HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

hardcore szakmaiság: A 16-os horgokról

2008.02.17. 03:20 Yozuri Béla

A horgászat Euklidészi megközelítésű axiómái közül (ha léteznének ilyenek) az első valószínűleg ez lenne:

A világ bármely horgászfelszerelése tartalmaz legalább 1 horgot.

A horgászfelszerelésnek igen nagy valószínűséggel része még zsinór is, ezután jönnek a sallangok: súlyok, úszók, orsók, botok, műcsalik, erőgumik, rod-podok, bojlisszék ágyak, halradarok, horgászjachtok, stb. A felsorolás a végtelenhez konvergál. 

A horog költségelemzési oldalról a felszerelés bekerülési értékének (itt jöhet be a  harmadolási szabály, azaz családos közegben a felszerelés értékének a körülbelül harmadát valljuk be, lefelé kerekítve) kicsiny hányada, talán ezért találkozhatunk sokkal több 7 csapágyas orsóteszttel, mint horgokat vizsgáló írással. 

A gyártók által nyújtott választék méretben és formai kialakításban  elsőrangú, akárcsak bő 100 évvel ezelőtt, amiről a Blog szerkesztősége által nagyra tartott Herman Ottó eképp vélekedett:

" ... a mit azért állíthatunk, hogy manapság a gyáripar milliószámra szórja szerte kitünő aczélhorgait, melyek valóságos potomáron kaphatók és mégsem bírják kiszorítani az ősi formákat. Ez a ragaszkodás legtöbbször tudatos s a Berettyó horgászó magyarja, ki tiszta bronszkori alakú, sima horoggal halászott, határozottan vitatta, hogy "jobban pedzi a halat, mint a bolti szerszám"..."

 A manapság is legnépszerűbb horogformákat valóban ismerték már a bronzkorban. A horgok sokféleképp osztályozhatók akár méretük, hegyük, száruk kiképzése alapján, vagy például ívük szerint:

"Alább azt is látni fogjuk, hogy hajlás tekintetében a horgok már régi időtől fogva két irányban fejlődtek, t. i. mély hajlás mellett, oldalt kifelé való pedzéssel és sekélyebb hajlás mellett előre való pedzéssel, vagyis a mai Kirby és Limerick alakban."  

 A legutóbbi időkben a halszáj kímélése okán egyre népszerűvé váló, a technika új vívmányának tartott szakáll nélküli horogról így nyilatkozik 1887-ben az utolsó Magyar polihisztor (terjedelmi okokból kép nélkül, pedig a mester maga illusztrálta remekműveit gyönyörű ábrákkal.):

"Az előbbi beválik a magyar kovácsok készítette harcsahorog ősének; az utóbbi, egyedül az anyag kivételével, szakasztott mássa a Berettyó mentén dívó szaka nélkül való horognak, mely rendesen a czigány kovácsot vallja mesterének."

 

 Sorolhatnám még a történelmi adalékokat, de leszögezhetjük, horgok ügyében a vaskorszak beköszönte óta a legfontosabb változás, hogy kémiai úton élezik őket, és nejlontasakban árulják.

Az eredményes halfogásban talán a legmeghatározóbb a használt horogméret. Ezt kell összehangolni a fellelhető hal várható méretével. (Ha tovább finomítjuk a dolgot, a következő feladat a halszájhoz (méret, keménység, stb, de semmiképp sem a szín...) illő horogforma megtalálása.) 

A horgok méretére számozásuk utal, minél nagyobb szám tartozik a horoghoz, az annál kisebb. (Nagyméretű horgoknál változik a szisztéma, ott X/0 a jelölés, és minél nagyobb szám X, a horog mérete is növekszik.) Persze két egyforma horogszámozás véletlen sem jelent két egyforma horogméretet, (ez nem az SI mértékegységrendszer) csak nagyvonalakban tájékoztat a horognagyságról. Ahogy egyik horgászlista társunk, ZEN mondja, "nem a méret számít, hanem hogy mekkora".  Mégis, ha a horgász ismeretlen terepen el akarja kerülni a fájdalmas zakót, jól teszi, ha egy kb. 16-os méretű horgot választ 0.10-0.12 mm átmérőjű zsinóron kezdésnek.

