2008.04.25. 08:38:24

harmincas 2008.04.25. 08:24:54

"Személyi kultusz" kifejezés a "szótárban".

"A kifejezést először Nyikita Hruscsov, a Szovjetunió Kommunista Pártja főtitkára használta az 1956-ban megrendezett huszadik pártkongresszuson, egy Sztálinról folytatott értekezés során."

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.04.25. 08:50:48

Ilyen halbárkákat még láttam a Tiszán gyermekromban, nagyobbakat is.
A Horthy-korszakot meg nem a mai szempontok szerint kéne értékelni, pl akkoriban az USA-ban a feketéknek még igencsak kuss volt.

dixi 2008.04.25. 09:06:35

kedves ekkerjoz, mindig örömmel olvasom hangulatos írásaidat de az eddig olvasottak alapján "távol a ...kommunistáktól" felütést nem tudom értelmezni.
megtennéd, hogy kontextusba helyezetd lelkes olvasóid számára?

molekula 2008.04.25. 09:22:38

dixi

Szerintem arra értette, hogy akkor még nem volt kommunizmus, nem tették tönkre a birtokokat.
Téeszesítés után nem készültek volna ilyen képek.

gringo 2008.04.25. 09:34:25

Mostanában többen felvetették, hogy mit értenek itten "kommunizmus" alatt. Engedjétek meg, hogy Ekkerjoz-ék helyett válaszoljak!

A kommunizmus itteni értelmezésben egy gyűjtőszó az alábbiakra:
- Emberi hülyeség
- Lopás, kizsákmányolás, hazugság
- Természetrombolás
- Értelmetlen, vízfejű közhivatalok alkalmatlan vezetőkkel (pl. MOHOSZ, MLSZ, MÁV...) stb.

A fentiekből kiderülhet, hogy a "vízparti kommunizmus" itt bizony POLITIKAI OLDALTÓL FÜGGETLEN fogalom.

Nna. Lehet köpködni.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.04.25. 09:38:20

Hangulatos képek és szöveg. Élvezetes poszt. Köszönöm.

gringo,

nem köpködni lehet, hanem egyetérteni veled.

csiró géza · http://szalka.blog.hu/ 2008.04.25. 09:45:51

technikai problémák miatt mint transzponder, én:

*>A Szálka blog mottója:

"Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás.
Ébredő horgászok a halászat, a Mohosz és a többi kommunisták ellen."

Részletek később.

csiró géza · http://szalka.blog.hu/ 2008.04.25. 09:49:05

Na itt valami technikai eördögh búvik.
Te:hát

Részletek később.**

*Kösz. EJ

gringo 2008.04.25. 09:53:58

Géza, tényleg kéne egy magyarázó poszt, mert itt bizony sokan el vannak tévedve.

dixi 2008.04.25. 10:41:15

Részemről megértettem.
Csakhát egyrészt a ma valóságában élek(lünk) ami azért meghatározza a tudatot (kommunistázás, fasisztázás és egyéb vicces tartalom nélküli gyűlölködő címkézések), másrészt ezt és ekkerjoz blogját is azért szeretem mert fontos/jó dolgokról és főleg józanul politikamentesen értekezik, harmadrészt meg az elmúlt 20 év "Hatalmasai" világnézetre való tekintet nélkül erősen dolgoznak azért, hogy a komenistákhoz mérhető súlyú károkat okozzanak azokban a dolgokban amiket még lehetne szeretni, vállalni ebben a szétfoszlott országban.

ekkerjoz 2008.04.25. 10:43:21

Kedves hozzászólók, sajnos idáig valamiért nem engedett belépni az IndaPass, ezért csak most tudok válaszolni.
Jelenleg a vízpartokon, a vízkezelésben, a halgazdálkodásban olyan jelenségek tapasztalhatóak, amelyek a diktatúrában voltak jellemzőek. Önhatalmú vízkezelők, idióta vízfejjel terhelt horgász tömegszervezet, hatóságot játszó halászok, nagyon drága területi engedélyek, jelentős korlátozásokkal, pazarló tervgazdálkodást idéző, cizellált telepítési és halmentési statisztikák, rengeteg duma éhgyomorra.
Ez szerintem a megtestesült vízparti kommunizmus, mindenképpen arra az időszakra emlékeztet, mikor áruhiány miatt csak elosztás működött, hiába volt valakinek autóra pénze, öt-hat évet kellett várnia, sorban állva. Most a horgászat élményére várunk, sok pénzt fizetünk, és nagyokat csalódunk hal híján.
Másrészről a Mohosz szinte az egyetlen tömegszervezet, ami átvészelte a rendszerváltást, és átörökítette szervezeti-hatalmi struktúráját.
Ezekből vagyon elegem.
Ha nem ragadunk le egy-egy szónál, és elolvassuk a Szálka mottóját, nincs szükség ilyen magyarázatokra.

