HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Vizeink hiénája, a kutya

2008.01.16. 04:44 csiró géza

Kérem szépen, a kutya nem lerágott csont. Hiába vigyorgott évekig ránk unos-untalan a téli horgászmagazinok címlapfotóiról, hiába próbálták mindenre elszánt pecások módosult tudatállapotban titkát megfejteni, hiába költöttek kisszerszámos halászok misztikus népmeséket róla, a titok titok maradt.Eddig.

Mindenki előtt ismert tény, hogy a kutya (vagy ahogy a szakbarbárok hívják: a menyhal) csak és kizárólag a téli félévben fogható, éjszaka, halszelettel, esetleg gilisztával vagy babahallal.

De gondolta volna valaha is, hogy a nappal nyüszögő kis spánielként a partvédő kövezéshez simuló uszonyos az est leszálltával az északi vizek Tánczos Gáboraként veti magát a fiatal, hamvas combú gázlómadár-lányok után, ha pedig ezzel sem tudja csillapítani Lagzi Lajcsinénál is nagyobb étvágyát, megpróbálja becserkészni a frissen metamorfolódott kecskebékafiúkat is?
Hogy fajtársait előszeretettel gyömöszöli a központi költségvetésnél is feneketlenebb bendőjébe?
Bizony, a bamba kis jószág barátságosan foltos külseje egy igazi északi, keményfarkú rozmárlelket rejteget.

A menyhal nem kicsi. Szélsőségesen hideg telű kontinentális klímán - amelyért jobban rajong, mint a regionális gázszolgáltatók, - akár 34 kilósra is cseperedhet!

Kanadai tudósok azt a mende-mondát is megcáfolták, miszerint a menyhal nyáron lidocain-szprével fújkálja magát a meleg ellen, és az sem bizonyult valódi információnak, hogy szárnyashajók aljára tapadva utazik a nyáron forró Pestről a hűvös Frankfurtba.

Viszont egészen mellbevágó az a tudományos felfedezés, hogy képes a magyar politikai közbeszédnél is mélyebbre süllyedni, ha kell egészen 700 méteres mélységig is.

A menyhal, ha biológiai órája párosodásra hívja decemberber és február között, úgy felizgul, hogy vándorolni is alig bír - megelégszik az első szembejövő sekély, homokos partszakasszal. Viszont ott akkorát szeretkezik, hogy a nőstény képtelen abbahagyni az ikrázást egészen másfél millió darabig.

"A szegény ember homárja" - így hívják Észak-Amerikában, és rossznyelvek szerint ez a becenév egy olyan partin született, ahol a legszegényebb résztvevő is minimum egy hallgatólagosan elfogadott Rockefeller-zabigyerek volt.
Ebből már következtethetünk ízére és árára: zseniális és nagyon magas.
(bővebben itt: szindbadek.hu/)

Noha holarktikus fajként írja le a szakirodalom (vagyis a teljes északi féltekén megtalálható), három alfaja is van: az európai törzsalak, az amerikai és a szibériai.
Ha valaki utóbbit megfogná a pesti Dunán, az óriási tudományos szenzácioó volna. (Ez esetben kérjük, juttassa el a Szálkához, garantáltan meg fogjuk kóstolni!)

Nos, a menyhalszezon nem ért még véget. Mindenkinek ajánlom, hogy üljön le a Duna-partra éjjel, tűzze fel a beles kárászpatkót, és fogjon jó sokat ebből a csemegehalalból, hiszen a főváros teljes területére érvényes engedélyek szűk harmincezres árából még öt kiló filé sem jön ki!  

6 komment

Címkék: kutya homár menyhal tánczos gábor horgászmagazin gázlómadár

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr53299239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.01.16. 10:43:30

Csiró Géza uram

csak azért nem hozta szóba, mert nem szorul rá, de a kutya mája afrodiziákum, vetekszik a lenyugvónaperejű tabletták hatékonyságával, és finom, bizony.
Igen, és egyetlen édesvizi tőkehalféle halunk a menyus.

csiró géza · http://szalka.blog.hu/ 2008.01.16. 11:00:54

Kedves ekkerjoz!

Minden szava tökéletesen igaz, éppen ezért ajánlottam az írásomban egy linket, ahol a szóban forgó élőlény gasztronómiai értékét bővebben kifejtettem egy gyakorlati ételrecepten keresztül.

Yozuri Béla 2008.01.16. 11:16:59

Zseniális halról van szó. Egy gasztro csoda, majdnem felér egy busával. Nagy hódolója vagyok a friss menyhalmáj, és belsőség foyasztásának, kisérő borként mindenképpen Rozé-t javaslok hozzá.

Chuk Sal Mho 2008.01.16. 11:25:08

csirogeza!

A horgaszjegy aranak halhus-egyenertekre konvertalasa szamomra voros poszto. Innen mar csak egy lepes hogy az eves jegy, a horgasz felszereles, a benzin, a casco es egyeb koltsegek felszamolasa is megtortenjen, es nincs megallas a lejton...

gringo 2008.01.17. 11:01:44

A magam részéről nem bánom, hogy nem került szóba a tőkehalság és a gyógyító menyhalmáj. Télvíz idején bármelyik sporthorgász-magyarhorgász propagandafüzetben találsz legalább egy duplaoldalas menyus-cikket, ahol újdonságként rágják a szádba ezeket az értékes információkat. Istenem, ha engem ezért fizetnének... Minden nap feltalálnám a spanyolviaszt, és írhatnék pl. a peremfutó orsók működésének alapjairól, vagy a horog helyes felkötéséről, nem beszélve a csuka úszós horgászatáról.
süti beállítások módosítása