HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Cifrafosat a vajhal

2008.02.16. 16:55 csiró géza

Záróizomzat legyen a talpán, ami megvédi az embert az ordas nagy befosástól egy jóízűen elfogyasztott vajhalfilé után - állítja a radaronline.com.

A csomagoláson ugyan szerepel, hogy a termék elfogyasztása laza székelést okozhat az olestra nevű anyag miatt, de a laza mint fogalom mindenkor szubjektív töltetű. Ez esetben a kohézió a székletrészecskék között kisebb lesz, mint a magyar politikai elit jobb- és baloldala közt egészségügyi reform-ügyben; személetesebben fogalmazva az ember átfossa a legsűrűbb szövésű viharvásznat tőle.

Az olestra olyan nagy óriászsírmolekula, hogy nem tud felszívódni az emberi tesben, így két pont között a legrövidebb utat választva, a simaizmok segítségével kirepítteti magát a szabadba.

Fogyókúrának sem lenne rossz - gondolhatnánk, ha tudni lehetne előre, mikor teszi ezt. De nem lehet.

Persze nem vagyunk egyformák, így nem is mindenkinél egyforma az a bizonyos "laza".

Azért nem árt vigyázni, a vajhal (Lepidocibium) Magyarországon is kapható; érzékeny gyomrúak kis adagokkal próbálkozzanak!

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr73341732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guga 2008.02.16. 17:35:56

FOSPUNEPÁT adok és veszek.

Kúrcsány Ferenc 2008.02.16. 17:52:11

Én kigyúrtam a záróizmomat is, nem lehet gond.

bunk0 2008.02.16. 18:00:20

már tudom mi lesz a főfogás ha "kedves" ismerősöket kell megvendégelni :)

zebi 2008.02.16. 18:06:32

De legalább finom? Mert akkor megéri egy kis fosás.
Vagy drága? Akkor meg az ember urrá tud lenni magán, csak nem fossa ki olyan gyorsan, ha nyolcezer kilója.

Pacho · http://pacho.blog.hu 2008.02.16. 18:36:34

na szarrá röhögtem magam, tehát a szálkablog is hasonló hatással van.:)

tangerine71 2008.02.16. 19:35:27

Szerintem ez füstölt makréla.

nyekk 2008.02.16. 19:44:18

Még mindíg jobb, mint a fugu. (Ami - gyengébbek kedvéért- azonnali és rettenetes halált okoz, ha nem jól készítik el. Viszont finom)

Dervenkál Egon 2008.02.16. 19:53:48

Én két-három havonta eszem vajhalat. Még sosem fostam tőle. Ellenben egy rendesen megcsinált rakott kelkáposzta (imádom) képes teljesen átrendezni az emésztőrendszeremet. Az már akkor rotyogtat, amikor még van a tányéromban is belőle LOL

Rá Dios 2008.02.16. 20:11:14

Jólesett titeket olvasni! :-)

Rá Dios 2008.02.16. 20:12:24

Nyekknek. Tehát a fugu tipikusan utolsó vacsorának való fogás...

tangerine71 2008.02.16. 21:01:13

Baszkurátor, még a kép is ugyanaz!
Hogy találtad meg?

nyekk 2008.02.16. 21:20:17

Rá Dios 2008.02.16. 20:12:24 Volt már aki túlélte.(egyszer, ha jól emlékszem 1934-ben Japánban...)

Fucksee 2008.02.16. 21:50:10

osenbe vagy az ósönben lehet ilyet beszerezni?

Inimma 2008.02.16. 22:26:17

Az Orbitra is rá van írva, hogy mit okozhat.
Talán azért, mert a szorbitból ered még a termék neve is?

Vajhal. 100%-osan természetes.
Kérdezze meg boltosát vagy pénztárosát...

ekkerjoz 2008.02.16. 22:39:22

Nekem a trusztit-szorbit-martenzites sémából ösmerős a szorbit, enni is lehet? Főgépészek, metallurgia?

nyubocs 2008.02.16. 23:22:21

A Bizottság 2074/2005/EK rendelete ( 2005. december 5. ) a 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti bizonyos termékekre és a 854/2004/EK és a 882/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti hatósági ellenőrzések megszervezésére vonatkozc végrehajtási intézkedések megállapításáról, a 852/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelettől való eltérésről, valamint a 853/2004/EK és 854/2004/EK rendelet módosításáról (EGT vonatkozású szöveg)


(22) Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság 2004. augusztus 30-án elfogadott véleménye rámutatott, hogy a Gempylidae családjához tartozó halászati termékek – különösen a Ruvettus pretiosus és a Lepidocybium flavobrunneum – fogyasztása bizonyos feltételek mellett káros emésztőszervi hatásokat okozhat. Az e családhoz tartozó halászati termékeket ezért forgalmazási feltételekhez kell kötni.

nyubocs 2008.02.16. 23:25:44

Ja, a képen egyébként egy kígyómakréla van (Lepidocybium flavobrunneum), amit egyébként olajhal-nak is neveznek.

