HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Ma mit közbeszereztetünk ?

2008.01.14. 17:50 Shepherd

 

Mint ahogy első látásra feltűnik a szálka okos, körültekintő és vicces is. Most a szemfülességéről teszünk tanúbizonyságot, hiszen a mai Közbeszerzési Értesítőben jelentek meg az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nyílt ajánlati felhívásai. Mindkettőben a tervezőt kívánják kiválasztani. A 20585/2007. számú ajánlati felhívásban a Tatai Öreg-tó és az Által-ér vízgyűjtő rehabilitációja.

Ez magába foglalja az Által-ér alvizi levezetőmedret, a Tatai Öreg-tó levezető medreit, a Tatai Öreg-tó keleti parti fövenyének helyreállítását, az Által-ér, a Tatai Öreg-tó és a Pusztavám közötti medrek rekonstrukcióját. Továbbá az Által-ér mellékvízfolyásai sem maradtak ki, úgy mint a Dunaalmási belvízcsatorna, a Fényes-patak, a Mikovényi árok mederrendezése és az Oroszlány-Kecskédi vízfolyás mederrendezése. Természetesen mindenhol a műtárgyak rekonstrukcióját és új műtárgyak építését is kérik. Van még két misztikus pont. Az egyik a tatai vizes élőhely kialakítása, a másik az oroszlányi szűrőmező kialakítása. Ahhoz, hogy erről többet tudjunk meg 150.000,- Ft + Áfáért kellene kiváltanunk a pályázati dokumentációt, de azt reméljük, hogy lesz olyan kommenterő, aki segít megfejteni a titkot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 20595/2007. számú ajánlati felhívás pedig a Nagy-Pándzsa vízgyűjtő területének engedélyezési és tenderterveiről szól. Ebbe belepaszírozták a Rabkerti-tó iszapoló jellegű kotrását, vízszintszabályozó műtárgyakat, a Helbényi zsilip rekonstrukcióját. A Vezseny-ér meder rendezése pedig a Mindszentpuszta térségében kialakítandó árvíztározó miatt lehet izgalmas. A nyúli mederőr pedig előre dörzsölheti a tenyerét, mert a mederőr telep átépítése is tervezői feladat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izgalmas lenne tudni, hogy ezek a tervezői kiírások vajon mikor valósulnak meg, illetve, hogy áll-e rendelkezésre forrás a kivitelezéshez. A tervezésre bizton állíthatjuk, hogy igen, hiszen mindkét feladatra minimum 25-25 millió Ft + Áfát szán az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A közbeszerzés lezárultáig információhoz jutni nem lesz könnyű, de ígérjük, hogy figyelemmel kísérjük mindkét projektet. Különös tekintettel a „tatai vizes élőhely kialakítása” mondatra.

7 komment

Címkék: közbeszerzés öreg tó által ér fényes patak nagy pándzsa mederőr

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr62297264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.01.14. 18:19:53

Óh, vízépítés, imádom.

Pont kifogtam anno dacumál (1984??) a nagy miklósi belvizet, mint tanácsi műszaki előadó, érdemes művész. Nem kicsi bajság volt, a város és környéke víz alatt állt a tavaszi olvadás, meg intenzív csapadék miatt, a szikkasztóárkok teli, átereszek eldugulva, a szar elöntött mindent.

A Keviterv nagyjaival válságstáb alakult, kiderült, hogy nem lelhető fel használható szintkotta a közterületekről, ami van, az sem pontos, kitalálták, hogy gyorsan le köll szintezni a kritikus helyeket, mielőtt a védekezés beindul.
Hatnyóc geodéta, meg nyóctíz figuráns rá is moccant a feladatra, a víz meg nőtt, ahogy olvadt, meg ahogy esett. Nem volt más választásunk, árokásóval nekiestünk a tömött átereszeknek, ott ástunk, ahol csak bírtunk, és a víz el tudott indulni egy régi folyómeder felé, a városon kívülre. Mikor levonult a belvíz nagyja, és kezdődött a helyreállítás, a szintezés még tartott.
Szakmailag nagyon elmarasztaltak, hogy kontár módon oldottuk meg a helyzetet.
Én meg azt találtam mondani, hogy a víz mutatta a szintet, nem kellett műszer...

