HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

21 orvhalász bukott le - göngyölít a vízirendészet

2008.01.31. 10:08 csiró géza

"Aki nagyon sokat jár horgászbottal vízpartra, az előbb-utóbb vagy halat fog, vagy elverik a rapsicok, esetleg mindkettő." Sok évvel ezelőtt így jellemezte vízigolyóhéjban a kialakult helyzetet F.P., a Kis-Dunai horgászközélet egyik széles körben ismert, kultikus karaktere.

Nem a szeretet nélküli ivadékkorból visszamaradt kényszeres perfekcionizmustól és nem is a kiábrándultságtól vezérleve döntött úgy a Szálka, hogy tiszta vizet önt a bulvárstatisztika poharába, hanem mert a médiában közölt hallopási esetekhez képest a parton keringő rémtörténetek száma könyvelő-testvérek között is legalább egy nagyságrendnyi különbséget képvisel - persze utóbbi javára.

Őszinte leszek. Mielőtt felkerestem volna Busi Lászlót, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetőjét, éreztem némi szkepticizmust a vízparti bűnüldözés eredményességével kapcsolatban (bár az vesse rám az első orvhalászott harcsafilét, akinek még egyszer sem rendült meg a rend vízi őreibe vetett hite), de már az első mondatával jelezte, hogy mindez alaptalan volt:

„A hozzánk tartozó vizeken, amely a Tisza közel 600 kilométeres szakaszát és a Tisza-tavat jelenti, 21 tettenérést regisztráltunk tavaly, és minden esetben állatkínzás gyanújával indítottunk eljárást.”

Első hallásra a többségnek roppant furcsa lehet, hogy miért is „állatkínzásért” vonják felelősségre azt, aki lopja a halat, de a magyarázatból világosan kiderül, hogy ez a példa is a jól megszokott „magyar jogi abszurd” kategóriájának egyik fajtiszta képviselője:

„Aki a halat a Halászati Törvényben nem megengedett eszközzel próbálja zsákmányul ejteni, az e törvényben leírtakat megszegi ugyan, de csak 100 ezer Forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Viszont ezzel egyidejűleg vét a BTK állatkínzásról szóló passzusa ellen is, amely már elzárással büntethető.”

Busi úr rávilágított még egy másik jogi vonatkozású, szintén „magyaros” érdekességre:

<„A huszonegy eset mindegyike gereblyézés volt, mivel ezt tudjuk a legjobb hatásfokkal tetten érni. A villannyal történő illegális halászatot a törvény persze ugyanúgy büntetné, de az erre a célra épített eszköz birtoklását nem, még akkor sem, ha az történetesen a csónakban van. Vagyis a rapsic látványos mozdulatok nélkül, csöndben halászgathat a vízen, így lefülelni jóval nehezebb."

Keseregni azonban még korai volna, ugyanis az alezredes egy sor olyan újdonsággal szolgált, amely okot adhat az optimizmusra:

„Létrehoztunk egy új bűnügyi csoportot, melynek kizárólagos feladata a hallopással kapcsolatos nyomozás, és emellett beszereztünk új, az eddigieknél korszerűbb technikai eszközöket is: éjjellátó készüléket, hőkamerát, digitális képrögzítőket. A fejlesztésnek köszönhetően már idén elértük a tavalyi eredményünket, vagyis 21 esetben indítottunk eljárást törvénysértésért. Továbbá a tettenérésre törekvés mellett nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni az értékesítési lánc felgöngyölítésére, együttműködve az Adóhivatallal, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggel és az állatvédőkkel.”

Mivel általános vélekedés, hogy a vadvizek partján a halőri ellenőrzés olyan ritka, mint a másodlagos süllőívás, a Szálka nem tudott ellenállni a kísértésnek, és erre is rákérdezett:

„Tavaly 746 feljelentést tettek rendőreink, lefedve gyakorlatilag a Halászati Törvényben megfogalmazott teljes 'tiltott palettát'. Rájuk pénzbírság vár.”

Nos, lehet, hogy a közigazgatási államtitkár és a PÍ-vízkészítő mellé az orvhalász is felkerül a kiveszett sikerszakmák lajstromára?

10 komment

Címkék: állatvédelem állatkínzás szervezett bűnözés törvénysértés orvhalászat rapsic vízirendészet vízirendőr haltolvaj

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr79318486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gringo 2008.01.31. 10:53:55

Géza, az utolsó mondatod mellé még oda kéne biggyeszteni egy szmájlit is. A "sikerszakma" jelző igaz, de naiv gondolat lenne azt hinni, hogy majd valamikor eltűnik.

Megint közhely, de kis hazánkban a rapsicoknak két csoportja van:

1. A halőr / rendőr országos cimborája, esetleg ő maga a halőr / rendőr, vagy rendszeres juttatásban részesíti a halőrt / rendőrt.
2. 2 méteres, 150 kilós kancigó 283 fős famíliával. Törvényen kívülinek gondolják magukat, így bármilyen hatósági személyt megfélemlítenek a nyugdíjas polgárőrtől egészen az állig felfegyverzett elitkommandóig. Nem beszélve Chuck Norrisról.

