HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Busa fanok, nesztek

2009.07.29. 07:00 ekkerjoz

 

Szolnoknál fogták ki a világ legnagyobb busáját

A súlya több mint 77 kiló, a hossza pedig másfél méter. Küzdelmes fárasztás után emelték a partra.

Deim János törökszentmiklósi horgász, a helyi horgász egyesület elnöke páratlan horgászteljesítményt ért el a napokban. A múlt héten kedden, este fél hatkor a Közép-Tisza-Vidéki Horgászegyesületek Szövetségének Szolnok és Szajol közötti versenypályáján egy 77,5 kg-os, 150 centiméter hosszú busát akasztott, amelyet mintegy harmincöt perces fárasztás után tudott a vízből kiemelni. A legnagyobb kerülete 143 centiméter volt. 

 Rekord méretű busát fogott - 150 cm, 78 kgRekord méretű busát fogott - 150 cm, 78 kg

A horgász egy több hete etetett helyen, pontyozás közben fogta a méretes zsákmányt. Csaliként technopufival fellebegtetett, kettő szem főzött, fűzött öreg kukoricát használt. A horog a kopoltyús alsó állkapcsába akadt bele. A halat csak a vízbe beugorva, a száján keresztül, a kopoltyúfedőnél megragadva, felesége segítségével sikerült a partra kiráncigálnia. A halat a barátai közreműködésével megpucolták és feldolgozták. A felbontott halban 10 kilogramm ikrát találtak. A nem mindennapi példány életkora körülbelül 50 év. 


A nagy fogás értékét külön növeli, hogy amennyiben a nemzetközi szövetség hitelesíti az eredményt, úgy ez a példány nemcsak magyar csúcsnak számít, hanem a kifogott busák tekintetében világrekordnak is minősülhet. Eddig a magyar rekord 69,1 kilogramm volt, melyet 2001 óta jegyeztek.

 

Deim Janival egy időben párszor pecáltam, aztán nem.

Egyszer Abádszalókon süllőztünk, novemberben. A kövezésen úsztattunk, szemben, a víz túloldalán igen lármás pecások próbáltak fenekezni, meg inni, pedig láthaóan nem voltak szomjasok. Deim egy idő után elunta, hogy állandóan keresztbe dobnak elé, szólt a srácoknak, nem így kéne tán, férjünk már el mind, lehetőleg csendben.

Az egyik spori különösen trehány modorban szólt vissza, annak biztos tudatában, hogy a híd elég messze van ahhoz, hogy ne menjünk át verekedni. Jani csöndben belegázolt a vízbe, és három-négy tempóval átúszott a hatfokos csatornán. A túlparton szó nélkül "megbeszélte" az anyázást a három úrral, akik aztán gyorsan beültek a terepjáróba, és onnantól nyugodtan tudtunk pecálni.

Pedig nem valami rabiátus természet amúgy, és azt nem hiszem el, hogy konyhára dolgozta volna fel a busát, szokott ő rendes halat is fogni. Többször volt már rekordlistás amúrral, ponttyal a Mahorban, sose fanyalodna busára. Gondolom, a zújságíró nem figyelt oda eléggé, világukról nem tudnak, már persze némelyik.

 

 

13 komment

Címkék: horgász rekord

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr981273915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repity Gurgyó Jr 2009.07.29. 13:50:47

Hol van Szolnok és Szajol között versenypálya? Az Alcsin vagy az élő Tiszán?

Medve11 2009.07.29. 13:58:40

Nem értek sajnos a horgászathoz (de szeretnék) meg a halakhoz és van egy dolog, ami már egy ideje foglalkoztat.

Tényleg nem tudom, h miért nem szeretitek a busát. Ez nem kötözködés, légyszi fejtse ki valaki nekem!

Előre is köszi!

Repity Gurgyó Jr 2009.07.29. 16:03:15

@Medve11: Drága olvasótárs, az ég szerelmére, honnan veszed, hogy mi - elkötelezett horgászok - szertjük a busát? E kies honban talán csak Főző "techopufi" Péter az egyetlen aki szereti, de ő is csak kommerciális célllal.A többiek nem is horgásznak rá direkte, csak véletlenül megfogják, általában a horognak külső akadása által.

Adrian Mole 2009.07.29. 20:15:15

@Medve11:
1. Kifoghatatlan ráolvasás és röhejes módszerek (vizipisztollyal etetés, elefántra köpőcső arányú felszerelés) nélkül, miközben ott tehénkedik (vizilovaskodik) a vízben a szemed előtt.
2. Nem finom.
3. Magával vonzza az etikátlan módszerek művelőit.
4. Semmi keresnivalója a vizekben, foglalja más halak elől az élőhelyet.
5. Ráadásul ahol ott van, nemigen lehet kiszedni halászati módszerek (így halászok) nélkül - gyakran azzal sem. Ebből következik, hogy könnyen szökik ki halastavakból, nem kontrollálható a terjedése.
+1 Nem tudjuk, hogy mit csinál: ívik vagy nem ívik? Segít az eutrofizáció elkerülésében vagy rontja a helyzetet? Közvetlen táplálékkonkurens az őshonos jószágoknak vagy segíti a megtelepedésüket? Olvasni ezt is, azt is.