Tudom ám, hogy a tatai meló nem belvíz, csak mindenről ugyanaz jut eszembe, a pina.

Chuk Sal Mho 2008.01.14. 21:24:04

Vizgazdalkodas gepeibol 3x is vizsgaztam (jegyemi osszege lett 5), ehhez is ertek :).

A kepeket nezve, mit kell itt rehabilitalni? beken kell hagyni, senki ne piszkalja, es par ev alatt visszavadul...

A nyuli gatorseg erdekelne nyugdijjas koromra. A szomszed faluban, écsen komoly hagyomanya van a palinkafozesnek. Szezonban eleg csak elsetalni a kertek alatt, a szilvaillatoll kiakad egy szonda...

Ellenben nincs jo tapasztalat az écsi viszkivel: 1 ev alatt kb fel deci fogyott belole, azt is filctoll lemosasra hasznaltuk...

Yozuri Béla 2008.01.14. 21:34:34

Hát igen, a mederrekonstukciók. Azok a szép nyilegyenesre vágott medrek, gyönyörű betonműtárgyak. Minden szépen elvágólag. Stokizva. A kubizmus materializált műremekei ezek, azzal senki sem törődik, hogy menő (mint manapság Balázs a művelségi vetélkedőkben) a kubizmus az 1910-as években volt.
Balázs után szabadon, a mai showból: Emlékezz vissza a Hamlet utolsó részére (úgy csinál, mintha emlékezne), ott azért történt egy-két dolog...

gringo 2008.01.17. 11:11:02

Dobjuk össze azt a 150 ropit! Igazán nem sok egy nagy adag bullshit-ért...

Makkasz 2008.01.26. 12:47:43

A mester itt van: www.mcgill.ca/bioeng/staff/prasher/

Inteligens rendszerevel megallapitotta hogy a himalaja lejtoin a viz lefele megy.

Kivaltom a cuccot, mi tervezzük Állatkerti tó rehabját, ezek is jó munkák, csak a geci Oviber el ne vigye.

Makkasz

Makkasz 2008.01.26. 13:02:27

Tavakat azert rehabilitalunk, vizrendezunk, mert a termeszetes szukcesszio (mely vegul a klimaxhoz vezet) olyan gyors, hogy azzal nem tudunk egyuttelni. (folyo--> holtag --> mocsar --> erdo). Tavak eseten ezt nevezik eutrofizacionak is. Termeszetvedok az altaluk talalt allapotokat akarjak megorizni, olyan lapokon is, amiknek keletkezesuktol az erdo kialakulasaig 150-250 évük van, normál esetben (Gyilkos tó). Az igazi baj, a folyamat felgyorsulása, a hordalékmennyiség, bejutó szervesanyag megnövekedése, vagy éppen a hibás vízkormányzás miatt alakul ki (ez Tatán mind megvan, Balatonnál első kettő).
Tatán tetézi ezt ipari eredetű, 1,5 m vastag iszapréteg kialakulása. Ma, a bányászat leáldozásával, újra fakadnak a források a tótól Északra, praktikusan a közben beépült domboldalból, a házak alól.
A korszerű vízrendezés nem a betont, az egyenes szakaszokat, hanem a meanderező medervonalat (kisebb esés), a természetes áramlás lassítókat (kövek, bokrok, vizinövények) helyezik előtérbe.
Mindemellet ahol soha nem volt meder, vagy nem állítható helyre (ház, út), ott sajna beton lesz, de szerintem csak ott. Remélem.
süti beállítások módosítása