A rendőrség nagy sikerekről beszél, mint mindig.
(lehet moderálni)

ekkerjoz 2008.01.31. 11:39:45

Olyan ez, mint régen az autólopás volt, a "jármű önkényes elvétele" szinte csak szabálysértés volt, sokan építettek házat a lopott, és szétszedett autók árából.
Esetleg a hallopás is lehetne tulajdon, vagyon elleni bűncselekmény, hogy az eget se lássa pár napig a rabsic.
Nem vagyok benne biztos, hogy a kisebbségi etnikum a legnagyobb haltolvaj, a radarral szerelt motorcsónakok és az iparszerű villanyozás inkább másra jellemző. Végülis tökmindegy, kik lopják a halat, keményen marasztalni kellene az elkövetőket, felvásárlókat.
Eddig csak azokat a visszaéléseket lehetett minimálni, amikre a jövedéket kivetették, lásd: borhamisítók, üzemanyag, dohányárú. A halból nincs az államnak bevétele, nem is foglalkoznak vele, ki lopja.

gringo 2008.01.31. 13:18:43

A nembrazil rapsicok tartoznak nálam az első csoportba. A második inkább a gereblyézést és az egyéb "népi" módszereket űzi, amihez nem kell high-tech cucc, viszont hasonló mértékű a pusztítás.
A gereblyézésen kívül elterjedtek a különböző csapdák, vagy pl. fenékhorgos okosságok, amikor egy vastag zsinóron bedob az ember pár szem kukoricát, kikötözi a partra egy félreeső helyre, oszt lelécel, majd pár nap múlva összeszedi a zsákmányt. Sok horog = sok hal, a lebukás esélye pedig zéró, hiszen pár percet tölt csak a manus a vízparton.
Ezek a módszerek nem eredményeznek akkora zsákmányt, viszont tuti, hogy sokkal többen űzik, mint a motorcsónakos villanyozást.
Ennyit a romákról.

albinviggen 2008.01.31. 13:22:53

A helyzet az, hogy a jogtalanul kifogott hal értékétől függően most is van lehetőség a lopás tényállásának megállapítására. Ez az értékhatár 20.000 forintnál kezdődik. Az állatkínzás azonban nem értékhatárhoz kötött bűncselekmény, ezért pl. egy 100 méteres hálóval fogott vörösszárnyú keszeg esetén is meg lehet idítani az eljárást. Aki az említett összeget meghaladó mennyiségű halat fogott tiltott módon, az lopásért és állatkínzásért is felel. Üdv

gringo 2008.01.31. 13:40:31

A fentiekhez lazán kapcsolódó érdekes halászmódszer:

www.sikvid.com/index.php?vid=6291

ekkerjoz 2008.01.31. 14:56:07

Oldali meg VJani a felső Tiszán is találtak fenékhorgot, döglött sügerek voltak rajta...

gringo 2008.01.31. 15:01:40

Naugye. Nem kell ehhez halradar. A hatóság pedig nem talál rá, nem tud róla, tehát nem létezik.

csiró géza · http://szalka.blog.hu/ 2008.01.31. 15:51:40

albinvigennek - az előbb véletlenül magánban ment, de közéredekű.
Tehát van lehetőség lopásért is felelősségre vonni, csak ritkán sikerül olyan értékű hallal megfogni a tolvajokat.

gringonak - a szmájli a Szálkán lehetne default is, de én hiszek a pozitív tendenciákban, még ha az utolsó kérdés költői volt is.

ekkerjoznak - szerintem olyan sose lesz, hogy valaki a sokaságból ne próbálkozzon. Én is találtam már fenékhorgot a legidiótább helyeken: pl.: tiszabecsi határsáv, tuzséri strand...

demonuzo 2008.02.07. 20:44:39

ELMESÉLEM NEKTEK HOGY AZ IGAZI PROFIK NEM HÁLÓZNAK,VILLANYOZNAK,MEG NEM ELBÚJVA LOPJÁK A HALAT........HANEM FÉNYES NAPPAL "SZABÁLYOS"FELSZERELÉSSEL,MÓDSZERREL....LÁTTATOK MÁR ÚGYMOND "TWISTWREZŐKET"ISMERTETŐJELEK:50-60 EZRES BOT+SZINTÉN ORSÓ IS PROFI CSÓNAKMOTOR,RADAR,FONOTT ZSINÓR......ITT CSAK A CSALIVEZETÉSEN MÚLIK HOGY KABÁTBA FOGOD E A HALAT.NA DE PONTOSITOK:CSAK A SÜLLŐT MEG A HARCSÁT,LÁTTAM!!!!!!!!A DUNÁN OLYAN FÓSZERT OKTÓBERBEN AKI KB 60 DB HARCSÁT PERGETETT KI EGY DÉLUTÁN EGY HELYRŐL.......

halas75 2008.02.11. 15:05:09

Sziasztok!Eggyet értek az előttem ítakkal(demonuzo)amit írt!De most hallotam,hogy tiszatavon is lebukott az eggyik közismert halőr,VIILANYOZÁSSAL!Az milyen,hogy horgászol a T-tavon,vízleerestéskor:odajönnek a halőrök,hogy hagyd el a hellyet,mert halmentést végeznek ezen a helyen 4db csónakkal.Este pedig azt az autót amivel szállították a halat Miskolc környékén láttam,jól megrakva NEMES-HALAKKAL(pl:SÜLLŐ)Van sok ilyen sztori még.
süti beállítások módosítása