Üdv:EJ

ekkerjoz 2008.04.25. 10:59:02

A post viszont egyelőre nem erről szól, hanem egy hetvenhét évvel korábbi világról, olyan emberekről, akik miatt vagyunk, akik vagyunk.

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.04.25. 11:24:21

Természetesen mindenki arra asszociál akár kép, akár írás alapján, amire akar, bár nekem mást jelentenek a képek.
Mindegyiken látható a Dédapám, kedvenc időtöltései közepette. Ritka jó ember volt, ezek a kedvtelései sem a munkája, sem a családja rovására nem mentek. Családi beszámolók és dokumentumok (írtam is róla) alapján mondhatom, boldog ember volt, minden történelmi sorscsapás ellenére.
Legjobban az első kép hangulata tetszik: a két barát kifogástalan öltözékben vizsgálja a halbárkát, egyikük kalapja a földön pihen...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.04.25. 13:47:45

Igen, ez az öltözék dolog nagyon sokat elmond.
Én is foglalkozom hasonló dolgokkal. Elég csak megnézni ezt a baráti társaságot, vagy egy vadászó társaságot mondjuk pont így a '30-as évekből. Aztán érdemes mellétenni egy olyan fotót, amely mondjuk a hatvanas években készült halászó-vadászó baráti társaságokról, ill. mondjuk úgy elvtársakról.
Rögtön látni fogjuk a különbségeket. Az egyenes tartású embereket felválltják a slampos prolik (senkit nem akarok sértegetni, ezek tények!) Aztán a bricsesz nadrágot felválltják a MN típusú nadrágok, a finom lóden anyagok helyébe pedig ótvar mikádók, meg egyéb primitív ruházatok lépnek. Ja és persze cigarettacsikkel a szájban emeljük a sörétest a vadkacsára.
Na most erre azt mondom, hogy nézzük meg az osztrákokat, vagy a németeket, ahol a mai napig megtisztelik azzal az állatokat meg az erdőt, hogy finom lóden ruhákban mennek ki az erdőre, nem pedig tereptarka ruhákban, meg kibolyhosodott mackószerelésekben. Itt tartunk manapság és semmi jóra nem számíthatunk a jövőben sem.

És ebben sincs politika, ez a mi kis rögvalóságunk.

ps.: egyébként meg nem szeretem a vadászatot.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.04.25. 13:49:31

Ja bocs, még egy fontos! A kalap helyébe a micisapka lép.

gringo 2008.04.26. 09:57:58

A zárolás tényleg nem volt szerencsés.
Azt hittem, a Szálka az utolsó hely, ahol ez előfordulhat...

ekkerjoz 2008.04.26. 10:00:04

Üdv Gringo, nem az első eset volt, és lehet, hogy nem is az utolsó.

bomi 2008.04.27. 07:00:38

Nagyon jó hangulatú kis írás, mint azt már ekkerjoztól megszoktuk; jó ötlet volt a képeket a megörökítés évének történelmi kontextusába helyezni, így talán kicsit jobban megértjük, hogy ezek a pillanatok mikor (és hol) örökíttettek meg. A képek is nagyon jók, hangulatosak, köszönet érte futballistafeleségnek.
Viszont kiábrándító és elszomorító volt olvasni mindjárt az első hozzászólót; reflektálása sajnos nagyon jellemző a mai közállapotokra és közgondolkodásra...

Csaszi_64 2008.04.27. 10:27:00

Hal-i Gringo! Nagyon yóóól összefoglaltad a "vízparty kommunizmus" fogalmát! Grat! :-D
süti beállítások módosítása