HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Kockában áll a tengeri durbincs a Havannai öbölben

2008.01.17. 13:16 Yozuri Béla

A szálka blog Kubai tudósitója jelenti Havannából

Havanna belváros. 32fokban, enyhe szellőben, egy jó szivar és rum után sétálni indulunk a tengerhez. A Malecón-on sétálva örömmel tapasztalhatjuk, hogy itt is, mint a világ minden vízzel megáldott városában (legyen az tenger, folyó vagy tavacska) van horgászélet. Az urbánus horgászok kasztjába tartozó egyén nagyjából mindenhol egyforma, jellegzetes rituális kellékekkel bír, ilyen például a horgászbot és orsó (ki gondolta volna), a diszperzites vödör, nejlonszatyor, helyi férgekkel tömött konzervdoboz (a szerző nem kedveli a mai magyar keményműanyag gilisztásdoboz-irányzatot, épp ezért gilisztavásárlás után általában áthelyezi őket egy kukoricás konzervdobozba, így autentikusabb), bicska  (ezt valószínűleg a művelt horgászvilág a Székelyektől vette át), baseball sapka. Jellegzetes még, hogy a rituálé kellékeiből valamelyik darab mindig otthon marad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Morro erőddel szembeni szakasz közkedvelt Havannai horgászhely

A kollégákat hamar meg is találtuk a kikötőbejáratnál. Látható, hogy a háttérben levő egyed "mobilizált" urbánus horgász kasztbéli, azaz kerékpárral érkezett, és biciklijére permanens horgászvödör-tartóként sörösrekeszt applikált, ami leleményes megoldása  a vödör biztonságos elhelyezésének, valamint horgászatmentes órákban a sör tárolásának. Ezt a problémát az előtérben levő (sajnos a képen nem látszik, így a tudósitó megfigyeléseire kell hagyatkozniuk) helyi tescós szatyorral bélelt, otthonról elcsent hűtőtáska alkalmazásával oldotta meg. 

A sikeres horgászatra alkalmas szerelék (jelen esetben sikeres horgászat alatt a halfogás reális esélyét tekintettük célnak, amennyiben jóval egyszerűbb a cél, pl. hogy sikeresen el lehessen szabadulni otthonról "horgászni", elég egy horgászbotnak látszó tárgyat kézhez venni) elkészitése rendkivül alapanyagigényes folyamat. Sokféle zsinór, ólom, esetleg úszó, többféle horog, ütköző, etc. szükségeltetik. Mivel az urbánus horgásznak legritkább esetben áll rendelkezésére minden alapanyag (ki tudja észbentartani, hánynullás horog jó 30dekás tengeri durbincsra, na és ugye a megfelelő hungarocell úszó), ezért gyakran szerveződnek 2-3-5 fős kommunákba,  igy összeadva a horgászatképes szerelékhez az alapanyagokat. Ez elősegiti az ún. horgászbarátságok kialakulását, aminek egyik fontos eleme még, hogy kedélyesen beszélgetve a horgász megpróbálja ellesni, mitől fog a másik halat, illetve eltitkolni, amennyiben ő az eredményes. Zseniális módszer például műcsalis horgászoknál a jól látható helyre kitett alibi csalisdoboz, ami csak olyan műcsalikat tartalmaz, amivel az életben senki sem fogott még halat. A horgászbarátság másik tipikus példája a közös meritőszák használata, aminek a lényege, hogy a hal elvesztésétől legjobban aggódó "horgászbaráttal" járunk horgászni, amit ő cipel, igy mindig lesz kiemelőhálónk. Amatőr kasztbéliek egymásnak szákolnak, de egy vérbeli urbánus horgász a sikeres halfogás érdekében ezt a luxust nem engedheti meg magának.

 Kicsit belehallgattam a "sporik" beszélgetésébe. Épp arról folyt, hogy el kéne nézni valamilyen csónakkal cupákért (legendás csali, főleg Pesti márnára) a Miami öböl felé, ami elég kockázatos dolog még a világ egyik legszabadabb országában is, mivel a képen látható gyakran közlekedő, speciálisan kis méretű, zöld sétahajók közel akkora hullámot keltenek, mint nálunk a Dunán a Bibic I és II szárnyashajók.

Kifutó zöld sétahajó, a nagy farhullámai miatt jelent veszélyt

Vegyük górcső alá a Felszerelést! Látható, hogy a mai modern havannai horgász követi a legújabb felszerelés-irányzatokat, és viszonylag rövid, élénk szinnel bandázsolt botot használ, aminek diszitő stilusjegyei egy igen népszerű hazai handmade botgyártó izlésvilágát idézik. Meglepő, és egyben szivbemarkolóan megható a felismerés, hogy Havannában lehet találkozni ezzel. Klasszikus elem a felszerelésena peremfutó orsó valamint a hungarocell úszó. Ezzel a készséggel nyugodtan lesétálhatna a Bem téri kifolyóhoz is a kasztbéli kolléga. A siker legalább annyira garantált Budapesten, mint itt Havannában. 

A szerző szemmel tartotta még egy ideig a horgászokat, de halfogást nem tapasztalt. Pedig a magyar vizekhez hasonlóan a kasztbéli belső infók szerint "kockában állt a hal" a Havannai öbölben is. Az állandó mértéktelen tengeri halászat úgy látszik a Havannai öbölben is érezteti hatását, nem csak a Magyar természetes vizekben....

José El Hijo Del Caballo Blanco, 2008.01.17 Havanna, Kuba.