Raon 2009.07.29. 22:02:13

@Adrian Mole: kiegészítésként annyit, hogy tudományos szempontból ma már egyértelműen kimutatható, hogy a busa a magyar vizekben a legtöbb ivadékhal táplálékkonkurrensének számít. Kínában csak a pettyes busa evett állati planktont, a fehér a kisebb/finomabb cuccokat szűrte, de nálunk már nem nagyon van mega két faj, a legtöbb busa hibrid/ilyen-olyan keveréke a két fajnak. Ennek következményeként a magyar busa kurva nagyra nő és mindent megeszik, amit lehet.

Persze ezt hivatalosan - de legfőképpen a MOHOSZ részéről - nem nagyon fogják megerősíteni, mert az felérne azzal a vallomással, hogy bilogóiai atombombát szabadítottak a magyar vizekre, amely ellen semmilyen hatásos védekezésük nincs. A busa ugyanúgy egy elképesztően kártékony hal, mint az amur (amelyik finnyás őkelme lévén magasról tesz a káros hatású hínárfajokra, és a legértékesebb zöldet/nádat zabolája ki mindenhonnan, hogy a virágzó tóból egy kék/zöldalgákkal teli pocsolya legyen), és a jelenlétének olyan "apró" következményei vannak, hogy ahol nincs elég természetes táplálékkészlet, onnan szép lassan eltűnnek az őshonos fajok.
Hát értelmes ember ezért nem szereti ezt a ferdeszemű behemótot.

Raon 2009.07.29. 22:02:59

A lényeg persze Medve11-nek ment volna.

Adrian Mole 2009.07.30. 08:23:42

@Raon:
Én is csak az álnaívat adtam. Ennél sokkal rosszabb véleményem van a busáról (meg pl. a telepítéséhez ragaszkodókról). Példa: mai magyar valóság halastókezelésről az, hogy nincs más, mint vagy csak ponty (esetleg némi 1-2% ragadozó a járulékoshal kizabálásra) vagy polikultúra, ami ponty+busa+amúr (+1-2% ragadozó ugyanúgy). És ennyi. Tógazdaságban balin, süllő hogy az küszt egyen, ami helyettesítheti a busát? Felejtsd el. Legfeljebb annyi, hogy razbórafertőzött, orrvérzésigezüstkárász tavakon felemelik az 1-2%-os ragadozóarányt 10-re.

Medve11 2009.07.30. 10:41:31

Köszi mindenkinek a választ, közben ekkerjoz is felvette velem a kapcsolatot, neki is köszönöm.

Életemben nem horgásztam (nah jó kétszer, 8évesen, és fogtam egy naphalat), és csak kíváncsi voltam, h miért is nem jó a busa.

És mégegyszer köszi a válaszokat!

pisces 2009.07.30. 12:21:49

@Repity Gurgyó Jr: Alcsin van, a Szajol felől végén.
A 4-es főútról letérve a MOL Bázis telepet megkerülve lehet eljutni oda.

Eddig én is a külső akasztásos lehetőségről hallottam, mivel úgy tudtam planktonon él, nem vesz fel semmilyen csalit.
De a többiek írása szerint mindenevő rusnya hal.

Repity Gurgyó Jr 2009.07.30. 19:45:41

@pisces: Köszi, tudom hol van az Alcsin, csak a szövegből nem jött át világosan. Vagy nem figyeltem.

gábornok 2009.07.30. 22:33:14

Technoplanktonos fenekező módszerrel én már az első alkalommal fogtam egy 4,5 kilósat a Körösön egy keszegre rendszeresen gombócokkal etetett kövezésnél. Maga a módszer -a technopufival lebegtetett üres horgok, tízdekás stopper-ólommal- valahogy nem igazán ragadott meg, lehet, h régimódi vagyok.

Nem olyan rossz, van íze, ha jól van elkészítve.
Mindenesetre nem vagyok annyira odáig érte.

Annak a Böhöm Nagy Hal-nak a megfogása viszont kemény, de szép munka lehetett!

mbw108 · http://mb-w108.atw.hu/ 2009.07.31. 11:58:37

Még szerencse, hogy feldolgozták, ennyivel, plusz pár tíz kiló ikrával kevesebb. Nekem is lelkiismeret-furdalásom van például, mikor kedvenc csatornámon visszaengedem az ezüstkárászt, mert nem kell... Valahogyan más az öröm, mint mikor a kilós dévér int búcsút.
süti beállítások módosítása