HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

A kapitalizmustól több hal lesz a tengerben

2008.09.24. 12:56 szily


A piaci módszerek nem csak arra jók, hogy az amatőr lovaspólónak állandó utánpótlásbázist teremtsenek sikeres befektetési bankárok formájában. Hanem például arra is, hogy ne pusztuljanak ki a halak a tengerből. Aki tud angolul, olvassa el ezt a príma cikket a legutóbbi Economistban. Arról szól, hogy azokon a halászterületeken, ahol nem a hagyományos kvótarendszer működik, hanem egyfajta részvényeket bocsátottak ki a halászoknak, megszünt a fogás világszerte jellemző csökkenése. A régi módszer az, hogy megszabnak egy kvótát, miszerint az adott évben x tonna laposhal fogható ki az adott vízterületen. Mindenki annyit fog, amennyit bír, mindenki zsákmányát lemérik a parton, aztán, amikor elérték a limitet, vége a szezonnak. Ez a módszer oda vezetett, hogy a halászok egyre brutálisabban környezetkárosító eszközökkel próbálták kifogni a többiek elől a halat és nem volt ritka, hogy konkrétan meggyilkolták egymást.

A beteges tempójú harácsolás miatt az alaszkai laposhalszezon például 3, azaz három napig tartott, ennyi idő alatt kimerítették a kvótát. A perverz módszer persze azzal járt, hogy a laposhal ára a "szezon" végén töredékére zuhant, hiszen a készletek egyszerre zúdultak a piacra.

Az alternatív módszer lényege, hogy az éves kvótát szétosztják a terület halászai között részvényszerű papírok, úgynevezett ITQ-k formájában. Ezekkel kereskedni is lehet. Az eredmény? Mivel eleve "övék" a hal, a halászok leszoktak a rablásról, sőt gyakran előfordul, hogy ki sem merítik a nekik jogosan járó keretet, mert ha az állomány gyorsabban regenerálódik, az ő részvényük értéke is felmegy. Azon a területen, ahol a szezon 3 napig tartott, ma már 8 hónapon át halásznak, ami értelemszerűen kíméli a vizet. Aki többet akar fogni, az nem pusztít, hanem részvényt vesz a többiektől. Aki még ennél is többet akar tudni a témáról, olvassa el az eredeti cikket.


 

1 komment

Címkék: kapitalizmus halászat

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr37679147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XiX 2008.09.24. 14:38:06

A kvóta mindaddig jól fog müködni amig 1 azaz 1 monopolhelyzetű halász(társaság) NEM lesz.
A kvóta mindaddig jól fog müködni amig 1 azaz 1 monopolhelyzetű kapitalista kezében NEM kerül.

A kvóta mindaddig jól fog müködni amig hal lesz.
De ez már nem a halászok problémája.
süti beállítások módosítása