11 komment

Címkék: kuba apácafúró betonpatak kubizmus csökös hágli antihalász kubaizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr81300802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gringo 2008.01.18. 12:42:07

K-európai középkorú "közhorgász" további kötelező kellékei a Szent Diszperzitesvödrön kívül:

- Oldszkúl gumicsizma: fekete, fehér, esetleg sárga színben, a legbüdösebb fajtából
- Baseball sapka helyett hidegebb időben füles szőrös kucsma
- Kifakult, koszos, kiégetett ülőpárna a diszpis vödörre
- Fehér karika kapásjelző, esetleg ruhacsipesz
- Szalonna/parasztkolbász, fél kilós kenyér, hagyma
- Meghatározhatatlan típusú, vodkaszerű rövidital (legutóbb "Tajga" márkájút láttam egy sporinál), esetleg üveges Kőbányai
- Elemes kisrádió, szigszalaggal védve a szétesés ellen
- Lapos, 4,5 voltos zseblámpa éjszakai törpeharcsázáshoz

Azt hiszem, ez a téma megérne egy külön posztot. Szerintem mindenkinek vannak tapasztalatai az ilyen figurákkal... Riszpekt nekik, ők biztosan nem kezdenek el bojlizni.

Yozuri Béla 2008.01.18. 13:01:35

Nagyszerű ötlet ez a külön poszt, át fogjuk venni a jövőben a különböző divatirányzatokat, mind kapásjelzőcsipesz, mint Oldszkúl gumicsizma témában.
(Nemrég a karácsonyi égősor keresése közben azt nem is, de a lapos elemlámpám megtaláltam, vissza is került a diszperzitesvödörbe...)

csiró géza · http://szalka.blog.hu/ 2008.01.18. 15:00:42

Volt 27"-es is? Én azt hittem, csak 28. Akkor ezért tartott mindig a vártnál 4 százalékkal tovább az út a nyaralóból a gárdonyfürdői kikötőbe!

Chuk Sal Mho 2008.01.18. 18:13:29

Bomb!

A sokol radioba gyarilag 9V-os (PP3, 6LR61) , 565 mAh elem valo. Az elem csatlakozo az, ami leghamarabb megadja magat a sokolban, es szigszallagal nehezen javithato.

Ezert authentikus esetben a radiovevo berendezes hatuljara, de kivul rogziteni kell _ket_ sorbakotott 4.5V-os (aka 1203, 3LR12) elemet. Ehhez befottes gumi vagy szigszalag illik. Raadasul ez utobbi 6100 mAh-s, ez tovabbi elonyokkel kecsegtet.

ekkerjoz 2008.01.19. 08:11:30

Kubában Ernst Hamingway is horgászott, kékhalra, elég sikeresen.
Szép helyen lakott, fasza kis kocsmába járt (La Bodegita), halat evett, rumot, meg mojitot ivott.
Nobel díjas nyugdíjas koromban én is ilyen helyen fogok lakni, kellemes éghajlaton, valami víz mellett, ahol tudok pecálni, meg inni.
Jelenlegi realitás az óballai Tisza, meg a kocsma.

gringo 2008.01.20. 08:30:43

Hát igen. Nagy a nyomor Kubában (állítólag), de azt a "mediterrán" nyugodtságot azért el bírnám viselni. Ezek a dolgok közel állnak egy horgász szívéhez.
Ha lenne egy rakás elköltendő pénzem, valószínűleg Kuba az első célpontok között lenne.

Ez már nagyon offtopic, de kíváncsi leszek, hogy Fidel halála után nyitnak-e a Nagy Szomszéd felé, és vajon mennyi marad ebből a nyugalomból? Tényleg! Vajon meddig fog "élni" az öreg?

Yozuri Béla 2008.01.20. 16:55:33

Fidelék után valószinűleg megveszik majd őket kilóra. Lesz majd a La Bodegita helyén Mc Donalds meg frankó kis közbiztonság, viszont mindenhol WC ülőke. (Már mostis majdnem mindenhol van.)

De a legfájóbb az lesz majd, amikor a Malecónról nem lehet majd horgászni a sok Amerikai túristától...

ekkerjoz 2008.01.21. 06:40:43

Kuba, a létező cocilizmus panoptikuma.
A legjobb reklám az úgynevezett szabad világ demokráciájának, mutogathatják, mire vezet a közös tulajdon.
Ha egy csepp eszük lenne a gaz imperialistáknak, meghagyják a renszert, úgy, ahogy van.
De a CIA-nek már megvan a forgatókönyve, ha Fidel elmegy, Raoul-t egy kisebb belső ellenzék gyorsan lecseréli, választásokat írnak ki, és fél év múlva megint egy igazi kupleráj lesz a sziget. Rosszabb esetben Guantanamo kerítését megtoldják Dominikáig. Volt már ilyen a világban-ben.

gringo 2008.01.21. 09:33:12

Jaja. De a "szabad" választások előtt még kilőnek egypár rozsdás, lejárt szavatosságú rakétát, hogy lehessen helyettük újat venni.

ekkerjoz 2008.02.19. 13:54:39

Karakas Gyuszi bácsi, egykori testnevelő tanárom mondását kell idéznem:

"Na, most ugrik a majom a tejbe!"

miszerint Fidel lemondott az államtanács elnöki címéről. Nem kis dolog, a létező szocializmus utolsó bástyája inog meg ezzel a húzással, szerintem most egy ideig nem érdemes Kubába indulni.

Érdekes, hogy a Granma online kiadását választották hírmondónak, egy pillanatra azt hittem Shepherd műveleti igazgató úr műve a bejelentés.

Mindegy, "no pasaran". Vagy mégis?
süti beállítások módosítása