Gyuri_ 2008.02.17. 00:24:13

Az emberek nehany szazalekanal nem okoz ilyen tuneteket. Altalaban ha 15 dekanal kevesebbet eszel, akkor nicsen gond, ezzel egyutt sok orszagban be van tiltva. En gyanutlanul vettem a boltban (Escolar volt rairva), a husa inkabb szilard allagu margarinra mint halra emlekeztet, megsutve az atlagosnal gyengebb halize van, plusz mintha nyakonontotted volna egy nagy adag margarinnal.

Bar nekem nem "sikerult", de hallottam nehany kalandot, az egyik emberke meselte, hogy sohasem gondolta volna, hogy a teste ilyesmire kepes. Kb. olvasztott margarin repul ki az emberbol.

a7szencccsegit 2008.02.17. 00:38:07

nyubocs,
egyebkent, ha egyebkent utananeznel egyebkent a faj altenativ egybkent neveinek, akkor nem irogatna egyebkent ide felesleges okossagokat, egyebkent...

pityupang 2008.02.17. 04:14:41

Akkor én továbbra is külön eszem a vajat és a halat. Ennek a fosatószernek az alkalmazását pedig határozatlan időre elhalasztom. A cikk szellemes egyébként. Jót vigyorogtam rajta.

bencusiu 2008.02.17. 06:48:19

Szoval,

van tapasztalatom ezzel a vajhallal;)
a lengyel tengerparton minden fele kapni, leginkabb fustolten. Nagyon finom(legalabbis szerintem), eloszor semmi nem utal az elkovetkezendokre. Husa nem tunik zsirosnak. Ha sokat szeik az ember belole(en minden nap tettem) elkezd naracssarga zsirt szekelni. Nem a zaroizmokkal van osszefuggesben a dolog, csak nagyon konnyen mozog az olvadt zsir az emberben es konnyen kesz a baj..
Ossze is fostam magam tobbszor ahogy illik:)
Azt hittem kolera vagy nemtom mi.
Ha abba hagyod az eveset ket nap alatt vege!
Szoval a vegen jon ra az ember miert is vakhal a neve(narancssarga es eszmeletlen bodos vaj, brr)

gringo 2008.02.18. 10:37:01

Régóta keresek már valamilyen alternatívát a reggeli kaki megindítására, kávé helyett... Ez a nem túl dekoratív halacska pont megfelelne. Vagy lehet, hogy még a ricinusolajjal is jobban járnék?

Baszkurátor 2008.02.20. 22:52:57

@ tangerine71 2008.02.16. 21:01:13

gugli a baátom ;)

FlybyWire 2008.02.23. 16:53:04

Na, ma ezt ebédeltem. Az első roham már meg is volt, elég kemény zajok jönnek odabentről... majd tudósítok :)))

FlybyWire 2008.02.24. 10:37:12

Nos, 20 órával az esemény után...
Jelentem, az én amúgy elég érzékeny bendőmet tegnap eléggé megbolygatta, de csak 1szer kellett akkor még WC-re mennem. Ma reggel viszont... :)) szintén egyszer, de immár én is igazolhatom a "narancssárga margarin" effektet... a szag meg egy külön fejezetet érdemelne :P Még szerencse, hogy van bidé, mert a papír ehhez a cucchoz kevés lett volna :)

De nagyon finom volt, és a következmény messze nem olyan szörnyű, úgyhogy lesz még ilyen!

FlybyWire 2008.02.24. 10:38:07

Mármint a hal volt nagyon finom, izé....

Az ember lánya 2008.11.06. 09:06:01

A harmadik kóstolás után lett gyanús, hogy a hal lehet az oka a furaságoknak...már azt hittem kialakult valami krónikus epebetegségem vagy tudomisén, ami miatt soha többet nem tudom a zsírt megemészteni :D pedig a fagyasztóm tele van vele, de én ezzel kiiktatom az étrendendemből, annyira nem finom, hogy ilyesmit tűrjek miatta...

darazs 2009.04.28. 23:38:54

Szia mindenki! Ez a hal valojaban egy fustolt makrela. Azt hiszem otthon is lehet kapni.Kozel - tavol nem hasonlit a vajhalhoz, ami egyebkent nagyon finom, es meg soha senkinek nem ment a hasa tole.Itt nalunk Butter fhis-nek hivjak.Amugy konzernek nem is hasznaljak, frissen fogyasszak.Viszont a makrela van konzervbe is.Remelem attol sem megy a hasa senkinek sem.

Slipping_Beauty 2013.02.28. 00:58:27

Én nem fosok a vajhaltól, csak a lazactól. Fura szerzet lehetek.

Tenka 2018.12.21. 16:23:10

@nyubocs: Valamint vajhalnak is. Okoska...

Rendszeresen készítek a vendégeimnek a tegrei grill tálon vajhalat, soha senki nem fosott tőle. Ez is olyan okosság lehet, mint a kálium a konyhasóban...

nyubocs 2018.12.22. 22:36:53

@Tenka:
Ó, 5 év után képes voltál reagálni okoska :)

Na de hogy ne beszélgessünk hiába, gondolom a szegény ausztrálok is hülyék :) :)
publications.qld.gov.au/dataset/food-safety-and-seafood/resource/c8f2e458-1405-4d5e-80f6-31b2c1baae9e

Download gombra lejön egy word-doksi, ajánlom figyelmedbe.
süti beállítások módosítása