A 16-os horog  -és itt nagyban dominál a halfogási módszer (finomszerelékes  technikáknál inkább a 18-20-as, egy nehéz fenekezésnél bőven 12-es a méret, folyón legalább egy számmal nagyobbat javasolnék) alkalmas ismeretlen, vagy halszegény, esetleg éppen téli vizeken a fentebb emlitett vastagságú zsinórral, és természetes csalival kombinálva az 1dekás snecitől akár a több kilós nagyságú békés halig a fehérhalnép megfogására.

Bátran kockáztassuk esetlegesen életünk halának elszalasztását (nagyon ritkán jön, tipikusan életünkben egyszer. Ez akár lehetne új axióma is...) a hétköznapi horgászatok sikeréért. 

A 16-os horog használata persze önmagában nem elégséges feltétel a sikerhez. A horgásszakirodalom, akárcsak a keleti vallások ismeri a "harmónia" fogalmát, amit az előbbi a horgászfelszerelés minden darabjának összehangolását érti egy adott célhoz.  Szakíróink , amikor épp nem valamilyen terméket reklámoznak, zseniális cikkeket publikáltak már a harmónikus szerelékről, mi is érezzük a témában a lehetőséget, most azonban a figyelem felkeltése volt a cél. A horgászfelszerelés legfontosabb eleme a horog (és az azon felkínált csali). Mégha ezredannyiba kerül is, mint a felszerelés többi része...

Búcsúzóul tisztelegve a Nagy író előtt , eképp zárnám gondolataimat:

Az árvaszúnyognak lárvájával férgelt 16-os horgunk, légyen az a Komáromiak által használt forma, minek aczélját a gyáripar Gamakatsu 1050-nek hívatja, vagy kosztosnak a Góbé szerzámát, a Drennan "fine maggot"-ot kötözhetjük a vékony patonyra, bizton számithatunk, hogy megpedzi azt nemcsak a lóga, a kele, vagy a baszárkeszeg, hanem a jó lapondár és az öreg czigányhal is....

2 komment

Címkék: halfogás halkovács herman ottó prudens szakmaiság

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr59338804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Agon 2008.02.17. 22:29:52

Drága Bélám!
Nagy igazságokra nyitottad rá vaksi szemeinket, de ez itten, hogyaszongya a "horgok ügyében a vaskorszak beköszönte óta a legfontosabb változás, hogy lézerrel tudjuk élezni őket"
így, ebben a formában vegytiszta hülyeség. A horgokat kémiai úton élezik. Elkezdik maratni a tömpe hegyét, és egyszercsak olyan vékony, hegyes lesz, hogy csak na.
A "Laser sharp" egyszerű hasonlat, mint hogy koromfekete, lánglelkű, meg ilyesmik.

Yozuri Béla 2008.02.17. 23:00:59

Doktorom! Teljes métékben igazságod vagyon, úgymint szakmailag, mint emberileg.
Javítottam is a mondatot, sajnos a cikk írása közben a vegyileg élezve szóösszetétel jutott csak eszembe, amit nem tartottam elég magyarosnak , ezért is válaztottam a sokkal magyarosabb lézer szót. :-) (A kubai tudósítósággal járó "Jetleg" sokat kivesz az emberből :-)(Lást többi írasom, itt a blogon))

Még szokni kell hogy írásainkat rendkívül felkészült közönség olvassa, igyekszünk megfelelni a szakmai szinvonallal szembeni elvárásoknak. Minden építő kritikát szívesen fogadunk. Ezt is köszönjük.
süti beállítások módosítása